FB pixel TP pixel
Netflix už má celosvětově 167 miliónů předplatitelů, v USA ale stagnuje © TMDB

Netflix už má celosvětově 167 miliónů předplatitelů, v USA ale stagnuje

Čerstvé výsledky Netflixu za poslední čtvrtletí roku 2019, a tím pádem i za celý rok 2019, potvrzují to, co analytici předpovídali a šéf Netflixu opatrně připouštěl už před pár dny. Zatímco celosvětově Netflix dál mohutně posiluje, v USA se jeho růst prakticky zastavil. Na vině je podle všeho konkurenční Disney+.

Streaming novinky

167 090 000. To jsou přesná čísla předplatitelů, která Netflix v úterý zveřejnil, tak jak mu to zákon o veřejně obchodovatelných společností káže. Meziročně je to nárůst o necelých 28 miliónů předplatitelů. Jen v posledním čtvrtletí jich přidal Netflix téměř 9 miliónů. Tady ale dobré zprávy končí.

První špatnou zprávou pro Netflix je, že v USA, tedy své domovině a stále nejzajímavějším trhu, se jeho pozice prakticky za poslední rok nehnula. Koncem roku 2018 si Netflix předplácelo 58,5 miliónů Američanů, na konci roku 2019 potom 61 miliónů. Největší skok zažil na začátku roku, pak ale dokonce před prázdninami poklesl a trochu to dohnal před Vánoci. Ale přidal jen 400 tisíc předplatitelů. Investoři čekali díky hitům jako Zaklínač nebo nová řada Koruny hned celý milión.

Netflix už má celosvětově 167 miliónů předplatitelů, v USA ale stagnuje © TMDB

Důvod? To, o čem analytici spekulovali už dříve, potvrdil sám v nečekaně otevřeném prohlášení i šéf Netflixu, Reed Hastings. “Disney+ má skvělý obsah jako seriál Mandalorian a ten nám trochu předplatitelů ubral”. Nová služba Disney+ má v USA obrovský úspěch. Hned první den se oficiálně registrovalo více než 10 miliónů lidí a podle všeho do konce roku se přidalo ještě dalších 14 miliónů. Disney+ tak mohutně dohání na domácím trhu svého bývalého partnera, a nyní hlavního soupeře, mílovými kroky.

Ostrá konkurence je tu navíc i z dalších stran. 1. listopadu vstoupil do hry Apple se svojí službou Apple TV+, ale reakce jsou zatím smíšené. Žádná oficiální čísla o počtu předplatitelů nejsou, takže to můžeme odhadovat jen jestli se prodává více iPhonů. Další soupeři navíc čekají. Universal spustí svojí streamingovou službu Peacock 15. července 2020. A v květnu se přidají i Warneři s rozšířenou službou HBO Max. Netflix proto uklidňuje investory, že bude dál mít spoustu nového obsahu, ostatně letos hodlá podle všeho investovat až 17 miliard dolarů do produkce a nákupu.

Netflix už má celosvětově 167 miliónů předplatitelů, v USA ale stagnuje © TMDB

Což je zhruba stejně, kolik Netflix loni utržil (přesněji 19,8 miliard dolarů), což i těm, kteří na základce propadali z matematiky, dává tušit, že někde něco nehraje. Ano, Netflix si samozřejmě na nákup obsahu mohutně půjčuje a jeho dluh je podle všeho už zhruba 20 miliard dolarů. Investoři mu ale dál věří, ostatně uklidňuje je stále se lepšící zisk společnosti (loni 4,9 miliard dolarů) a ještě jeden podstatný fakt.

Zatímco na domácím trhu začíná být pro Netflix horko, ve zbytku světa konkurenci naprosto válcuje. Mimo USA si Netflix předplácí už 106 miliónů lidí, nárůst je téměř 26 miliónů. Mezinárodní expanze šlape Netflixu na jedničku (i ta česká verze už existuje) a nově otevřená pobočka v Paříži signalizuje, že minimálně v Evropě bude Netflix držet otěže pevnou rukou. Jeho konkurence na nejstarším kontinentu je zatím slabá. Disney+ zde startuje až koncem března, HBO funguje de facto jen na polovině kontinentu a nadstavba Max se zde zatím neplánuje. A Peacock se do Evropy zatím nechystá. Silnější konkurenci mu v Západní Evropě částečně dělá jen Amazon Prime Video. Válka o pozornost uživatele tak letos bude pokračovat. O dalších bitvách budeme samozřejmě informovat.

 507 zobrazení   25 se líbí
Konečně! Netflix koupil práva ke slavným animákům studia Ghibli
Konečně! Netflix koupil práva ke slavným animákům studia Ghibli
22.01.2020 | Streaming novinky

Netflix se může pochlubit velkým úlovkem. Zakoupil totiž mezinárodní práva k snímkům studia Ghibli, za kterým stojí proslulý Hajao Mijazaki. Můžeme se tak těšit na rodinné hity s překrásnou a působivou animací jako Cesta do fantazie či Můj přítel Totoro.

Disney+ bude v Západní Evropě o týden dříve, oznámil také další země
Disney+ bude v Západní Evropě o týden dříve, oznámil také další země
21.01.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Baby Yoda ze seriálu Mandalorian se stal před Vánoci celosvětovým fenoménem, ale jen diváci v USA, Kanadě, Austrálii, Zélandu či Nizozemí ho mohli sledovat oficiálně. Disney+ se nyní snaží urychlit celosvětové rozšíření. V Británii či Německu bude o týden dříve, v létě dorazí do Skandinávie. Dočkáme se letos i my?

Netflix investuje do obsahu v roce 2020 mohutných 17 miliard dolarů
Netflix investuje do obsahu v roce 2020 mohutných 17 miliard dolarů
20.01.2020 14:00:00 | Streaming novinky

Netflix se chystá na zveřejnění ekonomických výsledků za poslední kvartál roku 2019. Již nyní je ale jasné, že v investicích do obsahu polevovat nebude.

Netflix odhalil nejsledovanější pořady roku 2019. Jak dopadl Zaklínač?
Netflix odhalil nejsledovanější pořady roku 2019. Jak dopadl Zaklínač?
31.12.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Konec roku se nese v bilančním duchu a letos ani Netflix nezůstal pozadu a rozhodl se odkrýt své nejsledovanější pořady. Zájemcům tak vystavil žebříčky nejžádanějších seriálů, filmů či stand-upů. Vítězové jsou podle očekávání sandlerovka Vražda na jachtě a Stranger Things. Zaklínač se neztratil.