FB pixel TP pixel
Netflixovský film Roma bude nakonec i v českých kinech! © TMDB

Netflixovský film Roma bude nakonec i v českých kinech!

Příjemný předvánoční dárek si budou moci od 14. 12. rozbalit ve vybraných kinech i čeští diváci. Velmi očekávaná novinka Alfonse Cuarona se totiž kromě mateřského Netflixu objeví po limitovaném nasazení v USA také v českých kinech.

Filmové novinky

Nový mexický film Alfonse Cuaróna s názvem Roma provází velká očekávání, ostatně jako každá novinka mexického režiséra, který natočil Gravitaci či Potomky lidí. Práva na jeho distribuci zakoupil v dubnu 2018 Netflix a vědom jeho kvalit se rozhodl ho přihlásit do festivalových soutěží. Hned zpočátku ale narazil v Cannes, protože organizátoři prestižního festivalu vyloučili všechny Netflix filmy (nejen Romu, ale i 22 July, Hold the Dark či The Other Side of the Wind) ze soutěže. Důvod? Tyto filmy podle jejich pravidel nejsou kinofilmy, ale “jen” televizními či chcete-li internetovými filmy, a proto se soutěže nemohou zúčastnit.

Pořadatelé festivalu v Benátkách na to měli jiný názor, film do soutěže přijali a film s velkým přehledem vyhrál hlavní cenu Zlatého lva. Ovací se dočkal také během uvedení na festivalu v San Sebastianu či Torontu, kde jsme ho mohli vidět i my. Výborné recenze (99 % na Rotten Tomatoes) motivovaly Netflix v k tomu, aby se pokusil zaútočit i na metu nejvyšší - Oscara. Tam ale musí splnit jednoznačnou podmínku - film se musí hrát v daném roce alespoň jeden týden v běžných kinech. Netflix se nakonec po malém váhání rozhodl, že by mu případné oscarové ocenění slušelo, a uvedl Romu do amerických kin. Premiéru měl tento víkend a podle odhadů měl za první tři dny od premiéry vydělal i přes své omezení nasazení zhruba 100.000 dolarů.

Roma už mezitím po promítání ve svém rodném Mexiku získal národní nominaci na Oscara (kandidáty vysílají všechny státy, ale samotné nominace od americké Akademie budou vyhlášeny až 22. ledna 2019), v kinech ho podle všeho budou po světě hrát v Austrálii nebo Itálii. Tam jeho uvedení v kinech kritizuje část italských kinařů, nelíbí se jim totiž, že film je zároveň okamžitě dostupný i online, což by znamenalo zavedení nebezpečného precedensu. Toteď platilo, že mezi uvedením v kinech a uvedením na jiném médiu (DVD, Blu-Ray, oline) je alespoň 3 měsíce pauza, aby film mohl dostatečně vydělat v kinech.

Teď budou moci přihodit pár peněz i čeští diváci, protože podle dostupných informací (v programu kin ale zatím chybí) budou pražská kina Aero, Oko a Světozor, brněnské kino Scala a Bio Central v Hradci Králové promítat Romu s českými titulky od 14. prosince do konce roku. Ve stejnou dobu se sice objeví i na Netflixu (podle všeho také s českými titulky), ale jak ukázal nedávný Outlaw King, jsou filmy, které jsou stvořené pro velké plátno, tudíž je jejich sledování v kině přeci jen větší zážitek. Projekci organizují jednotlivá kina, takže samozřejmě platíte vstupné, žádné zvýhodnění pro stávající předplatitelé Netflixu není. Vstupenky můžete už nyní koupit online.

Expanze Netflixu do kin je poslední dobou hodně diskutovaným tématem. Na jednu stranu si tím Netflix nechce “kazit” pověst své čistě internetové služby a soupeřit s klasickými filmovými studii a jejich kinotrháky, na druhou stranu je logické, že ho kinopublikum láká. Víc než jako konkurenci chápe zřejmě Netflix kina jako doplněk. Proslýchá se, že připravuje dohodu s řetězcem kin IMAX, které by mohly jeho filmy v omezeném nasazení v budoucnu uvádět celosvětově. Než se tak stane, je tato individuální akce českých kinařů a distributorů povedeným předvánočním dárkem.

 525 zobrazení   12 se líbí
Jak vypadal seriál Stranger Things, než se ho ujal Netflix?
Jak vypadal seriál Stranger Things, než se ho ujal Netflix?
20.11.2018 13:00:00 | Filmové novinky

Z dnešního pohledu to tak nemusí vypadat, ale streamovací společnost Netflix se schválením výroby seriálu Stranger Things pouštěla do velkého finančního rizika, které bylo tehdy poměrně odvážným krokem s nejistým výsledkem.

Nový HBO seriál Sally4Ever obsahuje nejbláznivější sexuální scénu
Nový HBO seriál Sally4Ever obsahuje nejbláznivější sexuální scénu
15.11.2018 15:50:00 | Filmové novinky

Přestože televizní stanice HBO nikdy neměla s vyobrazením nahoty a sexu problémy, a explicitní scény se prakticky staly jejím trademarkem, ztvárnění sexuálního styku v první epizodě Sally4Ever posunuje hranice opět o něco dále.

Netflixovské oscarové želízko Roma má finální trailer
Netflixovské oscarové želízko Roma má finální trailer
14.11.2018 16:25:00 | Filmové novinky

Jeden z nejoceňovanějších letošních filmů dostal od Netflixu plnohodnotný trailer a přesvědčuje nás o svých kvalitách. Podmanivá hudba doprovázející působivé černobílé kamerové jízdy a kompozice s charakterními postavami slibují nádhernou podívanou.

Konečně víme, kdy se bude vysílat závěrečná řada Hry o trůny
Konečně víme, kdy se bude vysílat závěrečná řada Hry o trůny
13.11.2018 20:10:00 | Filmové novinky

Dnes vydaný poutavý teaser, který rytmicky rekapituluje atraktivní a zlomové momenty odvysílaných epizod, na svém konci odhaluje duben jako termín, na který se všichni fanoušci této epické fantasy jistě těší.