FB pixel TP pixel
Nová data z ČSÚ ukazují, kolik Čechů si předplácí Netflix nebo HBO © TMDB

Nová data z ČSÚ ukazují, kolik Čechů si předplácí Netflix nebo HBO

Český statistický úřad tento týden vydal obsáhlou publikaci, kde mapoval chování lidí na internetu. Kromě běžných dat jako kolik lidí používá počítač nebo internet se ve zprávě také věnuje placeným online půjčovnám a nabízí tak další díl do naší skládačky, ve které hledáme oficiální počty předplatitelů služeb typu Netflix.

Streaming novinky

Publikace ČSÚ se oficiálně jmenuje “Využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci - 2018” a na 140 stránkách si můžete přečíst nejrůznější výzkumy a data, které úřad pro letošní rok shromáždil. V každé oblasti najdete nejen procentuální odhad či absolutní počty, ale také srovnání s dalšími státy Evropské unie nebo rozpad podle pohlaví, věku či místa bydliště. Na konci studie také najdete popis metody získávání těchto dat, pracovalo se s určitým vzorkem, od kterého se dopočítaly data pro celou republiku.

Hlavní data se zabývají například tím, kolik lidí u nás používá počítač, kolik lidí u něj má internet a pro co ho v tom případě používají. Vytáhli jsme nejzajímavější data, abyste si udělali představu, jak tráví lidé ve věku od 16 let svůj čas na internetu. V absolutních číslech berte, že z naší celkové populace (10,5+ milionů) se v této skupině nachází cca 8,75 milionů lidí.

Internet84,6 %
Email79,0 %
Sociální sítě48,3 %
Vyhledávání73,4 %

Zajímavější jsou potom data, která se zabývají zábavou, v ní vypichujeme pro srovnání čísla o lidech, kteří hrají hry, poslouchají hudbu a nebo sledují po internetu televizní vysílání (sem patří i archivy jako iVysílání, Prima Play či Nova).

Hraní her online23,2 %
Poslouchání hudby online41,2 %
Sledování televize online24,3 %

Nejdůležitější čísla z našeho pohledu jsou potom následující tři, ty mapují, jak vypadá sledování videa. Studie rozděluje tuto tabulku následovně - internetové televize typu Stream či Playtvák (iDnes Kino ), dále platformy pro sdílení videí jako je Youtube nebo Vimeo a nakonec placené videopůjčovny jako Netflix či HBO.

Internetové televize jako Stream.cz25,5 %
Sdílená videa na Youtube44,1 %
Půjčovny jako Netflix či HBO4 %

U jednotlivých dat chybí konečný výčet všech značek, ale do první skupiny můžeme klidně zařadit třeba nový Mall TV, do Youtube skupiny potom patří všechny kanály, které nabízejí legální filmy zdarma. V poslední skupině jsou oficiálně jmenované pouze Netflix a HBO, ale zřejmě sem můžeme zařadit i Amazon Prime, Filmbox, Obbod i DaFilms. Není jasné, kam v tomto rozdělení bylo počítáno s nákupy či půjčováním přes iTunes, Google Play, Banaxi či Aerovod, ale zřejmě to lidé vyplňovali v poslední skupině. Největším otazníkem je zařazení Voya (splňuje podmínky archivu televizního vysílání i placené půjčovny), O2TV (nabízí samostatný nákup, ale lidé to mohou chápat jako půjčovnu či archiv vysílání) nebo My Prime od UPC (stejný problém jako O2).

Každopádně pokud bychom číslo 350 000 (4% penetrace) brali čistě pro půjčovny jako Netflix, znamená to, že data o trhu jsou ještě o něco lepší, než odhadujeme. Konkrétně Netflixu odhadujeme 50 000 uživatelů, HBO má potom podle neoficiálních zpráv něco přes 200 000 (bavíme se o komplet základně, ne jen o novém HBO GO v samostatném balíku). Půjčovnám typu Amazon Prime či Obbod predikujeme počty předplatitelů spíše v malých tisícovkách, otázka je, jak si poradit s půjčovnami jako Voyo (oficiálně mají 30 000 předplatitelů). Celou věc potom mohou narušit statistiky od subjektů jako O2 nebo UPC, ti publikují oficiální zprávy o svých předplatitelích pravidelně (306 000 od O2, 536 000 od UPC), počítají však do nich lidí, kteří si předplatí televizní vysílání, archiv či půjčovnu dohromady.

Zpráva ČSÚ data o placených půjčovnách nedává na rozdíl od většiny hlavních dat do srovnání s všemi státy EU, pouze konstatuje, že jsme v těchto statistikách výrazně pozadu oproti evropským státům. Průměr je 17 %, zemí zaslíbenou Netflixu a dalším je podle zprávy Dánsko, kde penetrace dosahuje 48 %. Máme tedy rozhodně kam růst.

 616 zobrazení   9 se líbí
Alza končí s půjčovaním filmů, kdo bude další na řadě?
Alza končí s půjčovaním filmů, kdo bude další na řadě?
12.11.2018 13:50:00 | Streaming novinky

Na konci října potichu skončil s půjčováním filmů největší český eshop Alza.cz. Proč skončil, jaká byla jeho historie a co bude s filmy online dál? Je to jen ojedinělý případ, a nebo nás čekají větší změny?

Streamovací služba Disney má oficiální název a logo
Streamovací služba Disney má oficiální název a logo
09.11.2018 16:40:00 | Streaming novinky

O tom, že studio Disney se svou obrovskou knihovnou titulů nehodlá zůstat stranou a plánuje svou streamovací službu, aby se připojilo k platformám, jako jsou Netflix, Amazon Prime či HBO GO, se ví již delší dobu. Nyní studio zveřejnilo její název, logo a několik nových informací.

Jak se daří Netflixu či Amazonu v Evropě? Podívejte se na podrobná data
Jak se daří Netflixu či Amazonu v Evropě? Podívejte se na podrobná data
02.11.2018 14:50:00 | Streaming novinky

Evropská audiovizuální observatoř, která shromažďuje data o filmovém a televizním průmyslu v Evropě, vydala zajímavou zprávu tom, jak si služby jako Netflix či Amazon vedou na starém kontinentu. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější čísla.

Netflix opět rekordně roste a otevírá další pobočky v Evropě
Netflix opět rekordně roste a otevírá další pobočky v Evropě
17.10.2018 16:45:00 | Streaming novinky

Po druhém čtvrtletí roku 2018, kde byl nárůst předplatitelů nižší než se očekávalo, je Netflix opět na koni a analytické předpovědi tentokrát naopak téměř o třetinu překonal s doposud nejvyšším nárůstem. A nedávno také otevřel dvě nové pobočky v Paříží a Madridu.