FB pixel TP pixel
Od začátku dubna si berete český Netflix všude sebou © TMDB

Od začátku dubna si berete český Netflix všude sebou

První dubna - a to nebyl apríl - začalo platit nové nařízení Evropské Unie, kterému se museli přizpůsobit všechny platící videotéky a televize - jejich obsah musí být nyní dostupný za hranicemi ve stejné verzi jak doma. Jak to vypadá a co všechno se změnilo? Máme odpovědi na 10 nejpalčivějších otázek okolo této změny.

Streaming novinky

Jak to dřív fungovalo?

Pokud jste měli z Česka předplacený Netflix nebo Amazon Prime, změnila se vám nabídka v okamžiku, kdy jste se ke službě připojili ze zahraničí. Pro někoho to může být výhra, například při cestě do USA jste viděli bohatší nabídku, ale mohla to být i prohra při cestě do méně vybavených zemí (třeba Německo nebo Polsko). Typicky Netflix také ukazuje titulky podle regionu připojení, takže i když film nebo seriál byl v zahraničí stejně jako u nás, nešlo vám pustit si české titulky.

Jak to funguje nyní?

Od začátku dubna platí nové nařízení EU, které přikazuje všem placeným videotékám a televizím, aby se chovali při cestě svého zákazníka mimo zemi svého původu stejně. Tedy aby se vám i na dovolené ve Španělsku či Chorvatsku zobrazila nabídka stejná jakou jste měli v Česku. Pokud tedy se svým Netflixem nebo Amazon Prime přijedete do těchto zemí, měli byste vidět stejnou nabídku jako vidíte zde v ČR. Pro služby, které v dané zemi nebyli (například HBO) nyní nově platí, že musí být z ostatních zemí EU přístupné.

Co služby od O2, T-Mobile nebo UPC?

Dosud platilo, že jste si předplacené služby od telefonních či kabelových operátorů, kteří kromě televize nabízí i streamování své služby online, nemohli pustit jinde než v ČR. Podle nového nařízení už musí být pro vás jako pro platícího zákazníka přístupné ze všech zemí EU se stejným obsahem. Toto užijí především sportovní fandové, kteří si například dříve nemohli pustit svůj oblibený sportovní přenos vysílaný například přes O2 TV nebo UPC Horizon. Podle všeho to vypadá, že minimálně u O2 TV bude mít nasazení této funkčnosti zpoždění.

Platí to všude?

Od začátku dubna si berete český Netflix všude sebou © TMDB

Pravidlo se vztahuje pouze pro váš pohyb v rámci EU. Tedy pokud vycestujete mimo EU, bude se vaše nabídka řídit pravidly, kterou definuje služba. Z USA či Asie, ale také z Norska, Švýcarska či Islandu, si tak sportovní přenosy z české fotbalové nebo hokejové ligy na O2TV nepustíte. Tedy pokud nepoužijete podobně jako dříve nějakou VPN nebo proxy server s českou IP adresou. Prozatím si to budete moci užívat i ve Velké Británii, tedy alespoň do té doby, než definitivně opustí EU.

Jak to daná služba pozná?

Povinnost se vztahuje právě na placené služby, které by měli mít možnost jednoznačně určit odkud je jejich zákazník. Může to být smlouva s operátorem, kreditní karta či jiný závazný dokument.

Platí to i pro bezplatné či veřejné služby?

Ne, právě proto, že ty většinou nemohou nebo nechtějí určovat zemi původu svého zákazníka. Obsah na iVysílání tak zůstane pro obyvatele mimo ČR dostupný jen pokud to televize dovolí (což většinou nedovolí), podobně to platí i pro videa ze Stream nebo zdarma kanály na Youtube ( Filmy v češtině filmy). Pokud vlastní práva pouze na Českou republiku, nikde jine je nesmí šířit. Pokud však budete mít předplacené služby od O2 nebo UPC, které zahrnují i Českou televizi, budete moci jejich vysílání či malý archív sledovat i ze zahraničí.

Jak je to se službami jako iTunes nebo Google Play?

Služby jako iTunes či Google Play měly podobné lokální blokování tímto způsobem řešené už od začátku. Pokud jste si tedy v ČR na svůj český účet koupili či půjčili nějaký film z jejich nabídky, byl pro vás přístupný z celého světa. Naopak i když se vám například při cestě do USA otevřela nabídka amerického Amazon Video (kde si můžete kupovat také filmy po jednom), nemohli jste si nic koupit na svůj český účet, protože to Amazon zakázal. To nyní platí dále a nic se nezměnilo.

Bezva, takže jako Slovák už můžu sledovat Netflix i českými titulky?

Od začátku dubna si berete český Netflix všude sebou © TMDB

Bohužel ne, naopak vám toto nařízení tuto věc omezilo. Když jste dříve vycestoval s Netflixem do Česka, mohli jste si užít prakticky stejný obsah, ale občas i s českou podporou. Netflix však podle našich testů vyhodnocuje slovenské uživatele i na našem území dál jako slovenské a nabízí jim tedy jen slovenské, anglické či maďarské titulky. Češi jsou stále v “jiném koši” a regionálně jsou pro Netflix spojeni s Polskem a Německem. Pokud chcete toto změnit, nezbývá než tlačit na samotný Netflix.

Skončí někdy tyto lokální omezení?

Evropská Unie se snaží už delší dobu prosadit ideu tzv “jednoho trhu”, tedy aby všechny členské země EU fungovaly navenek jako jedna země. Protože autorský zákon je stále hodně spjatý s porcováním na jednotlivá území, tedy kupujete si licenci zvlášť pro každou zemi (a metody šíření), snaží se EU toto zjednodušit a podobně jako například u volání nebo připojení k internetu u telefonů nerozlišovat mezi “jsem doma” a “jsem v cizině”. Vybojovat tento zákon bude ale ještě běh na dlouhou trať, protože do něj zasahují producenti, distributoři a další články z filmového a televizního trhu a pro většinu z nich by tento zákon znamenal významný zásah do jejich strategie.

Platí to jen pro filmy?

Nikoliv, nové nařízení se uplatňuje na všechny typy zábavních služeb, takže i hudbu (Spotify), hry, elektronické knihy a další.

 222 zobrazení   33 se líbí
Má se Netflix bát nové Disney online půjčovny?
Má se Netflix bát nové Disney online půjčovny?
27.02.2018 | Streaming novinky

Je to už nějaký ten pátek, co Disney ohlásil, že stáhne z Netflixu většiny své nabídky. Důvodem je chystané spuštění vlastní online půjčovny v roce 2019. Už konečně známe další detaily, víme, jestli komiksové seriály Marvelu zůstanou na Netflixu a jaké další tituly bude služba mít.

Velké slevy DC filmů na iTunes - Batman a Superman za babku!
Velké slevy DC filmů na iTunes - Batman a Superman za babku!
24.02.2018 11:45:00 | Streaming novinky

Na iTunes připravili příjemné překvapení pro všechny fanoušky filmů podle DC comicsů. Jako propagace uvedení hrané Ligy spravedlnosti na iTunes příští týden jsou tento víkend (a doufejme ještě další dny) všechny filmy s Batmanem, Supermanem a dalšími hrdiny ke koupi jen za 149 Kč!

Masakr na Netflixu, zmizelo přes 200 dobrých filmů
Masakr na Netflixu, zmizelo přes 200 dobrých filmů
01.02.2018 20:00:00 | Streaming novinky

Během posledního měsíce nastal na českém Netflixu pořádný hurikán. Zatímco dříve jsme si zvykli, že tituly jen přibývají, během ledna nastala situace opačná a skoro tři stovky titulu už si nepustíte. Které to byly a proč k tomu došlo?

Netflix, Amazon, Hulu - boj velké americké trojky přitvrzuje
Netflix, Amazon, Hulu - boj velké americké trojky přitvrzuje
19.01.2018 16:30:00 | Streaming novinky

Máte alespoň jednu z online služeb jako Netflix nebo Amazon a řešíte, zda a proč si pořizovat další? Nedávná studia v USA prokázala, že každou z hlavních služeb používají uživatelé jinak. A ne vždy to jde naproti tomu, co by si přáli samotní majitelé služeb. Ti se sice snaží ohromit svými novinkami, ale studia tvrdí něco jiného.