FB pixel TP pixel
Naše petice pro Netflix měla úspěch, Slováci mají české titulky! © TMDB

Naše petice pro Netflix měla úspěch, Slováci mají české titulky!

Dobrá věc se podařila! Na začátku ledna jsme spolu s VelkýObsah.info vyhlásili petici, která měla za cíl přimět Netflix k tomu, aby na Slovensku zpřístupnil české titulky. Petice měla velký úspěch, podepsalo ji více než 5.000 z vás. A nyní, na začátku února, se sen stal skutečností.

Streaming novinky

Může se to nám zdát podivné, ale Netflix dlouhou dobu bral Česko a Slovensko jako zcela dvě cizí země, které nemají nic společného. Ve svých regionech, podle kterých nabízí více jazykových stop v dané zemi, bylo Česko v jeho očích blíže Německu a Polsku (proto jsme viděli dabing či titulky ve výběru podpory pro tyto země), naopak Slovensko kromě Polska vidělo Maďarsko nebo Ukrajinu. Vzájemné provázání tedy nula.

Vzhledem k tomu, že Česko a Slovensko fungovaly v letech 1918 až 1992 ve společném samostatném státě a jazyková podobnost těchto dvou slovanských jazyků je obrovská, mohou především Slováci využít toho, spousta pořadů na iTunes, komplet HBO nebo částečně i na Google Play, ba dokonce výjimečně i na Amazon Prime má české titulky či dabing. Nemluvě o českých službách, které fungují přeshraničně ( Stream, Aerovod, Mall TV atd).

Naše petice pro Netflix měla úspěch, Slováci mají české titulky! © TMDB

To se nám zdálo podivné, a proto jsme spolu s webem VelkýObsah.info a jeho zakladatelem, Lubomírem Tuscherem, dali dohromady petici #NetflixCzechoslovakia. Její cíl byl jasný, nasbírat co nejvíce podpisů a pak toto předat Netflixu. Skepse uživatelů byla zpočátku obrovská, ale petici se dostalo velmi pěkně podpory především od slovenských médií, kde Lubomír popisoval situaci a důvody, které nás k petici vedly. Díky podpoře od velkých webů jako DeníkN, Aktuality.SK či SME se podařilo nasbírat více než 5.000 podpisů.

Petici jsme průběžně posílali i do Netflixu, ale komunikace na sociálních sítích nebo uživatelské podpoře, byla nulová. Nakonec se nám podařilo dostat naši petici na odborný magazín BroadbandTVNews, kterému se dokonce podařilo získat i oficiální reakci od Netflixu. "V současnosti poskytujeme lokalizaci uživatelského rozhraní a titulky pro naše TV seriály a filmy pro více než 20 jazyků. Nabízíme také pro mnoho titulů dabing. Tak jak sbíráme postřehy od uživatelů a snažíme se pochopit jejich návyky, tak se rozhodneme jaké další jazyky budeme přidávat.”.Jestli ale pochopíte, co za šifrovanou PR zprávou skutečně bylo, gratulujeme, my to nepochopili.

Naše petice pro Netflix měla úspěch, Slováci mají české titulky! © TMDB

Ale najednou se stal zázrak a dnes bylo pro slovenské uživatele Netflixu zpřístupněno všech téměř 340 titulů, které mají na českém Netflixu české titulky. Jejich seznam najdete na webu slovenského Filmtora a jak je vidět, je totožný s tím, co nabízí Netflix v Česku. Jsou to tedy především přejaté filmy a starší řady Netflix seriálů. Že se ale něco děje i v této oblasti, bylo vidět v posledních týdnech, kdy Netflix uvedl své původní filmy Roma, IO či Polar s českými titulky. Sice se zpožděním, ale uvedl. Blýská se na lepší časy?

Ať už byla tato akce skutečně důsledkem petice a nebo se k ní Netflix sám chystal, to se nedozvíme zcela přesně dokud to Netflix sám nepotvrdí (což zatím neudělal). Ale tak jako tak, je to obrovský úspěch pro Slovensko. A úspěch i těch, kteří v tuto petici věřili a podepsali ji. Děkujte tak hlavně sobě! A užijte si hezký víkend s novinkami, například nový seriál Nightflyers má také české titulky!

 1 352 zobrazení   100 se líbí
Nová streamovací služba od Applu bude spuštěna v dubnu
Nová streamovací služba od Applu bude spuštěna v dubnu
30.01.2019 17:40:00 | Streaming novinky

Dřívější spekulace ohledně spuštění nové streamovací služby od firmy Apple v první polovině roku 2019 se začínají naplňovat. Na veřejnost totiž pronikly zprávy, že společnost informuje filmová studia, že její služba bude v dubnu připravena.

Videotéka z iTunes bude nyní dostupná na chytrých televizích od Samsungu
Videotéka z iTunes bude nyní dostupná na chytrých televizích od Samsungu
25.01.2019 19:00:00 | Streaming novinky

Uživatelé nových chytrých televizí Samsung budou mít nově přístup k filmům a seriálům z aplikace iTunes video nebo mohou využívat službu AirPlay 2 pro streamování obsahu ze svých zařízení od Applu.

Netflix zdražuje v USA, ale stále roste, odhaluje také čísla sledovanosti
Netflix zdražuje v USA, ale stále roste, odhaluje také čísla sledovanosti
18.01.2019 14:10:00 | Streaming novinky

Tento týden oznámil Netflix zdražení pro zákazníky platící v dolarech a včera oznámil výsledky za 4. čtvrtletí roku 2018. Počet předplatitelů opět rekordně rostl, ovšem trhy byly zklamány jeho nižšími příjmy. Poprvé Netflix oficiálně sdílel i čísla sledovanosti některých filmů a seriálů.

Petice pro Netflix - obnov Česko-Slovensko!
Petice pro Netflix - obnov Česko-Slovensko!
03.01.2019 19:10:00 | Streaming novinky

Sice si v Česku stěžujeme, jak nám pomalu přibývají české titulky na Netflixu, ale pořád je to rychleji než na Slovensku. Protože tam se rozvoj už zcela zastavil, chceme to napravit! Podepište naši petici za zpřístupnění českých titulků na slovenském Netflixu!