FB pixel TP pixel
První dojmy: Na HBO se vrací Jeho temné esence! Zvýšila 2. řada kvalitu? © TMDB

První dojmy: Na HBO se vrací Jeho temné esence! Zvýšila 2. řada kvalitu?

Největší fantasy seriál letošního podzimu je konečně zpátky. 2. řada Jeho temných esencí bude dostupná na HBO GO od 17. listopadu. A my jsme měli možnost vidět většinu epizod v předstihu.

Recenze

První řada fantasy série Jeho temné esence měla v loňském roce velmi slušně nakročeno, když odstartovala pro BBC a HBO velice uspokojivými čísly 7,2 milionů diváků. Ta však postupně opadávala a řada fanoušků si začala klást otázku, zda se vůbec seriál dočká celé trilogie. Druhá řada byla ještě jistá, neboť vznikala víceméně back-to-back, tedy společně s řadou číslo jedna. Vznik třetí řady je však závislý na úspěchu svého letošního předchůdce. Po premiéře druhé řady na BBC se tak fandové mohou bát ještě trochu víc, neboť start druhé řady vidělo zhruba 4,5 milionů diváků, což potvrzuje klesající, byť stále dostatečný zájem diváků.

Ty navíc může mrzet, že druhá řada má o jednu epizodu méně než ta první. Vystřižená epizoda musela být zrušena kvůli pandemii a měla se zaměřit na Lorda Asriela (James McAvoy), jenž se ve druhé knize neobjevuje a epizoda byla napsána scenáristou Jackem Thornem s posvěcením autora předlohy Philipa Pullmana. Diváci se v epizodě měli dozvědět, co dělal Asriel od chvíle, kdy na konci první řady otevřel portál do alternativní dimenze, do momentu, kdy se s ním znovu setkáme v úvodu třetí knihy/řady Jantarové kukátko.

Vznik této epizody pro třetí řadu podle tvůrců není v plánu, celkem se tedy fanoušci mohou těšit na sedm epizod, ze kterých jsem měl možnost vidět hned pět. A na rozdíl od zahraničních reakcí, kterým se příliš nelíbí odklon od fantasy, jsem výrazně spokojenější než u první řady. Té velmi dlouho trvalo, než se vůbec rozjela a podobně jako řadě diváků mi vadilo rozvláčné tempo, pocit natahování děje a mrzký počet opravdu dramatických situací, které by děj posouvaly dál.

Druhá řada je v tomto směru výrazně zajímavější a v podstatě od začátku nastoluje rychlejší tempo a zajímavější dynamiku mezi postavami. Setkání Willa Parryho a Lyry vede k zajímavým výměnám. Nové prostředí vylidněného města osídleného přízraky, které vysávají z lidí duše, nabízí instantní strach i hororové momenty. A hlavně konečně více prozkoumáváme samotný Prach, když se Lyra spřátelí s vědkyní Mary, která se snaží komunikovat s temnou hmotou, která až nápadně připomíná samotná právě onen poprašek, ze kterého je Lyřin svět celý pominutý. Fantasy se tu začíná mnohem více mísit se sci-fi a odhalení, ke kterým postavy spějí, konečně více tnou do náboženského rozměru knižní předlohy.

První dojmy: Na HBO se vrací Jeho temné esence! Zvýšila 2. řada kvalitu? © TMDB

Druhá řada mi ale nepřipadá lepší jen ve své hlavní linii. Mnohem zajímavější jsou i vedlejší linie. Scoresbyho putování za pomocí pro Lyru, pletichy paní Coulterové (která má se Scoresbym vynikající scénu ve vězení!) a zákulisní tahanice značně nervózního Magistéria. Zatímco první řada pouze rozestavěla figurky na pomyslné šachovnici, druhá řada jde mnohem více do hloubky a konečně ukazuje, proč Pullmanova trilogie tolika lidem svým přesahem přirostla k srdci. Pokud vás tedy seriál zaháčkoval již svou loňskou řadou, nemusíte se obávat propadu kvality. Ti, kteří byli před druhou řadou nerozhodnutí, by pak měli dát seriálu druhou šanci. Vážně je v něm víc než jen obligátní storka o vyvolené a ledním medvědovi.

 420 zobrazení   7 se líbí
Netflix má megahit. Úspěch polské senzace 365 dní je diváckou ostudou
Netflix má megahit. Úspěch polské senzace 365 dní je diváckou ostudou
18.06.2020 12:00:00 | Recenze

Je to přesně 11 dní od momentu, kdy se na Netflixu objevil odvážný, vlastně až "pouze pro dospělý" film 365 dní. A dodnes se drží na čele žebříčku sledovanosti. Což je něco, na co bychom neměli být hrdí.

Adam Sandler herecky vládne šílenému Drahokamu od Netflixu
Adam Sandler herecky vládne šílenému Drahokamu od Netflixu
30.01.2020 12:00:00 | Recenze

Tak zaprvé: Drahokam je šílenost. Po evropské premiéře na festivalu v Londýně jsem se několikrát snažila někomu vysvětlit, o co ve filmu jde a jak moc je příběh zamotaný, a ani po několika měsících nemám pocit, že by se mi to úplně podařilo. Pojďme se to ovšem pokusit shrnout:

První dojmy: Dracula od Netflixu ctí předlohu a modernizuje ji
První dojmy: Dracula od Netflixu ctí předlohu a modernizuje ji
08.01.2020 12:00:00 | Recenze

4. ledna Netflix představil další ze svých seriálových novinek, která tentokrát vznikla ve spolupráci s britskou BBC. Dracula je moderním zpracováním klasiky od Brama Stokera, v níž tvůrci moderní verze Sherlocka Holmese dokázali, že i zaprášená literatura může být svěží.

První dojmy: Dokázal Zaklínač vyplnit díru po Hře o trůny?
První dojmy: Dokázal Zaklínač vyplnit díru po Hře o trůny?
22.12.2019 17:00:00 | Recenze

Seriálová událost konce roku je za námi a Zaklínač Geralt z Rivie v nás nechal pořádně krvavou stopu. Řezník z Blavikenu totiž překonal očekávání a redakční mudrcové se museli shodnout, že tuhle fantasy pecku musíte vidět.