FB pixel TP pixel
RETRO: Kultovní Fakulta slaví 20 let © TMDB

RETRO: Kultovní Fakulta slaví 20 let

Než se pustíme do filmových výročí pro rok 2019, jednoho nenápadného kandidáta bychom pořád neměli opomenout. Právě před 20 lety a pár dny (konkrétně 25. prosince 1998) totiž vyšla kultovní hororová sci-fi Roberta Rodrigueze – Fakulta.

Tipy na film

Žánrový dort od pejska a kočičky

RETRO: Kultovní Fakulta slaví 20 let © TMDB

Splácání dvou a víc už existujících filmů do jednoho sice nezní jako ten nejoriginálnější koncept v historii, občas z toho ale můžou vzniknout docela podařené kousky. Třeba když smícháte Záhadu Blair Witch s Godzilla, dostanete Cloverfield. Když dáte dohromady Hvězdnou pěchotu a Na Hromnice o den více, vyjde vám Na hraně zítřka. A když do sebe slepíte Snídaňový klub a Invazi uchvatitelů těl se špetkou Věci, vznikne z toho kultovní klasika Roberta Rodrigueze Fakulta, ve které mimozemští paraziti ovládají učitelský sbor americké střední školy.

Hvězdné obsazení, než to bylo cool

RETRO: Kultovní Fakulta slaví 20 let © TMDB

Na sci-fi (komediálním) hororu Fakulta z roku 1998 je dodnes zajímavé, že má o dost hvězdnější obsazení, než se v době jeho vzniku vůbec tušilo. Režisér Robert Rodriguez a herečka Salma Hayek, kteří si spolu o pár let dřív natočili Desperado a Od soumraku do úsvitu, jsou pravda už docela provařené stálice. Třeba ale Elijah Wood, Josh Hartnett nebo Jordana Brewster shodou okolností všichni za pouhé tři roky prorazí ve vlastních velkých bijácích, a to konkrétně ve Společenstvu prstenu, Pearl Harboru a prvním Rychle a zběsile, zatímco terminátor Robert Patrick, čerstvá bond girl ze Zlatého oka Famke Janssen anebo i budoucí moderátor vlastní daily show Jon Stewart jsou tu už jen jako taková třešnička na dortu.

Nestrádáme bez vzdělání

RETRO: Kultovní Fakulta slaví 20 let © TMDB

Když studenti zapadlé střední školy v americkém státě Ohio zjistí, že jejich učitelé jsou jeden po druhém ovládáni podivným mimozemským parazitem, spojitost s klasickou Invazí lupičů těl z padesátých let se přímo nabízí. Když do toho ale přihodíme ještě i strasti studentského života a dospívání obecně, z alegorického přirovnávání mimozemských okupantů k sovětským agentům na americké půdě se najednou stává rockenrollové rýpnutí do nekonečné snahy o kontrolu středoškolské mládeže, kterou chtějí mít učitelé i rodiče hezky poslušné a nevybočující z normy, skoro jako jeden kolektivní mimozemský organismus. A jelikož Fakulta vyšla jen dva roky po revolučním Vřískotu Wese Cravena, nechybí tu navíc ani meta komentář opírající se o to, že hlavní postavy si dobře uvědomují, v jakém žánru se jejich příběh odehrává a jaká jsou jeho zavedená popkulturní pravidla.

Děcka nejsou v pohodě

RETRO: Kultovní Fakulta slaví 20 let © TMDB

Fakulta není a dost možná ani nikdy nebyl kdo ví jak revolučně děsivý horor, místo toho ale funguje jako dokonale zábavná a místy i upřímně napínavá horská dráha všemožných žánrových konvencí a zároveň i jako milostný dopis různým sci-fi klasikám. Celý film je navíc pevně zakořeněný v až karikaturně přepálené vizi devadesátkové pubertální rebelie, kterou si člověk prostě nemůže nezamilovat.

A to ať už je řeč o napěchovaném soundtracku, kterému kralují The Offspring či alt-rocková cover verze floydovské Another Brick in the Wall, anebo o ufouny odhalujícím testu jak vystřiženém z Věci, ve kterém musíte svoji lidskost dokázat tím, že si z obalu plastové propisky šňupnete podomácku vyrobenou povzbuzující drogu. Co víc si od takového filmu vůbec přát?

 166 zobrazení  
Novoroční pecky na Netflixu: Ve jménu vlasti nebo Jak jsem poznal vaši matku
Novoroční pecky na Netflixu: Ve jménu vlasti nebo Jak jsem poznal vaši matku
01.01.2019 20:00:00 | Tipy na film

Tak jak odhadovali už před časem, do české nabídky Netflixu dorazilo počátkem roku hned několik zásadních seriálů z produkce společností FOX a FX. Doufejme, že to je začátek nové éry a brzy se dočkáme i dalších kultovních seriálů, které zatím u nás chybějí

10 nejlepších filmů, které jste letos mohli vidět v kině
10 nejlepších filmů, které jste letos mohli vidět v kině
21.12.2018 9:00:00 | Tipy na film

V uplynulých dnech jste mohli číst o našich nových oblíbených seriálech, českých či online filmech či objevených hereckých talentech. Nyní je načase přikročit konečně ke kinu a podívat se na to nejlepší, co světla promítaček nabídla.

20 nejlepších filmových momentů roku 2018
20 nejlepších filmových momentů roku 2018
21.12.2018 | Tipy na film

Každý rok máme pocit, že ten předchozí byl o fous lepší a ten letošní nenabídl tolik skvělých momentů a zážitků. Pokud si to myslíte i letos, rádi bychom vás vyvedli z omylu. Tady je hned 20 nejlepších filmových momentů, na které vzpomínáme s úsměvem na rtech a často i slzičkou v oku. Pozor na spoilery!

30 nejlepších nových seriálů za rok 2018
30 nejlepších nových seriálů za rok 2018
20.12.2018 13:00:00 | Tipy na film

Rok je u konce a naše bilancování seriálové sezóny může začít. Z nabídky u nás dostupných online půjčoven a televizí jsme vybrali třicítku těch nejlepších seriálových novinek, které jste mohli letos vidět. Náš výběr zahrnuje všechno od komedií přes kriminálky až po dramata, v rámci spravedlnosti ho řadíme dle abecedy.