FB pixel TP pixel
Proč Hvězdná brána přišla o hlavního hrdinu? Andersonovi se změnil celý život © MGM Television

Proč Hvězdná brána přišla o hlavního hrdinu? Andersonovi se změnil celý život

Ikonická postava Jacka O'Neilla se sice poprvé objevila ve Hvězdné bráně Rolanda Emmericha, kde ji ztvárnil charismatický a velmi vážný Kurt Russell, většina fanoušků značky si ale více oblíbila sarkastickou verzi Richarda Dean Andersona ze seriálové SG-1.

Filmové novinky 9. 9. 2024 7:00 | Filmové novinky

Filmová Hvězdná brána vznikla v roce 1994 a v kinech bohužel neuspěla. Značka se však dočkala nového a mnohem delšího života díky televizi, kde se v roce 1997 objevil seriál Hvězdná brána, který známe také jako Stargate SG-1. V něm se opět shledáváme s Danielem Jacksonem a Jackem O'Neillem, které však nově ztvárňují Michael Shanks a Richard Dean Anderson místo Jamese Spadera a Kurta Russella. A právě slavný RDA a bývalý MacGyver se stal pro seriál ikonou a tahounem. Proto řadu fanoušků zabolelo, když se od 8. řady postava začala ze seriálu definitivně vytrácet a vracela se už jen sporadicky.

Povýšení a odchod

Seriál tehdy O'Neilla povýšil na brigádního generála, čímž ho scenáristé mohli přesunout více do pozadí a vyhnout se jeho účasti na pravidelných misích na jiné planety skrze červí díru. O'Neill se tak stal z hlavní vedlejší postavou a řada fanoušků si samozřejmě kladla otázku, proč se tak stalo. Za rozhodnutím stál samotný Anderson, nešlo však o nic ožehavého jako hádky o peníze nebo spory ostatními herci. Andersonovi se jen kompletně změnil život a priority a nechtěl natáčením trávit tolik času jako doposud.

Táta Anderson

Anderson se totiž chtěl věnovat své dceři. „Být otcem – a nevím, jestli jde o změnu – mě nutí, abych tu nebyl tak dlouho. V jednom natáčecím kole. Protože dítě je důvod mého žití, důvod, proč chodím do práce,“ prohlásil. Andersonovo rozhodnutí přivedlo zpět Michaela Shankse jako Daniela Jacksona, který dříve v seriálu zemřel. Ten potvrdil, že Andersonův odchod kvůli snaze věnovat se rodině dal ostatním hercům možnost jít do popředí a více se angažovat v seriálu. To Shankse přesvědčilo k návratu do projektu. Ostatně režisér Peter DeLuise potvrdil, že omezený dosah na Andersona měla produkce již v šesté řadě. Tehdy měl herec 42 dní volna, což do té doby nebylo standardem.

Seriál nakonec Andersonův postupný odchod zvládl a dočkal se celkem 10 řad. Seriál navíc nekončil kvůli klesající sledovanosti, jež byla poměrně stabilní, ale kvůli snaze dát projektu adekvátní konec ve správný čas a ne až v momentě, kdy bude námět vyčerpaný. Na seriál pak úspěšně navázala další projekt Stargate Atlantis.

Zdroj: Slashfilm / The Digital Fix

 390 zobrazení   88 se líbí
Největší bitva televizní historie: Masakr v seriálovém Pánu prstenů potrvá tři epizody
Největší bitva televizní historie: Masakr v seriálovém Pánu prstenů potrvá tři epizody
08.09.2024 16:18:00 | Filmové novinky

První řada epického fantasy seriálu ze Středozemě trpěla na nutné množství expozice, druhá se ale poměrně rychle rozjíždí a v trailerech slibovala epickou bitvu. Tvůrci nyní v rozhovorech potvrzují, že se můžeme těšit na epické finále.

Zrada, intriky a terorismus. Dramatický hit Netflixu se vrací v napínavém traileru
Zrada, intriky a terorismus. Dramatický hit Netflixu se vrací v napínavém traileru
08.09.2024 15:50:00 | Filmové novinky

Jeden z velkých hitů loňského roku je zpátky. Diplomatické vztahy naváží, kde v minulé řadě skončily a ukáží nám komplikovanou práci americké velvyslankyně ve Velké Británii. Ta musí řešit složitý vztah nejen se svým manželem, ale i příjezd viceprezidentky své země a zradu ve vlastních řadách.

Hororový Vlkodlak je zpět v mrazivém traileru, který se inspiroval Vetřelcem
Hororový Vlkodlak je zpět v mrazivém traileru, který se inspiroval Vetřelcem
06.09.2024 20:30:00 | Filmové novinky

Studio Universal tak moc nevědělo, co se svými hororovými ikonami, až se jich postupně musel chopit scenárista a režisér Leigh Whannell, který přichází s mrazivou reimaginací klasiky. Budeme se zase bát muže transformujícího se do děsivého monstra?

Potvrzeno: Legendy Top Gearu nahradí noví moderátoři
Potvrzeno: Legendy Top Gearu nahradí noví moderátoři
06.09.2024 17:00:00 | Filmové novinky

Není žádným tajemstvím, že se již brzy cesty trojice Clarkson, May a Hammond z populárních automobilových pořadů The Grand Tour a Top Gear definitivně rozejdou. Jeden z mužů nyní potvrdil to, o čem se dlouho spekulovalo. Ikonické trio bude nahrazeno.