FB pixel TP pixel
Downey původně neměl být Iron Manem. Role padoucha mu mohla zničit kariéru © Marvel Studios

Downey původně neměl být Iron Manem. Role padoucha mu mohla zničit kariéru

Než si Robert Downey Jr. poprvé zahrál geniálního miliardáře Tonyho Starka, byl zvažován do jiné role v rámci marvelovského světa. V rozhovoru to prozradil režisér Iron mana Jon Favreau.

30. 5. 2023 15:20 | Filmové novinky

Dnes máme charismatického osmapadesátiletého herce Roberta Downeyho Jr. pevně spojeného především s ikonickou rolí Tonyho Starka alias Iron Mana. Od roku 2008 si postavu spratkovského geniálního miliardáře a filantropa zahrál v devíti celovečerních filmech. V nedávném retrospektivním rozhovoru o vzniku prvního dílu, který před 15 lety odstartoval MCU do podoby, v které jej dnes známe, spolu mluvili jeho režisér Jon Favreau a šéf Marvelu Kevin Feige. Mimo jiné v něm prozradili, že Downey měl být původně obsazen do jiné role v rámci marvelovského univerza a pokud by ji získal, jako Tonyho Starka bychom jej možná nikdy nepoznali. Downey byl totiž původně zvažován jako Victor Von Doom ve filmu Fantastická čtyřka z roku 2005.

„Vzpomínám si, že jste se s [Downeym] všichni setkali už kvůli nějakému Doctoru Doomovi nebo něčemu podobnému v rámci jiného projektu,“ podotkl Favreau a doplnil „…myslím, že prošel Fantastickou čtyřkou, takže všichni tak nějak věděli, kdo to je.“ Victora Von Dooma si nakonec zahrál Julian McMahon. Je otázkou, co by se stalo, kdyby byl Downey místo McMahona obsazen. McMahonovi totiž v zářné kariéře role zlotřilého von Dooma rozhodně nepomohla. Na druhou stranu, ve stejné franšíze se objevil i Chris Evans, který později ztělesnil ikonického Kapitána Ameriku. Favreau také potvrdil, jak důležité bylo obsazení Downeyho jako Iron Mana: „On byl tím kouskem skládačky, díky kterému to všechno fungovalo. Vzpomínám si, že když jsme si spolu sedli, říkal jsem si: 'Má v očích tu potřebnou jiskru a je připravený'. Favreau pokračoval: „Jakmile jsme jej vybrali, tak se mi život hodně usnadnil, protože on tu roli chápal. Rozuměl hlasu té postavy. A pak se k projektu začali připojovat další a další lidé, protože teď se z toho najednou stalo něco zajímavého.“

Zdroj: Deadline

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Zaklínače odchod hlavní hvězdy neohrozí. Netflix chystá i 5. řadu a zlákal akční legendu
Zaklínače odchod hlavní hvězdy neohrozí. Netflix chystá i 5. řadu a zlákal akční legendu
29.05.2023 14:30:00 | Filmové novinky

Navzdory problémům, které v poslední době provázejí svět seriálového Zaklínače, Netflix celému projektu i nadále hluboce věří. Odsouhlasena tak byla nejenom pátá řada hlavního seriálu, ale i nový spin-off s legendou akčního filmu.

Amazon se vysmál Netflixu za zaříznutí sdílení hesel
Amazon se vysmál Netflixu za zaříznutí sdílení hesel
28.05.2023 12:45:00 | Filmové novinky

Netflix v posledních dnech naplno rozjel snahu zamezit šíření hesel mezi uživateli mimo jednu domácnost. Konkurenční Amazon, který se k podobnému kroku zatím nechystá, využil příležitosti a konkurentovi se vysmál na sociální síti Twitter.

Voyo přetahuje z České televize seriálové trumfy. Má Marii Terezii, Létajícího Čestmíra a další
Voyo přetahuje z České televize seriálové trumfy. Má Marii Terezii, Létajícího Čestmíra a další
26.05.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Voyo a Česká televize pokračují ve vzájemné spolupráci, díky čemuž se předplatitelé „novácké“ streamovací služby mohou těšit z nárůstu zajímavých tuzemských titulů novějšího i staršího data.

Marvel zastavuje vznik anti-Avengers i dalších chystaných projektů
Marvel zastavuje vznik anti-Avengers i dalších chystaných projektů
26.05.2023 13:30:00 | Filmové novinky

Stávka scenáristů zastavuje další připravovaný projekt Marvelu. Již za měsíc mělo začít natáčení nové týmovky Thunderbolts. To se ale odkládá na neurčito.