FB pixel TP pixel
Rod draka láme historický rekord HBO. Na vrchol Hry o trůny však nemá © HBO Max

Rod draka láme historický rekord HBO. Na vrchol Hry o trůny však nemá

Nový seriál Rod Draka od HBO vtáhl diváky zpět do Západozemí. Premiéra Rodu Draka přilákala necelých 10 milionů diváků. Statistiky jsou jak z televizního vysílání HBO, tak ze streamovací platformy HBO Max. Podle společnosti jde o nejvíce sledovaný premiérový díl v dějinách placených televizních kanálů.

24. 8. 2022 10:00 | Streaming novinky

Rod draka si tak může odškrtnout velmi zdařilý start. Hra o trůny je od svého konce v roce 2019 stále největším hitem, který HBO divákům nabízí. Jen pro srovnání, premiérový díl Hry o trůny sledovalo v roce 2011 celkem 4,2 milionů diváků, zatímco poslední osmá série nešla se sledovaností pod 10 milionů. Na start osmé série Hry o trůny se Rod draka přesto nechytá, ten totiž zaujal 17,9 milionů diváků.

Euforie nemá šanci

Rod Draka se tak částečně nese na úspěchu předešlého seriálu, a to i navzdory skutečnosti, že osmá řada Hry o trůny nesklidila příliš pozitivní ohlasy. Pro lepší a férovější srovnání zmiňme například letos zatím nejpopulárnější seriál na HBO. Tím se stala Euforie od Sama Levinsona, který v únoru poslal do světa druhou řadu. Díky ní se stala Euforie druhým nejsledovanějším seriálem na HBO vůbec. V případě Euforie byla sledovanost druhé řady vzestupná a její první díl sledovalo „jen“ 2,4 milionu diváků, což je o 76 % méně než první díl Rodu Draka.

Nový spin-off, který nás opět vrátil do fantasy světa Západozemí, se odehrává 200 let před událostmi seriálu Hra o trůny. Rod Draka sice není založený na rozsáhlé knižní sérii, přesto však knižní základ má. Příběh vychází z knihy Oheň a krev od George R.R. Martina, která vyšla koncem roku 2018. Více jak šestisetstránková kniha mapuje historii targaryenských králů v Západozemí.

Úspěch nového týmu

Pokud jste o seriálu doposud neslyšeli a nejste si jistí, zda stojí za vidění, možná vás naláká jeho herecké obsazení, které obsahuje jména jako Paddy Considine, Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Steve Toussaint, Eve Best, Fabien Frankel, Sonoya Mizuno a Rhys Ifans. Možným pozitivem pro vás může být i skutečnost, že na seriálu se nikterak nepodílí dvojice David Benioff a D.B. Weiss, která stála za seriálem Hra o trůny, včetně jeho nepříliš zdařilého konce. První epizodu navíc režíroval Miguel Sapochnik, režisér Bitvy bastardů – jedné z nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny. Sapochnik je mimo jiné také showrunnerem Rodu Draka spolu s Ryanem Condalem. Oběma navíc asistuje autor knižní předlohy George R.R. Martin.

Zdroj: Variety

Vojtěch Balák
Filmový a seriálový nadšenec, který se rád pohybuje v audiovizuálním světě a ještě raději o něm píše. Milovník hororů a sci-fi všeho druhu. Rád nahlédne i do komiksového světa, zvláště pak do toho plného živých mrtvých. Když zrovna nekouká na film, cestuje, fotí a dělá grafiku.
HBO opět razantně odstraňovalo obsah. Promazání se dotkne i Čechů
HBO opět razantně odstraňovalo obsah. Promazání se dotkne i Čechů
23.08.2022 12:20:00 | Streaming novinky

Ze zámořského HBO Max zmizelo během páteční půlnoci přes třicet filmů a seriálů včetně mnoha originálů. Streamer své rozhodnutí objasňuje.

Netflix s reklamami bude levný a osekaný. Zásadní funkce bude chybět
Netflix s reklamami bude levný a osekaný. Zásadní funkce bude chybět
18.08.2022 12:30:00 | Streaming novinky

Netflix na příští rok chystá uvedení levnějšího předplatného, jehož součástí budou i reklamy. Bohužel nekomfort spojený s reklamními prezentacemi nezůstane osamocen a streamer chystá další omezení.

HBO začíná ve velkém propouštět. Zrušilo celé jedno oddělení a bude pokračovat
HBO začíná ve velkém propouštět. Zrušilo celé jedno oddělení a bude pokračovat
16.08.2022 15:20:00 | Streaming novinky

Společnost Warner Bros. Discovery oznámila, jaké změny hodlá v rámci šetření a restrukturalizace v blízké budoucnosti provést. A podobně jako v Netflixu se bude hlavně propouštět.

Další trable Netflixu. Jeho videohry jsou obří průšvih, přesto chystá další
Další trable Netflixu. Jeho videohry jsou obří průšvih, přesto chystá další
16.08.2022 13:15:00 | Streaming novinky

Netflix v listopadu roku 2021 spustil v rámci streamovací služby i sekci videoher. Podle nejnovějších statistik je však herní byznys prozatím spíše průšvihem než úspěchem. Čísla hráčů jsou zoufale malá.