FB pixel TP pixel
Shrnutí všech novinek o Apple TV, Apple TV Channels a Apple TV+ © TMDB

Shrnutí všech novinek o Apple TV, Apple TV Channels a Apple TV+

Apple včera na velmi očekávané Keynote představil své služby, kterými chce vstoupit do přímého boje s Netflixem, HBO a dalšími. Po našem komentovaném livestream jsme shrnuli ty nejdůležitější věci do jednoho článku. Ukážeme vám, jaké rozdíly jsou mezi jednotlivými novinkami a které nové seriály Apple chystá.

Streaming novinky

Co Apple představil v pondělí za novinky?

Jak se už dopředu vědělo, Apple na Keynote nepředstavil žádné nové typy telefonů, tabletů či počítačů.

  • Hlavní věci se týkaly Apple Pay, kde přináší několik vylepšení a také novinku Apple Card, tedy fyzickou platební kartu propojenou s vaším účtem.
  • Dále představil Apple News+, tedy rozšíření dnešní stávající služby Apple News ( fungující jako inteligentní agregátor zpráv především v USA) - nově jako službu za předplatné umožňující si za 9,99 dolarů měsíčně číst vybrané články z více než 300 velkých magazínů. Zatím jen v USA a Kanadě.
  • A ještě Apple Arcade, což bude vedle stávajících her z AppStore nová služba, kde za měsíční předplatné bude možné získat přístup k zhruba 100 exkluzivním hrám od nejvýznamějších herních producentů.

Kolik toho Apple vlastně představil?

Shrnutí všech novinek o Apple TV, Apple TV Channels a Apple TV+ © TMDB

V Keynote odhalil Apple plány hned na tři video novinky:

  • První se týká Apple TV a způsob, jakým bude tato krabička, nyní už především pojmenovaná aplikace, dále fungovat.
  • Druhou je novinka Apple TV Channels, což je nový agregátor placených televizních stanic z celého světa.
  • Třetí je nová služba Apple TV+, která nabídne původní obsah od předních amerických herců a tvůrců.

Jak se změní Apple TV?

Shrnutí všech novinek o Apple TV, Apple TV Channels a Apple TV+ © TMDB

Apple TV je dnes společný ekosystém chytré krabičky a v něm systému tvOS, ve kterém si můžete především přehrávat filmy a to nejen z iTunes, ale i od dalších služeb jako Netflix, Amazon Prime či HBO GO. Kromě kosmetického přejmenování poslední generace Apple TV ze 4K na HD se Apple rozhodl předělat celý software uvnitř. Apple TV dnes nebude už jen chytrá krabička ale i pojmenování software, který bude sloužit jako centrum filmů a seriálů. Zatímco tedy dnes jste si filmy od Apple pouštěli přes aplikaci iTunes, v budoucnu to už bude jinak. Všechny filmy se přesunout do samostatné aplikace Apple TV. V ní najdete nejen již svoje zakoupené filmy z iTunes, ale nově také možnost si vyhledávat a řadit filmy a seriály z ostatních aplikací jako třeba zmíněný Amazon Prime. A pokud budete mít předplacené služby jako Apple TV channels či Apple TV+ (viz dále), budete moci vše ovládat z jednoho místa. Spuštění chystá Apple na letošní květen.

Co dalšího se mění na Apple TV?

Díky tomu, že Apple TV bude aplikace oddělená od samotné chytré krabičky, bude fungovat také nezávisle na Apple platformách. Tzn bude jí možné mít instalovanou v chytrých televizích od LG, Samsungu nebo Sony a nebo v “konkurenčních” chytrých krabičkách jako je Roku nebo Amazon Fire. Pro ně uvolní verzi Apple v průběhu tohoto roku.

Co znamená služba Apple TV Channels?

Shrnutí všech novinek o Apple TV, Apple TV Channels a Apple TV+ © TMDB

Zjednodušeně řečeno to bude obdoba služeb, jako je u nás například O2TV, Kuki TV nebo Sledování TV. Zaplatíte měsíční paušál a budete mít přístup k několika desítkám placených televizních kanálů. Tato nabídka se ale bude velmi pravděpodobně lišit v každé zemi. V USA se zapojí do této služby například HBO, Showtime, CBS a mnohé další. Plány pro další země Apple zatím neodhalil, stejně jako cenu. Ví se pouze, že to bude spuštěné na podzim a v první vlně bude zhruba 100 zemí, tedy pravděpodobně včetně Česka. Co je ale nutné zdůraznit, služba NEMÁ fungovat jako agregátor všech současných videoslužeb. Netflix, Amazon Prime Video či Hulu budou dál samostatné služby za samostatné peníze a do Apple TV Channels se nezapojí. HBO se toho účastní prostřednictvím svého klasického TV kanálu, jehož nabídka se ale líší od toho, co najdete v jeho online půjčovně HBO GO.

Co bude v Apple TV+?

Shrnutí všech novinek o Apple TV, Apple TV Channels a Apple TV+ © TMDB

O chystané službě, která by měla konkurovat přímo Netflixu, se ví už delší dobu, Apple nyní potvrdil či nově oznámil nejslavnější jména, která pro něj budou točit původní seriály. Na seznamu jsou

  • Steven Spielberg bude produkovat novou verzi Amazing Stories, povídkového seriálu o nadpřirozených příbězích na různé téma.
  • J.J. Abrams a zpěvačka Sara Bareilles představili seriál Little Voice
  • Jennifer Aniston, Reese Witherspoon a Steve Carell bude hrát v novém sitkomu The Morning Show z prostřední ranní zpravodajské relace o vztazích mezi muži a ženami.
  • Jason Momoa bude hrát hlavní roli v sci-fi seriálu See. Za několik století v budoucnosti bude přežívat na Zemi pouze hrstka slepých lidí.
  • Kumail Nanjiani povede seriál Little America, který bude vyprávět skutečné příběhy o přistěhovalcích z celého světa.
  • Populární dětská show Sesame Street bude mít také na Apple TV+ svojí show, zaměřenou na učení písmenek, číslic a - světe div se - základů programování.
  • Oprah Winfrey bude mít hned dva seriály. První se bude jmenovat Toxic Labor a bude se zaměřovat na oběti sexuálního obtěžování v zaměstnání. Druhý, zatím nepojmenovaný, se bude točit okolo psychických problémů moderní doby.

Vedle těchto představených jmen se ví o dalších seriálech od těchto herců a tvůrců:

  • Octavia Spencer a Aaron Paul budou hrát v seriálu Truth to be Told o pátrání po skutečných krimininálních případech z podcastů.
  • M. Night Shyamalan bude produkovat zatím nepojmenovaný seriál, který má být žánrem psychologický thriller.
  • Ron Howard a jeho produkční společnost bude pro Apple natáčet dokumentární seriály.

Tato služba má být dostupná také od podzimu, opět ve více než 100 zemích světa (tedy zřejmě včetně Česka), také opět čekáme, kolik bude stát. A zatím také nebylo oznámeno, jestli bude nějak spojené předplatné za televizní kanály a za tuto videopůjčovnu.

Je tedy nová služba Apple konkurencí pro stávající služby?

Ano i ne. Pořady do v Apple TV+ jsou konkurencí Netflix či HBO, protože se jedná o původní tvorbu od zavedených tvůrců a dostupné pouze pro jednu platformu. Apple ale rozhodně nebude vyrábět pořady takovým tempem jako třeba Netflix nebo Amazon, spíše se blíží skromnějším počtům jako má HBO. Služba jako Apple TV Channels není přímou konkurencí Netflixu, protože agreguje obsah dalších televizních stanic a velmi pravděpodobně bude mít omezený archiv stejně jako když například v O2TV listuje pořady se zpětným zhlédnutím (tzn pouze pořady vysílané v TV staré max 7 dní). Všeobecná integrace v Apple TV se nekoná, pouze vám bude především řadit a vyhledávat nad všemi vašemi filmovými aplikacemi (což už dokáže víceméně dnes), ale předplatné si budete muset kupovat pro Netflix, Amazon Prime Video či HBO GO dál samostatně.

 340 zobrazení   9 se líbí
SLEDUJTE ŽIVĚ: Představení nové online video služby Apple
SLEDUJTE ŽIVĚ: Představení nové online video služby Apple
25.03.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Dnes v 18:00 startuje v sídle společnosti Apple dlouho očekavaná prezentace, kde se má představit nová videoslužba, která má konkurovat Netflixu a dalším streamingovým webům. Proto jsme tu, abychom vám v živém přenosu komentovali všechny novinky, které tu budou představeny.

V pondělí představí Apple svojí novou online službu, má se Netflix bát?
V pondělí představí Apple svojí novou online službu, má se Netflix bát?
22.03.2019 18:30:00 | Streaming novinky

To, o čem se dlouho spekulovalo, bude v pondělí 25. března zdá se konečně oficiální - Apple představí svojí online službu, která bývá komentátory popisována jako “zabiják Netflixu”. Je to ale skutečně věrný popis? Nebude služba nakonec něco jiného? Podívali jsme se na to, co zatím víme.

Obchod století dokončen, Disney už plně vlastní Fox
Obchod století dokončen, Disney už plně vlastní Fox
21.03.2019 | Streaming novinky

Dnes se oficiálně uzavírá prodej studia 20th Century Fox do náruče konkurenčního Disney. Co tato obří filmová transakce znamená? Proč trvalo rok a čtvrt ji schválit? Jak změní poměry na trhu? A co se změní pro běžného diváka? Nabízíme odpovědi na nejpalčivější otázky.

Apple představí svou streamovací službu na konferenci 25. března
Apple představí svou streamovací službu na konferenci 25. března
13.03.2019 18:00:00 | Streaming novinky

Společnost Apple rozeslala oficiální novinářské pozvánky na svůj Special Event, jejímž očekávaným hlavním bodem programu bude představení její nové streamovací služby.