FB pixel TP pixel
Nová obří konkurence Netflixu odstartovala. Jak se povedla služba SkyShowtime? © Paramount Pictures

Nová obří konkurence Netflixu odstartovala. Jak se povedla služba SkyShowtime?

Poslední z velkých služeb zahájila svoji evropskou expanzi 20. září ve 4 zemích Evropy. Co můžeme už příští rok také čekat u nás od dvojice hollywoodských studiií Universal a Paramount, které se online spojily proti Netflixu, Disney+ či HBO Max?

21. 9. 2022 18:00 | Streaming novinky

Co je SkyShowtime?

Společnosti Universal a Paramount sice každá provozují svoji streamovací platformu (Peacock resp. Paramount+), ale pro polovinu Evropy se rozhodly v boji proti dalším hráčům spojit síly. Místo dvou a více služeb tak severní, střední a východní Evropa dostanou službu jen jednu, která za jednu cenu kombinuje všechny značky, filmy či seriály patřící pod obě dvě studia - ostatně jak jsme nedávno popisovali. 20. září se služba poprvé otevřela všem předplatitelům v Norsku, Švédsku, Dánsku a Finsku. A my jsme mrkli, jak to vypadá s funkcemi a nabídkou.

SkyShowtime - dostupnost a cena

Nová obří konkurence Netflixu odstartovala. Jak se povedla služba SkyShowtime? © SkyShowtime

Službu si zatím mohou předplatit pouze lidé s platnou adresou či platební kartou v těchto zemích, jen VPN vám tedy pro přehrávání nepomůže. Pro tyto země aktuálně také platí, že služba zde nahrazuje nedávno uvedený Paramount+, což je ale výjimka, v dalších evropských zemích s Paramount+ (Velká Británie, Irsko, Německo, Rakousko, Itálie) to tak nebude a jak Paramount, tak Universal zde pojedou samostatně. Pro severské předplatitele služba také přichystala lákadlo v podobě zlevněné akce, pokud ji předplatí do 1. listopadu, budou mít vždy 50% slevu z plného předplatného, nyní to tedy je například místo 7 eur (cca 150 Kč) jen polovina (cca 75 Kč). Dá se očekávat, že něco podobného dorazí na jaře příštího roku i k nám. Doufejme, že vydrží také bezplatná sedmidenní doba na vyzkoušení, kterou mají nyní Seveřané.

SkyShowtime - Vzhled a funkce

Nová obří konkurence Netflixu odstartovala. Jak se povedla služba SkyShowtime? © SkyShowtime

Jak už bývá zvykem, služba je dostupná na všemožných platformách. Základem je přehrávání na webu, už jsou ale pro uživatele v severských zemích dostupné také aplikace pro iOS či Android, tam si uživatelé mohou obsah i stahovat pro offline. Na dalších platformách se pracuje - herní konzole zatím chybí, seznam podporovaných televizí také není k dispozici. Platforma stojí technicky na základu platformy Peacocku (Universal) a nikoliv Paramount+. Fungují také profily včetně zámku pro rodiče, lze založit až 5 profilů, maximální počet paralelně spouštěných přehrávání na různých zařízení je omezen na 3. Maximální video kvalita je bohužel jen HD a zvuk má být pouze 5.1. Tady budou konkurenti hodně vpředu, protože 4K video či zvuk v Dolby Atmos podporují u vybraných titulů Netflix, Disney+, HBO Max i Amazon Prime. Během přehrávání jsou k dispozici zatím v drtivé většině jen titulky, dabing mají jen dětské věci, To ještě nemusí znamenat, že to bez lokální podpory bude tak i u nás, severské země jsou na (anglické) titulky hodně zvyklé a nevyžadují takovou péči jako my. U nás to však určitě bude jedním z hlavních motivů k nákupu.

SkyShowtime - Nabídka filmů a seriálů

Nová obří konkurence Netflixu odstartovala. Jak se povedla služba SkyShowtime? © TMDB

Největší přidanou hodnotou má být katalog, který sdružuje pod jednu střechu obsah hned několika světoznámých značek - Universal, DreamWorks, Sky, Peacock, Nickelodeon, Showtime, Paramount+ a Paramount studio. Pojďme se mrknout, zda předplatitelé mají všechny největší hity těchto značek. Prohlíželi jsme finskou nabídku.

  • Universal - pod toto studio patří série jako Jurský park/svět, Mumie, Rychle a zběsile či Návrat do budoucnosti či Jason Bourne. Dost věcí ale ve finské nabídce chybí. Rychle a zběsile je skoro komplet, chybí sedmý díl, ale Jurský svět či Návrat do budoucnosti chybí zcela. Hodně jsou zastoupené komedie včetně komediálních sérií jako Prci, prci, prcičky, Méďa či Fotr je lotr. Naopak chybí čerstvé online premiéry z kin, které už třeba na Peacocku jsou, jako například Seveřan či Žhářka.
  • Dreamworks - kdysi slavné studio dnes paradoxně rozdělené mezi Universal (animovaná část) a Paramount (hraná část) těží hlavně z animovaných sérií jako Shrek (zatím ve Finsku chybí), Jak vycvičit draka či Madagascar, hraná část vlastní Transformers (ve Finsku skoro komplet, chybí čtvrtý díl či Bumblebee) nebo Gladiátor.
  • Paramount - pod toto studio patří série jako Mission Impossible, Star Trek, Kmotr, Policajt v Beverly Hills, ale zatím (na finské verzi) jsou jen části. Kmotr či Policajt v Beverly Hills jsou zde komplet, ale ze série Star Trek jsou dostupné jen tři nové filmy. Zatím dle očekávání chybí například i nový Top Gun (bude na streamingu všude se zpožděním), ale také i Indiana Jones (v USA je na Showtime).
  • Paramount+ - Originály dostupné pouze na Paramount+ jsou zde hojně zastoupené, v čele se seriály jako Yellowstone, 1883, Mayor of Kingstown, The Offer či Star Trek: Strange New Worlds. Jsou zde dostupné také vybrané Paramount filmové novinky, které byly uvedeny přímo na Paramount+ jako Secret Headquarters nebo Jerry & Marge Go Large. Pod Paramount+ se také začne řadit stanice CBS v čele se Star Trekem, ten je ale zatím zastoupen jen Next Generations.
  • Showtime - Původem kabelová televize (zatím stále v USA jako samostatná služba) je zde součástí služby a nabízí své klasiky jako Ray Donovan, Penny Dreadful, Dexter, Californication a Miliardy či novinky jako Halo, SuperPumped, Yellowjackets a samozřejmě i vyhlížený Dexter: New Blood. Ve finské nabídce zatím chybí třeba Ve jménu vlasti nebo Tráva.
  • Peacock - Originály patřící pod službu od Universalu jsou obecně výrazně slabší, takže v této obsahové kategorii jsou hlavně starší seriály televizní stanice NBC. Vévodí samozřejmě slavný Kancl, najdete tu však i další klasiky jako Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti, Dr. House, Hrdinové či Parks and Recreation.
  • Sky - Tvorba britské stanice by mohla být skrytým klenotem nabídky, ale zatím se jedná o nejslabší sekci. Našli jsme zde jen menší věci jako A Discovery of Witches, spousta méně známých ale kvalitních britských seriálů chybí, stejně jako třeba u nás natáčený The Lazarus Project.
  • Nickelodeon - v dětské tvorbě je pojmem, a tak má i svoji samostatnou záložku a to nejen pro dětskou sekci (jsou zde i dětské profily). Zatím ale finská nabídka má co dohánět, legendární SpongeBob zde má jen jeden film, Tlapková patrola je zastoupena třemi filmy a seriálem.
  • Nová obří konkurence Netflixu odstartovala. Jak se povedla služba SkyShowtime? © SkyShowtime

    Vše se samozřejmě v nabídce může časem měnit, dá se očekávat, že se bude nabídka postupně doplňovat a bude se lišit dle jednotlivých zemí. Originály z tvorby Paramount+ či Peacock zřejmě zůstanou, protože ty se nikam nelicencovaly, se Showtime či Nickelodeonem je to horší - u nás jejich tvorbu dříve mělo hlavně HBO. U filmů ze sekce Paramount či Universal jsme mohli dost věcí už najít na Netflixu či Amazon Prime, nejzajímavější proto bude, zda i do Evropy obecně projde brzké uvádění věcí online, jako už je zvykem v USA.

    SkyShowtime Česko

    Co se týče další expanze, zatím bylo oznámeno datum jen pro druhou vlnu 24. října, kam spadne třeba Nizozemí nebo Portugalsko. SkyShowtime má do Česka a dalších zemí střední a východní Evropy zamířit v prvním čtvrtletí roku 2023. Přesné datum zatím nebylo oznámeno, jakmile bude, určitě přineseme všechny podrobnosti.

    Zdroj: Autorský text

     2 369 zobrazení   58 se líbí
    Tomáš Vyskočil
    Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Streamovací domov Dextera a dalších hitů zřejmě skončí. Obsah by se přesunul
Streamovací domov Dextera a dalších hitů zřejmě skončí. Obsah by se přesunul
18.09.2022 13:00:00 | Streaming novinky

Společnost Paramount Global zvažuje ukončení samostatné streamovací služby Showtime a zahrnutí jejího obsahu na svou hlavní streamovací službu Paramount+. Showtime přitom letos nabídl divákům seriály, které byly nominované na cenu Emmy. Konkurence je příliš veliká.

Blíží se konec binge-watchingu? O Netflixu se rozšířila zneklidňující fáma
Blíží se konec binge-watchingu? O Netflixu se rozšířila zneklidňující fáma
13.09.2022 12:50:00 | Streaming novinky

V minulých dnech jste se mohli po internetu dočíst, že Netflix zvažuje konec uvádění stylem binge-watchingu, tedy všech epizod seriálu naráz. Není to však pravda, celá aféra vznikla špatnou interpretací zprávy jednoho analytika, kterou poté převzaly další (velké americké filmové) weby. Pojďme se na to podívat blíže.

 Amazon pozastavil nenávistná hodnocení Pána prstenů. Nečiní tak poprvé
Amazon pozastavil nenávistná hodnocení Pána prstenů. Nečiní tak poprvé
09.09.2022 14:50:00 | Streaming novinky

I když se Amazon po uvedení seriálového Pána prstenů chlubí rekordní sledovaností, musí čelit hordě nespokojených fanoušků, kteří seriál atakují odmítavými recenzemi. Amazon se proti nim ovšem rozhodl rázně zakročit.

Disney+ za cenu jednoho piva? Slevová nabídka není jen pro nové zákazníky
Disney+ za cenu jednoho piva? Slevová nabídka není jen pro nové zákazníky
07.09.2022 17:00:00 | Streaming novinky

Disney 8. září startuje oslavy zvané Disney+ Day a během nich naservíruje nejen hromadu nových filmů a seriálů, ale také unikátní slevovou akci, která má zlákat nové i navracejícící se předplatitele.