FB pixel TP pixel
Famózní válečný akčňák sklízí nadšení diváků i kritiků. Češi ho ale v kině neuvidí © MGM

Famózní válečný akčňák sklízí nadšení diváků i kritiků. Češi ho ale v kině neuvidí

Nový válečný film režiséra Guye Ritchieho zamířil do amerických kin a bohužel se jedná o komerční propadák. Recenze kritiků a diváků jsou však naprosto nadšené a slibují jeden z nejlepších akčních zážitků letošního roku. V Česku se film do kin s největší pravděpodobností nepodívá.

25. 4. 2023 8:00 | Filmové novinky

Režisér Guy Ritchie v posledních letech neskutečně řádí a ať natočí cokoliv, je v podstatě zárukou kvalitního zážitku v kině i doma. Jeho gangsterka Gentlemani byla jednoduše skvostná, drsný Rozhněvaný muž nadmíru solidní a Operace Fortune: Ruse de guerre je lehkonohou a výrazně levnější variací na Mission Impossible. A teď se zdá, že novinka The Covenant je jedním z nejlepších akčních filmů posledních let. Alespoň tak o válečné novince z Afghánistánu mluví kritici i diváci, kteří film již viděli.

Ritchieho nejnovější snímek měl o uplynulém víkendu premiéru v USA a ačkoli v kinech utržil pouhých 6 milionů dolarů a má s rozpočtem 55 milionů nakročeno stát se v rámci kinodistribuce jedním z komerčních propadáků roku, hodnocení odborného i běžného publika se shodují, že nehledě na utržené peníze jde o jasnou kreativní výhru. Akční drama s Jakem Gyllenhaalem kupříkladu kritik Keith Garlington označuje za jeden z režisérových nejsoustředěnějších filmů uplynulých let, přičemž chválu získává nejen za suverénní akční stránku a budování napětí, nýbrž i za perfektní herecké vedení Gyllenhaala a jeho filmového parťáka Dar Salima v roli muže, který Gyllenhaalovu vojákovi v Afghánistánu zachrání život, načež se mu dostane záchranné akce od muže, který nenechává spolubojovníky ve štychu. Podle recenzentů film patří mezi silné mužské příběhy, které zároveň slouží jako výtečná metafora nekonečného a nakonec i neúspěšného boje USA v Afghánistánu. Samozřejmě se najde i několik méně spokojených reakcí, které tvrdí, že Ritchie nemá žádný styl a scénář je generický, přesto má ale film od recenzentů na Rotten Tomatoes 82 procent pozitivních recenzí a od diváků rovnou 98 procent pozitivních recenzí.

O to víc zamrzí neúspěch středněrozpočtového filmu v kinech, který se bohužel odráží i na nezájmu tuzemské distribuce film pustit i do našich setmělých kinosálů. The Covenant bohužel nemá v České republice stanovenou premiéru a nezdá se, že by se na tom mělo v dohledné době cokoli měnit. Dá se tak očekávat, že film zamíří brzy na VOD služby, kde by zájem o něj mohl výrazně ožít. Ostatně právě tento typ snímků se v posledních letech streamovacím službám nesmírně osvědčuje. Nebylo by tedy překvapením, kdyby v rámci TVODů jako iTunes, případně na Netflixu a dalších SVODech posléze sklízel nemalé divácké úspěchy. Do budoucna to ale znamená ještě méně obdobných žánrovek na velkém plátně.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Strážce galaxie 3 viděli první diváci a mají jasno. Nová marvelovka vám zlomí srdce
Strážce galaxie 3 viděli první diváci a mají jasno. Nová marvelovka vám zlomí srdce
24.04.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Závěr komiksové trilogie Strážci galaxie zamíří do českých kin sice až 4. května, první diváci však již měli možnost film vidět díky slavnostní evropské premiéře v pařížském Disneylandu. A ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Nový seriál s Kleopatrou narazil. Netflix čelí žalobě volající po zákazu služby
Nový seriál s Kleopatrou narazil. Netflix čelí žalobě volající po zákazu služby
24.04.2023 15:05:00 | Filmové novinky

Chystaná dokumentární série Královna Kleopatra dokázala ještě před svou premiérou vyvolat vlnu nevole za výběr herečky pro hlavní roli. Nyní byla na Netflix kvůli tomuto dokumentu dokonce podána žaloba.

Zázrak, že přežil. Synovec Jeremyho Rennera ukázal záběry z přejetí pluhem
Zázrak, že přežil. Synovec Jeremyho Rennera ukázal záběry z přejetí pluhem
24.04.2023 14:20:00 | Filmové novinky

Rekonvalescence herce Jeremyho Rennera po vážné nehodě s pluhem naštěstí postupuje dobře. Nově jsou k vidění záběry ze záchranné akce, která následovala krátce po nehodě. Renner je na nich v kaluži krve obklopen záchranáři.

Obi-Wan Kenobi měl začít i skončit úplně jinak. Vader původně pobil pět Jediů najednou
Obi-Wan Kenobi měl začít i skončit úplně jinak. Vader původně pobil pět Jediů najednou
23.04.2023 9:00:00 | Filmové novinky

Tvůrce prvotního scénáře k projektu Obi-Wan Kenobi prozradil, jak měla mezihra Obi-Wana a Dartha Vadera původně vyvrcholit. A jak by předešel masivní chybě v kontinuitě, kterou seriál vytvořil.