FB pixel TP pixel
Tvůrci české fantasy byli odsouzeni za dotační podvod. Do vězení nepůjdou © TMDB

Tvůrci české fantasy byli odsouzeni za dotační podvod. Do vězení nepůjdou

Tvůrci nedokončené ambiciózní fantasy Poslední z Aporveru, do které bylo podle některých zdrojů nalito až 240 milionů korun, jsou podle pražského městského soudu vinni z dotačního podvodu. Byl jim uložen nejvyšší podmíněný trest.

České novinky

Tvůrci fantasy Poslední z Aporveru, nechvalně proslulého filmového projektu, který nikdy nevznikl, ale dokázal utopit ohromující množství peněz, byli tento týden u pražského městského soudu odsouzeni k tříletému podmíněnému trestu a náhradě škody. Odsouzený režisér Tomáš Krejčí spolu s producentem Jiřím Košťálem a jednatelem společnosti CZ PAP Petrem Hemmrem podle soudu uměle navyšovali náklady na výrobu filmu a připravili tím Státní fond kinematografie o 13 milionů korun, které nyní musí společně nahradit. Obžalovaným hrozil trest odnětí svobody od pěti do deseti let, delší doba od zahájení procesu a čistý trestní rejstřík nakonec přiměly senát snížit trest pod trestní sazbu a uložit nejvyšší možné podmíněné tresty. Rozsudek není pravomocný a obžalovaní i státní zástupce mají ponechánu lhůtu pro případné odvolání.

Projekt s vysokými ambicemi, který měl dle nabubřelých řečí autorů “kombinovat živé herce a ručně kreslené prostředí po vzoru děl Karla Zemana, s dodatečnou počítačovou animací” měl podepsanou koprodukční smlouvu s Českou televizí již v roce 2006. Tvůrci několikrát odložili termín premiéry, rozpočet masivně rostl, až koproducentům nakonec došla trpělivost a projekt začali důrazně zpochybňovat až od něj postupně odstoupili. Navíc na konci roku 2011 vyšel k filmu ubohý trailer, který musel i posledním podporovatelům projektu otevřít oči a přijmout fakt, že se někde odklání peníze ve velkém, protože velkohubá prohlášení Tomáše Krejčího o počtu trikových záběrů a jejich revolučnosti se v tu chvíli potvrdily jako lživé.

 826 zobrazení   11 se líbí
12 nejlepších vánočních filmů, které najdete ve videotéce Vodafone TV
12 nejlepších vánočních filmů, které najdete ve videotéce Vodafone TV
18.12.2020 | České novinky

Vánoce se nezadržitelně blíží. Pokud se potřebujete naladit na správnou sváteční náladu, ideální řešení pro vás má videotéka Vodafone TV, která pro své zákazníky nabízí i řadu výtečných vánočních pohádek zcela zdarma.

Buďte hodní a podpořte seriál pro děti s rakovinou Plešouni!
Buďte hodní a podpořte seriál pro děti s rakovinou Plešouni!
17.12.2020 11:00:00 | České novinky

Blíží se nám Vánoce, což znamená pro spoustu lidí především svátek neřízeného konzumu. Co ale pomoci dobré věci a místo laviny obžerství a zbytečných krámů investovat do výchovného seriálu pro děti i dospělé.

Netflix představil 30 nejúspěšnější filmů a seriálů roku v Česku
Netflix představil 30 nejúspěšnější filmů a seriálů roku v Česku
16.12.2020 13:00:00 | České novinky

Netflix si ke konci roku 2020 připravil infografiku, která jasně ukazuje, které žánry a pod ně spadající filmy a seriály patřily v uplynulých měsících mezi ty nejsledovanějších v řadách českých diváků. Tak schválně, kolik z nich jste viděli?

PODCAST: Jak vznikají filmy během COVIDu? Policejní zátahy i O. Bloom
PODCAST: Jak vznikají filmy během COVIDu? Policejní zátahy i O. Bloom
13.12.2020 11:00:00 | České novinky

Tentokrát streamovací služby vynecháme a ve speciálním podcastu si budeme povídat o tom, jak filmy a reklamy na českém území vlastně vznikají.