FB pixel TP pixel
Warneři litují. Kde se stala při uvádění kinofilmů na HBO chyba? © Warner Bros.

Warneři litují. Kde se stala při uvádění kinofilmů na HBO chyba?

Generální ředitel WarnerMedia Jason Kilar, stojící za rozhodnutím o souběžném uvádění filmů na HBO Max i v kinech, se rozhovořil o tomto významném strategickém rozhodnutí. Jak jej dnes s odstupem vnímá?

Streaming novinky

Když Warneři na konci loňského roku oznámili, že budou uvádět všechny své kinopremiéry v roce 2021 současně v temných sálech i na HBO Max, rozladili tímto rozhodnutím řadu významných hollywoodských jmen, včetně Christophera Nolana, Patty Jenkins nebo Denise Villeneuvea. Následovaly urovnávací zákulisní jednání s kinaři a tvůrci obsahu, které určitě nebyly levnou záležitostí, podpoření streamovací služby HBO Max však bylo prioritní. Podobný model se snažilo razit i studio Disney, které ale nakonec po finančním úspěchu Shang-Chiho, který byl uveden pouze v kinech, a roztržkou se Scarlett Johansson nedávno oznámilo, že své další letošní premiéry, jako Eternals či West Side Story, bude exkluzivně uvádět v kinech a na Disney+ se dostanou nejdříve po 45 dnech. Neúspěchy některých Warneráckých titulů z poslední doby (Sebevražedný oddíl nebo Zhoubné zlo) naznačují, že pirátství je ve světě stále velký problém a prokazatelně snižuje prodeje lístků v kinech. Jak vlastně z odstupu hodnotí své rozhodnutí u Warnerů?

Na nedávné konferenci Code pořádané společností Vox Media se o tomto problému rozhovořila osoba nejpovolanější - CEO společnosti WarnerMedia Jason Kilar, který je považován za hlavního strůjce této strategie. A ten připustil, že podle něj bylo souběžné uvádění filmů unáhlené, tedy především jeho provedení. Studio totiž chtělo jednat rychle a vyhnout se únikům informací o dění a potlačit případnou debatu jednotlivců o tom, zda je strategie uvádění správná, či nikoli. Toto zbrklé konání Warnerů pak samozřejmě bylo kritizováno kvůli nedostatečné transparentnosti vůči tvůrcům filmů, které byly touto volbou ovlivněny. Kilar k tomu říká, že by si přál, aby více komunikovali s těmi, jejichž snímky měly být součástí dohody. Samotné souběžné uvádění ale logicky ze své pozice hodnotí kladně a studio je prý podle něj ve velmi dobré kondici. Ano, počet předplatitelů HBO Max opravdu stoupá rychlým tempem, uvidí se ale později, jestli nebyla cena za předplatitele příliš vysoká. Každopádně Kilar se na své pozici moc dlouho neohřeje, po avizovaném spojení společností WarnerMedia a Discovery, které by mělo nastat v roce 2022, totiž jeho místo zanikne.

 7 920 zobrazení  
Netflix vybral první lokaci, kde nabízí služby zcela zdarma
Netflix vybral první lokaci, kde nabízí služby zcela zdarma
22.09.2021 16:00:00 | Streaming novinky

Netflix se snaží nejrůznějšími způsoby přilákat ke své službě nové zákazníky. Nyní se rozhodl nabídnout nový tarif, který je úplně zdarma. Kdo si jej může pořídit a jaké má omezení?

Bude Duna 2? Případný propadák v kinech nemusí být problém
Bude Duna 2? Případný propadák v kinech nemusí být problém
15.09.2021 7:00:00 | Streaming novinky

U Disneyho se nakonec rozhodli ukončit paralelní uvádění filmů a jejich zbylé letošní premiéry budou mít kinoexkluzivitu. Jak je to ale u Warnerů? A může se Duna i přes finanční neúspěch v kinech dočkat pokračování?

Apple TV+ má mít 40 miliónů předplatitelů, polovina z nich za službu platí
Apple TV+ má mít 40 miliónů předplatitelů, polovina z nich za službu platí
13.09.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Okolo služby Apple TV+ je poslední měsíce spíše ticho, nyní se objevila zajímá zpráva od důvěryhodných zdrojů, která říká, jak se službě daří a co do budoucna chystá. Sepsali jsme ty nejpodstatnější věci do jednoho článku.

Disney uvede Eternals a další svoje letošní hitovky jen do kin
Disney uvede Eternals a další svoje letošní hitovky jen do kin
12.09.2021 10:00:00 | Streaming novinky

Ještě před dvěma lety by podobný titulek zněl divně, ale v aktuální nejisté situaci je to pro kinaře a filmové fanoušky mimořádná zpráva. Disney aktuálně potvrdil, že Eternals, West Side Story či nové Kingsmany nedá paralelně na streaming, ale uvede je exkluzivně v kinech.