FB pixel TP pixel
HBO má velký problém s růstem předplatitelů. Na konkurenci výrazně ztrácí © HBO Max

HBO má velký problém s růstem předplatitelů. Na konkurenci výrazně ztrácí

Poslední z velkých streamovacích hráčů má za sebou pravidelné kvartální hlášení. Jak už jsme si poslední dobou zvykli, HBO Max, respektive celá mateřská skupina Warner Bros Discovery, stále hlásí velké finanční problémy. Pomalý byl také nárůst předplatitelů. Warneři proto oznámili jednu zásadní novinku, která potěší fanoušky Pána prstenů.

24. 2. 2023 11:00 | Streaming novinky

Začněme nejdříve čísly předplatitelů. Za čtvrtý kvartál, od října do prosince minulého roku, si streamovací služby skupiny Warner Bros Discovery předplácí 96,1 miliónů lidí po celém světě. Po spojení Warner Bros a Discovery se noví vlastníci rozhodli reportovat čísla svých dvou služeb najednou, takže přesná čísla HBO Max a Discovery+ neznáme. Odhadem to ale podle minulých trendů vypadá zhruba na 81 miliónů pro HBO Max a zbytek pro Discovery+. Mnohem zajímavější je ale nárůst, který činil jen něco přes 1,1 miliónů. Za stejné období přidal Netflix například 7,6 miliónů, Paramount+ 10 miliónů, ale třeba Disney+ ztratil 2,5 miliónu. Celkový stav všech hlavních služeb vidíte níže - stále s velkým náskokem vede Netflix, Disney+ začíná ztrácet, samotné HBO Max je s mohutným odstupem třetí, pokud počítáme klasické streamovací služby v západním světě a necháme stranou Amazon Prime Video, kde se stále bavíme o odhadech.

HBO má velký problém s růstem předplatitelů. Na konkurenci výrazně ztrácí © FlixPatrol

Na rozdíl od ostatních hráčů může streamovací sekce WBD hlásit už minimální ztráty, "jen" cca 217 miliónů dolarů, což je v porovnání s miliardovými sekerami, které aktuálně řeší u Disney+ nebo Paramount+, skoro zanedbatelné. Warneři za to mohou děkovat o něco lepším příjmům z předplatného a nižším nákladům na propagaci či výrobu obsahu. Ostatně, HBO Max zastavilo rozjezd do dalších regionu už loni a utlumilo marketing, který se nastartoval až letos s The Last of Us. Relativně dobře se daří studiové sekci, při výnosech přes 3,5 miliardy dolarů za poslední tři kvartály činil zisk tři čtvrtě miliardy. I ten Black Adam se tedy možná nakonec nějak zaplatí. Podobně jako zbytku trhu však i Warnerům padají příjmy z klasické televize a na ní navázané reklamy, nejziskovější sektor padl o více než 10% na 5,5 miliardy ve výnosech. Celá firma však stále vykazuje ztrátu, za uplynulé čtvrtletí více než 2 miliardy dolarů, a to hlavně kvůli zděděným problémům před a během vzájemného spojení. Už příští rok by ale samostatná jednotka Warner Bros Discovery měla být zisková.

Šéf skupiny David Zaslav může uklidňovat trh jen tím, že plánované velké kinohity letošního roku stále platí (Shazam! Hněv bohů, The Flash, Dune: Part Two, Wonka, ale i Barbie nebo Meg 2: The Trench), a tak si připravil pouze jedno speciální prohlášení. Došlo k nové dohodě s majiteli práv k Tolkienovým knihám a můžou tak vzniknout nové filmy ze světa Pána prstenů či Hobita. Silmarillion a kompletní historie Středozemě je stále mimo hru, ale charaktery či dodatky z Pána prstenů i tak skýtají hodně materiálů ke zfilmování. A také platí, že se jedná o filmová práva, na seriály má práva Amazon a ten dál pokračuje v dalších řadách Pán prstenů: Prsteny moci. Vedle DC filmů (viz už starší oznámení) patří mezi Warner pilíře také další značky jako Harry Potter, který si aktuálně vede skvěle díky hře The Hogwarts Legacy. O nových filmech či seriálech zatím nepadlo ani slovo.

Vedle čísel či obsahových novinek jsme se také těšili na detaily nové společné streamovací služby HBO Max a Discovery, ale tam zatím nic nového nepadlo. Nevíme tedy ani název, ani přesné podmínky, ani cenové hladiny, známe jen datum, kdy se dozvíme více - 12. dubna. Nezbývá tedy, než chvíli vydržet.

Zdroj: Deadline

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Netflix masivně zlevňuje v půlce světa. Využívá zdražující konkurence
Netflix masivně zlevňuje v půlce světa. Využívá zdražující konkurence
23.02.2023 9:50:00 | Streaming novinky

Bez větších fanfár, ale se širokým pokrytím začal Netflix ve 100 zemích světa nabízet podstatně levnější předplatné. Rozhodl se tak kvůli konkurenci, chystanému tarifu bez reklam a nebo kvůli sdílení účtů?

Voyo masivně roste a hlásí 500 000 předplatitelů. Dotahuje se na Netflix
Voyo masivně roste a hlásí 500 000 předplatitelů. Dotahuje se na Netflix
22.02.2023 11:40:00 | Streaming novinky

Tuzemská streamovací služba Voyo ohlásila další skokový růst základny předplatitelů. Aktuálně by měla mít 500 000 předplatitelů v Česku a na Slovensku, čímž se už hodně těsně přibližuje Netflixu. Další služby se ale rozhodně nevzdávají.

Trailer 7. dílu The Last of Us odhaluje zlomový okamžik v životě Ellie
Trailer 7. dílu The Last of Us odhaluje zlomový okamžik v životě Ellie
20.02.2023 15:30:00 | Streaming novinky

Trailer k následující epizodě populárního seriálu na motivy ještě populárnější hry představuje další fanouškům dobře známou postavu. Znamená to jediné – konečně se dozvíme pozadí Ellie i to, jak přišla na to, že je ve skutečnosti vůči cordycepsu imunní.

Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem
Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem
20.02.2023 10:22:00 | Streaming novinky

Ve stínu neradostných kvartálních výsledků Disney se znovu otevřela otázka, co by mělo studio s myšákem v logu udělat se svojí druhou velkou streamovací službou. Hulu je příliš velké na to, aby se jen tak zavřelo, ale zároveň příliš malé, aby případný prodej něco změnil. Jaké jsou možnosti a bude nakonec Disney kupujícím či prodávajícím?