FB pixel TP pixel
Největší sci-fi seriál HBO končí. Na tragické sledovanosti vydělají jen herci © HBO Max

Největší sci-fi seriál HBO končí. Na tragické sledovanosti vydělají jen herci

HBO skrze šéfa Warner Bros. Discovery pokračuje v brutálních škrtech nákladů společnosti, která se stále topí v dluzích. Nyní to odnesl sci-fi seriál Westeworld. Hercům to ale vadit nemusí, na své si totiž přijdou.

6. 11. 2022 9:00 | Filmové novinky

Když Westworld v roce 2016 začínal, patřil mezi největší události daného roku. Kdo by nechtěl sledovat příběh zábavního parku, z něhož se stroje snaží uniknout, aby způsobily převrat ve světě lidí. Tvůrci Jonathan Nolan a Lisa Joy měli v rukou všechny trumfy, řadu diváků však od začátku poněkud odpuzoval koncept seriálu, který byl tajuplný a nenabízel postavy, k nimž bylo snadné emocionálně přimknout. Od třetí řady navíc začaly klesat počty pozitivních hodnocení a především sledovanost. A to je pro seriál, který stojí v každé řadě 100 milionů dolarů, velký problém. Zrušení po nedávno ukončené čtvrté řadě, o které už se prakticky v médiích nemluvilo jinak než ve vztahu k zoufalým ratingům (pokles o 80 procent sledovanosti oproti první řadě), tak není příliš velkým překvapením.

Zaslav a spol. se samozřejmě rozhodli vzhledem k bídné sledovanosti vcelku racionálně seriál zrušit, nicméně diváci, kteří se seriálem vydrželi 6 let, asi nebudou moc nadšení z toho, že se nedočkají uspokojivého finále, které by příběh završilo. To poslední je totiž víceméně ambivalentní. Zrušení seriálu navíc opět poškozuje značku HBO, která nyní nebude moct těžit z dodatečné sledovanosti, když publikum ví, že seriál nemá adekvátní konec. Hru o trůny sice ve finále řada diváků nesnášela, vzhledem k jejímu dokončení však stále patří k evergreenům sledovanosti i mimo premiérové díly Rodu draka.

Stěžovat si naopak nemusí ústřední herci, kteří si před natáčením čtvrté řady podle informací deníku Deadline vyjednali nové smlouvy, které počítaly s tím, že za svou práci dostanou zaplaceno i v případě, že k natáčení 5. řady nedojde. Může se to jevit jako nesmyslné rozhodnutí, jenže Westworld měl vskutku hvězdné obsazení Evan Rachel Wood, Thandiwe Newton nebo Jeffrey Wright. Není tedy divu, že si jejich účast HBO chtělo pojistit. Celkem se platy zásadních herců měly vyšplhat někam k 10 milionům dolarů, což pořád znamená, že HBO zaříznutím seriálu ušetří nějakých 80–90 milionů z rozpočtu. Soustředit se nyní bude na nový potenciální brand, který startuje v Česku již 16. ledna. Ano, řeč je samozřejmě o adaptaci videoherního hitu The Last of Us, který jistě Westworld dokáže nahradit.

Zdroj: Deadline

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Obří Trol útočí v nové katastrofické sci-fi Netflixu. Trailer slibuje velkolepou akci
Obří Trol útočí v nové katastrofické sci-fi Netflixu. Trailer slibuje velkolepou akci
03.11.2022 14:30:00 | Filmové novinky

Jedním z nejpozoruhodnějších snímků, které do konce roku uvede Netflix na své streamovací platformě, bude katastrofické fantasy Trol. To divákům nabídne spektakulární destruktivní podívanou zasazenou do dechberoucí severské scenérie.

Napětí je u konce. Nejdražší fantasy Netflixu se dočká pokračování
Napětí je u konce. Nejdražší fantasy Netflixu se dočká pokračování
03.11.2022 14:00:00 | Filmové novinky

Netflix napíše další kapitoly v sáze Věčných. Sen a další se totiž v první řadě Sandmana osvědčili a přitáhli k obrazovkám miliony diváků. Po měsících nejistot proto Neil Gaiman coby autor předlohy konečně oficiálně ohlásil vznik další řady, na které se bude aktivně podílet.

Netflix zrušil další oblíbené fantasy. Naštvaní fanoušci trpí kvůli otevřenému konci
Netflix zrušil další oblíbené fantasy. Naštvaní fanoušci trpí kvůli otevřenému konci
02.11.2022 16:30:00 | Filmové novinky

Nedlouho po premiéře druhé řady oblíbené fantasy série Winx saga: Osud se Netflix rozhodl ukončit práce na dalším vývoji a seriál zrušil. Rozuzlení osudů hrdinů z Jinosvěta se tak fanoušci nedočkají.

Nový trailer Avatara 2 vám vyrazí dech. (Pod)vodní scény nemají obdoby
Nový trailer Avatara 2 vám vyrazí dech. (Pod)vodní scény nemají obdoby
02.11.2022 15:00:00 | Filmové novinky

Již za měsíc a půl se do kin konečně vřítí druhý Avatar a režisér James Cameron představil nový trailer, který má zlákat váhající diváky k dalšímu výletu na planetu Pandora. A podle ukázaných záběrů je návštěva setmělého sálu jednoznačnou povinností.