FB pixel TP pixel
100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One

Vrátili jste se z Ready Player One a jste plni dojmů a postřehů, kolik známých filmových postav, scén či předmětů jste poznali? Pojďte s námi prozkoumat všechny hlavní odkazy a vtípky, které se ve filmu objeví.

Tipy na film 2. 4. 2018 0:00 | Tipy na film

Úvodní představení

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

První lavina referencí následuje hned v představení Oasis. Vidíme světy sestavené z Minecraftu a nebo šplhání na Mount Everest s Batmanem. V úvodním vyprávění odkazuje světelný tunel při připojení do Oasis na podobnou scénu z 2001: Vesmírná odysea a samotný font názvu filmu je stejný jako použil Steven Spielberg v Blízkých setkání třetího druhu. Pohřební video, ve kterém se představuje James Halliday, je celé ve znamení Star Treku - ať už jsou to znaky nebo tvar rakve (stejná jako měl Spock v druhém celovečeráku). Nahlédneme také na okamžik na planetu Doom (z animovaného seriálu Voltron), kde se objeví třeba Freddy Krueger, Jason Vorhees, ale také Duke Nukem, hrdinové ze hry Starcraft nebo zbraně z herní série Halo.

Honička

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

Závod o první klíč je nejen spektakulární akční jízdou, ale také festivalem skrytých vtípků. Parzival nasedá do DeLorean z Návratu do budoucnosti (s mírnými doplňky půjčenými z Knight Ridera), povědomé jsou i další závodní prostředky. Art3mis řídí motorku z Akiry (s nálepkou z Hello Kitty), Aech potom Big Foot Truck z Monster Trucks. Další závodníci mají třeba krvelačné auto Christine ze stejnojmenného Kingova hororu, je tam i Batmobil z původního seriálu z roku 1966, Optimus Prime z Transformers, Griswoldovich prdítko z Bláznivé dovolené, rodinné vozítko Simpsonových, dodávka z původního A-Teamu, ozbrojená kára Intercerptor z Šíleného Maxe, světelná motorka z TRONa nebo Mock 5 ze Speed Racera. Během honičky se musí závodnici vyhnout Tyranosaurovi z Jurského parku a na konci na ně čeká King Kong. Během závodu ještě uvidíme billboardy na Delta City z RoboCopa, Ace Chemicals z Burtonova Batmana nebo promítání Jacka Slatera z Posledního akčního hrdiny.

Závěrečná bitva

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

Kanonáda odkazů se skrývá v závěrečné bitvě na planetě Doom. Parzival jí odstartuje z kazeťáku stejně jako John Cusack v Řekni cokoliv, do boje se vrhnou zástupci celé Oasis převlečeni za filmové, televizní, comicsové a herní postavy jako Želvy Ninja, Battletoads, Halo, Deadshot, Catwoman, kyklóp ze Sindibáda, Spawn, kostry z Armády temnot nebo Jásona a Argonauti, Big Daddy z Bioshocku, Shepard z Mass Effect, vojáci z Halo, Negan z Walking Dead, Chappie a mnoho mnoho dalších. Než se hlavní hrdina Daito změní v obřího robota Gundama ze stejnojmenného japonského seriálu, přiletí ve vesmírné lodi Serenity z Firefly. Velký prostor v závěrečné bitvě má samozřejmě Železný obr, který si těsně před svým odchodem zahraje na Supermana (udělá most přes propast) a po pádu do lávy ještě udělá gesto z Terminátora 2. Padouch Sorrento použije Mechagodzillu, svoji chvilku slávy si užije i panenka Chucky z Dětské hry. Štít pevnosti chrání magický předmět, který se ovládá zaříkadlem z Excaliburu. Samotné finále je poctou hraní legendární hry Adventure, první hra s vtípkem od tvůrce ve stylu skrytého “velikonočního vajíčka”. Opravdové vajíčko a cena pro vítěze se nachází v komnatě jako vystřižené z Mortal Kombat (včetně soch hlavních bojovníků). A ještě dvě hlášky - tu o přátelích cituje i-R0ck ze Život je krásný a tu o jídle odkazuje Haillday na Groucho Marxe.

Nemáte dost?

Našli jste ještě nějaké další? Neváhejte se s námi o ně podělit. A pokud vás Ready Player One bavil, tak si můžete přečíst od nás 10 filmů, které byste měli vidět před Ready Player One nebo 10 dobrodružných pecek Stevena Spielberga. Ještě na vás chystáme poslední díl a to 10 filmů, které jsou jako Ready Player One.

© TMDB

Ready Player One: Hra začíná

Ready Player One | USA | 2018 | Sci-fi filmy | Kyberpunk

V budoucnosti tráví většina lidí svůj život uprostřed virtuální hry Oasis. Když zemře její legendární tvůrce, začíná velká online bitva o bohaství, které tvůrce do hry skryl. Hrají: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, T. J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance, Philip Zhao, Win Morisaki, Mark J. Paterson, Hannah John-Kamen

 74 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Steven Spielberg v tomto případě přetavil nerdskou Bibli do perfektního nostalgického dobrodružství s tunou popkulturních odkazů

Sledovat Online na Google Play  Google Play | české titulky | český dabing | od 26. 7. 2021
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 4. 12. 2022
Sledovat Online na O2TV  O2TV | český dabing | od 1. 1. 2024
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | český dabing | od 21. 2. 2020

Druhý úkol

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

Naprostá většina druhého úkolu je přesnou kopií lokací z hororu Osvícení, dojde na opakované psaní jedné věty, pokoj 237, dvojčata, zasněžený venkovní labyrint, koupelnu, fotku hostů nebo chodbu plnou krve. Zombíci jsou půjčeni z disneyovky Strašidelný dům.

Taneční klub

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

Než se Parzival vydá s Art3mis si zatancovat, přemýšlí, co si vzít na sebe. Přednost před oblekem Michaela Jacksona z Thrilleru nebo ohoz ve stylu Prince nakonec dostane švihácký Buckaroo Banzai ze stejnojmenného filmu. Na tancovačce uvidíme třeba Jokera a Harley Quinn (ve videoherní podobě, ale můžete se odkázat i na Sebevražedný oddíl), Barbara Conana, Komedianta z Watchmen nebo Gandalfa z Pána prstenů. Mihnou se tam i Daenerys a John Snow z Hry o trůny nebo rodinka Úžasňáků a tuny videoherních postav z Tomb Raider, Overwatch a dalších her. Tancuje se samozřejmě ve stylu Horečky sobotní noci.

Rozhovor se Sorentem

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

Když se padouch filmu, zákřený Nolan Sorento, snaží zlákat Parzivala na svojí stranu, padne několik pomrknutí. V nabídce je jednak virtuální Millenium Falcon z Star Wars, ale mnohem zajímavější jsou reference na filmy Johna Hughese, jako Zlaté časy na Ridgemont High, Snídaňový klub nebo Volný den Ferrise Buellera a Zvěřinec časopisu National Lampoon. Když Sorrento říká, že by všechny školy na školní planětě Ludus změnil na školy podle Hughesových filmů, je to zároveň narážka na knižní Ready Player One - tam už školy přesně takhle navržené jsou. Ve filmu připomíná Sníďaňový klub hlavně vstup do Archívu.

Vzpomínky

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

Výpravy do minulosti neobsahují tolik skrytých referencí, naopak jsou to odkazy většinou dobře viditelné či citované. Halliday nosí tričko Space Invaders, v kanceláři mu visí plakáty na Galagu a rád se odkazuje na Billa a Teda. Hallidayova láska a později žena Ogdena Morrowa, měla přezdívku Kira, a to podle stejné postavy z fantasy Temný krystal. A konečně Ogden Morrow je postupně odhalovaným tajemstvím jako bylo slavné slovo Rosebud z Občana Kanea.

Návštěva archívů

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

V archívech, kde Parzival a další hledají vzpomínky ze života zakladatele Oasis, se objeví spousta známých postav, především ve scéně, kdy je Parzival obsypán svými fanoušky. Je tu Beetlejuice, Doc Brown z Návratu do budoucnosti, Supergirl, RoboCop, Lara Croft z Tomb Raider či Reaper a Tracer z hry Overwatch. Art3mis se maskuje jako Goro z herní/filmové série Mortal Kombat a nakonec na Parzivala použije trik vetřelčího zrodu ze slavné hororové série Vetřelec. Parzival se poté maskuje jako Clark Kent / Superman v podání Christopera Reeva.

Nákupy

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

Peníze za výhru v prvním závodě jde Parzival utratit za nejrůznější vylepšení, na trhu vidíme především spoustu zajímavých artefaktů z her jako Streetfighter, Overwatch, Halo, Borderlands nebo Dungeon & Dragons. Důležité jsou především dva předměty - svatý granát stejný jako měli v Monty Python a Svatý Grál a pak je tu samozřejmě Zemeckisova kostka, která dokáže vrátit čas, pomrknutí na režiséra trilogie Návrat do budoucnosti.

Dílna Aech

100+ filmových a seriálových odkazů v Ready Player One © TMDB

Po závodě následuje scéna z dílny, kde Aech opravuje motorku Art3emis. Prominentní roli má rozestavěný Železný obr ze stejnojmenného filmu, ten si chvíle slávy ještě užije v závěrečné bitvě. Parzival se nebojí pochlubit dalšími kousky, které Aech staví - vesmírné lodě jako Battlestar Galactica, Sulaco z Vetřelců a Valey Forge ze Silent Running. V pozadí dílny se skrývá také Orel 5 z parodie Spaceballs, záchranný modul z 2001, loď Kovboje Bebopa, nemotorná kopie RoboCopa zvaná ED209 a nebo telefonní budka Tardis patřící Doctoru Who. Dojde řeč i na planetu Arrakis z Duny a nebo počítačovou hru na motivy bondovky Zlaté oko. Když se později ve filmu podíváme ještě do jiné části dílny Aech, uvidíme například plakáty na Pána šelem, Velké nesnáze v Malé Číně, Volný den Ferrise Buellera nebo Flashe Gordona.

 609 zobrazení   86 se líbí
Filmtoro
10 filmů a seriálů na velikonoční víkend
10 filmů a seriálů na velikonoční víkend
31.03.2018 | Tipy na film

Čtyřdenní volno se dá trávit různými způsoby. Třeba jet do jarní přírody nebo ctít velikonoční tradice. Ale jestli se vám nikam nechce, tak si můžete doma udělat několik maratónů - máme spoustu novinek. Třeba nové seriály Trust, Krypton a Terror, pokračování Series of Unfortunate Events nebo sci-fi Titán.

10 dobrodružných pecek Stevena Spielberga
10 dobrodružných pecek Stevena Spielberga
30.03.2018 | Tipy na film

Steven Spielberg nám k velikonočním svátkům nadělil tu nejkrásnější kraslici v podobě famózní sci-fi nerdoviny Ready Player One. A protože ta ve své knižní podobě skládala poctu právě filmům režírovaným a produkovaným Stevenem Spielbergem, rozhodli jsme se, že na ně také nostalgicky zavzpomínáme. Tady jsou srdcovky, u kterých jihnou naše věčně dětská filmová srdce.

10 filmů, které byste měli vidět před Ready Player One
10 filmů, které byste měli vidět před Ready Player One
29.03.2018 | Tipy na film

V kinech startuje dlouho očekávaná adaptace populární knihy od Ernesta Clinea, která je od začátku do konce nabita nejrůznějšími odkazy na známé filmy a další popkulturní klasiky. Jestli nechcete před kamarády vypadat jako nekňuba, tady máte krátký seznam toho, co rychle před premiérou nakoukat.

10 věcí, které nás čekají v druhé řadě Westworld
10 věcí, které nás čekají v druhé řadě Westworld
27.03.2018 | Tipy na film

22. dubna startuje na HBO 2. řada seriálu Westworld, vedle Hry o trůny jednoznačně nejambicióznějšího televizního projektu současnosti. Na co všechno se můžeme těšit?