FB pixel TP pixel
Apple TV startuje, jaké seriály nabízí, kolik stojí? Máme všechny odpovědi © TMDB

Apple TV startuje, jaké seriály nabízí, kolik stojí? Máme všechny odpovědi

Dnes startuje dlouho očekávaná streamovací služba Apple TV+. Shrnuli jsme všechny podstatné informace - co nabízí, za kolik, jak se k ní dostanete, zda je zdarma a jaké jsou první dojmy.

Streaming novinky

Apple TV+

Úderem dnešní půlnoci se spouští Apple TV+, nová streamovací služba od Apple, kterou chce konkurovat zavedeným hráčům jako je Netflix, HBO či Amazon Prime. Bude dostupná hned ve 120 zemích světa, což je pro nás jako malý trh velmi příjemná změna a budeme si moci užívat stejného obsahu ve stejnou dobu jako diváci v USA či v Británii.

Apple TV+ vs Apple TV box vs Apple TV aplikace

Protože Apple svoji streamovací službu pojmenoval Apple TV+ (Apple TV plus), dochází zde k malému zmatení pojmů. Už dlouhá léta totiž existuje chytrá krabička Apple TV, což je multimediální přehrávač, který si můžete zapojit ke své televizi a používat ho jako přehrávač filmů z různých zdrojů. Apple také nedávno definitivně ukončil svoji dlouholetou aplikaci iTunes, sloužící jako multimediální knihovna pro vaše soubory. Hudba se definitivně přesunula do Apple Music, podcasty do Apple Podcasts a všechny filmy a seriály do nové aplikace - která se prostě a jednoduše jmenuje - Apple TV.

Apple TV+ cena

Cena je stanovena Apple na 139 Kč. Apple TV+ je tedy levnější než HBO GO (nově 159 Kč) nebo Netflix (nejlevnější 199 Kč) a po uplynutí zkušební doby také než Amazon Prime (cca 155 Kč). Za tuto cenu se může ke službě připojit pod jedním účtem až 6 lidí.

Apple TV+ zdarma

Za určitých podmínek lze získat tuto službu zdarma. Automaticky bude služba na 12 měsíců zdarma všem lidem, kteří si ode si zakoupili nový iPhone, iPad, Mac nebo krabičku Apple TV už od oficiálního oznámení Apple TV na podzimní Keynote (10. září 2019), služba se jim dnes jen nově aktivuje. Je tím myšleno i starší modely, prostě jakýkoliv nový výrobek. Všichni ostatní mohou službu zdarma vyzkoušet prvních 7 dní.

Apple TV+ nabídka

Nejočekávanější částí představení je samozřejmě nabídka seriálů. Cenově vychází Apple TV+ výrazně levněji než jeho konkurence, ale je potřeba počítat, že jeho nabídka bude také výrazně chudší. Zatímco na Netflixu aktuálně máte za 199 Kč přes 5.000 titulů, na HBO máte za 159 Kč více než 1.700 titulů a takový Amazon za cenu cca 155 Kč nabízí zhruba 800 titulů, aktuálně na Apple TV+ najdete pouze 8 (ano slovy “OSM” titulů). Apple slibuje, že v dalších měsících bude obsah samozřejmě přibývat, ostatně proslýchá se, že do výroby obsahu investoval až 6 miliard dolarů, ale v den spuštění je zatím nabídka proti konkurenci velmi omezená.

Apple TV+ filmy a seriály

Apple TV startuje, jaké seriály nabízí, kolik stojí? Máme všechny odpovědi © TMDB

V nabídce služby NEJSOU A NEBUDOU žádné filmy, které dnes nabízí Apple TV (bývalé iTunes filmy), pouze původní produkce Apple. Kompletní přehled najdete zde, níže nabízíme stručný přehled. Jen doplníme, že seriály startují tak, že mají k dispozici první tří díly a další přibudou další měsíc vždy s týdenním odstupem. Apple tak následuje příklad klasických televizí, co pouštějí seriály postupně a nebude tak jako například Netflix vypouštět seriály najednou.

  • The Morning Show - Nahlédněte do zákulisí moderního ranního zpravodajského pořadu a osudů všech mužů a žen, kteří ho připravují. Hrají: Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell
  • For All Mankind - Co by se stalo, kdyby jako první na Měsíci byli Sověti a nikoli Američané? USA se nechce vzdát a hodlá ve vesmírném závodu pokračovat za každou cenu.
  • Dickinson - Drama o životě spisovatelky Emily Dickinson, slavné americké básnířky, které žila v 19. století. Hrají: Hailee Steinfeld
  • See - V daleké budoucnosti přežívají lidé bez svého základního smyslu - zraku. Šok způsobí narození dvojčat, kteří jako jediní z celé civilizace začnou opět vidět. Hrají: Jason Momoa.
  • Tajemný pisatel - Když dávná kletba oživí všechny pohádkové příšery ze stránek knih, musí se parta dětí vydávat na odvážné mise, aby je všechny zase pochytala.
  • Snoopy ve vesmíru - Snoopymu se splní sen, když on a Woodstock jsou přijati na vesmírnou misi NASA. Z řídícího centra jim na jejich výpravách pomáhá Charlie Brown.
  • Helpsters - Poznejte Codyho a jeho tým pomocníků. I když jsou to monstra, rádi s vašimi dětmi vyřeší všechny problémy - naplánují oslavu nebo vymyslí kouzelnické triky.
  • Sloní královna - (FILM) Vydejte se na putování se sloní matkou Athénou a cestu její sloní rodiny napříč nehostinnou africkou divočinou.

Čeština a Apple TV+

S tím, jak bylo ohlášeno, že Apple TV+ vstoupí do Česka stejně jako do dalších zemí, se objevila také otázka české podpory. Apple už předčasně překvapil, když připravil česky otitulkované trailery na svoji původní tvorbu, dále také vyrobil české plakáty a popisky na webu či v aplikaci a nalákal, že by měly mít všechny tituly českou podporu. A skutečně tomu tak je, naprostá většina pořadů je s českými (a slovenskými) titulky, podpora chybí (paradoxně) jen u dětského pořadu Helpsters. Všechny tituly mají zatím verzi pro 4K, také obrazové vylepšení Dolby Vision a většina pořadů také prostorový zvuk Dolby Atmos. Pořady lze stahovat i do offline režimu.

Chystané věci na Apple TV+

Když Apple představoval svojí novou službu na jaře, pozval na pódium úctyhodné množství osobností, které pro něj budou připravovat původní tvorbu. Ne všechny trumfy si Apple vystřílí hned 1. listopadu, takže na očekávaný seriál od M. Night Shyamalana jménem Servant si budete muset počkat do 28.listopadu, krimi drama Truth to be Told startuje 4. prosince. Ohlášené (ale zatím bez premiéry) jsou také novinky jako nová talk show Knižní klub Oprah (s Oprah Winfrey) nebo filmové drama Hala. Na restart Amazing Stories od Stevena Spielberga si budeme muset ještě chvíli počkat.

Apple TV+ dostupnost

Apple TV startuje, jaké seriály nabízí, kolik stojí? Máme všechny odpovědi © TMDB

Ke službě se velmi jednoduše dostanou všichni, kdo mají nějaké zařízení od Apple (iPhone, iPad, iPod Touch, Apple TV od 3. generace, novější Mac s OS Catalina), ale zkrátka nepřijdou ani ti, kdo žádný jablečný výrobek nemají. Aplikaci Apple TV najdete i v novějších verzích chytrých televizí Samsung, “konkurenční” chytré krabičce Amazon Fire či multimediálním přehrávači Roku. Sony ji už také testuje na nejnovějších model s Android TV OS, chystá se také podpora pro chytré LG. Na Android platformě jako takové zatím aplikace není. Novinkou pro Apple je, že přehrávání je možné také v prohlížeči na stránce tv.apple.com a to bez ohledu na operační systém (stačí mít Chrome, Firefox nebo Safari prohlížeč), musíte mít však založen Apple účet.

Apple TV channels

Vedle služby Apple TV+ se spouští také ještě jedna služba, která úzce souvisí se streamováním. Jmenuje se Apple TV Channels a umožňuje vám agregovat placené kanály s filmovým či seriálovým obsahem. Není to tak, že byste za jednu cenu dostali Netflix či HBO, pouze vám to umožní přihlásit se do vybraných služeb pod Apple účtem a platit jen pomocí Apple. Nabídka kanálu se výrazně liší v jednotlivých zemích a zatím to vypadá, že bude zajímavá jen pro americké diváky. Ti si budou moci agregovat pod svým Apple účtem přístupy například k americkému HBO, Starz, Showtime, CBS a dalším cca 20 kanálům. Netflix už dříve řekl, že se do programu nezapojí, trochu stranou zatím také stojí Amazon či Hulu, které sice umožní sledování v Apple TV channels, ale budete pro ně potřebovat samostatný účet. V Česku nenajdete bohužel ani jednu placenou službu, která by se do programu zapojila, takže se prozatím přístup k Apple TV Channels nedočkáte.

Apple TV + vs Netflix vs HBO

Má nová služba od Apple TV šanci? Hlavní výhodou pro Apple je obrovská základna uživatelů, kteří skrz jeho zařízení mají okamžitý přístup k této službě, navíc pro všechny nové zákazníky bude rok zdarma. Plejáda jmen, která pro Apple vytvořila nebo ještě vytvoří seriály či filmy, je také impozantní. A víme, že Apple dokáže vždy všechny tyto věci skvěle prodat. U nás také potěší okamžitá česká podpora. Co je ale velkou nevýhodou a i přes nemalé náklady do obsahu se to jen tak brzy nezmění, je velmi malé množství obsahu. Zatím je pro lidi dostupné pouze velmi málo seriálů a filmů a další budou přibývat pomalu. První roky tak bude Apple vytěžovat hlavně svoje zákazníky, stávající předplatitelé Netflixu či HBO aktuálně nemají zásadní důvod proč přecházet na novou službu.

 1 715 zobrazení   12 se líbí
Netflix testuje zrychlené přehrávání, Hollywood protestuje
Netflix testuje zrychlené přehrávání, Hollywood protestuje
31.10.2019 | Streaming novinky

Streamovací společnost Netflix v tuto chvíli na vybraných zařízeních s operačním systémem Android testuje vychytávku, která by dovolovala přehrávat pořady zrychleně či naopak ve slow motion. Pár velkých hollywoodských jmen se už proti takové možnosti stihlo ohradit.

Netflix si hodlá posvítit na sdílení hesel k účtům mezi uživateli
Netflix si hodlá posvítit na sdílení hesel k účtům mezi uživateli
25.10.2019 10:00:00 | Streaming novinky

Netflixu pomalu, ale jistě dochází trpělivost s uživateli, kteří za účet na streamovací službě nehodlají platit a používají účty svých přátel či rodinných příslušníků.

Katalog Disney+ bude malý. V porovnání s Netflixem nabídne jen 13 % obsahu
Katalog Disney+ bude malý. V porovnání s Netflixem nabídne jen 13 % obsahu
22.10.2019 | Streaming novinky

V USA a na několika málo dalších místech odstartuje v listopadu streamovací služba Disney+. Pár lidí napadlo podívat se důkladněji na jeho otevírací obsahovou nabídku čistě z kvantitativního hlediska a porovnat ho s tím od Netflixu.

HBO GO překvapuje navýšením ceny předplatného. Zkrátilo i zkušební lhůtu
HBO GO překvapuje navýšením ceny předplatného. Zkrátilo i zkušební lhůtu
21.10.2019 13:30:00 | Streaming novinky

Uplynul zhruba rok od momentu, kdy HBO GO překvapivě snížilo cenu na 129 Kč měsíčně (z původních 199 Kč) a oblíbená streamovací služba cenu znovu navyšuje.