FB pixel TP pixel
Disney+ překonává očekávání, má 130 miliónů předplatitelů a chystá novinky © Lucasfilm

Disney+ překonává očekávání, má 130 miliónů předplatitelů a chystá novinky

Rok 2021 bojovala celá společnost Disney s nenaplněnými očekáváními, ale na konci roku se vše v dobré obrátilo. Rekordní tržby, růst ve všech segmentech a především skvělé výsledky Disney+. Co za nimi stojí?

10. 2. 2022 9:00 | Streaming novinky

Čerstvě vydané výsledky společnosti Walt Disney přinesly akcionářům radost. Prakticky ve všech segmentech se rostlo - parky rostly před Vánoci meziročně skoro dvojnásobně, polepšila si také mediální divize. Vedle pozitivních výsledků z kin (nejvíce pomohl podíl z tržeb posledního Spider-mana) se investoři zajímali hlavně o to, jak se daří hvězdě budoucnosti - streamovací službě Disney+. A výsledky jsou skutečně mimořádné - čekalo se zhruba 125 miliónů, ale číslovka se nakonec zastavila skoro o 5 miliónů výše - na hranici 129,8 miliónů.

Dobré výsledky Disney+ potřeboval, protože skok mezi druhým a třetím čtvrtletím kalendářního roku 2021 (fiskální čtvrtletí má Disney+ o jedno napřed) byl něco přes 2 milióny předplatitelů. Rychlost růstu se vrátila tak, aby dorovnávala Netflix. Viz následující graf, který ukazuje, jak si vede hlavní streamingová trojka za poslední dva roky.

Disney+ překonává očekávání, má 130 miliónů předplatitelů a chystá novinky © Netflix / Disney / HBO

Útok na první pozici Netflixu je tak opět ve hře, ten za stejné období přidal jen 8,3 miliónů a má už skoro 222 miliónů předplatitelů. Třetím vzadu z klasických hráčů je Warner se svým HBO. V případě HBO MAX se jedná o součet včetně předplatitelů klasického HBO či původního HBO NOW a tudíž historicky nezačínal z nuly, i když se MAX spouštěl až v květnu 2020. Tam se rok 2021 uzavřel na číslovce 73,8 miliónů předplatitelů.

Disney+ poprvé také reportoval rozpad po regionech, kde vidíme, co mu přesně pomohlo. V USA má 42,9 miliónů předplatitelů, o 18 % více než před rokem. V Latinské Americe, Austrálii a západní Evropě má Disney+ 41,1 miliónů, růst je zde 40%. Největší hvězdou je ovšem jihovýchodní Asie, kde Disney+ působí pod značkou Hotstar. Tam už počet dosahuje 45,9 miliónů, hlavním trhem je Indie, kde má Disney mj. exkluzivní sportovní práva na místní super populární ligu kriketu. Odvrácenou stranou je, že zde Disney podstřeluje konkurenty cenou a sám má v porovnání s jinými trhy výrazně nižší zisk z každého předplatného. Indie samotná by tak mohla být největším trhem Disney+, o zbytek se postarají státy jako Indonésie, Malajsie či Thajsko.

V přehledu úspěchu konkrétních titulů se dočkal překvapivě největší zmínky animovaný hit Encanto, který šel na Disney+ zhruba měsíc po americké premiéře a nejen díky chytlavým písničkám se dočkal rekordního množství přehrání (ale konkrétní čísla nepadla). Jen pro pořádek, co zajímavého se na Disney+ od října do prosince objevilo - ze seriálů to byl především Hawkeye, The Book of Boba Fett začínal až na konci kvartálu. Filmově žádná speciální exkluzivní premiéra nebyla, na platformu po pár týdnech či měsících v kinech dorazily hitovky jako Shang-Chi a legenda o deseti prstenech nebo v rámci předplatného Expedice: Džungle.

Disney+ překonává očekávání, má 130 miliónů předplatitelů a chystá novinky © Lucasfilm

V tempu exkluzivních novinek bude pokračovat Disney i nadále. Roztočených či dokončených seriálů ze světa Marvel či Star Wars je hned několik, nejblíže je aktuálně Obi-Wan Kenobi, kde Marvel potvrdil premiéru na 25. května. neurčen je zatím termín uvedení marvelovek jako Ms. Marvel či She-Hulk. Paralelní uvádění do kin a na streaming za příplatek se nechystá, ale z kina se přesouvá další pixarovka Proměna. Zajímavé věci se budou dít i na sesterské platformě Hulu, která nově reportuje 45,3 miliónů předplatitelů, skoro šestimiliónový nárůst byl podle všeho tažen agresivní akcí na Black Friday. Největší Hulu peckou je ohlášený (už druhý) revival legendární Futuramy. Nepřekvapivě se na prezentaci výsledků neobjevily žádné konkrétní zmínky o expanzi, takže stále čekáme na přesný termín spuštění Disney+ u nás, z dřívějších oficiálních zpráv víme, že dříve než v červnu 2022 to ale nebude.

Pozitivní výsledky jsou to, co potřeboval šéf Disneyho, Bob Chapek, k uklidnění investorů. Poslední týdny byl pod útokem lidí zevnitř i zvenku, nespokojení fanoušci a menší akcionáři dokonce vyvolali petici za jeho odvolání. Minimálně během tohoto týdne tak bude moci kritiky umlčet, ceny akcií půjdou nahoru a investoři budou studio s logem Myšáka Mickeyho milovat. Po obrovských odpisech cen akcí Netflixu či Facebooku v posledních týdnech se má vrátit do žil investorů naděje. A z ní se žije při investování především.

 3 845 zobrazení   156 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Zaklínač a Sex ve městě jsou pro Netflix a HBO zklamáním. Září jiné hity
Zaklínač a Sex ve městě jsou pro Netflix a HBO zklamáním. Září jiné hity
09.02.2022 12:30:00 | Streaming novinky

První měsíc roku 2022 je za námi a my se tak konečně můžeme podívat na to, jak vypadal tento měsíc v číslech. V lednu frčelo na streamovacích službách hned několik zajímavých seriálů a filmů, ty však zatím nestačily na to, aby porazily loňské pecky.

Jižní Korea znovu vládne žebříčkům Netflixu. Nový horor je masivním hitem
Jižní Korea znovu vládne žebříčkům Netflixu. Nový horor je masivním hitem
08.02.2022 14:00:00 | Streaming novinky

Na Netflix dorazil další velký hit z Jižní Koreje a potvrdil, že Hra na oliheň nebyla žádnou náhodou, ale potvrzením zvyšujícího se zájmu o popkulturu přicházející z této destinace.

Sci-fi Halo uvidíme i v Česku. Služba SkyShowtime dorazí už letos
Sci-fi Halo uvidíme i v Česku. Služba SkyShowtime dorazí už letos
04.02.2022 11:00:00 | Streaming novinky

Velká konkurence na poli streamování donutila dvě velké společnosti spojit síly a na evropský trh uvedou platformu pojmenovanou SkyShowtime. Letos se tak český divák krom Disney+ a HBO Max dočká další velké streamovací služby.

Konečně! HBO MAX se v Česku spouští 8. března. Známe i cenu
Konečně! HBO MAX se v Česku spouští 8. března. Známe i cenu
01.02.2022 9:00:00 | Streaming novinky

Bylo to napínavé skoro do poslední chvíle, ale konečně známe přesné datum. 8. března k nám oficiálně přijde HBO MAX, které nahradí současnou HBO videotéku HBO GO. Co nového přinese a proč se na ni těšit?