FB pixel TP pixel
Disney Plus startuje v Česku už za týden! Na co se těšit? © Marvel Studios / FOX TV / Lucasfilm

Disney Plus startuje v Česku už za týden! Na co se těšit?

Do spuštění Disney+ v Česku zbývá už jen jeden týden a dnes se služba poprvé oficiálně představila novinářům. Z hodinové tiskové konference si sice neodnášíme žádné zásadní nové informace, ale na rozdíl od konkurence musíme ocenit maximální vstřícnost a otevřenost Disney. Pojďme si také shrnout, co všechno už víme z dřívějška.

7. 6. 2022 10:45 | Streaming novinky

Kdy Disney+ v Česku startuje?

Po dlouhém čekání, které trvalo dva a tři čtvrtě roku, se služba Disney Plus oficiálně spouští v Česku dle dříve komunikovaného termínu 14. června 2022. Spolu s Českem se Disney+ otevírá také pro Slovensko, Polsko, Maďarsko a prakticky pro celý region střední a východní Evropy. Na mapě Evropy budou Disney+ chybět už jen státy jako Bělorusko, Ukrajina, Moldávie a Rusko, ale to nesouvisí s aktuální situaci, start zde naplánoval ani před tím. Již zítra, 8. června, se Disney+ spouští na Blízkém východě (Saudská Arábie, Kuvajt) a severní Africe (Alžírsko, Egypt, Tunisko), od poloviny května už je služba dostupná v Jižní Africe. Zatím největší jednorázovou vlnu rozšíření završí 16. června Izrael. Služba by měla být spuštěna okolo deváté ráno, pokud jste se již registrovali, potvrzovací email by vám měl přijít během dne.

Kolik bude služba Disney+ stát?

Za měsíční předplatné zaplatíme 199 Kč, tedy stejně jako nyní za HBO Max nebo za nejlevnější předplatné Netflixu. Plných 14 dní po spuštění, tedy až do 26. června, ještě bude platit zaváděcí nabídka na roční předplatné, místo budoucích 1990 Kč zaplatíte pouze 1590 Kč. I tak je roční předplatné výhodnější, oproti měsíčnímu budete mít navíc 4 měsíce (akční nabídka) nebo 2 měsíce (plná cena). Podobně jako u nedávno spuštěného HBO Max, i tady máme nejdražší cenu z našeho regionu, u kolegů v Maďarsku či Polsku vyjde cena v přepočtu na 150 až 160 Kč - více v naší srovnávací tabulce. Země platící eurem mají cenu víceméně stejnou jako my, záleží na aktuálním přepočtu (7,99 euro je aktuálně cca 197 Kč). V západní Evropě už za Disney+ platí o euro více, nízko drží ceny Disney+ hlavně v USA (7,99 dolarů, cca 185 Kč). Jen suše konstatujeme, že Disney+ si můžete předplatit teoreticky v jakékoliv zemi, nabídka se vám mění podle toho, kde se připojujete.

Co Disney+ nabídne?

Disney Plus startuje v Česku už za týden! Na co se těšit? © Disney

Opakování je matka moudrosti, a proto si pojďme opět shrnout, co Disney+ nabídne. Základem jsou značky Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic a Star. V Evropě se zatím nabídky hodně překrývají a v součtu dělají v průměru cca 2 000 filmů a seriálů, přejme si, ať je to i u nás, na tiskovce bylo přislíbeno více než 1 800 titulů. Tady se můžete podívat na to, jak to vypadá v Nizozemí, tuto nabídku potom ukazujeme nejen v kategoriích (rozdělených podle značek), ale i v jednotlivých detailech filmů a seriálů (Mandalorian, Avengers: Endgame, Proměna). Marvel či Pixar sekce obsahuje více než 100 celovečerních filmů či animovaných seriálů, u Star Wars je zhruba poloviční. Výživná je sekce National Geographic (zhruba 200 titulů), masivní je potom sekce Disney, kde byste měli najít prakticky celou knihovničku od začátku studia (cca 700 titulů). Dospělácká sekce Star (na rodičovský zámek, který na začátku musíte nastavit) bude obsahovat akční filmy (Smrtonosná past), sci-fi bijáky (Vetřelec) a další filmové či seriálové kousky, mělo by jich být také zhruba 700. Zbytek tvoří dětské a rodinné filmy, které dorazily díky koupi studia 20th Century včetně Simpsonů, kteří nabídnou 33 komplet řad. Nenajdete zde žádné české filmy, ale co není, může být, v západní Evropě či Jižní Americe se už Disney pomalu pouští buď do akvizic nebo přímo do lokálních produkcí, u nás se bude řídit vše z polské produkční pobočky. Na komplet nabídku se mrkneme už příští úterý 14. června po spuštění. Dobrou zprávou z tiskovky je, že probíhající seriály doženou svoje manko ze zahraničí a třeba takového Obi-Wana budeme mít příští úterý už se všemi čtyřmi epizodami, zbylé dvě půjdou v týdenních rozestupech, jak je u Disney+ originálů zvykem.

Disney+ a čeština

Disney Plus startuje v Česku už za týden! Na co se těšit? © Marvel Studios

To zásadní nemůže chybět. Lokalizace je pro nás silné téma, především po tom, jak se macešsky se po spuštění chovaly služby jako Netflix nebo Amazon Prime, kde i po šesti letech od jejich vstupu k nám má český dabing nebo titulky jen něco nad polovinou nabídky. Druhým extrémem, v dobrém slova smyslu, je HBO Max, kde najdete lokalizovanou komplet nabídku. Disney+ si na dabingu zakládá a lokalizaci nepodceňuje, rozhraní bude komplet české, nicméně stoprocentní pokrytí nabídky zpočátku zřejmě nečekejme. Sledujeme skrz holandskou nabídku, jak to vypadá a pokud k nám dorazí okolo těch 2000 titulů, vidíme, že k dnešnímu dni jich má české titulky či dabing zhruba 1400. Pokrytí dabingem je prakticky komplet u pohádek a dalších dětských filmů (Disney, Pixar), to samé platí pro hlavní hitovky značek Star Wars či Marvel. Čím hlouběji jdete do dokumentárních filmů nebo méně známých filmů či seriálů, tím je to zatím s pokrytím horší. Opět zopakujeme, že na přesné pokrytí si počkejme na den spuštění, tedy příští úterý 14. června.

Sledování a kvalita Disney+

Tady jen zopakujeme to, co je vidět za poslední tři roky všude po světě. Disney+ budete moci sledovat prakticky na jakémkoliv zařízení (televize, mobil, tablet, herní konzole), počet paralelních přehrávání je omezen na 4 najednou, instalací ale můžete mít kolik chcete. Můžete si samozřejmě zakládat svoje vlastní profily, kterých může být až sedm. Fajnšmekry potěší, že zhruba 400 filmů, seriálů či dokumentů bude ve 4K obrazové kvalitě, za ni si na rozdíl od Netflixu nepřiplácíte. Několik desítek filmů bude také k dispozici v rozšířeném IMAX (obrazový poměr, kvalita zvuku) formátu. Tituly si lze bez problémů stáhnout k sobě do telefonu či tabletu a koukat, i když nejste zrovna připojeni k internetu.

Disney+ spuštění

Disney Plus startuje v Česku už za týden! Na co se těšit? © Lucasfilm

Příští úterý budeme od rána připraveni hned prozkoumat českou nabídku a nabídnout kompletní info. Můžete zatím brouzdat tím, co vidíme z holandského Disney+ a mrknout se na další otázky a odpovědi k Disney plus, které vás zajímají. Uvidíme se zde opět za týden, už konečně s českým Disney+!

Zdroj: Disney Plus

 362 zobrazení   2 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Boj Netflixu proti sdílení hesel je dokonalá blamáž. Uživatele matou podmínky
Boj Netflixu proti sdílení hesel je dokonalá blamáž. Uživatele matou podmínky
06.06.2022 9:00:00 | Streaming novinky

Zatímco dříve Netflix sdílení hesel přehlížel, nyní jej považuje za jeden ze svých hlavních problémů. V několika zemích proto testuje novou funkci, která by mohla chybějící příjmy řešit. Dle prvních zpovědí, ale streamer vytváří jen zmatek.

Netflix slaví obří úspěch Stranger Things. Seriál lámal o víkendu rekordy
Netflix slaví obří úspěch Stranger Things. Seriál lámal o víkendu rekordy
02.06.2022 14:40:00 | Streaming novinky

Krátce po debutu poslední řady sci-fi hororu Stranger Things Netflix hrdě hlásí rekordní víkendová čísla a nového vítěze v kategorii nejsledovanější anglicky mluvený seriál.

Disney chce streamovat s reklamami. Výhodu budou mít rodiny s dětmi
Disney chce streamovat s reklamami. Výhodu budou mít rodiny s dětmi
26.05.2022 11:20:00 | Streaming novinky

Společnost Disney konečně odhalila podrobnosti o tom, jak bude fungovat nová varianta levnějšího plánu její streamovací služby Disney+, která bude podporovaná reklamou.

Nový šéf HBO po rušení seriálů kritizuje i propadák hollywoodské legendy
Nový šéf HBO po rušení seriálů kritizuje i propadák hollywoodské legendy
25.05.2022 10:00:00 | Streaming novinky

Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav hodlá svému studiu ušetřit peníze za každou cenu a pravděpodobně mu není nic svaté. Nyní si na kobereček pozval filmové vedení a žádal vysvětlení, proč dalo zelenou vzniku propadáku Clinta Eastwooda.