FB pixel TP pixel
Seriálový Potter dopadne jako Zaklínač? Scenárista se knih držet nechce a všechny nečetl © Warner Bros.

Seriálový Potter dopadne jako Zaklínač? Scenárista se knih držet nechce a všechny nečetl

Max pomalu a jistě dává dohromady produkční sestavu pro svůj chystaný televizní seriál Harry Potter. Jeden z nově představených scenáristů však přiznává, že se mu myšlenka přesné adaptace knih J.K. Rowling příliš nezamlouvá, i když by prý nepochybně šlo o úspěch. Sám je totiž všechny nečetl.

Streaming novinky 18. 10. 2024 15:00 | Streaming novinky

Ať už nám Max ve svých útrobách ze světa Harryho Pottera „ukuchtí“ cokoli, vše stále víc nasvědčuje tomu, že půjde téměř jistě o něco zcela jiného, než jsme viděli v úspěšné filmové sérii. Jedním z nejnovějších členů produkčního týmu je scenárista Andy Greenwald, který v minulosti byl showrunnerem seriálu Briarpatch a na kanálu FX se také podílel na tvorbě série Legion.

Jinak je ale veskrze nezkušeným a co víc, žádný velký fanda Harryho kouzelnického světa to taky nebude. Ve svém vlastním podcastu letos v únoru na otázku, zda by bylo možné knížky o Harry Potterovi od Rowlingové adaptovat pro televizi, nejprve stručně odvětil jen „ano“. Pak ale svou myšlenku malinko více rozvedl.

Jistota úspěchu

„Tohle jsou opravdu velmi bohaté a dlouhé knihy, zejména ty pozdější díly série. Lidé je zbožňují a nyní je objevují i následující generace, kterým také zcela učarovaly. Vidíme, že se lidé stále nepřestávají v davech hrnout do obchodů, kupují si čokoládové žabky, klobouky, sovy, cokoli. Takže myšlenka na velmi důslednou adaptaci knižního textu do televizní podoby je podle mě téměř jistou sázkou na velký úspěch,“ popsal svůj všeobecný názor Greenwald, který však vzápětí přidal i svůj vlastní pohled na věc.

„Pokud by něco takhle vytrubovalo do světa svůj důraz na absolutní věrnost předloze, myslím, že potěšení, které by z toho plynulo, by asi nebylo nic pro mě, protože jsem nečetl všechny knihy. Četl jsem je své starší dceři, dokud si je nedokázala přečíst sama. Pak už mě k tomu nepotřebovala,“ vysvětlil scenárista, že myšlenka další věrné adaptace knih Rowlingové jej příliš neláká.

„A myslím si, že v rámci tohoto světa možná existují i další kreativní možnosti, jenže J.K. Rowlingová všechno ovládá a nedovolí, aby si s jejími hračkami přišel hrát kdokoli jiný. Což je její právo a zřejmě se jí to velmi vyplácí. Takže to pak taky dostáváme,“ uzavřel Greenwald, jehož komentář je ve světle skutečnosti, že se nyní stal jedním ze scenáristů chystaného seriálu, jen další červenou vlajkou v řadě.

Věrná adaptace, nebo ne?

Řadu méně liberálních čtenářů nepotěšila ani nedávná pozvánka na oficiální otevřený casting, který byl zahájen ve Velké Británii a Irsku. V ní mimo jiné stojí, že produkční tým „je zavázán k inkluzivnímu a rozmanitému obsazení. Do každé role prosím přihlašujte kvalifikované herce bez ohledu na etnický původ, pohlaví, postižení, rasu, sexuální orientaci, genderovou identitu nebo jakýkoli jiný zákonem chráněný důvod, pokud není výslovně uvedeno jinak.“

Warner Bros. však při svém původním oznámení televizního seriálu zdůraznil, že půjde o „dekádu dlouhou sérii vytvořenou se stejnou láskou a péčí, jakou je tato celosvětová franšíza známá. Každá řada bude autentická vůči původním knihám a přinese Harryho Pottera i jeho úžasná dobrodružství novým divákům na celém světě.“ Rowlingová tehdy rovněž zdůraznila, že je pro ni zásadní, aby Max uchoval v novém díle integritu jejích knih, přičemž ráda bude součástí této nové adaptace.

Zdroj: ThatParkPlace

Reklama
Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

Netflix přiznal slabý obsah filmů a seriálů. Řekl, kdy přijde konečně zlepšení
Netflix přiznal slabý obsah filmů a seriálů. Řekl, kdy přijde konečně zlepšení
18.10.2024 14:30:00 | Streaming novinky

Během ohlašování čtvrtletních výsledků Netflix přiznal, že kvůli stávkám scenáristů a herců je letošní programová nabídka méně stabilní než v minulých letech. Návrat k běžnému provozu je ale očekáván v dohledné době.

Netflix slaví neočekávaně vysoký nárůst předplatitelů. Potvrdil největší kvartálové hity
Netflix slaví neočekávaně vysoký nárůst předplatitelů. Potvrdil největší kvartálové hity
18.10.2024 14:00:00 | Streaming novinky

Další kvartál za námi a s ním i pravidelné výsledky velkých streamovacích služeb pro akcionáře. První jako vždy odšpuntuje svoje výsledky Netflix, což je symbolické, protože se jedná o neochvějnou jedničku a všichni za ním většinou v následujících reportech jen ztěžka funí. A ani tentokrát to nebude jiné.

Netflix už o Zaklínače nestojí. Seriál dotočí neskutečně rychle, Cavillův náhradník knihy nečetl
Netflix už o Zaklínače nestojí. Seriál dotočí neskutečně rychle, Cavillův náhradník knihy nečetl
09.10.2024 17:00:00 | Streaming novinky

Netflix se nijak netají tím, že nad ambicí vytvořit si vlastní veleúspěšnou sérii o Zaklínači už definitivně zlomil hůl. Poslední pátá řada by se tak měla začít natáčet téměř ihned poté, co skončí produkce té čtvrté. Nový představitel Geralta Liam Hemsworth nyní odhalil, jak velká pauza ho ve skutečnosti čeká.

Peklo zamrzlo. SkyShowtime konečně přidává 4K podporu. Chce však více peněz
Peklo zamrzlo. SkyShowtime konečně přidává 4K podporu. Chce však více peněz
08.10.2024 16:45:00 | Streaming novinky

S překvapivou novinkou přijde od 29. října ve všech svých evropských zemích streamovací služba SkyShowtime. Nabídne nový tarif, který bude umět opravit dlouho kritizovanou vlastnost stávající knihovny - 4K kvalitu pro vybrané tituly.