FB pixel TP pixel
Poslední velký český seriál roku se povedl. Recenze chválí poctivou zábavu © Voyo

Poslední velký český seriál roku se povedl. Recenze chválí poctivou zábavu

Režisér David Ondříček patří mezi ostřílené tuzemské tvůrce, jejichž zálibou jsou historické události a velcí lokální hrdinové. Znovu to potvrzuje i v minisérii Král Šumavy, která sbírá spokojené recenze, které v Česku nejsou standardem.

16. 12. 2022 15:00 | Filmové novinky

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. Tak zní oficiální synopse nového seriálu streamovací služby Voyo Král Šumavy: Fantom temného kraje, který se zabývá osudy jednoho z nejznámějších šumavských převaděčů, který působil po druhé světové válce v šumavských lesích a pomáhal lidem jak ven z komunistického marasmu, tak dovnitř, pokud šlo o západní tajné služby. Příběh Krále Šumavy slavně zpracoval už Karel Kachyňa, tato verze však není kvůli vlivu komunistů vnímaná příliš pozitivně.

Poctivá žánrová podívaná

Nová verze v režii Davida Ondříčka tak dává smysl a rozhodně má pro dnešní společnost stále svůj význam. Výtečně se navíc hodí do nabídky Voya, které chce nabízet divákům ambiciózní projekty, které se mnohdy dotýkají české historie a současnosti. Jen letos se službě podařilo úspěšně představit seriály Jitřní záře, Iveta či Případ Roubal, seriály mají navíc společné to, že byly velmi dobře přijímané diváky i kritiky. Což platí i pro poslední velký letošní seriál, jímž je právě Král Šumavy. Ačkoli seriál zatím oficiálně odvysílal pouze dvě ze tří epizod, recenze jsou nadmíru pozitivní a chválí nejen pro Ondříčka typické kvalitní řemeslo a hladce plynoucí vyprávění, ale i výpravu a herecké výkony. Zdůrazňována je skutečnost, že se Král Šumavy nesnaží být úplně realistický, spíše dokonale pasuje do zvoleného žánrového mustru, který beze zbytku naplňuje i se vším romantickým patosem.

Seriálu se sice občas vyčítá, že některé postavy nejsou tak komplexní, jak by mohly být. Případně, že jsou první tři epizody spíše úvodem do potenciální šumavské ságy. Kritici však jedním dechem dodávají, že postavy nikdy nesklouznou do polohy pouhých karikatur, jak bývá u titulů z éry komunismu častou chybou, a tvůrci si v prvních třech dílech umně rozehrávají půdu pro případné pokračování, které může završit načaté dějové linie. David Ondříček tak po Dukle 61 a Zátopkovi znovu prokazuje svou schopnost dramatizovat dějinné události do kvalitního, na tuzemské poměry výjimečného diváckého zážitku. Král Šumavy pokračuje v pátek 16. prosince svým druhým dílem, třetí pak dorazí den před Štědrým dnem.

Zdroj: ČSFD / Aktuálně

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejmilovanější herec současnosti přišel o dvě ikonické role. Má ale nový projekt snů
Nejmilovanější herec současnosti přišel o dvě ikonické role. Má ale nový projekt snů
16.12.2022 12:15:00 | Filmové novinky

James Gunn pokračuje v přestavbě roztříštěného DC univerza a občas holt musí udělat nějaký nepopulární krok. Tím posledním proti sobě ale popudil značnou část fanoušků. Režisér a scenárista totiž pracuje na novém filmu o Supermanovi, ve kterém ovšem bude chybět Henry Cavill.

Herectví, které vás donutí k slzám. Nový trailer očekávané oscarovky tne do živého
Herectví, které vás donutí k slzám. Nový trailer očekávané oscarovky tne do živého
15.12.2022 14:50:00 | Filmové novinky

Žhavý kandidát na nejlepších herecký výkon roku se konečně představuje v pořádně naducaném traileru na drama Velryba. Bredan Fraser podle ohlasů předvádí dost možná životní výkon plný lidskosti.

Které seriály Netflix zrušil v roce 2022? Máme kompletní seznam desítek titulů
Které seriály Netflix zrušil v roce 2022? Máme kompletní seznam desítek titulů
15.12.2022 14:40:00 | Filmové novinky

Už jsme si zvykli, že Netflix své seriály nekompromisně ruší, pokud nenaplní vkládaný potenciál. Po právě zrušeném fantasy Válečná jeptiška jsme se pro pořádek rozhodli vydat seznam projektů, které po tomto roce již další epizody nedostanou.

Thor dostane přes tlamu. Nový epický fantasy seriál slibuje božskou akci
Thor dostane přes tlamu. Nový epický fantasy seriál slibuje božskou akci
15.12.2022 12:30:00 | Filmové novinky

Je to jen pár týdnů, co se na videoherní trh dostal druhý a závěrečný díl restartu série God of War, a nyní je oficiálně potvrzeno, že se tahle fantasy řežba dočká i seriálového zpracování.