FB pixel TP pixel
Netflix má rekordních 200 milionů předplatitelů. Bude zdražovat? © TMDB

Netflix má rekordních 200 milionů předplatitelů. Bude zdražovat?

Netflix odtajnil kvartální výsledky za poslední čtvrtletí roku 2020 a jako největší streamovací služba současnosti rozhodně nesrší zklamáním. Jako první totiž překonal hranici 200 milionů předplatitelů. Úplná spokojenost však nepanuje a Netflix hodlá více útočit na televizi jako takovou.

Streaming novinky

Ačkoli se Netflix ve svých predikcích pro závěrečné čtvrtletí roku 2020 držel relativně zkrátka a odhadoval nárůst "jen" o zhruba 6 milionů předplatitelů, nakonec skromnější očekávání výrazně překonal. Za uplynulý čtvrtrok, který byl opět poznamenaný sílící pandemií, totiž zlákal k předplatnému 8,5 milionu předplatitelů, čímž výrazně překonal laťku 200 milionů dolarů. Tu Netflix překonal jako první streamovací služba na světě a může se tak se svými 203 miliony platících diváků chlubit vskutku impozantními čísly, s nimiž se však nehodlá spokojit.

Netflix chce být více jako televize

Netflix má rekordních 200 milionů předplatitelů. Bude zdražovat? © TMDB

Ačkoli akcie Netflixu rostou a v letošním roce streamer v nárůstu předplatitelů s téměř 37 miliony překonal rekord z roku 2018 (28,6 milionu nových diváků), Reed Hastings hodlá i nadále navyšovat penetraci domácností po celém světě (v USA je nyní Netflix v 60 procentech domovů) a hlavně navýšit procenta času sledování. Ta totiž v USA zatím nepřesáhla hranici 10 procent, což znamená, že diváci sice platí, ale na Netflix ve výsledku zase tolik nekoukají, jako na běžnou televizi. Ostatně i proto chce Netflix pokračovat s globálním rozšířením funkce Shuffle Play, která náhodně přehrává obsah, aniž byste si ho sami zvolili. Vše určí algoritmus na základě vašich preferencí a já mohu na základě vlastního testování potvrdit, že zatím se jedná o funkci, která je přesně na dvě věci, které bych mohl ventilovat ve veřejnoprávním prostoru až po 10. hodině večerní.

Netflix chystá zdražování

Jelikož pandemie neutichá a vakcinace populace neprobíhá zatím tak hladce, jak bychom si přáli, jsou odhady dalšího růstu Netflixu vcelku ambiciózní. I v dalším kvartálu by streamer rád dosáhl 6 milionů předplatitelů. To se může zdát málo při pohledu na loňská čísla z prvního čtvrtletí (téměř 16 milionů předplatitelů), avšak tam je nutné brát v úvahu první vlnu pandemie, která byla jednoduše bezprecedentní. Netflix také nehodlá navyšovat svůj dluh, který by rád držel mezi 10-15 miliardami dolarů. Tyto plány by se mu měly podařit především díky zdražování. Loni Netflix v USA navýšil cenu standardního HD plánu z 13 dolarů na 14 dolarů. A očekává se, že navýší cenu i v dalších regionech.

Netflix má rekordních 200 milionů předplatitelů. Bude zdražovat? © TMDB

Netflix si však nehodlá utržené peníze hýčkat na účtu. Podstatnou část pošle opět zpátky do výroby původních pořadů. Aktuálně má streamovací služba v post-produkci přes 500 titulů a v roce 2021 chystá 71 filmů, z nichž už stihla minulý týden představit své největší hity. Mimochodem, v uplynulém roce stály původní pořady Netflixu téměř 12 miliard dolarů, což je zhruba o 2 miliardy méně než v roce předchozím. Zároveň měl Netflix koncem loňského roku závazky za licencované tituly v hodnotě téměř 19 miliard.

Konkurence nespí, ale Netflix si věří

Ačkoli se konkurence v podobě HBO, Amazonu či Disney+ probudila a s každým čtvrtletím ukazuje vůči Netflixu zoubky, nejoblíbenější streamovací služba současnosti si věří a doufá v udržení svých fanoušků. Bude mít ale co dělat. Disney+ hodlá i v letošním roce dále expandovat, Amazon Prime bude v ČR konečně lokalizovat a HBO Max již začalo pracovat na přechodu z evropských mutací HBO (Europe, GO) pod jednu záštitu loni uvedené streamovací služby s bohatým katalogem Warner Bros.

 2 035 zobrazení   25 se líbí
Streamingové války v roce 2021 naplno propuknou i v Česku
Streamingové války v roce 2021 naplno propuknou i v Česku
08.01.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Zatím jsme mohli o souboji streamingových služeb o zákazníka spíše jen číst ze zahraničních zpráv. Letos by se ale mohly naplno rozpoutat i u nás. Dorazí k nám minimálně dvě nové služby, další projdou masivní změnou a zahálet nebudou ani další. Shrnuli jsme všechny zprávy do jednoho článku.

Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo?
Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo?
06.01.2021 11:00:00 | Streaming novinky

Přesně před pěti lety, 6. ledna 2016, do Česka a do mnoha dalších zemí konečně dorazil Netflix. Jak se za tu dobu změnila jeho nabídka, jakou měl a dnes má konkurenci, jak moc se dostal do povědomí Čechů a jaká je dnes situace okolo streamingu v Čechách?

Jaké seriály piráti stahovali v roce 2020 nejčastěji? „Zvítězil“ Mandalorian
Jaké seriály piráti stahovali v roce 2020 nejčastěji? „Zvítězil“ Mandalorian
05.01.2021 14:00:00 | Streaming novinky

Pro mnohé pravděpodobně nebude překvapujícím zjištěním, že se v loňském roce stala nejstahovanějším seriálem vysokorozpočtová sci-fi ze světa Star Wars Mandalorian. Jaké další seriály patřily na torrentech k těm nejoblíbenějším?

HBO versus Disney+: Ovládla Vánoce Wonder Woman nebo pixarovka Duše?
HBO versus Disney+: Ovládla Vánoce Wonder Woman nebo pixarovka Duše?
31.12.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Na vánoční svátky se na streamingovém poli odehrál souboj dvou velkých hráčů. Disney+ a HBO Max vypustily 25. prosince na své platformy své velké potenciální kinohity: komiksovku Wonder Woman 1984 a animák Duše. Kdo nalakál více diváků?