FB pixel TP pixel
Na českém Netflixu je nejvíc titulů na světě. Jak je to možné? © Netflix / Cinemart

Na českém Netflixu je nejvíc titulů na světě. Jak je to možné?

Podle statistik vyhledávače unogs.com máme na našem Netflixu už téměř 7.000 titulů. Ve srovnání s dalšími 37 nejdůležitějšími trhy je to suverénně nejvíc, překonáváme tedy i USA, Británii či Austrálii. Jak se to stalo? A má šanci to vydržet?

Streaming novinky

Nejdříve trochu vyjasnění. Když myslíme český Netflix, tak máme na mysli ten, který si může pořídit každý člověk s českou adresou a má zároveň nastaven ANGLICKÝ profil. Tohle je velmi důležité, protože jak už jsme mnohokrát psali, když máte nastaven ČESKÝ profil, Netflix vám ukazuje jen tituly, které mají českou podporu (titulky nebo dabing) a těch je k dnešnímu dni “jen” cca 3.200. Když se ale přepnete zpět (návod), případně pokud jste ani nikdy nepřepnuli, máte na výběr zhruba 6.900 titulů, tedy více než dvojnásobek filmového a seriálového obsahu.

Nejvíc titulů, pokud nepotřebujete češtinu

Na českém Netflixu je nejvíc titulů na světě. Jak je to možné? © Flixpatrol

Vyhledávač unogs.com už dlouhá léta nabízí srovnání velkých Netflix trhů, a přestože se Netflix snaží proti podobným webům stejně dlouhá léta zasahovat a znemožnit tak masivní vytěžování, unogs.com si stále drží zřejmě nejspolehlivější databázi. I my ji ostatně pro naše pokrytí využíváme, ale ještě k tomu přidáváme ruční kontrolu plus občasné přidání či odebrání linků, které unogs.com v masivním měřítku nepokryje. Jedná se však o drobné procento, a proto můžeme s klidem přejít na následující statistiku, která ukazuje statistiky 38 nejdůležitějších trhů. A Česko s nemalým náskokem vede.

Na českém Netflixu je nejvíc titulů na světě. Jak je to možné? © Flixpatrol

Není to úplně překvapení, protože počty titulů na českém, ale třeba i slovenském a maďarském Netflixu patřily historicky k nejvyšším už v minulosti. Může za to především pozdější spuštění lokalizace. Zatímco velké evropské trhy jako Francie, Německo ale třeba i Polsko si mohly svojí francouzskou, německou či polskou verzi užívat dlouhá léta a Netflix byl tak nucen u každé novinky dvakrát zvážit, zda se mu vyplatí udělat “povinný” dabing či titulky, pro nás, pro Slovensko a pro další menší trhy to prostě neřešil a pouštěl do knihovny všechno, co měl k dispozici. Teprve s přepnutím na českou verzi v říjnu 2019 se to zlepšilo, ale historicky tam zůstalo dost nepočeštěných, ale stále platných titulů. Viz úvodní “3 tisíce vs 7 tisíc” statistika.

Solidní základ Netflix Originals

Na českém Netflixu je nejvíc titulů na světě. Jak je to možné? © Flixpatrol

Když se podíváte na čísla Německa či Francie, určitě vás překvapí, o jak nemalý rozdíl se jedná. A tady si můžeme pomoci jinou statistikou. Podle našich statistik do dnešního dne nosí značku “Netflix original či Netflix series” více než 2.100 filmů a seriálů. Ty budou v naprosté většině případů ve všech zemích a ve všech knihovnách přítomné. Ano, existují různé výjimky, kdy Netflix koupí práva jen pro USA (viz aktuální filmy jako Mrazivá past nebo Výbušnej koktejl), anebo naopak jen mimo USA (seriály jako The Flash nebo Živí mrtví), ale těch nejsou větší stovky. Tento základ tedy mají všechny země, a pak už rozhodují lokální zájmy a možnosti. Zde je Netflix odkázán na nákup z jiných zdrojů a tam už to není tak jednoduché.

Ne každý chce své tituly držet exkluzivně

Na českém Netflixu je nejvíc titulů na světě. Jak je to možné? © Flixpatrol

Zde je naše “nevýznamnost” opět výhodou. U zásadních trhů, jako USA či Velká Británie, platí, že tam mají velká studia vždy svoji streamovací službu, a proto si svoje největší klenoty střeží jako oko v hlavě. Disney už prakticky celosvětově stáhl všechny svoje věci z Netflixu a má je jen u sebe. Warneři to dělají postupně - zatímco v USA už všechno podstatné je na HBO MAX (Přátelé a spol), ve světě - dokud existují výhodné lokální smlouvy či neexistuje HBO MAX - na vlastní exkluzivitu tolik netlačí. Universal a Paramount sice mají svoji vlastní službu, ale nijak se kromě vybraných seriálových klenotů neženou do exkluzivity a rádi přenechají svoje starší kousky právě Netflixu či Amazonu, takže tam je z čeho vybírat. Sony pak sice má novou smlouvu s Netflixem, ale ta se nás zatím netýká, protože starší kousky u nás už v pohodě najdete. Tak jako tak, streamovací války se odehrávají nejdříve na hlavních bojištích a než k nám dorazí, můžeme si užívat na Netflixu mnohem větší dostupnosti amerických filmů a seriálů, než kdybychom museli platit za novou službu.

České filmy táhnou

A jaká je naše specialita vůči trhům, jako je Maďarsko? Zde přichází na řadu lokální kinematografie. Ta má u nás velkou tradici a Netflix to velmi rychle pochopil. Více než 300 českých filmů na Netflixu má podle našich statistik slušný úspěch, ne nepodobný tomu, jak mají české filmy úspěch v českých kinech. Naše národní kinematografie sice nemá komerční úspěchy v jiných zemích a naši tvůrci zatím nemají ambice bojovat kromě Slovenska o jiné trhy, ale svoji diváckou základnu mají. To je staví mimo dva extrémy, které v našem regionu u Netflixu panují - zatímco Rusko či Polsko už díky své tradici, povaze i velikosti chtějí a mohou pro Netflix točit původní seriály a filmy, Maďarsko či Rumunsko mohou zatím nabídnout jen zázemí, ale chybí jim historie a komerční talenty. My jsme na tom podobně, ale na rozdíl od Maďarska tu historicky existují spousty českých titulů, které lze vytěžovat do nekonečna a diváci na ně slyší. A protože třeba na rozdíl od Francie neexistuje národní zájem dělat “český Netflix”, vystačí si streamovací obr s tím, že bude nakupovat české klasiky po desítkách.

Takže si to shrňme: Česko má největší katalog, protože na rozdíl od velkých trhů ho nebyl Netflix nucen zpočátku vždy lokalizovat. Na rozdíl od velkých trhů si také Netflixem zakoupené tituly zatím nerozebrali velcí streamovací hráči. A přispívá k tomu také silná lokální kinematografie, o kterou je stále zájem a nemá ve streamingu u nás další silné odbytiště. V dalších letech se dá čekat postupný úbytek, především jak do Česka vstoupí do další streamingoví hráči, ale než se tak stane, užívejme si takto širokého katalogu.

 13 779 zobrazení  
Výsledky HBO MAX překonaly očekávání, služba k nám přijde později
Výsledky HBO MAX překonaly očekávání, služba k nám přijde později
23.07.2021 10:00:00 | Streaming novinky

Včera večer zveřejnil svoje kvartální výsledky další streamingový obr, akcionáři HBO a Warnerů mohou být díky vyššímu růstu aktuálně spokojenější než v Netflixu. Kromě oznámení původního obsahu a dalších novinek ale přišla také jedna nemilá zpráva - spouštění HBO MAX u nás se posouvá.

Co všechno odhalil první trailer 2. řady Zaklínače?
Co všechno odhalil první trailer 2. řady Zaklínače?
21.07.2021 12:00:00 | Streaming novinky

Netflix konečně fanouškům odhalil dlouho očekávaný první trailer na druhou řadu seriálu Zaklínač. A co je hlavní, v dvouminutovém klipu jsme se toho před ještě poměrně dlouhým čekáním na premiéru 17. prosince dozvěděli více než dost. Pojďte se podívat, jestli vám náhodou něco neuniklo.

Netflix rostl nejméně za 8 let, přesto má téměř 210 milionů předplatitelů
Netflix rostl nejméně za 8 let, přesto má téměř 210 milionů předplatitelů
21.07.2021 7:00:00 | Streaming novinky

Jak Netflix sám očekával a jak potvrzovali i odborníci z celého světa, přísun nových předplatitelů za druhé čtvrtletí výrazně zpomalil. Podle výroční zprávy má nyní Netflix celkem 209,5 miliónů účtů po celém světě, pouze o 1,5 více než před třemi měsíci. Co způsobilo malý nárůst a očekává se zlepšení?

Netflix chce spustit videohry do roka. Dostupné budou přímo na platformě
Netflix chce spustit videohry do roka. Dostupné budou přímo na platformě
16.07.2021 13:00:00 | Streaming novinky

Podle nových informací si streamovací společnost Netflix právě najala bývalého manažera společností Electronic Arts a Facebook, aby vedl její herní divizi. Potvrzují se tak domněnky o chystaném vstupu Netflixu do herního byznysu.