FB pixel TP pixel
Netflix rostl nejméně za 8 let, přesto má téměř 210 milionů předplatitelů © Netflix

Netflix rostl nejméně za 8 let, přesto má téměř 210 milionů předplatitelů

Jak Netflix sám očekával a jak potvrzovali i odborníci z celého světa, přísun nových předplatitelů za druhé čtvrtletí výrazně zpomalil. Podle výroční zprávy má nyní Netflix celkem 209,5 miliónů účtů po celém světě, pouze o 1,5 více než před třemi měsíci. Co způsobilo malý nárůst a očekává se zlepšení?

Streaming novinky

Čerstvě zveřejněné výsledky Netflixu ukazují, že rok 2021 je zatím pro streamovací hráče těžší, než doufali. Zatímco loni díky pandemii, zavřeným kinům a znuděným lidem doma mohli sbírat nové uživatele po desítkách miliónů, letos nejenže nemají v zásobě tolik kvalitních pořadů (které pandemie zastavila během natáčení), ale ani diváky už tolik streaming nezajímá. Největší světový hráč předpovídal, že za duben až červen 2021 přidá jen 1 milion nových předplatitelů, nakonec to bylo o kousek lepší, přibylo celkem 1,6 milionu. Celkový počet tak jen nepatrně poskočil na 209,5 milionů, což je pořád suverénně nejvíce ze všech hráčů. Přesto akcie Netflixu po oznámení výsledků začaly padat dolů.

Ztráta předplatitelů v USA a Kanadě

Nemile vypadají pro Netflix především dílčí čísla. Je to totiž nejmenší kvartální přírůstek Netflixu za posledních 8 let. V USA a Kanadě podle dílčích výsledků čísla předplatitelů dokonce klesla, Evropa potom přidala jen 200 tisíc, růst tak musela táhnout Jihovýchodní Asie a Jižní Amerika. Jenže v těchto regionech jsou ceny Netflixu obvykle menší než ve vyspělých zemích, což se negativně projevuje na průměrných výnosech na uživatele a výnosech jako takových.

Netflix rostl nejméně za 8 let, přesto má téměř 210 milionů předplatitelů © TMDB

Ne úplně pěkná čísla vycházejí také u sledovanosti filmů. Do první desítky nej titulů se z aktuálního kvartálu probojovala jen Armáda mrtvých (75 milionů předplatitelů vidělo alespoň 2 minuty filmu za první čtyři týdny) a o fous také Otcovství (74 milionů), tabulkám dál vévodí hity minulého roku jako Vyproštění (99 miliónů) nebo V pasti (89 milionů). Horší zprávou je výrazný pokles ještě nedávno uctívaných pecek - zatímco první část Lupina přilákala 76 milionů předplatitelů, druhá už jen 54 milionů. A nebo Too Hot to Handle, loňskou první řadu vidělo 51 milionů předplatitelů za první měsíc, letošní druhou jen 29 milionů. Radost ovšem dělal Netflixu třeba animák Rodina na baterky, 53 milionů je nejlepší skóre v žánru.

Netflix si slibuje lepší výsledky do budoucna

Do dalších měsíců se už Netflix divá s optimismem a pro třetí čtvrtletí si přeje hned 3,5 milionů nových předplatitelů. Důvody má minimálně dva - jednak už konečně začne uvádět i dlouho odkládané pecky (nové řady Papírového domu či Sex Education) a lidé se velmi pravděpodobně také začnou po létě opět vracet do pohodlí svých obýváků. A pandemie navzdory všem očkováním stále ještě neskončila a nová opatření se už teď rozjíždějí v mnoha koutech světa…

Je také nutno dodat, že podobný problém nebude řešit jen Netflix, ale i další hráči. Už ve čtvrtek bychom se měli dozvědět, jak je na tom HBO (MAX), Disney svoje výsledky oznámí druhý týden v srpnu. Tak jako tak, atmosféra ve streamingu houstne a je jen otázkou času, kdy se dozvíme první oběti.

 398 zobrazení  
Netflix chce spustit videohry do roka. Dostupné budou přímo na platformě
Netflix chce spustit videohry do roka. Dostupné budou přímo na platformě
16.07.2021 13:00:00 | Streaming novinky

Podle nových informací si streamovací společnost Netflix právě najala bývalého manažera společností Electronic Arts a Facebook, aby vedl její herní divizi. Potvrzují se tak domněnky o chystaném vstupu Netflixu do herního byznysu.

Zkrácené distribuční okno je realitou. Tiché místo 2 už dorazilo online
Zkrácené distribuční okno je realitou. Tiché místo 2 už dorazilo online
14.07.2021 14:45:00 | Streaming novinky

Pokud v USA někdo z nejrůznějších důvodů nemohl vyrazit do kina na druhý díl monstr hororu Tiché místo, může si jej nyní pustit doma na streamovací službě Paramount+ bez dalších extra poplatků.

Disney nově reportuje sledovanost Black Widow online. Je se čím chlubit?
Disney nově reportuje sledovanost Black Widow online. Je se čím chlubit?
13.07.2021 8:00:00 | Streaming novinky

K zajímavému kroku se odhodlala společnost Disney, s premiérou Black Widow se rozhodla reportovat nejen čísla tržeb v kinech, ale poprvé také tržeb za online půjčení na Disney+. V paralelním nasazení si tak Black Widow za prvních pár dní přišla na 160 miliónů dolarů z kin a dalších 60 miliónů dolarů ze streamingu.

Amazon Prime Video rozhraní konečně v češtině, blýská se na lepší časy?
Amazon Prime Video rozhraní konečně v češtině, blýská se na lepší časy?
30.06.2021 20:00:00 | Streaming novinky

Již dlouhou dobu se spekulovalo, že Amazon spustí plně českou verzi své služby Prime Video. Na začátku roku jsme tipovali, že to bude před prázdninami a Amazon to tak akorát stihl. Co všechno se mění a jak to aktuálně vypadá s českou podporou?