FB pixel TP pixel
Žně končí, začíná panika. Netflixu výrazně zpomalil nárůst předplatitelů © TMDB

Žně končí, začíná panika. Netflixu výrazně zpomalil nárůst předplatitelů

Netflix zažil v loňském covidovém roce jízdu snů a připisoval si rekordní přírůstky. Ovšem v mezidobí významně narostla konkurence a protipandemická opatření navíc narušila výrobu. Vidíme začátek pádu giganta?

Streaming novinky

Propad akcií o 10 procent

První čtvrtletí tohoto roku je již nějakou chvíli za námi a Netflix, jak má ve zvyku, vykázal aktualizovaný počet svých platících zákazníků. Na konci loňského roku se pyšnil 203 miliony předplatitely, když si připsal téměř 16 milionů nových, a odhadoval, že v příštím kvartále pokoří hranici 210 miliónů. Prognostici Netflixu ale trochu přecenili své síly, protože si za nové čtvrtletí největší streamer připsal pouze 4 miliony nových online duší, a v celkovém skóre se nevyšplhal ani na 208 miliónů předplatitelů. Což samozřejmě nijak zvlášť nepotěšilo trhy a akcie Netflixu spadly o více než 10 %. Zástupci Netflixu se snaží všechny uklidnit v dopise akcionářům a vinu očekávaně hází na Covid. Ten totiž zapříčinil nedostatek nového lukrativního obsahu, jenž byl způsoben jednak samotnou pandemií a druhak zavedenými protipandemickými opatřeními. Navíc se nový rok nesl v polevování pandemie a lidem na zábavu nezbývalo tolik času.

Očekává se i slabší druhý kvartál

Žně končí, začíná panika. Netflixu výrazně zpomalil nárůst předplatitelů © TMDB

Streamovací gigant akcionáře naopak potěšil překonáním finančních cílů, když zisk na akcii ve výši 3,75 dolarů výrazně předčil očekávání analytiků z Wall Street a v celkovém úhrnu činil 1,7 miliardy dolarů. Stejně tak celkové tržby ve výši 7,16 miliardy dolarů byly nad očekávání. Streamer zveřejnil i divácké top pořady: nejsledovanějším seriálem tohoto roku je prozatím Winx Saga: Osud s 57 miliony diváky, filmy ovládl sci-fi akčňák Za čárou s 66 miliony zhlédnutími. Ani příští čtvrtletí ale nevidí u Netflixu moc růžově a raději silněji podstřelili, aby odhadovali 1 milión nových předplatitelů. Druhá půle roku by se ale podle zástupců Netflixu měla opět nést v rychlejším nárůstu nových členů: „I nadále očekáváme silné druhé pololetí s návratem nových řad našich největších hitů doprovázených skvělou filmovou nabídkou." U Netflixu se tak musí modlit, aby Zaklínač na podzim zopakoval své úspěšné tažení.

 2 926 zobrazení   80 se líbí
Konec nadvlády Netflixu. Konkurence začíná přebírat podíl na trhu
Konec nadvlády Netflixu. Konkurence začíná přebírat podíl na trhu
21.04.2021 | Streaming novinky

Stále více zpráv naznačuje, že konkurence na poli placeného online videa neustále roste a ukrajuje si z pomyslného koláče čím dál více. Netflix tak pomalu ale jistě přichází o své výsadní postavení.

The Boys v češtině? Amazon masivně přidává českou podporu
The Boys v češtině? Amazon masivně přidává českou podporu
16.04.2021 17:00:00 | Streaming novinky

Pokud patříte mezi fanoušky antihrdinského seriálu The Boys od Amazonu, možná už delší dobu toužíte po české lokalizaci. Ta je nyní konečně dostupná a Amazon rozhodně nezůstal u jednoho seriálu. Jeho oficiální příchod do Česka je na spadnutí, neobejde se ale bez problémů.

HBO slaví. Jeho historická sci-fi novinka trhá rekordy sledovanosti
HBO slaví. Jeho historická sci-fi novinka trhá rekordy sledovanosti
14.04.2021 | Streaming novinky

Poslední týdny zatím marně čekají na nějakou větší seriálovou událost. Mohl by se jí stát nový seriál od HBO, jehož první díl viděl rekordní počet diváků?

Konec Netflixu na zkoušku. Služba sáhla k zásadní změně předplatného
Konec Netflixu na zkoušku. Služba sáhla k zásadní změně předplatného
11.04.2021 12:00:00 | Streaming novinky

Netflix pořádně riskuje, když zrušil svou nabídku prvního měsíce zdarma, kterou v minulosti dokázal nalákat tisíce zákazníků. Milovníky trial verzí na nejrůznějších uživatelských účtech tak následující zprávy rozhodně nepotěší.