FB pixel TP pixel
Hollywoodský gigant mění šéfa. Domov Top Gunu či Transformers čekají velké změny © Paramount Pictures

Hollywoodský gigant mění šéfa. Domov Top Gunu či Transformers čekají velké změny

To, o čem se poslední léta spekulovalo, měsíce už i veřejně psalo a poslední dny už bralo za hotové, je nyní oficiálně venku. Studio Paramount se dohodlo na převzetí se společností Skydance a její šéf, David Ellison, se stane novým šéfem světoznámé značky s horou v logu. Jedna kapitola končí, druhá začíná.

Streaming novinky 8. 7. 2024 17:40 | Streaming novinky

Paramount jako filmové studio patří mezi hlavní hollywoodskou pětku a jako poslední z nich odolávalo dlouho jakýmkoliv potřebným změnám. Disney už před lety pohltil konkurenční 20th Century, Warner Bros se po veletočích spojilo s Discovery a Universal zakotvil u telefonního obra Comcast. Jediná Columbia pod křídly Sony zůstala v klidu, protože žádné velké změny nepotřebovala. Celá divize Paramountu, kam patří nejen filmové studio Paramount, ale také mediální dvojče CBS / Viacom s tunou kanálů a značek jako CBS, Showtime, Nickelodeon, MTV či Pluto naopak měla jiné starosti. Kontrolní balík akcií držela rodina Redstonů, která jej prostřednictvím své čistě původní značky National Amusements vlastnící řetězec amerických kin postupně skupovala už od osmdesátých let minulého století. Slábnoucí role Sumnera Redstone a naopak nastupující role jeho dcery Shari by vydala nejen na televizní seriál (Boj o moc se prý jejich vztahem hodně inspiroval) a způsobila, že posledních 20 let se Paramount jen velmi obtížně vyrovnával s agresivnější konkurencí a nejpozději s nástupem covidu se dostal už vyloženě do velkých finančních problémů.

Paramount v problémech

Podobně jako další mediální konglomeráty se Paramount snažil maskovat tyto problémy různými kouzly pro akcionáře, jako například spuštěním streamovací služby Paramount+ a růstem předplatitelů (aktuálně 71,2 milionů, tedy až čtyřka za hlavní trojkou Netflix, Disney+, HBO/Discovery). Jak ale všichni na trhu dříve či později poznali, soupeřit s Netflixem je krvavá válka, kde bude hodně poražených. A protože Paramountu jako takovému chybějí megasérie typu Marvel, DC, Pán prstenů či Harry Potter, do streamovacích válek se zapojil pozdě a kina po celém světě od dob covidu řeší nemalé propady, bylo nasnadě, kdy všechno tohle bouchne. Akcionáři (ti bez hlasovacího práva) se snažili stávající šéfku Shari Redstone do prodeje a větších změn dotlačit dlouho, ale neúspěšně. O ženichy pro nevěstu s bohatou hollywoodskou historií přitom nebyla nouze - spekulovalo se o konkurenčním Universalu, Warnerech, Columbii / Sony, ale ti sami mají svých problémů dost. Neotevřela se ani bezedná peněženka Apple, se kterým se Paramount posledních pár let hodně kamarádil, nakonec si po několika odmítnutích plácli se společností Skydance.

Pokud si teď v hlavě snažíte uvědomit, co je Skydance zač, tak vězte, že jeho logo vídáte u filmů už delší dobu a je to právě ve spojení s Paramountem. Coby produkční společnost připravovala pro Paramount třeba nové díly Mission Impossible, s Cruisem si střihla i oba Jacky Reachery nebo druhý Top Gun, umí ovšem zprodukovat i věci jako jsou noví Terminátoři či Transfomeři. Jeho šéf, David Ellison, si na rozdíl od mnoha jiných vrstevníků dokázal s prvními miliony od svého bohatého tatínka (Larry Ellison, zakladatel Oracle) poradit vskutku obratně a během necelých 20 let vybudovat z relativně skromně, čistě servisní filmové společnosti, jednu z nenápadných, ale těžkých vah Hollywoodu, která sice nevlastní samotné licence velkých sérií, ale dokáže je kvalitně zprocesovat od prvního nápadu až po poslední trailer. Řemeslo má zlaté dno obzvláště v Hollywoodu, takže když poprvé nabídka od Skydance směrem k Paramountu zazněla, nebylo to o tom, že by trpaslík chtěl koupit obra. Spíš si chce nová dynamická generace se skutečnou silou koupit odznívající, už poněkud unavenou značku s lepší historií než budoucností.

Co čeká Paramount teď?

A bude to nakonec i za relativně rozumnou cenu, jen nějakých 8 miliard dolarů. Srovnejte s převzetím 20th Century větším Disney (71 miliard) nebo spojením Warner Bros a Discovery (43 miliard). Je však nutné dodat, že Ellison a SkyDance nekupují celou společnost, jen ten hlavní kontrolní balík akcií přímo od Shari Redstone, celá společnost má aktuálně tržby 29 miliard dolarů. A peníze půjdou především do masivní reorganizace, kde po kolečku schvalování ze strany úřadů následující rok dva čekejme podstatné řezy a změny. Rozdělení na více společností (kina vs film vs televize vs streaming) a jejich prodej jinam je logickou volbou, Ellison si bude chtít ponechat jen ty opravdu nejcennější a nejefektivnější zdroje. Slavné značky, které Paramount během více než 100 let své existence vyrobil (Kmotr, Star Trek, Jack Ryan), si nepochybně ponechá, ale nemusí vždy kontrolovat jejich distribuci. Kromě kinořetězců, které existují pouze v USA a Kanadě, se všechny zraky upírají hlavně na Paramount+ (a evropskou odnož SkyShowtime), která je i přes slibný obrat posledních pár kvartálů pořád dírou na peníze. Pro nové vlastníky bude možná mnohem logičtější přejít spíše do pozice Sony. Tedy do drahých streamovacích válek jen poskytovat obsah a nechat distribuci na někom jiném.

Další podrobnosti k celé transakci, vizi, budoucnosti, budou dnes a zřejmě i následující dny a týdny ještě přicházet. Pro běžného diváka se nyní aktuálně nic nemění a může jen sledovat další tanečky velkých značek, které se spojují, rozcházejí, mizí a objevují odnepaměti. V dlouhodobém pohledu to ale je dobrá zpráva - novými vládci staré značky, která rozhodně nezmizí, se stane nová generace dravějších správců. Po prvotním šoku (ořezání pozic, zrušení filmů, postoupení značek) ale čekejme naději v tom, že po letech přešlapování na místě má legendární studio opět šanci stát se obávaným hráčem.

Zdroj: Autorský text / CNBC

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 623 zobrazení   6 se líbí
Nová sci-fi Netflixu je globálním hitem. Oslňuje stoprocentním hodnocením kritiků
Nová sci-fi Netflixu je globálním hitem. Oslňuje stoprocentním hodnocením kritiků
03.07.2024 17:00:00 | Streaming novinky

Streamovací služba Netflix si připisuje další výrazný úspěch. Nový sci-fi seriál Supergen sbírá nadšená hodnocení kritiků a ukazuje, že i za málo peněz může vzniknout hodně streamovací zábavy. Projekt zaujal diváky po celém světě.

Seriálový Pán prstenů napravuje chyby. Odhaluje děsivé mohylové duchy z knih, Sauron se změní
Seriálový Pán prstenů napravuje chyby. Odhaluje děsivé mohylové duchy z knih, Sauron se změní
28.06.2024 18:40:00 | Streaming novinky

Pán prstenů: Prsteny moci přinesou ve své druhé řadě kromě nových postav i z filmů dosud neznámou sílu zla. Takzvaní mohyloví duchové přitom v původní trilogii hrají zásadní roli a téměř Froda i jeho přátele připraví o život. Tvůrci rovněž slibují Saurona, který bude mnohem věrnější knihám i tomu temnému pánovi, jehož známe z filmů Petera Jacksona.

Seriálový Harry Potter a další novinky Maxu nebudou exkluzivně online. Jde o peníze
Seriálový Harry Potter a další novinky Maxu nebudou exkluzivně online. Jde o peníze
26.06.2024 13:30:00 | Streaming novinky

Společnost Warner Bros. vlastnící streamovací platformu Max právě oznámila, že bude nově velké seriálové projekty založené na oblíbených franšízách, jako je Harry Potter, sdružovat pod značkou HBO Originals. Cílem je sjednotit kvalitu a očekávání diváků. Roli však hrají i finance.

Netflix chystá lavinu nových českých filmů. Potvrdil, jak to bude v Česku s reklamami
Netflix chystá lavinu nových českých filmů. Potvrdil, jak to bude v Česku s reklamami
23.06.2024 15:50:00 | Streaming novinky

Streamovací služba Netflix je spokojená se zásahem českých filmů mezi uživateli. Tuzemské produkce se těší velké oblibě diváků a streamer tudíž plánuje další nové tituly do budoucna. Slibuje jich alespoň stovku.