FB pixel TP pixel
První dojmy: Dokázal Zaklínač vyplnit díru po Hře o trůny? © TMDB

První dojmy: Dokázal Zaklínač vyplnit díru po Hře o trůny?

Seriálová událost konce roku je za námi a Zaklínač Geralt z Rivie v nás nechal pořádně krvavou stopu. Řezník z Blavikenu totiž překonal očekávání a redakční mudrcové se museli shodnout, že tuhle fantasy pecku musíte vidět.

Recenze

Tomáš Vyskočil - 80 %

Zaklínače jsem zatím znal jen z doslechu, knihy jsem nečetl, hry nehrál a původní polský seriál jsem neviděl. Přesto jsem se na něj hodně těšil, protože fantasy seriálů podobného stylu moc natočit nejde a kdo jiný by to měl dokázat, když ne Netflix? A jsem rád, že nejsem zklamán. Dokonce jsem překvapen - čekal jsem výpravnou fantasy řežbu s jednoduchým dějem a dostalo se mi propracovaného příběhu, který neváhá střídat několik dějových rovin, nechat hlavního hrdinu “plnit side questy” než se objeví hlavní linka a nabídnout zajímavou alternativu “západním” fantasy příběhům jako je Pán prstenů nebo Harry Potter. Zaklínač se natáčel většinou v Polsku a je to vidět - výprava, nasvícení a kostýmy občas vypadají jako z televizní pohádky, ale zde bych to bral jako výhodu. Prostě se nesnaží ohromit angloamerickou pompézností a patosem, více se věnuje obyčejným lidem, rozpadlým hradům a magii, která má svá překvapivě utlumená pravidla. Krev, nahota a násilí zde nemá šokovat jako v případě Hry o trůny, je to běžná součást tohodle špinavého světa, v dobrém a zlém. A to nejlepší na konec - zachmuřený Henry Cavill je jako hlavní hrdina vynikající, moc nemluví, hlavně jedná, občas sundá bundu a odhalí, jaká je bedna. A kam přijde, tam mu všichni ustupují. Pusťte ho taky dovnitř a nechte se osm epizod pohltit. Stojí to za to.

Petr Semecký - 80 %

První dojmy: Dokázal Zaklínač vyplnit díru po Hře o trůny? © TMDB

Zaklínač pro mě není žádný velký fenomén, který by se mnou žil několik let a tudíž bych na něj čekal jako na smilování. První hru jsem kdysi dávno zkoušel a příliš mě nechytla. Na rozsáhlost Divokého honu nemám úplně čas, a tak už mi pár měsíců leží rozehraný na disku. A z knih a povídek jsem si poslechl jen Poslední přání, které mě bavilo velice a jsem tudíž rád, že netflixovská verze vychází hlavně z tohoto úvodu do Sapkowského světa. A jéminkote, že to vzali pěkně od podlahy. Vykreslení světa je až na pár výkyvů perfektní, atmosféra hutná, mile překvapí, že ne všechno je totálně šedivě vyblité, a s brutalitou se opravdu nikdo nepárá. Vymlácení Blavikenu musí být pro fanoušky splněný sen, protože i já jsem zíral s otevřenou pusou a obdivoval cavillovský masomlejnek na mrtvoly, který kombinuje zaklínačovskou údernou choreografii s přehlednou kamerou a dává vyniknout každému úderu, po kterém zpravidla končí na zemi hlava nebo končetina. Potěší i skutečnost, že seriál nespěchá a dává rovnocenný prostor i originu Yennefer a Ciri, které táhnou příběh v momentě, kdy Geralt jen plní rutinní úkol, aby si vydělal pár drobných navíc. Úplně mi to napravilo chuť po Mandalorianovi, kterému právě šťavnaté vedlejší linky chybí a Baby Yoda už pro mě nulové posuny v příběhu neutáhne. Zaklínač mě sice úplně neodpálil ze sedačky, ale užil jsem si ho natolik, že se snad konečně vrátím k tomu Divokého honu. Do druhé řady je totiž zatím daleko a já cítím, že mi Geralt už teď docela chybí. A podíl na tom rozhodně má i oddaně hrající Henry Cavill, který asi nikdy nezíská Oscara, ale očividně má doma se Zaklínačem nejen knihy, ale i fusekle a spoďáry.

Marek Pillár - 80 %

Tak a dlhé čakanie je na konci. Po sfúknutí úvodnej série môžem tvrdiť, že po zosumarizovaní plusov a mínusov ide o vynikajúci seriál, trpiaci tradičnými stigmami netflixovskej produkcie. Vernosť knihe drží celkové dielo po kope ako môže a atmosféra spolu s hudbou si berie to najlepšie z hier. Tí, čo o knihe alebo hre nemajú páru, si po riadnom utriedení myšlienok seriál nakoniec užijú, no a skalné fanúšikovské jadro ak bude chcieť, tak nedostatky, diery a nepresnosti vždy a všade nájde. Tempo seriálu skvele balansuje na politickej úrovni, ktorá na mňa pôsobila nudnejším, ale potrebným dojmom, oboznamovaní starých známych a vynikajúcimi akčnými choreografiami Geralta. Mimochodom, pre niekoho nedôveryhodný vizuál hlavnej postavy vyvažuje (a prevyšuje) charizmatický a ľahkovážny chrapľák Henryho Cavilla.

Ondřej Novotný - 90 %

První dojmy: Dokázal Zaklínač vyplnit díru po Hře o trůny? © TMDB

Na konec roku 2019 dorazil na obrazovky i dlouho očekávaný Zaklínač na motivy děl Andrzeje Sapkowského. Před premiérou odepisované dílo příjemně překvapuje a na poli osmi epizod rozehrává brilantní příběhy, ve kterých vidíme nejrůznější monstra, válečníky a čarodějky. Nejsem sice políben knižní předlohou a ruku na srdce, kromě několika pasáží v Divokém honu, mne nebavily ani kultovní videohry, seriál jsem si však užil a zhlédl během dvou dnů. Byť se monumentální netflixovská produkce někdy nedokáže vyhnout slabším momentům a například nám nabízí trochu uspěchanější finále, stále se jedná v rámci fantasy seriálů posledních let o velmi povedené dílko, ve kterém Henry Cavill ukazuje, že jen on může být tím pravým Geraltem z Rivie. Letošní Vánoce tedy nepatří Rey a Kylo Renovi, nýbrž Yennefer a Geraltovi. A jelikož má Zaklínač potvrzenou další řadu, nezbývá teď než se na ni začít těšit.

 7 801 zobrazení   227 se líbí
7 důvodů, proč mít rád Star Wars: Poslední z Jediů
7 důvodů, proč mít rád Star Wars: Poslední z Jediů
16.12.2019 | Recenze

Devátá epizoda Hvězdných válek je za humny a netrpělivě ji očekávají dva typy fanoušků. Ti, co se na nový film těší a ti, kteří se jej hrozí. Je ale důvod se bát? Byl Poslední z Jediů tak hrozný film, jak někteří tvrdí? Našli jsme sedm důvodů, proč mít Posledního z Jediů spíš v oblibě.

Manželská historie od Netflixu je feel-good dramedií roku
Manželská historie od Netflixu je feel-good dramedií roku
25.11.2019 | Recenze

Jedno manželství, jeden pár, jedno dítě, jeden rozvod. Recept na instantní (pod)zimní depresi nebo upřímná sonda do tajů manželství? Přinášíme recenzi z Londýnského filmového festivalu.

Je Scorseseho gangsterská sága Irčan filmem roku?
Je Scorseseho gangsterská sága Irčan filmem roku?
15.10.2019 | Recenze

Scorsese, De Niro, Pesci, Pacino. Projekt The Irishman, na který se čekalo více než dekádu, letos konečně dorazí do kin a především na Netflix a do vašich obýváků. Přinášíme recenzi z mezinárodní premiéry na Londýnském filmovém festivalu.

10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti
10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti
05.08.2019 12:00:00 | Recenze

Minulý týden, a u nás skoro bez povšimnutí, uvedl Amazon Prime svůj nový seriál The Boys. Pár dní stačilo v USA, aby se z tohoto seriálu natočeného podle stejnojmenné komiksové předlohy, stal černý kůň sezóny. A my to chceme změnit u nás. Pojďte si přečíst recenzi, proč jsou The Boys tím nejlepším, co aktuálně vzniklo.