FB pixel TP pixel
SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu © Paramount Plus

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu

Konečně jsme se dočkali, poslední velká streamovací služba je tu. Nabízí obsah od studií Universal a Paramount, včetně pecek jako Top Gun či originály jako Yellowstone. Zamrzí však absence lepší obrazové a zvukové kvality či podpory některých zařízení. Zákazníky nyní láká v akci na poloviční cenu.

14. 2. 2023 8:00 | Streaming novinky

Co je SkyShowtime?

SkyShowtime je nová a v zásadě poslední velká streamovací služba, která u nás zatím chyběla. Můžeme ji zařadit do stejné váhové kategorie jako je HBO Max či Disney+, za jejím vznikem totiž stojí hollywoodské studio. Nebo v tomto případě hned dvě, v této službě dochází k unikátnímu spojení dvou konkurentů - Universal a Paramount. Obě dvě společnosti si v USA či západní Evropě konkurují a provozují samostatné streamovací platformy Paramount+ a Peacock, pro náš region se však rozhodly spojit síly a nabídnout za jedno měsíční předplatné přístup ke svým značkám. A není jich málo - kromě filmů značek Universal a Paramount také své dceřinné menší značky jako Miramax či DreamWorks. A v seriálech potom své televizní či kabelové stanice jako je CBS, NBC, MTV, Nickelodeon a také dvě stanice, které daly vzniknout názvu této služby - Sky a Showtime.

SkyShowtime v Česku

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu © SkyShowtime

Paramount+ a Peacock byly spuštěny v podobě tak, jak je známe, v roce 2021, následující roky expandovaly do vybraných zemí v západní Evropě (Velká Británie, Irsko, Německo, Itálie), Paramount+ navíc ještě do Latinské Ameriky. Pro většinu Evropy však vznikla společná značka SkyShowtime - v severní Evropě (Dánsko, Norsko, Švédsko, Finsko) se služba spustila loni v září, expanze poté pokračovala v říjnu v Nizozemí a Portugalsku, těsně před Vánoci se poté dočkala jihovýchodní Evropa (Slovinsko, Chorvatsko, Bosna, Srbsko, Černá Hora, Bulharsko). Dnešním dnem se završuje evropská expanze - kromě Česka otevírá SkyShowtime brány také na Slovensku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Albánii, Kosovu a Severní Makedonii. Na konci února se dočká ještě Španělsko plus Andorra, o další expanzi se už moc nemluví. Do dalších regionů Paramount+ prodal práva jiným partnerům (Pobaltí - GO3, Francie - Canal+, Austrálie - Network 10, Jižní Korea - TVING), teoreticky zcela volná je celá Afrika, Blízký východ, Tchajwan nebo Indie. Peacock kromě výše zmíněných západních evropských států o další expanzi mlčí. SkyShowtime do všech regionů přichází jako poslední, v naprosté většině z nich vládne Netflix, v závěsu se potom v našem regionu kromě místních hráčů o pozice hollywoodské dvojky perou HBO Max a Disney+.

Filmy na SkyShowtime

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu © Paramount Pictures

V nabídce českého SkyShowtime najdete zhruba 600 filmů, které znáte většinou z kin, televize, DVD/Blu-Ray či jiných streamovacích služeb. Ze slavných Paramount sérií to jsou Top Gun (včetně nové dvojky), Mission Impossible, Jack Ryan, Jack Reacher, Policajt v Beverly Hills, Indiana Jones, Bláznivá střela, Paranormal Activity, Star Trek (chybí pětka) či Kmotr. Od studia Universal tu máme Rychle a zběsile (zatím ovšem jen jeden díl), Jason Bourne, Návrat do budoucnosti (chybí dvojka), Mumie, Já padouch (druzí Mimoni mají být až koncem února) a většinu hitů Stevena Spielberga Čelisti, E.T. Mimozemšťan, Jurský park a Schindlerův seznam. Doplněny byly i novinky jako Ambulance a Seveřan. Značku DreamWorks opět hojně zastupuje Spielberg (Amistad, Minority Report, A.I. - Umělá inteligence, Zachraňte vojína Ryana, ale i série jako Transformers, Shrek (posledního Kocoura v botách čekejte až na jaře), Jak vycvičit draka (jen jednička), Madagaskar nebo Kung Fu Panda. A nakonec to nejlepší ze značky menšího studia Miramax - Dobrý Will Hunting, Zamilovaný Shakespeare, Anglický pacient, Chicago, Návrat do Cold Mountain, Pravidla moštárny a pozdější Tahle země není pro starý či Až na krev. Mrkněte na kompletní seznam.

Seriály na SkyShowtime

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu © CBS

Seriálů na službě najdete necelých 130 a mnoho z nich jste už také mohli vidět někde jinde. Od CBS tu máme Kriminálku Las Vegas, Myšlenky zločince, Námořní vyšetřovací služba, Jak prosté, Hawaii 5-0, Tým SEAL, FBI a Spravedlnost v krvi a sitkom Frasier. Samostatnou kapitolou je Star Trek, ale tady jsou práva pro náš region většinou u Netflixu (čest zachraňuje Nová generace), Star Trek: Picard je pro změnu u Amazonu. Dostupné jsou na SkyShowtime tedy jen nové a zatím u nás neviděné tituly jako Star Trek: Podivné nové světy a Star Trek - Fenomén. Také od Showtime jste už dříve mohli vidět jinde - Miliardy, Californication, Ray Donovan, Penny Dreadful nebo Aféra, chybí ovšem Ve jménu vlasti a bohužel starý i nový Dexter. NBC by měly zastuupovat klasické sitkomy jako americký Kancl nebo Odbor městské zeleně, ale zatím jsou rozprodané jinde. Místo toho je tu soudní Zákon a pořádek či legendární Dr. House či komiksoví Hrdinové a sci-fi pecka Battlestar Galactica. Britská odnož Sky je skromnější (Čas čarodějnic, Ponorka, Gangs of London, Patrick Melrose), zatím se rozvíjí dětská sekce od Nickelodeonu, kde je SpongeBob (pouze filmy, ne seriál) a Tlapková patrola. Pozor, u seriálů ne vždy platí, že jsou k dispozici všechny řady, proto jsme přidali do detailů vždy počty, kolik epizod je dostupných a s jakou podporou. Kompletní seznam seriálů

SkyShowtime originály

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu © Paramount+

Jak je vidět, dost seriálů a naprostou většinu filmů znáte odjinud, přesto nabízí SkyShowtime několik originálních sérií, které jste zatím nemohli vidět oficiálně jinde. Konečně se tedy dočkáme vychvalovaného dramatu Yellowstone s Kevinem Costnerem, a to i včetně nových prequelů 1883 a 1923. Nechybí také další pecky značky Taylor Sheridan - Starosta Kingstownu a novinka se Sylvester Stallonem Tulsa King. Vedle toho tu najdete třeba průměrnou adaptaci počítačové hry Halo a vynikající rekonstrukci natáčení Kmotra s názvem Nabídka. To jsou Paramount+ značky, Peacock je na tom hůře a třeba chválená novinka Poker Face dostupná není. U seriálů, které vychází po týdnech, což originály Paramount+, Showtime či Peacock jsou, se zatím také děje nepěkná praxe, že SkyShowtime má zpoždění oproti USA. Takže třeba Tulsa King už v USA skončilo devátým dílem, u nás jsou zatím 3 díly. A než se zeptáte, ano, South Park také patří pod Paramount, ale samotní tvůrci s ním nakládají velmi specificky, takže co region, to jiné pravidlo. Všechny řady jsou sice dostupné na southparkstudios.com, ale pouze v angličtině, bez lokální podpory. A bohužel SkyShowtime ho v našem regionu nenabízí. Zatím se také nekoná převzetí odpadlých HBO seriálů, ať už těch, které na HBO byly a zmizely (Bez vědomí, Spolu a hladoví), nebo které se ještě neobjevily - polská Warszawianka a především slovensko-český seriál Vítěz, za kterým stojí Jan Hřebejk. Ty na službě aktuálně nejsou.

SkyShowtime cena

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu © Filmtoro

Oficiální měsíční cena pro Česko byla pro SkyShowtime stanovena na 179 Kč, nyní ale probíhá zaváděcí valentýnská akce (platná do 11. 4), takže ho pořídíte za polovinu - 89 Kč. 50% sleva vám bude platit dokud předplatné nepřerušíte, pokud ano, už se plné ceny nezbavíte. Ta je sice levnější než HBO Max, Disney+ nebo nejmenší tarif Netflixu (shodně 199 Kč), ale jak už jsme upozornili během oznámení, jedná se o druhou nejdražší cenu v Evropě v přepočtu na české koruny. Pouze Dánové mají tuto službu dražší, všechny ostatní státy vycházejí lépe. Cenová politika je vůbec zvláštní, když totiž vezeme v úvahu kupní sílu obyvatel ve všech aktuálních zemí, severské země mají možnost za průměrnou mzdu koupit mnohem více, a to třeba platí i pro již zmíněné Dánsko. Hodně tvrdou cenu mají vzhledem ke mzdám v zemích bývalé Jugoslávie, kde stanovili pevně cenu 6 euro (cca 140 Kč), ale průměrný výdělek je třeba ve srovnání většinou výrazně menší. SkyShowtime také nenabízí žádné roční předplatné, které třeba v porovnání s HBO Max a Disney+ u nás už srazí průměrnou cenu níže. Platit můžete standardně kartami (VISA, Mastercard) či přes PayPal a nebo si zakoupit předplatné přes mobilní aplikaci a použít Apple Pay či Google Pay, tam ovšem podle prvních reakcí dochází k problémům s uplatněním slevy, někdy se také naúčtuje ještě poplatek za platbu. Zkušební doma zdarma na vyzkoušení není.

SkyShowtime dabing a titulky

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu © Filmtoro

Zásadním faktorem pro vstup do našeho regionu je vždy lokální podpora jako dabing a titulky. Podle našeho průzkumu obsahuje 550 titulů český dabing, tedy zhruba 80 % nabídky. Čím starší film známý z kina, tím větší pravděpodobnost, že obsahuje dabing, u nových seriálů počítejte většinou s titulky. České titulky má podle našich počtů zhruba 650 titulů, ale kde chybí titulky, je často dabing - to se týká hlavně dětských titulů. Zcela bez české podpory je tak naprosté minimum titulů (Monty Python: Smysl života), čímž dorovnává procenta v naší srovnávací tabulce s těmi nejlepšími u nás. Také rozhraní na vás mluví komplet česky a bude vám nabízet přehrávání s českou podporou automaticky. Přepínat lze během přehrávání do jakéhokoliv dostupného jazyka, tedy nejen do angličtiny, ale i do slovenštiny či polštiny ale i norštiny či holandštiny.

SkyShowtime audio a video kvalita

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu © SkyShowtime

SkyShowtime je postaven na podvozku streamovací platformy Peacock, která bohužel moc rozvinutá není. Z pohledu audia se tedy dočkáte ve většině případů pouze stereo zvuku, ve vybraných případech potom 5.1. surroundu. Na nějaké zajímavější formáty jako Dolby Atmos zapomeňte. Kvalita video přehrávání je potom maximálně Full HD (1080p), není a zatím to vypadá, že ani nebude k dispozici 4K a nebo nějaké obrazové HDR vylepšení typu Dolby Vision. Zde SkyShowtime výrazně zaostává za Netflixem, kde podobných titulů najdete několik stovek, to samé platí pro Disney+. Téměř komplet 4K pokrytí má Apple TV+, snaží se i Amazon Prime a do jisté míry také HBO Max. Jestliže jste se tedy těšili na nový Top Gun či legendární Čelisti ve 4K, musíte si film půjčit či koupit na iTunes, kde většina hlavních filmů značek Universal a Paramount paradoxně v nejvyšší streamovací kvalitě je.

Kde a jak sledovat SkyShowtime

Z hlediska přehrávání si můžete SkyShowtime pustit na klasických platformách jako je webový prohlížeč (Windows, Mac, Chrome), dále mobilní platformy Android a iOS či chytré krabičky jako Apple TV+ (od 4. generace), podporován je také Chromecast či AirPlay. Mínusem je také absence přehrávání na herních konzolích PlayStation či Xbox. Chytré televize vyšly tak napůl - podporována je Android TV (verze 6.0 a vyšší), WebOS / LG (verze 3.5 a vyšší) a nakonec ode dneška podle všeho i diskutovaný nikoliv Tizen OS u široce oblíbené značky Samsung, tam to ale platí pouze pro vybrané modely (rok 2017 a OS verze 3.0 a výše). Hledejte pečlivě nejen přes hledání v Samsung Smart TV aplikacích. Datum uvedení podpory pro herní konzole zatím není známé. Aplikace nabízí založení až 5 profilů včetně nastavení dětského s omezením věku a rodičovskou kontrolou. Je možné sledovat až na 3 zařízeních najednou, registrovat můžete až 10 zařízení. A na mobilech a tabletech platí, že si můžete stáhnout obsah offline pro pozdější sledování, limit je maximálně 30 pořadů najednou. Cestovat se SkyShowtime můžete v pohodě po celé EU a budete mít službu dostupnou, obsah se však může lišit podle země. Mimo oblast EU a spřízněných zemí vám SkyShowtime fungovat nebude.

SkyShowtime vs Netflix, HBO Max a Disney+

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu © Filmtoro

SkyShowtime uzavírá bohaté období posledních 12 měsíců, kdy k nám dorazilo ze zahraničí HBO Max a Disney+, a proti nim v Česku startovalo České kino, nová verze iVysílání a minulý týden konečně také prima+. Trhu podle všeho suverénně vládne Netflix, druhou příčku si zatím stále nárokuje HBO Max, ale mohutně posiluje Voyo. Start se podle všeho povedl také Disney+, naopak Amazon Prime Video či Apple TV+ u nás hrají druhou ligu. SkyShowtime přichází do tohoto boje jako poslední a zas takovou revolucí není. Mnoho pořadů už znáte z jiných platforem (viz tabulka výše, která ukazuje, kolik titulů mají jednotlivé platformy společných), zásadních originálů tolik není. Zamrzí také absence přehrávání na Samsung TV či herních konzolích, fajnšmekři nebudou nadšeni jen z Full HD kvality a maximálně 5.1. zvuku. Co bude fungovat je velmi solidní česká podpora, na rozdíl od vstupu Amazonu či Netflixu nepodceňují ani dabing. Akční sleva 50% je logickým krokem pro nalákání zákazníků, protože plná cena by tolik konkurenční nebyla. Nejen u nás čeká SkyShowtime tuhý boj.

Zdroj: Autorský text

 19 963 zobrazení   104 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Boj Netflixu proti sdílení hesel přitvrzuje. Nevole uživatelů ale přinesla první změny
Boj Netflixu proti sdílení hesel přitvrzuje. Nevole uživatelů ale přinesla první změny
09.02.2023 19:20:00 | Streaming novinky

Je to tady, boj Netflixu proti sdílení hesel postoupil do další etapy. Jeho testovací program z Jižní Ameriky přechází do ostré fáze a rozšiřuje se o čtyři významná teritoria.

Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny
Disney+ je v potížích. S vyhazovy a poklesem předplatitelů přichází razantní změny
09.02.2023 12:00:00 | Streaming novinky

Největší vyzyvatel Netflixu oznámil své kvartální výsledky ke konci roku, a nejsou to vůbec hezká čísla. Poprvé v historii klesl počet předplatitelů a s nižšími příjmy budou padat hlavy. Kromě propouštění Disney plánuje i další úspory, několik novinek však oznámil.

Prima+ odstartovala. Otestovali jsme novou konkurenci Voyo a Netflixu. Co nabízí?
Prima+ odstartovala. Otestovali jsme novou konkurenci Voyo a Netflixu. Co nabízí?
08.02.2023 20:00:00 | Streaming novinky

Česko má po dlouhých měsících čekání konečně další streamovací službu. Tentokrát se s ní vytasila dlouho vyčkávající FTV Prima, která pomocí prima+ (ano, malé písmeno není chyba, ale záměr) nahrazuje videotéku iPrima a zároveň chce konkurovat přinejmenším novácké službě Voyo. Má ale co nabídnout?

Zadlužené Disney Plus zvažuje rozprodávání obsahu. Mandalorian má speciální strategii
Zadlužené Disney Plus zvažuje rozprodávání obsahu. Mandalorian má speciální strategii
08.02.2023 15:00:00 | Streaming novinky

V posledních letech převládal u streamovacích společností trend nabízet své původní tituly exkluzivně na svých platformách. Finanční situace ale nyní donutila Disneyho zkoumat možnosti licencování vlastních původních titulů konkurenci.