FB pixel TP pixel
Stahujete ilegálně Hru o trůny? Jde o jeden z nejrizikovějších seriálů © TMDB

Stahujete ilegálně Hru o trůny? Jde o jeden z nejrizikovějších seriálů

Diskuze o amorálnosti ilegálního stahování nechme stranou. Získávat nové díly oblíbeného seriálu z temných koutů internetu je aktuálně pořádným rizikem pro vaše soukromá data a počítače.

Filmové novinky

Hra o trůny napadla loni největší počet zařízení

Seriály v loňském roce přilákaly na webové stránky s ilegálním obsahem 106,9 milionu návštěv (mnohem více než 53,2 milionu návštěv podobných stránek s filmy) a není žádným tajemstvím, že obsah z těchto stránek může obsahovat různé druhy virů či malware. Hra o trůny jednoznačně kraluje žebříčku ilegálních stahování (jen 1. díl 7. řady má na svém kontě 77,91 milionu pirátských stažení) a zároveň jde o seriál, který kyberzločinci využívají k napadení největšího množství zařízení (na druhém místě je Živí mrtví, třetí příčku okupuje Arrow).

Stahujete ilegálně Hru o trůny? Jde o jeden z nejrizikovějších seriálů © TMDB

Celkem 17 % všech případů z loňského roku, kdy pirátská stažení obsahu napadla zařízení uživatelů malwarem, pramenila právě z Hry o trůny. 17 PROCENT! Viry skryté v tomto seriálu napadly více než dvacet tisíc uživatelů navzdory tomu, že v roce 2018 Hra o trůny neodvysílala nic nového. Z velké většiny šlo zřejmě o osoby, které chtěly před poslední řadou dohnat opomenuté díly nebo si zopakovat dosavadní děj.

Různorodí podvodníci jsou si moc dobře vědomi toho, že drtivá většina potenciálních fanoušků Hry o trůny začne tím, že si stáhne úplně první díl seriálu „Winter is Coming“. A právě tento díl je podle studie společnosti Kaspersky Lab zločinci nejčastěji zneužíván jako návnada. Po dvou letech skenování bylo v různých dostupných pirátských souborech prvního dílu nalezeno celkem 33 různých typů a 505 různých druhů kyberhrozeb.

Rok 2017 byl díky 7. řadě ještě horší

Nejnebezpečnějšími díly každé řady Hry o trůny jsou s přehledem první a poslední epizoda. Kaspersky během roku 2018 zaregistroval celkem 9986 malware souborů, které byly napojeny na pirátské díly Hry o trůny volně dostupné ke stažení.

Je dobré podotknout, že loňská čísla výrazně zaostala za těmi předloňskými, kdy malware napojený na Hru o trůny napadl celkem přes 42 000 uživatelů a počet zaregistrovaných nebezpečných souborů u jednotlivých dílů přesáhl 19 000. Může za to přirozeně fakt, že v roce 2017 běžela 7. řada, která vyvolala větší zájem o stahování ilegálního obsahu a tím i vyšší aktivitu kyberzločinců.

Stahujete ilegálně Hru o trůny? Jde o jeden z nejrizikovějších seriálů © TMDB

Lze proto očekávat, že poslední 8. řada nejenže nebude jiná, ale vzhledem k obrovskému globálnímu zájmu se různé torrenty a další pirátské soubory seriálu opět stanou naprosto ideálním místem, kam skrýt malware a poslat jej do světa, aby se pohodlně usadil v tisícovkách a tisícovkách zařízení nic netušících uživatelů.

Ochrana proti podobným hrozbám je přitom velmi jednoduchá: Nestahujte nic nelegálního a existuje vysoká šance, že žádný malware nebudete muset řešit. HBO GO nyní nabízí první měsíc zdarma a běžně stojí 129 Kč měsíčně, což není nic šíleného. I kdybyste si ho nyní pořídili pouze na sledování Hry o trůny, a v květnu opět zrušili, uvidíte pohodlně všechny díly 8. řady i následný dvouhodinový dokument za 129 Kč. Neboli skoro zadarmo, respektive za cenu doslova pár piv či poledního menu.

 723 zobrazení   52 se líbí
Nový hororový seriál Netflixu Chambers má trailer a Umu Thurman
Nový hororový seriál Netflixu Chambers má trailer a Umu Thurman
11.04.2019 14:00:00 | Filmové novinky

Netflix zveřejnil první trailer pro svůj další hororový seriál Chambers, ve kterém si zahrají zvučná jména Uma Thurman a Tony Goldwyn. Ten se zařadí po bok dalších netflixovských hororů jako Chilling Adventures of Sabrina, The Haunting of Hill House nebo The Order.

Netflixovský The Crown našel hereckou tvář princezny Diany. Kdy ji uvidíme?
Netflixovský The Crown našel hereckou tvář princezny Diany. Kdy ji uvidíme?
10.04.2019 16:30:00 | Filmové novinky

Princezna Diana, která patří v novodobých dějinách k nejslavnějším členům královské rodiny a která tragicky zahynula v roce 1997, bude ve čtvrté řadě kostýmního dramatu The Crown zpodobněna herečkou Emmou Corrin.

Z traileru k minisérii HBO Černobyl mrazí. Máme i dojmy z prvních epizod
Z traileru k minisérii HBO Černobyl mrazí. Máme i dojmy z prvních epizod
10.04.2019 13:20:00 | Filmové novinky

„Spravedlivý svět je rozumným světem. Na Černobylu nebylo rozumného vůbec nic.“ Oficiální trailer k minisérii Černobyl, která na HBO dorazí na začátku května, je temný, depresivní, ale zároveň láká na velmi působivou podívanou.

Beyoncé bude mít na Netflixu dokument ze svého slavného vystoupení
Beyoncé bude mít na Netflixu dokument ze svého slavného vystoupení
09.04.2019 15:30:00 | Filmové novinky

Legendární výkon Beyoncé na festivalu Coachella z dubna 2018 můžeme po roce konečně vidět v dokumentu, který uvede streamovací stanice Netflix a který bude navíc obsahovat rozhovory a záběry ze zákulisí.