FB pixel TP pixel
10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

10 tipů na filmy zdarma online

V ČR existuje více než 11.000 filmů či seriálů legálně online, více než 300 jsou navíc zadarmo. Vybrali jsme z této nabídky deset nejzajímavějších tipů.

Tipy na film

Lovec trolů

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Žánr tzv “found-footage” filmů už má sice svojí největší horečku za sebou, přesto za posledních patnáct let vzniklo několik zajímavých filmů, které svojí specifickou atmosférou mají ten úžasný efekt “film co vypadá jako kdyby když někdo celou dobu kamerou nahrává něco strašidelného” pořád v sobě. Vše to začalo Záhadou Blair Witch, pokračovalo duchařským Paranormal Activity, dočkali jsme se i skoro blockbusterů typu Cloverfield a nebo comicsového nářezu Kronika.

A prakticky jediný povedený evropský příspěvek do jinak čistě americké nadvlády je norský Lovec trolů. Sledujeme v něm “reportáž” několika studentů, kteří vyšetřují podivné úmrtí medvědů v severním Norsku, aby objevili jednak záhadného lovce a pak ještě o něco záhadnější obrovské bytosti, které tento lovec stopuje.

Hříšný tanec

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Jeden z nejznámějších romantických slaďáků všech dob. Někteří kdysi sjížděli Hříšný tanec na svém videu tak často, až se na rozmazaný obraz nedalo koukat, a to jen proto, aby odkoukali taneční sestavy, které potom mohli rozbalit na půlnoční diskotéce. A ti zbylí koukali hlavně proto, aby si mohli u dojemného závěru pěkně pobrečet. Protože “Bejby přece nebude sedět v koutě”.

Jestliže se divíte, o čem je to sakra řeč, pak si musíte povinně Hříšný tanec hned při první romantické příležitost dát (a pak nám poděkujete za tip), my všichni ostatní si můžeme Hříšný tanec připomenout díky přehrání zdarma i tehdy, když ho nevysílají televize. Což tedy není moc často, protože stále patří ještě k pravidelné výbavě všech kanálů, ale skoro milión zhlédnutí na Youtube ukazuje, že tohle se jen tak neokouká.

Terence Hill a Bud Spencer

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Ještě než přišli comicoví hrdinové do kin a dokonce ještě před tím než přišli akční hrdinové na videokazety, jedinou akčnějších zábavou byla dlouhá léta dvojka Terence Hill a Bud Spencer. Dvojice italských herců spolu (ale i samostatně) hrála v mnoha sympatických akčních komediích, které i dnes mohou vyučovat, co to znamená dělat dobré parťácké filmy.

Ačkoliv jejich společná filmografie zahrnuje skoro dvě desítky legendárních filmů, zdarma online si můžete vychutnat jen některé. Jsou to Jdi na to, Kdo najde přítele, najde poklad, Dvojníci, Dva výtečníci nebo Superpolicajti z Miami. Samotného Terence Hilla si zdarma můžete užít ještě jako Superpoldu.

Gympl

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Český režisér a producent Tomáš Vorel se rozhodl pojmout online distribuce svých filmů odvážně. Své filmy sice poskytl klasickým videotékám, ale když nebyl spokojen s tím, jak se propagují a prodávají, dal všechny svoje nové filmy zdarma na Youtube. Stovky tisíc zhlédnutí jeho filmu ukazují, že propagace mu vyšla náramě a předpokládáme, že i díky reklamě se daří prodeji.

Nejlépe se vede Gymplu (skoro dva milióny zhlédnutí), k dispozici jsou i další jeho kousky jako Ulovit miliardáře, Vejška a Skřítek. Jeho zbylé filmy, Cesta z města a Cesta z lesa, jsou k dispozici jinde ale nikoli zadarmo. Teď už jen zbývá doufat, že se na jeho Youtube kanálu objeví i jeho nejslavnější i nejcitovaněší film - Kouř. Pak to teprve bude faaaaaaaaaaaj, fajnový…..

Jean Claude Van Damme plus Dolph Lundgren

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Mezi největší akční hrdiny osmdesátých a trochu i devadesátých let patřily bezesporu Jean-Claude Van Damme a Dolph Lundgren. Než definitivně zabředly do bahna podprůměru, natočili oba dva několik sympatických kousků, které se staly téměř kultovními mezi vlastníky videokazet po pádu komunismu. Ano, to je teda doba, kdy ještě nebyl internet.

Jestli si chcete tedy udělat výpravu do pravěku a poznat, na čem vaši rodičové vyrůstali a nebo naopak si chcete nostalgicky zavpomínat, je online zdarma několik tehdejších perel: Lví srdce (“ten jak Jean-Claude bojuje v pouličních rvačkách), Černý orel (“ten jak hraje Jean-Claude ruského agenta”), Kontraband (“ten kde Jean-Claude musí snášet užvaněného Roba Schneidera”), Kamufláž ("ten, kde hraje Dolph Lundgren novináře"), Rudý Škorpión (“ten jako hraje Dolph Lundgren ruského vojáka v poušti”) nebo Pětiboj (“ten jako Dolph Lundgren úřaduje na olympiádě”). U Dolpha je navíc zdarma i několik jeho pozdějších, ale o hodně slabších kousků jako Top Secret, Jill Rips či Ochránce.

Prosíme přetočte

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Režisér Michel Gondry se proslavil především díky svým reklamám a videoklipům, točil klipy pro takové hvězdy jako Bjork, Chemical Brothers či Rolling Stones, legendární jsou poté jeho videoklipy pro Gary Julese (Mad World) nebo White Stripes (Hardest Button to Button). Ve filmech zhmotnil svoji bujnou představivost především ve Věčném svitu neposkvrněné mysli nebo Nauce o snech.

Jeho nejméně typickým, přesto roztomile originálním, je komedie Prosíme, přetočte. Dvojice prodavačů ve videopůjčovně se dostane do potíží, poté co omylem zničí všechny videokazety k půjčení. Vyřeší to tak, že vlastními silami začnou točit předělávky slavných filmů, ať už jsou to Krotitelé duchů nebo Rocky a ty potom půjčují místo samotných filmů doufající, že si toho nikdo nevšimne. Tento styl, nazvaný “švédování” se ale stane populární nejen ve filmu, ale stal se z něj po určitou dobu fenomén i na Youtube, především pro trailery.

Vicky Cristina Barcelona

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Menších, nezávislých a přitom kvalitních filmů v naší online distribuci bohužel moc není, jednou z čestných výjimek, navic aktuálně dostupné i zdarma, je film Vicky Cristina Barcelona.

Když řekneme, že scénář a režie Woody Allen, bude tím řečeno prakticky vše, ať už žánr, styl, zpracování i pointa. A pak už jen doplníme obsazení - Penelope Cruz, Javier Bardem a Scarlett Johannson a výčet úspěchů - je to nejvýnosnější film Woodyho Allena a Penelope Cruz za svoji roli v tomto filmu získala dokonce Oscara.

Ro(c)k podvraťáků

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Před dvanácti lety u nás odstartovala pravá divácká horečka, když se do kin dostala puberťácká komedie Snowboarďáci. Byla první svého druhu a úspěch byl takový, že hlavní herecké duo Jiří Mádl a Vojta Kotek, se spolu objevila ještě v dalších dvou filmech. Sice ne pokračování, ale styl to byl velmi podobný. Nejdříve to byli Rafťáci a po nich přišel Ro(c)k podvraťáků.

V něm se dvojka Mádl a Kotek tentokrát představí jako dvojice rockerů, kteří se nešťastnou náhodou namočí do únosu a dalších oplétaček s mafií. Oproti předešlým jejich dvěma filmům ubylo infantilních vtípků, přibyla drsná akce s prvky černého humoru. Jestli tedy nějaký český film odkazuje na populární britské věci typu Sbal prachy a vypadni či Podfuck, je to právě Ro(c)k podvraťáků.

Válka policajtů

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Drsné francouzské kriminálky to u nás aktuálně nemají jedoduché. Zatímco před lety jich byla plná televize, protože to byly skoro jediné zahraniční kriminálky, které se směly vysílat, za poslední leta se jich k nám dostane minimum a nebo se je snaží Luc Besson znásilňovat a vydávat za americké akční filmy (96 hodin atd).

Jedna z mála, která do našich kin pronikla, je Válka policajtů, kde se kolegové z jednoho pařížského okrsku musí poprat s násilnickým gangem, který terorizuje město. Kdo z nich gang dostane, bude novým policejním ředitelem. Film stojí především na vynikajících hereckých výkonech dvojice herců, které jinak známe spíš z komedií (Daniel Autiel, Gerard Depardieu) a hutné, drsné, akční, ale přitom přehledné zápletce. Očekávejte spoustu temných melodí a zatažené pařížské oblohy.

IP man

10 tipů na filmy zdarma online © TMDB

Dalším nedostatkovým žánrem, který zcela vyklidil pole v naší distribuce, jsou hongkongské bojové filmy. Dobrou zprávou je, že se pořád točí a dostat se k nim můžete právě často u domácí distribuce, jedním z těch, kdo to dotáhli až na online filmy zdarma, je i IP man. Ale pozor, nečekejte žádnou obyčejnou kung-fu mlátičku, protože tady se bavíme o legendě.

Yip Man (tak zní anglický přepis jeho jméno) byl slavný čínský bojový mistr, který položil základy bojového umění, tak jak ho známe dnes. Jo a mimochodem, taky učil Bruce Leeho. Jeho filmová biografie, kde nechybí zcela nebojové a velmi dramatické scény z osobního života, byla velkým kritickým i diváckým úspěchem. K nám ji mohou prodat ale především dva jména - hlavní roli si střihl Donnie Yen (v Číně legenda, v USA spíše supluje, už brzy ho uvidíte jako slepého bojovníka v Rogue One) a o cherografii se postaral Sammo Hung (opět legenda, ale hlavně v Číně, nejčastěji spolupracoval s Jackie Chanem). Zdarma jsou i druhý a třetí díl IP mana.

 117 zobrazení  
10 nejlepších seriálů od HBO
10 nejlepších seriálů od HBO
16.09.2016 | Tipy na film

Hra o trůny, Rodina Sopránů nebo Hořicí keř. Pokusili jsme se o nemožné, z obrovského množství skvělých seriálu na HBO vybrat deset nejlepších.

10 nejlepších seriálů od Netflixu
10 nejlepších seriálů od Netflixu
07.09.2016 | Tipy na film

House of Cards či Daredevil jsou seriály Netflixu, které zná každý. Co byste řekli na další zajímavé tipy na seriály, které můžete sledovat na Netflixu celé?

10 nejlepších nových filmů na Netflixu
10 nejlepších nových filmů na Netflixu
02.09.2016 | Tipy na film

Netflix počátkem září naládoval do videotéky spoustu zajímavých filmů - Návrat do budoucnosti, Gladiátor nebo Čelisti. Pojďme se mrknout na další zajímavé pecky.

10 herců, kteří mohli hrát v Avengers
10 herců, kteří mohli hrát v Avengers
26.08.2016 | Tipy na film

Robert Downey Jr., Mark Ruffalo nebo Chris Evans. Jak by to dopadlo, kdyby Avengers hráli jiní herci?