FB pixel TP pixel
Disney Plus startuje v USA. Jak vypadá a kdy dorazí zabiják Netflixu k nám? © TMDB

Disney Plus startuje v USA. Jak vypadá a kdy dorazí zabiják Netflixu k nám?

V USA a Kanadě se dnes oficiálně spouští dlouho očekávaná a hlasitě ohlašovaná streamovací služba Disney+. O jejím testovacím provozu jsme již psali před pár týdny, pojďme se podívat blíže, co její spuštění znamená pro filmový a seriálový svět, zda má šanci porazit Netflix a kdy se jí dočkáme u nás.

Streaming novinky

Disney+ spuštění

Dnes, 12. listopadu, se v Severní Americe spouští oficiálně Disney +. Všichni z této oblasti, kteří si ji mohli předplatit v předchozích měsících, ji dnes poprvé uvidí uvnitř a mohou se naplno ponořit do světa filmů a seriálů značky Disney. Služba v testovacím režimu funguje od začátku září už v Nizozemí, kde na rozdíl od USA i Kanady měli službu zcela otevřenou a do dnešního dne ji mohli testovat zcela zdarma. Podle informací z médií tak učinilo zhruba 600 tisíc uživatelů. Od dnešního dne jim už naskakuje plná cena.

Disney+ cena

Do konkurenčního boje o online diváka se Disney pouští v první řadě hlavně cenou. Měsíční předplatné stojí 6,99 dolarů (při roční platbě dopředu vyjde měsíční cena 5,83 dolarů), v Nizozemí a v budoucnu také v dalších evropských zemích to bude 6,99 eur. Až bude spuštěna služba u nás (viz níže), můžeme tak očekávat cenu zřejmě 179 Kč. Zkušební doba je 7 dní. I tak je zajímavější než například Netflix (v USA nejlevnější verze stojí 8,99 dolarů, v Evropě pak v průměru 8,99 eur), je však dražší než samostatný Amazon Prime (první půlrok stojí jen 3,99 eur/dolarů). Pro HBO to vychází různě, v USA je stávající HBO dražší (15,99 dolarů), u nás by vycházel i po aktuálním zdražení (ze 129 Kč na 159 Kč) levněji.

Disney+ nabídka

V současnosti neexistuje mocnější studio v Hollywoodu než je Disney a podle toho také vypadá nabídka Disney+. Kromě samotného zlatého fondu disneyovek z celé historie (animované filmy od Sněhurky až po aktuálního Raubíř Ralf a internet) tu najdeme od stejné značky také nejslavnější animované seriály jako Rychlá rota nebo My z Kačerova. Stále ještě od samotného myšáka tu můžete čekat pořádnou dávku hraných filmů pro starší a pokročilé (Zachraňte pana Bankse nebo Vzpomínka na Titány) a samozřejmě všechny hrané remaky jako Kniha džunglí nebo Dumbo). To se ale teprve rozjíždíme: dalším velkým klenotem je kompletní nabídka studia Pixar (od prvního Toy Story až po zatím nejaktuálnější Coco), a to včetně krátkých animáků. Poté, co Disney před pár lety koupil LucasFilm, tu máme samozřejmě kompletní Star Wars filmovou ságu, a to včetně animovaných seriálů.

Disney Plus startuje v USA. Jak vypadá a kdy dorazí zabiják Netflixu k nám? © TMDB

Korunním klenotem jsou filmy a seriály z Marvel Cinematic Universe, zde ale není nabídka kompletní, protože Spider-Mana a Neuvěřitelného Hulka drží konkurence. Fanoušky Marvelu ale potěší třeba Agenti S.H.I.E.L.D. nebo Agent Carter či méně známé animované seriály. Naopak chybí zatím prakticky vše, co Disney pořídil po nákupu konkurenčního studia Fox (když nepočítáme staré díly Star Wars), výjimku tvoří pouze Avatar nebo Sám doma. V Nizozemí je zatím dostupný jen Avatar, zbytek titulů je pouze přislíben. Disney však již avizoval, že nabídka se bude (zřejmě jen prvních pár let) přeci jen lišit v jednotlivých zemích než doběhnou stávající staré smlouvy.

Kompletní seznam všech titulů z Nizozemí najdete zde, napočítali jsme aktuálně cca 600 filmů a dokumentů a necelých 100 seriálů. Pro srovnání - na českém Netflixu najdete celkem přes 5.000 titulů, české HBO nabízí cca 1.700 titulů.

Disney+ originály

Studio s myšákem ve znaku nenechává nic náhodě, a kromě již dobře známých filmů a seriálů nabídne také hned několik původních seriálů. Už dnes tak mohou předplatitelé Disney+ sledovat první díl sci-fi seriálu Mandalorian, který se odehrává ve světě Star Wars a popisuje příběhy lovců hlav jako byl z filmové série dobře známý Boba Fett. Na rozdíl od stylu Netflixu bude Disney+ vypouštět epizody postupně, po týdnech, nikoli vše najednou. První epizody startují dnes, další přijdou už tento pátek a pak už se pojede vždy stylem “každý pátek nový díl”.

Disney Plus startuje v USA. Jak vypadá a kdy dorazí zabiják Netflixu k nám? © TMDB

Dalšími novinkami je třeba seriál podle filmové série Muzikál ze střední, hudební reality show Encore s Katie Bell, kraťasy Pixar in real life a Marvel Hero Project či neortodoxní reality show The World according to Jeff Goldblum. Novinkou je také vánoční komedie Noelle s Annou Kendrick o ztraceném Santa Clausovi, která měla jít původně do kin, ale Disney ji nakonec pustí exkluzivně jen na Disney+. Stejné je to s hraným remakem animáku Lady a Tramp. Příští rok se postupně rozběhnou také dříve ohlášené seriály z marvelovského světa - Falcon a Winter Soldier (podzim), ale třeba WandaVision nebo Loki budou až na jaře 2021. Ten samý rok se také dočkáme dalšího seriálu ze světa Star Wars - Obi-Wan, kde se samozřejmě vrátí Ewan McGregor.

Disney+ ve světě a Česká republika

Už během podrobného ohlášení spuštění Disney ohlásil kompletní časovou posloupnost spuštění služby ve světě. Po USA, Kanadě a Nizozemí přijde na řadu nejdříve Austrálie a Nový Zéland (19. listopadu), na další zástupce se dostane až 31. března - budou to Velká Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko. Nabízí se otázka, proč Disney+ tak dlouho čeká, protože z hlediska smluv a dabingů je již podle holandské verze připraven (obsahuje dabingy pro většinu zemí západní Evropy), Mandaloriana si tak prakticky celý svět bude muset ode dneška opatřovat jinými způsoby. Na Marvel seriály od příštího roku už ale bude Disney připraven a spuštěn v “nejvyspělejší části světa”. Podle rozvrhu by se mělo na Jižní Ameriku a Východní Evropu dostat v prvním kvartálu fiskálního roku 2021 (což znamená NEJDŘÍVE v posledním kalendářním kvartálu roku 2020), Češi si tak budou muset počkat na Disney+ ještě nejméně jeden rok. Mělo by být ale zaručeno, že česká podpora (titulky, ale v drtivé většině čekejte dabing) bude stoprocentní.

Disney+ parametry

Disney Plus startuje v USA. Jak vypadá a kdy dorazí zabiják Netflixu k nám? © TMDB

V testovacím režimu byla služba dostupná na webu a pro Android a iOS operační systémy mobilů a tabletů. Do ostrého režimu se dnes spouští také verze pro Apple TV, Amazon Fire, Roku, Chromecast, Chromebooky, Playstation 4 a Xbox one. Disney také slíbil podporu pořadů ve 4K a vylepšení HDR, ale zatím není nabídka tak široká. Z marveláckých filmů jich je jen pár (Infinity War, Civil War, Age of Ultron, First Avenger, Captain Marvel a Black Panther), ze série Star Wars NOVĚ úplně všechny (včetně starých dílů!), pak už zbývá jen 8 dětských filmů. Je to ale poprvé, co je tento obsah v naší blízkosti konečně online, ani na iTunes dnes nenajdete ve 4K něco od Marvelu. Lepší kvalita stejně jako možnost přehrávat najednou až ve 4 zařízení najednou je součástí jedné ceny a na rozdíl od Netflixu tedy nebude třeba si připlatit za vyšší kvalitu či možnosti přehrávání. Všechny tituly by mělo jít také stahovat do offline režimu.

Disney+ a Hulu

Disney Plus startuje v USA. Jak vypadá a kdy dorazí zabiják Netflixu k nám? © TMDB

O čem se v souvislosti se spuštěním Disney+ také hovoří, je provázání s další streamovací službou Hulu. V ní drží Disney+ po odkoupení studia Fox, odstoupení Warnerů a budoucího nákupu podílu Universalu už fakticky stoprocentní podíl a nabízí se tedy otázka, na co bude mít Disney hned dvě konkurenční služby. Fakt je ale ten, že obsahem si služby konkurovat nebudou vůbec, protože Hulu se zaměřuje především na dospělejší obsah a američtí diváci na něm najdou seriály jako 24, Dr. House, Ztraceni nebo Zoufalé manželky. Dá se očekávat, že další dospělácké slavné značky studia Fox, například filmové série Vetřelec, Predátor, Smrtonosná past, Planeta opic, ale také X-Men budou dostupné pouze tam. Plus samozřejmě původní tvorba jako Příběh služebnice. Disney už oznámil, že bude možné si objednat balíček služeb Disney+, Hulu a ESPN (sportovní kanál) za 12,99 dolarů. Zde je ovšem nutné upřesnit, že plány se týkají pouze USA. Hulu je nyní dostupné pouze tam a zatím nebylo oznámeno, jestli se bude dále rozšiřovat.

Disney+ strategie

Že nehodlá Disney ponechat nic náhodě, svědčí že nejenže utrácí za nový obsah, ale byl schopen kvůli smlouvám na svůj starší obsah obětovat několik starých smluv a zisků z licencí pro další hráče. Nejhlasitější bylo jeho rozloučení s Netflixem, kde jejich marvelácká spolupráce skončila druhým Ant-Manem (Captain Marvel už je jen na Disney+ a v USA startuje se spuštěním dokonce hned Avengers: Endgame), ale o práva mít v nabídce Disney věci přichází postupně i další konkurence (americké kabelovky včetně HBO).

Disney tím sice v průměru přichází podle analytiků o 5 miliard ročně, dalších pár miliard nasype do výroby nového obsahu, vstup na trh streamingu deklaroval už před třemi lety kdy koupil technologickou firmu Bamtech za 3 miliardy (a ten nákup Foxů za 85 miliard ani počítat nebudeme), všechno to ale zapadá do jejich komplexní strategie “Disney ekosystému”. Vedle tvorby obsahu (filmy, seriály) už Disney mašinérie delší dobu úspěšně profituje na merchandisingu všech výše zmíněných značek (Marvel a Star Wars) a celé to korunuje síť zábavních parků Disneyland, které jsou pro vaší představu dle tržeb zajímavější než příjmy z kina.

Disney Plus startuje v USA. Jak vypadá a kdy dorazí zabiják Netflixu k nám? © TMDB

Mít vlastní streamovací službu je tak logickým završením přímého přístupu k zákazníkům a vzhledem k atraktivnímu obsahu a lákavé ceně mu všichni prorokují absolutní úspěch, který má během dvou tří let dosáhnout na metu 60-90 miliónů předplatitelů celosvětově. Ta spodní hranice by mu po splnění měla generovat zhruba 5 miliard ročně a udělat z něj celosvětovou dvojku za Netflixem, který má aktuálně cca 150 miliónů. Přímou konkurencí a “zabijákem” Netflixu ale Disney+ nebude. Služby si vzájemně až tak nekonkurují, na Netflixu je vidět snaha o dospělejší publikum, které je zásobované neustále novými seriály a filmy různé kvality, u Disneymu jde spíše o to “pěstovat si kvalitu a vztah s rodinami”. Ohroženi tak budou spíše hráči, kteří stojí proti těmto dvěma soupeřům, u Netflixu tedy Amazon Prime a HBO, u Disney potom chystané věci od Universalu (Peacock) a částečně i Apple TV. A zákazníky bude čekat těžké rozhodování, do které služby investovat.

 16 se líbí
Disney nahrává pirátům: Překoná Mandalorian rekordy ve stahování?
Disney nahrává pirátům: Překoná Mandalorian rekordy ve stahování?
11.11.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Již zítra startuje nová (ano, další) streamovací služba Disney+, která přinese milované dětské pořady, marvelovky, Star Wars a pohádky na jednom místě. Jenže třeba novinku Mandalorian si mimo vyhraněné regiony nepustíte.

Apple TV+ prodloužila čtyři seriály, uspěla však nová služba mezi diváky?
Apple TV+ prodloužila čtyři seriály, uspěla však nová služba mezi diváky?
10.11.2019 | Streaming novinky

Společnosti Apple stačil pouhý týden, aby prodloužila hned čtyři ze svých uvedených seriálů. Nepřekvapivě se mezi ně zařadily největší hity, které jablíčkáři nejvíce promovali.

Streamovací společnosti vyráží do boje proti sdílení hesel
Streamovací společnosti vyráží do boje proti sdílení hesel
08.11.2019 | Streaming novinky

Kontrola přístupu předplatitelů ke streamovacím platformám a snaha zabránit neoprávněnému užívání dalším uživatelům prostřednictvím sdílení hesla, se stává novou prioritou streamovacích společností, které ještě donedávna tvrdily, že se o žádný problém nejedná.

Jeho temné esence od HBO slaví úspěch, v Británii je seriál megahitem
Jeho temné esence od HBO slaví úspěch, v Británii je seriál megahitem
07.11.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Pondělní premiéra očekávané fantasy Jeho temné esence přinesla v USA pěkná čísla sledovanosti pro HBO, nedělní britská premiéra na BBC odstartovala ale mnohem výše, čísla jsou impozantní.