FB pixel TP pixel
Disney + se spouští v USA v listopadu, v roce 2020 bude u nás © TMDB

Disney + se spouští v USA v listopadu, v roce 2020 bude u nás

Včera pořádala společnost Disney prezentaci pro současné i budoucí akcionáře a součástí také byla prezentace o nové streamovací službě Disney+. Po měsících spekulací bylo odhaleno, kdy přesně bude služba spuštěna, kolik bude stát, co na ní všechno bude a jaká bude její expanze. A konečně víme, kdy bude v Česku.

Streaming novinky

Co je Disney+?

Nejdříve trochu opakování. Disney+ bude nová streamovací služba společnosti Disney, která bude fungovat jako Netflix či HBO. Za měsíční předplatné dostanete přístup do knihovny filmů a seriálů, z nichž naprostá většina bude dostupná pouze zde a nikoli u přímé konkurence. Kromě bohatého archivu se chystá pro službu také řada nových filmů a seriálů.

Kdy se bude služba spouštět?

Oficiální datum zní nově: 12. listopadu v USA. Do konce roku 2019 se Disney+ začne rozšiřovat také do západní Evropy (Británie, Německo, Francie…), kde se má expanze završit během prvního čtvrtletí 2020. Ještě letos před Vánoci se chystá Disney+ do Asie/Pacifiku, ale zřejmě jen do nejdůležitějších států (Austrálie, Japonsko, Korea), většina expanze se odehraje v letech 2020 až 2021. Na podzim roku 2020 začne také rozšíření do východní Evropy (kam Disney evidentně řadí i Česko) a Latinské Ameriky (Mexiko, Brazílie…), kompletní rozšiřování skončí na podzim roku 2021.

Kolik bude služba stát?

V USA byla cena stanovena na 6,99 dolarů měsíčně a nebo 69,99 dolarů ročně. Když si tedy službu předplatíte dopředu na rok, vyjde vás v průměru o něco levněji. Toto je cena pro USA, ceny pro zahraničí zatím nebyly oznámeny.

Které filmy a seriály na službě Disney+ budou?

Disney + se spouští v USA v listopadu, v roce 2020 bude u nás © TMDB

Začneme tedy těmi nejznámějšími brandy:

  • Disney (klasické animáky od Sněhurky přes Popelku až po Krásku a zvíře, dále hrané filmy od Mary Poppins až po Piráty z Karibiku)
  • Pixar (všechno od Toy Story přes Auta až po nejnovější Coco a všechny novinky)
  • Marvel (komplet Marvel Cinematic Universe od Iron Mana až po Captain Marvel, což bude první titul, který se objeví pouze zde a nikoli na Netflixu)
  • Star Wars (rozhodně všechny nové epizody od Síla se probouzí a podle všeho Disney vyjednal i práva na starší epizody, včetně Nové naděje)
  • National Geographic (po nedávné akvizici 20th Century Fox má Disney+ k dispozici kompletní nabídku dokumentárních pořadů)
  • vybrané seriály z produkce studia ABC - například fantasy Bylo nebylo
  • vybrané seriály z produkce nedávno koupeného FOX - korunním klenotem jsou Simpsonovi nebo komediální seriál Malcolm v nesnázích
  • Díky akvizici FOX přichází do knihovny také jejich „dětské“ filmy jako Za zvuků hudby nebo Princezna Nevěsta
  • Star Wars: The Clone Wars - nová řada animovaného seriálu ze světa Star Wars bude už jen na Disney+

Jaké nové filmy a pořady budou exkluzivně na Disney+

Zatímco k filmům značky Disney, Marvel či Pixar se budete moci dostat samozřejmě i jinak, tedy například zakoupením konkrétního titulu na iTunes, Google Play, sledováním televize či samozřejmě návštěvou kina, následující tituly budou dostupné pouze a jen na této službě.

  • Lady a Tramp - nová hraná filmová adaptace slavného animáku
  • Noele - vánoční filmová komedie s Annou Kendrick jako dcerou Santa Clause
  • Stargirl - film s vítězkou americké verze Supestar, zpěvačkou Grace VanderWaal
  • Phineas a Ferb - celovečerní animák na motivy stejnojmenného seriálu
  • Mandalorian - velmi očekávaný hraný seriál ze světa Star Wars
  • High School Musical - hudební seriál na motivy filmové trilogie
  • WandaVision - nový seriál z MCU, v hlavních rolích Scarlet Witch (znovu Elizabeth Olsen) a Vision (znovu Paul Bettany)
  • The Falcon and Winter Soldier - nový seriál z MCU o dvou vedlejších postavách, vrací se Anthony Mackie jako válečný veterán Falcon i Sebastian Stan jako nejlepší kamarád Captaina Americy
  • Loki - nový seriál z MCU, v hlavní roli samozřejmě Tom Hiddleston
  • Hawkeye - další nový seriál z MCU, tentokrát v hlavní roli kdo jiný než Jeremy Renner
  • What If? - animovaný seriál z MCU, který vezme nejslavnější momenty celé série a obrátí je na hlavu. „Co by se stalo, kdyby Loki v New Yorku vyhrál?“
  • Forky Asks a Question - nový příběh ze světa Toy Story - Příběh hraček a také krátký pixarovský film For Lamp
  • The World According to Jeff Goldblum - magický Jeff Goldblum bude provázet novým dokumentárním seriálem o slavných budovách a jejich neobyčejných příbězích.
  • Magic of the Animal Kingdom - dokument o zvířecích ošetřovatelích z Animal Kingdom, disneyovské zoologické zahrady.

Kolik filmů a seriálů celkově v knihovně bude?

V prezentaci Disney slibuje, že během prvního roku na službě bude celkem 25 nových originálních seriálů a 10 nových originálních filmů. Dále 7.500 epizod starších seriálů, 100 filmů z poslední doby a 400 starších filmů. Odhadem by tedy mělo být na službě okolo 600 titulů. Pro srovnání - Netflix má dnes cca 5.000 titulů, HBO GO okolo 1.500 titulů.

Bude Disney spojovat službu s něčím dalším?

Disney + se spouští v USA v listopadu, v roce 2020 bude u nás © TMDB

Disney neslíbil ani nevyloučil, že v budoucnu nabídne spojené předplatné s dalšími dvěma službami, které pod něj patří - sportovní kanál ESPN a streamovací platforma Hulu. Nic konkrétního zatím nebylo oznámeno a navíc jsou služby dostupné pouze pro USA.

Komu bude Disney+ konkurovat?

O službě se mluví jako „o zabijákovi Netflixu“, ale největší celosvětová služba, která má aktuálně 139 miliónů předplatitelů, není jediným konkurentem. Disney+ se bude chtít vymezit i proti dalším službám, jako je HBO GO, Amazon Prime a částečně i proti vlastnímu Hulu. Do segmentu streamingových služeb hodlá letos na podzim také vstoupit Apple. Naopak Google nedávno oznámil, že se streamingových válek dále už nebude účastnit a seškrtal všechny svoje původní seriály pod YouTube Premium.

Jaké má služba Disney+ cíle?

Disney + se spouští v USA v listopadu, v roce 2020 bude u nás © TMDB

Disney by chtěl mít do konce roku 2024 na této službě 60 až 90 miliónů předplatitelů, dvě třetiny by měly být mimo USA. Svým akcionářům na prezentaci slíbil „největší globální reklamu, jakou kdy Disney měl“, takže své cíle hodlá zřejmě Disney opravdu splnit. Analytici jsou nicméně ohledně cílů trochu skeptičtí. I když je nabídka Disney+ po této prezentaci překvapila, očekávají, že služba bude mít zhruba poloviční čísla, než si Disney maluje.

Kde bude Disney+ dostupná?

Kromě webové verze (česká verze stránek Disney+ už mimochodem funguje) se vydá služba samozřejmě i do mobilů a tabletů. Disney oznámil, že služba bude také dostupná na Amazon FireTV nebo Apple TV (nikoli ale jako součást chystané Apple TV Channels či Apple TV+) a budou si ji moci užívat i majitelé krabiček jako Roku, herních konzolí jako Playstation, XBox One a Nintendo Switch či novějších chytrých televizí. Disney také oznámil, že všechny pořady bude možné v aplikacích stahovat offline a maximum titulů bude dostupné v kvalitě 4K HDR!

Vývoj okolo Disney+ budeme dále samozřejmě pozorně sledovat a psát o dalších novinkách.

 315 zobrazení   14 se líbí
Netflix začíná zdražovat v Evropě. Kdy přijde na řadu Česko?
Netflix začíná zdražovat v Evropě. Kdy přijde na řadu Česko?
11.04.2019 16:00:00 | Streaming novinky

Poté, co minulý rok zvýšil cenu dvou ze tří druhů předplatného v USA, se Netflix odhodlal ke zdražení také v Evropě. Na začátku roku testoval zvýšení ve Velké Británii. Nyní se zdá, že bude plošně zdražovat v Německu či Rakousku.

České titulky na Netflixu už má více než 500 pořadů, jen včera přibylo 60!
České titulky na Netflixu už má více než 500 pořadů, jen včera přibylo 60!
02.04.2019 9:00:00 | Streaming novinky

Ne, to není apríl. Netflix včera opravdu přidal českou podporu k téměř 60 titulům, celkový počet už tak překročil 500 kousků a v součtu tedy více než 10 % nabídky. Poslední týdny se tempo překladů stále zrychluje a přibývají mezi nimi kromě přejatých filmů také seriály z původní tvorby Netflixu.

Shrnutí všech novinek o Apple TV, Apple TV Channels a Apple TV+
Shrnutí všech novinek o Apple TV, Apple TV Channels a Apple TV+
26.03.2019 | Streaming novinky

Apple včera na velmi očekávané Keynote představil své služby, kterými chce vstoupit do přímého boje s Netflixem, HBO a dalšími. Po našem komentovaném livestream jsme shrnuli ty nejdůležitější věci do jednoho článku. Ukážeme vám, jaké rozdíly jsou mezi jednotlivými novinkami a které nové seriály Apple chystá.

SLEDUJTE ŽIVĚ: Představení nové online video služby Apple
SLEDUJTE ŽIVĚ: Představení nové online video služby Apple
25.03.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Dnes v 18:00 startuje v sídle společnosti Apple dlouho očekavaná prezentace, kde se má představit nová videoslužba, která má konkurovat Netflixu a dalším streamingovým webům. Proto jsme tu, abychom vám v živém přenosu komentovali všechny novinky, které tu budou představeny.