FB pixel TP pixel
Konec spekulací, Black Widow půjde ve stejný den do kin i na Disney+ © TMDB

Konec spekulací, Black Widow půjde ve stejný den do kin i na Disney+

K obrovskému, ale ne úplně překvapivému kroku se odhodlalo studio Disney. Po měsících váhání a spekulací se rozhodlo svoje dva nejbližší trháky, Cruellu a Black Widow uvést najednou v kinech i na Disney+. Překopalo také výrazně rozvrh většiny svých dalších filmů.

Streaming novinky

To, o čem se dlouhou dobu spekulovalo včetně našich podcastů, se stalo skutkem. Studio Disney se rozhodlo, že hned svoje dva velkofilmy pošle na Disney+. Zatímco u Cruelly, hraného flashbacku zlé krásky ze série 101 Dalmatinů, se o tom hlasitě šeptalo už od ohlášení filmu, u Black Widow, hraného flashbacku nebezpečné krásky ze série Marvel Cinematic Universe, se to zatím zdálo méně pravděpodobné. Obzvláště, když tvůrce MCU, sám Kevin Feige, ještě nedávno prohlašoval, že filmy jako Black Widow patří jen do kina.

Konec spekulací, Black Widow půjde ve stejný den do kin i na Disney+ © TMDB

Dnes je ale všechno jinak. I když se v USA po měsících tvrdého lockdownu začínají pomalu, ale jistě otevírat kina a zrychluje se vakcinace proti koronaviru, zbytek světa, obzvláště Evropa a Jižní Amerika, na tom takhle dobře není. Filmové léto 2021 tak bude zřejmě jen o málo lepší než to loňské mizerné a vybraná studia už nemají chuť a trpělivost dále svoje kinofilmy odsouvat do nekonečna.

Konec spekulací, Black Widow půjde ve stejný den do kin i na Disney+ © TMDB

Disney tak udělal to, za co schytali konkurenční Warneři kritiku koncem minulého roku - velkofilmy uvede zároveň v kinech a na Disney+. Zatímco Warneři na to šli šokem a oznámili to předem pro celý rok, Disney to láduje postupně. Nejdříve animák Raya a drak šel stejným hybridním modelem v březnu na Disney+ i do kin. A jak vidno, velká sláva to v kinech nebyla, stejně jako většina dalších filmů. Květnovou Ženu v okně už dříve koupil Netflix a do kin vůbec nepůjde. A nejnovější pixarovka Luca, plánovaná na červen, také kina přeskočí a půjde rovnou do Disney+, podobně jako poslední pixarovka Duše.

Zatímco ale Luca bude přístupná všem předplatitelům Disney+, za Cruellu a Black Widow si zákazníci budou muset připlatit 30 dolarů (euro) v prémiovém přístupu podobně jako se to stalo u Mulan nebo právě u animáku Raya a drak. Disney si zřejmě úspěšně vyzkoušel, že za podobné pecky jsou předplatitelé schopni extra platit. A navíc s tímto modelem může svoje tituly pronajmout ve stejný čas i dalším půjčovnám, jako je Amazon, iTunes nebo Google Play, a vydělat tak další peníze.

Konec spekulací, Black Widow půjde ve stejný den do kin i na Disney+ © TMDB

Zatímco Cruella dorazí v plánované premiéře 27. května, Black Widow se přeci jen naposledy posune, a to ze 7. května na 9. července. To tím pádem odsouvá další marvelovku Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings z července na 3. září. U ní se zatím počítá jen s kiny - ale to se původně říkalo o Black Widow také. Posun se týká také čtveřice “dospělejších” filmů z produkce 20th Century, konkrétně Free Guy (13. srpna), The King’s Man: První mise (22. prosince), Deep Water (14. ledna 2022) a Smrt na Nilu (11. února 2022). Tady se také zatím počítá pouze s kiny.

Konec spekulací, Black Widow půjde ve stejný den do kin i na Disney+ © TMDB

Novinka přichází shodou okolností ten samý den, kdy se konkurenční studio Warner Bros dohodlo pro americký a britský trh s kinaři na tom, že svoje filmy pro rok 2022 (tedy třeba nový Batman), uvede opravdu nejdříve jen v kinech a na HBO Max dorazí nejdříve po 45 dnech. Tedy prakticky stejný model, který nedávno ohlásilo studio Paramount se svými největšími trháky (Mission Impossible 7), které na službu Paramount+ také půjdou po měsíci a půl od nástupu do kin.

Ještě doplníme, jak tomu bude u nás. Vzhledem k tomu, že služba Disney+ u nás stále není dostupná a do poloviny roku se to určitě nezmění, musíme spoléhat v případě Cruelly a hlavně Black Widow na brzké zlepšení zdravotní situace a otevření kin. Jinak by to znamenalo pro multikina lačnící po nových marvelovkách nepěknou ztrátu a vzhledem k očekávanému příchodu Disney+ na podzim, kdy další uvažované hitovky by měly jet hybridním modelem i u nás, už by se také nemusela vzpamatovat vůbec.

 244 zobrazení   7 se líbí
Netflix ovládl 93. oscarové nominace. Dohromady jich má přes třicet
Netflix ovládl 93. oscarové nominace. Dohromady jich má přes třicet
16.03.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Americká akademie filmového umění a věd ohlásila nominace k 93. udílení Oscarů a za jednoznačného vítěze této disciplíny můžeme bezpochyby považovat streamovací společnost Netflix, která nominační ceremoniál ovládla.

Netflixu se nelíbí, že sdílíte účet s více lidmi. Začíná účty ověřovat
Netflixu se nelíbí, že sdílíte účet s více lidmi. Začíná účty ověřovat
13.03.2021 10:00:00 | Streaming novinky

Netflix zahájil testování, kdy některým uživatelům vyskakuje na obrazovkách televizí informační hláška, že budou muset účet ověřit skrze SMS nebo e-mail, neboť panuje podezření, že je jejích účet sdílen s více lidmi.

HBO Max zlevní výměnou za reklamy. Chce 120 milionů předplatitelů
HBO Max zlevní výměnou za reklamy. Chce 120 milionů předplatitelů
13.03.2021 | Streaming novinky

HBO, resp. její mateřský konglomerát AT&T to s větším zásahem na trhu streamovacích služeb myslí opravdu vážně. Do konce letošního roku se tak má značka HBO Max vydat do 60 nových trhů, včetně České republiky. HBO Max by si rádo uzmulo 120 milionů předplatitelů do roku 2025.

Šéf Marvelu: Dokud kina neumřou, naše filmy online nepůjdou
Šéf Marvelu: Dokud kina neumřou, naše filmy online nepůjdou
12.03.2021 | Streaming novinky

Kevin Feige, šéf disneyovské divize Marvelu, je podporovatelem kin a brání jejich exkluzivitu při uvádění filmů. Kina podle něj vedle finanční stránky vytvářejí i nanapodobitelný sdílený zážitek, který pomáhá vytvářet fanouškovství a tvoří jeden z důležitých aspektů úspěchu jejich filmů.