FB pixel TP pixel
Češi jdou Netflixu po krku. Pozice streamovací jedničky se začíná otřásat © Bioscop

Češi jdou Netflixu po krku. Pozice streamovací jedničky se začíná otřásat

Hned po kvartálních výsledcích Netflixu tu máme zajímavá čísla za aktuální období také od televize Nova. Ta reportuje více než 400 000 předplatitelů své služby Voyo za Česko a Slovensko dohromady. Upevňuje tak pozici jasné dvojky na trhu a stále se nezbavuje svého cíle být jednoho dne jedničkou.

20. 10. 2022 8:00 | Streaming novinky

Naposledy jsme znali čísla streamovací služby Voyo v lednu 2022, kdy Nova reportovala cca 350 000 uživatelů. Za tři čtvrtě roku tedy čísla narosta o více než 50 000 a potvrzuje se tak masivní růst za aktuální období. Dlouhá léta to bylo jen okolo 30 000 uživatelů, po masivních investicích do obsahu se začaly rýsovat nové doby v září 2020, kdy se objevily první zmínky o překonání mety 150 000. Loni v lednu to bylo už 200 000 a za dalších 12 měsíců už zmíněných 350 000.

Voyo chce milion předplatitelů

Na začátku roku si Nova vytyčila mít za pět let celý milión předplatitelů, po necelých dvou letech tohoto běhu je tedy zhruba na 40 %, je tedy oproti cíli mírně napřed. Zaujmout svým obsahem se podařilo a mohla se také svést za první vlně covidu, kdy lidé seděli spíše doma. Teď už je ale situace opačná a roste se pomaleji a také sílí konkurence. 400 000 tisíc je ale i tak hezké číslo. Počítáno vždy za území Česka a Slovenska dohromady, podrobnější rozpad není znám. Odhadem dle počtu obyvatel v poměru zhruba 2:1 to čistě pro Česko vychází na cca 260 až 270 000 tisic.

Na konci minulého roku jsme udělali odhad, jak to aktuálně vypadá se situací s předplatným u nás. Jasnou jedničkou by měl být stále Netflix s čísly okolo 550 000 uživatelů. Zásadně už neroste, což odpovídá i jeho celkové situaci. Voyo je nyní aktuálně zhruba na polovině jeho čísel, ale je jasnou dvojkou. Zajímavá situace je a bude okolo třetího místa. Donedávna jasná dvojka HBO bojuje od jarního restartu HBO MAX s mnoha problémy a tipujeme, že svoji tehdejší čistě online bázi okolo 200 000 výrazně nerozšířila.

Konkurence Amazonu a Disney Plus sílí

Z dalších zahraničních hráčů bychom aktuálně odhadovali i podle zájmu na našich stránkách hezčí čísla pro Amazon Prime Video, který by mohl mít díky stále dobré ceně, pořádné reklamě a hitu jako byl seriál Pán prstenů: Prsteny moci okolo 100 000 platících účtů. Apple TV+ naopak stále hitovky masovně postrádá a omezuje dobu předplatného zdarma, proto stále netipujeme více než 30 000 uživatelů.

Do všeho v červnu výrazně promluvila služba Disney+, která díky hitům ze světa Marvelu, Star Wars či Pixaru podle všeho zaujala i diváky v Česku. Od červnového spuštění se jí vyhnuly až na několik jazykových nedodělků porodní bolesti konkurence a zářijová akce s levnějším předplatným měla i podle našich čísel mimořádný úspěch. Není tedy vůbec vyloučeno, že do konce roku by měla mít minimálně 50 000 a možná až 100 000 českých předplatitelů. A zatím to vypadá, že s rozhazováním peněz za obsah a reklamu na tom bude nejlépe.

Streamovací války se u nás příští rok ještě o něco vyostří. Zajímavý bude hlavně vstup televize Prima, která možná už do konce roku představí svoji novou službu za předplatné. A v prvním kvartálu roku 2023 se u nás objeví poslední z velkých hráčů, SkyShowtime, kombinující to nejlepší, co patří pod studia Universal a Paramount.

Zdroj: TZ TV Nova / Autorský text

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Netflix překonal očekávaný nárůst předplatitelů. Chystá velké změny
Netflix překonal očekávaný nárůst předplatitelů. Chystá velké změny
19.10.2022 15:30:00 | Streaming novinky

Streamovací obr Netflix odhalil výsledky za třetí kvartál a spolu s nimi i velkou spokojenost. Po dvou nepříliš úspěšných čtvrtletích jdou počty předplatitelů konečně nahoru. Netflix přesto chystá další razantní změny nejen na své platformě, ale i ve vztahu k byznysu.

Netflix s reklamami startuje v listopadu. Nízká cena se odrazí v kvalitě i počtu filmů
Netflix s reklamami startuje v listopadu. Nízká cena se odrazí v kvalitě i počtu filmů
14.10.2022 12:30:00 | Streaming novinky

Na počátku listopadu nabídne Netflix pro své zákazníky slíbený reklamní tarif. Streamer prozradil jeho cenu i to, kde všude bude toto nové předplatné dostupné.

Tvůrci Pána prstenů rázně reagují na kritiku fanoušků. Vážně porušují kánon?
Tvůrci Pána prstenů rázně reagují na kritiku fanoušků. Vážně porušují kánon?
13.10.2022 9:45:00 | Streaming novinky

V nedávném interview pro magazín Hollywood Reporter se autoři seriálového Pána prstenů snažili vypořádat s fanouškosvkou kritikou jejich díla. Odpověděli na pět nejpalčivějších dotazů.

Proč není v Rodu draka nic vidět? Diváci si stěžují na starý problém Hry o trůny
Proč není v Rodu draka nic vidět? Diváci si stěžují na starý problém Hry o trůny
05.10.2022 10:20:00 | Streaming novinky

Fanoušci fantasy hitu Rod draka si po poslední odvysílané epizodě stěžovali na příliš tmavý obraz a vadilo jim tlumené nasvícení scén, které jim znemožnilo vychutnat si akcí nabitý díl. Stejnému rozhořčení čelilo HBO i v minulosti.