FB pixel TP pixel
Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Zastaví někdo Netflix?

Dnes jste nás mohli vidět na konferenci TVCON, kterou pro všechny odborníky a fanoušky televizního vysílání a spřízněných technologií pořádá společnost Internet Info. Tématem naší přednášky bylo “Zastaví někdo Netflix?” Pro všechny naše čtenáře přinášíme přepis a grafy z přednášky, ve které přínášíme několik detailních statistik o Netflixu, jeho zákaznícících, konkurentech, nabídce a budoucnosti celého oboru.

Streaming novinky

Jaká je odpověď na otázku, zda tedy někdo zastaví Netflix?

NE.

A proč si to myslím? Chci vám na základě následujících dat ukázat, proč se rozhodně v nejbližší době nedá počítat s tím, že by Netflix někdo porazil.

1.) Netflix sice není největší online půjčovna na světě, ale roste nejrychleji.

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Podle nedávno zveřejněných dat za první čtvrtletí má Netflix aktuálně 125 miliónů platících předplatitelů celosvětově, tedy zhruba dvakrát více než měl před čtyřmi roky. Jeho hlavní online konkurenti stoupají mnohem pomaleji. HBO již několik let se drží okolo 140 miliónů a panuje odhad, že na konci roku na tom bude Netflix stejně, ne-li lépe. Oficiální čísla o tom, kolik lidí používá Amazon Prime Video nejsou. Jeff Bezos sice nedávno ohlásil, že Amazon Prime používá 100 miliónů lidí, ale samotný program je používán především pro rychlejší doručení či jiné nadstandardní eshop služby, pro samotnou video službu panuje, že jich je zhruba 40 miliónů. Hulu poté jen za USA a Japonsko nasbíralo zatím něco přes 30 miliónů.

Jak si Netflix vede ve světě?

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Loni poprvé měl Netflix více zákazníků mimo rodné USA, tyto nůžky se postupně dále rozevírají. Vedle USA se nejvíce podle odhadů daří Netflixu v zemích, kam se vydal hned po USA, tedy v Kanadě, Jižní Americe nebo Západní Evropě. Naopak v dalších zemích Evropy, nebo typicky v Asii, to nijak ohromující čísla nejsou a tady bude Netflix bojovat nejvíce. A zatím nepronikl do Číny, druhého největšího filmového trhu světa, pouze tam licencuje některý svůj obsah.

Netflix v Evropě

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Netflix nechce oficiálně prozrazovat kolik zákazníků má v jednotlivých zemích, nicméně podle kvalifikovaných odborných odhadů jsou to ke konci roku 2017 zhruba takovéto hodnoty. Vcelku jasné vítězství to bylo pro Netflix ve Velké Británii, dobrá čísla i přes těžkou konkurenci nosí ze severských zemí, naopak na kontinentu se mu moc nedaří. Francie na tom ještě je docela dobře, ale v Německu prohrává s Amazonem, ve Španělsku s Movistarem. A co Česko? Zahraniční odhady nenabízejí o nás žádná čísla, ale překvapivě jsou odborné odhady pro jiné země hodně podobné jako počet Facebook fanoušků Netflixu v dané zemi. Podobným odhadem dostaneme za ČR číslo 80 tisíc, ale jsme spíše opatrní, a proto odhadujeme spíše 50 tisíc. Každopádně za rok našeho monitoringu se počet fanoušků Netflixu na Facebook zvojnásobil.

Shrnutí 1.)

Pokud tedy něco Netflix bude něco brzdit, jsou to boje na evropské půdě, s náročným zákazníkem, který vyžaduje překlady a nejlépe původní tvorbu.

2.) Netflix sice nemá největší nabídku, ale dokáže ji nejlépe prodat.

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Když se podíváme na nabídku Netflixu ve srovnání s konkurencí, vyplynou z toho velmi zajímavá čísla. V USA má například Netflix jen necelou polovinu toho, co nabízí Amazon Prime Video (tedy služba za předplatné, ne prodej), přesto má Netflix v USA zhruba dvojnásobek zákazníků. Ve srovnání dalších podobných služeb už je to na tom Netflix výrazně lépe, HBO je v USA spíš taková knihovnička toho nejlepšího, naopak Hulu je na tom lépe. A bude ještě o něco lépe. Co zdá se mnohem více rozhoduje je množství PŮVODNÍHO a EXKLUZIVNÍHO obsahu. Na tom staví svojí pověst HBO a teď i Netflix. Naopak Amazon ho má nejméně, v drtivé většině jsou to pouze přejaté filmy a seriály.

Netflix nabídka

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Netflixu neubližuje ani jeden nepříjemný trend, a to že se jeho videotéka v čase výrazně zmenšuje. Během svého vrcholu, v roce 2012 bylo na americkém Netflixu více než 11.000 titulů, dnes je to zhruba polovina. Co se ale zvětšuje, je podíl původní nabídky, na americkém Netflixu je to zhruba už desetina a bude se to dál zvětšovat. Nedivil bych se kdyby Netflix dopadl za pár let jako HBO, tedy především původní obsah, doplňovaný občas přejatými největšími hity.

Netflix USA v ČR

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Říkáte si určitě “mě nezajímá Netflix v USA, když žiju v ČR”. Máte možná pravdu, proto jsem připravil malé srovnání toho, jak si obě nabídky stojí. Naše nabídka je oproti USA chudší zhruba o 2.000 titulů, ale když si porovnáme konkrétní tituly, dojdeme k zajímavému závěru. Z toho nejpodstatnějšího, tedy původní nabídky, máme vše, lišíme se nabídkou zhruba 250-300 velkých filmů a zhruba 50 top seriálů. To znamená, že na Netflixu v USA najdete třeba Walking Dead nebo The Office, u nás zase třeba Arrow nebo Star Trek Discovery, ke kterému Netflix koupil mezinárodní práva. Podrobné srovnání najdete v naší speciální sekci.

Struktura nabídky

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Hodně diskutovaným tématem je také struktura nabídky. Udělal jsem díky Filmtoro srovnání a vzal těch zhruba 3.700 filmů. Zhruba 500 z nich je už probíraná původní nabídka, dalších zhruba 300 filmů znáte z kina, to jsou ty velké filmy jako Pán prstenů nebo Rogue One. Dalších zhruba 100 seriálů jsou různé seriály, které znáte z televize či odjinud. No a zbytek jsou už v naprosté většině tituly pochybné kvality. Rád bych spíše upozornil na to, odkud jsou jednotlivé filmy - že vlastně dostaneme kromě zhruba 1.500 anglicky mluvených filmů (z USA, Británie, Kanady a Austrálie) také zhruba dalších 1.000 asijských titulů, naopak pouze zhruba 300 titulů jsou původem z Evropy (mimo Británie).

Shrnutí 2.)

Což je takový hezký ilustrační příklad, proč se Netflixu nemusí na evropském kontintentu tolik dařit a kde ho mohou lokální hráči - jako třeba u nás HBO - ne úplně zastavit, ale rozhodně zbrzdit. Tuplem, když zatím Netflix lokalizoval zhruba jen 200 titulů.

3.) Netfix nebude mít vždy jen skvělé tituly, ale bude mít tituly pro všechny

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Jeden z důvodů, proč Netflix vítězí nad Amazonem, i když má menší nabídku, nebo proč bude mít víc zákazníků než HBO, i když má menší tradici, je investice především do původní obsahu. Podle všeho Netflix investuje letos do obsahu více než 7 miliard dolarů, tedy skoro jako rozpočet českého Ministerstva školství pro letošní rok. Amazon se podle všeho nenechá zahanbit a do své knihovny chce poslat přes 4,5 miliardy, ostatní už hospodaří víceméně s drobnými.

Náklady na původní obsah

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Jestli vás zajímá, za co se dá ročně utratit 7 miliard dolarů, tak tady je takové menu s největšími položkami za které Netflix utrácí. Za svoje vlajkové lodi útrácí Netflix za jednu sezónu klidně i přes 100 miliónů, za sezónu seriálu pro fandy dá necelou polovinu, Davidu Lettermanovi dá klidně 15 miliónů za pár dílů talk show. Netflix se také pustil odvážně do nákupu větších titulů jako Cloverfield Paradox nebo Anihilace. A mezinárodní produkce je pro Netflix důležitá hlavně v Evropě, kde po relativně snadném vítězství v Británii narazil na tuhou konkurenci. V Německu zatím neporazil Amazon, musí urputně bojovat o pozornost také ve Francii, Itálii či Španělsku, proto se snaží nejen o dohody s operátory ale také o financování místních produkcí.

Souboj titánů

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Jestli si myslíte, že to taková čísla jsou absurdní a už nemůžou být vyšší, tak se připravte na následující roky. Příští nebo nejpozději přespříští rok započne střet velké trojky na fantasy poli, kde se budou točit stovky miliónů za rok. Netflix by měl podle všeho uvést první řadu The Witcher, HBO finišuje poslední řadu Hry o trůny (a připravuje si půdu na spin-offy), do hry hodlá razatně vstoupit Amazon, který koupil práva na televizní seriál ze světa Pána prstenů. Jen za práva utratil něco mezi 300-400 milióny dolarů. Ve hře byl i Netflix, ale na toho už byl podobný rozpočet moc, přebil ho Amazon, který ma zásady miliardový byznys z prodejů online.

Shrnutí 3.)

Jestli něco tedy může zastavit v budoucnu Netflix, tak jsou to peníze resp. finanční zázemí velké firmy. Amazon má velký shop, HBO společnost Time Warner (vlastní i studio Warner Bros nebo televizi CNN), Hulu vlastní na díly hned čtyři (brzy už jen tři) velká hollywoodská studia.

4.) Netflix sice utrácí nejvíce, ale dokáže si na sebe vydělat.

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Abychom zasadili velikost Netflixu do velikosti celého trhu, mrkněte na tento graf. Netflix v současnosti generuje přes 11 miliard dolarů za rok, což je například více než má celý americký kinotrh, je to také jen o něco méně než má celosvětový trh Blu-ray a DVD a zatím je to necelá polovina toho, co generuje celý online celosvětově. Nicméně to pořád nebude pro Netflix ta konečná meta, protože on míří hlavně po tom největším balíku a to je kolik generují placené kabelové televize. Ty celosvětově protočí balík až 80 miliard dolarů.

Neflix náklady vs výnosy

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Netflix sice v tržbách roste jako drak, ale často za cenu obrovských nákladů. I když tedy například loni vygeneroval více než 11 miliard dolarů, jeho hrubý zisk byl jen něco přes 500 miliónů, léta před tím se pohybovaly tyto částky v malých stovkách miliónů. Dochází tak k paradoxní situaci, že si musí občas na vybrané věci nárazově půjčovat, kumulovaně tak má aktuálně zhruba 5 miliard dluhů a 15 miliard závazků v běžících smlouvách na zakoupené filmy a seriály. Nicméně nic z toho evidentně jeho akcionáře a neznepokujeje a to ani aktuálně poté, co Netflix přijde příští rok o exkluzivní dohodu se společností Disney.

A co Disney?

Zastaví někdo Netflix? © TMDB

Když už jsme zmínili společnost Disney. Ta měla původně s Netflixem uzavřenou od roku 2016 exkluzivní smlouvu, ale rozhodla se jí loni vypovědět a spustit si vlastní online půjčovnu nejpozději příští rok. Vyrojily se samozřejmě spekulace, že to znamená konec Netflixu, ale osobně bych to neviděl tak tragicky. Na své službě bude mít Netflix hlavně svoje věci pro mladší publikum (pohádky, Star Wars, Marvel), ale například jejich společné drsné komiksové série (Daredevil) zůstanou podle všeho na Netflixu. Mnohem zajímavější bude sledovat, jak bude dál fungovat Hulu, což je společný podnik čtyř hlavních hollywoodských studií, ale díky tomu, že Disney loni převzal konkureční studio 20th Century Fox, zvyšuje se jeho podíl na více než 50% a tenhle bumbrlíček tak bude mít ve hře zřejmě hned dvě služby. Ale na rozdíl od Netflixu nemá tak dobře vybudovanou “poslední míli” k zákazníkovi, nic moc se neví o jeho přístupu k lokalizaci. A Hulu je zatím je v USA.

Závěr a shrnutí

Co z toho tedy plyne? Čísla většinou hovoří celkem jasně - Netflix nemůže být zastaven, ale pouze zpomalen.


Děkuji organizátorům TVCON 2018. za možnost vystoupit na konferenci. Přednášku najdete i na Slideshare.

 399 zobrazení   19 se líbí
Od začátku dubna si berete český Netflix všude sebou
Od začátku dubna si berete český Netflix všude sebou
04.04.2018 | Streaming novinky

První dubna - a to nebyl apríl - začalo platit nové nařízení Evropské Unie, kterému se museli přizpůsobit všechny platící videotéky a televize - jejich obsah musí být nyní dostupný za hranicemi ve stejné verzi jak doma. Jak to vypadá a co všechno se změnilo? Máme odpovědi na 10 nejpalčivějších otázek okolo této změny.

Má se Netflix bát nové Disney online půjčovny?
Má se Netflix bát nové Disney online půjčovny?
27.02.2018 | Streaming novinky

Je to už nějaký ten pátek, co Disney ohlásil, že stáhne z Netflixu většiny své nabídky. Důvodem je chystané spuštění vlastní online půjčovny v roce 2019. Už konečně známe další detaily, víme, jestli komiksové seriály Marvelu zůstanou na Netflixu a jaké další tituly bude služba mít.

Velké slevy DC filmů na iTunes - Batman a Superman za babku!
Velké slevy DC filmů na iTunes - Batman a Superman za babku!
24.02.2018 11:45:00 | Streaming novinky

Na iTunes připravili příjemné překvapení pro všechny fanoušky filmů podle DC comicsů. Jako propagace uvedení hrané Ligy spravedlnosti na iTunes příští týden jsou tento víkend (a doufejme ještě další dny) všechny filmy s Batmanem, Supermanem a dalšími hrdiny ke koupi jen za 149 Kč!

Masakr na Netflixu, zmizelo přes 200 dobrých filmů
Masakr na Netflixu, zmizelo přes 200 dobrých filmů
01.02.2018 20:00:00 | Streaming novinky

Během posledního měsíce nastal na českém Netflixu pořádný hurikán. Zatímco dříve jsme si zvykli, že tituly jen přibývají, během ledna nastala situace opačná a skoro tři stovky titulu už si nepustíte. Které to byly a proč k tomu došlo?