FB pixel TP pixel
Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+

Ve většině zemí, kde je dostupná služba Disney+, dnes startuje brand Star, který umožňuje na platformě určené pro děti a mládež vidět konečně i dospělácký obsah. Disney se tímto krokem stává ještě víc konkurenčním vůči službám jako je Netflix a HBO.

Streaming novinky

O spuštění Star informoval Disney už na své prosincové prezentaci, kde překvapivě potvrdil divoké internetové spekulace, že bude existovat něco jako “Disney 18+”. Zatímco tedy většina platforem vyrábí dětské profily, u Disney+ je možné nově vytvářet profily dospělácké a potvrdit, že všichni kdo dosud sledovali hlavně Ledové království a Mickeyho klubík, budou moci sledovat i Vetřelce.

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

A nejen Vetřelce. Star je totiž jen jiné jméno pro bohatou knihovnu hlavně od studia bývalého 20th Century Fox, které Disney před několika lety pohltil. Protože od značky Fox se už Disney odstřihl, vybral si raději název Star, což navazuje na jeho indickou odnož Hotstar, kterou Disney s koupí bývalého Foxu také získal. Na hlavní stránce tak najdou uživatelé vedle zavedených značek jako je Pixar, Star Wars nebo Marvel také nový brand Star.

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

Knihovna 20th Century je opravdu mimořádná a pro mnoho zemí to znamená, že se jejich dospělácké klasiky konečně budou objevovat ve službě za předplatné poprvé. Bavíme se tady nejen o všech Vetřelcích, kompletní sérii Smrtonosná past, staré i nové verzi Planety opic, oba díly Dne nezávislosti či Nebezpečné rychlosti. Modernější kousky zastupují věci jako oba díly Deadpoola, Kingsmanů či série Kurýr. Náročnější chvilky reprezentují filmy jako Tvář vody, Grandhotel Budapešť, Kluci nepláčou či Statečné srdce. Milovníky klasik zase potěší věci jako Kleopatra.

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

Disney přihodil do Star knihovny také dospělejší filmy, které v minulosti poslala do světa jeho drsnější odnož Touchstone, a zatím je nemohl na Disney+ uplatnit. To znamená filmy jako Armageddon, Vyvolený, Hvězdná pěchota, Con Air, ale třeba i Král zbojníků Robin Hood nebo Pretty Woman. Knihovna se stát od státu liší, protože na tyto filmy mohou mít ještě smlouvu jiné platformy a Disney také zřejmě s dalšími filmy a sériemi šetří. Diváci by se postupně všude měli dočkat i věcí jako je Predátor či Šestý smysl. Naopak už dříve integroval Disney do své knihovny “bezpečnější” 20th Century série jako X-Men, Avatar, Noc v muzeu, Percy Jackson či Sám doma.

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

Výčtem filmů nabídka nových titulů nekončí, protože tu ještě máme pořádnou řádku seriálů. Když nejprve projedeme všechno, co vlastní FOX TV a FX, tak tu konečně většina světa má přístup ke klasikám jako jsou seriály 24, Firefly, Buffy, Futurama, Akta X, Sběratelé kostí, Útěk z vězení, Glee, Griffinovi, American Horror Story či Zákon gangu. Tady je vidět, že zdaleka nechtěli nebo nemohli vystřílet všechny esa, protože do bohaté FOX/FX knihovny patří i další klasiky jako Ally McBeal, Malcolm in the Middle, The Americans či The Shield a ty zatím v holandské knihovně nejsou.

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

Zatímco u filmů byl Disney tím, kdo knihovnu Star tolik nerozšířil, u seriálů se rozhodně nemá za co stydět, protože jeho televizní stanice ABC nabízí pecku vedle pecky. Diváci na Disney+ tak najdou esa jako jsou Ztraceni, Chirurgové, Scrubs - Doktůrci, Zoufalé manželky, Taková moderní rodinka, Castle na zabití, I tady zatím ABC nevystřílelo všechno esa, takže se Disney+ diváci snad brzy dočkají i věcí jako Kroniky mladého Indiana Jonese či MacGyver. Opět už dříve se dostalo na mírnější ABC věci jako Agenti S.H.I.E.L.D či Simpsonovi, které má Disney+ v nabídce od začátku.

Mimo USA bude pod značkou Star nabízet Disney+ také původní seriály od streamovací služby Hulu (kde má Disney většinu), ale zatím je zřejmě limitován jinými smlouvami, protože tu najdeme jen úplně nové seriály jako Love Victor nebo Helstrom a ne hity typu Příběh služebnice. Nové Hulu originály mimochodem Disney na službě Star odvážně přejmenoval jako “Star Original”.

Tím se oslím můstkem dostáváme k tomu, které země s Disney+ dostanou v této podobě Star. Disney tímto vysvětlováním zabil skoro polovinu prosincové prezentace (a my několik podcastů), protože komplikovanější už to být nemůže. Jednoduché to je v USA, kde se nic nemění, záložka Star se na Disney+ neobjeví a všichni, kdo chtějí tento obsah, musí jít na Hulu. Tedy platba extra, ale Disney nabízí balíčky Disney+, Hulu a sportovní stanice ESPN za výhodnější cenu už od roku 2019.

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

Ve Střední a Jižní Americe bude Star fungovat úplně jako samostatná služba na samostatné adrese a tak si budou muset diváci připlatit extra za novou službu. Tedy pokud chtějí seriály a filmy viz výše sledovat. Ale oproti zbytku světa dostanou za extra cenu ještě většinu sportovních věcí z ESPN či lokální produkce, čímž jde Disney naproti místnímu publiku, které miluje sport všeho druhu. Za dvě platby tak latinskoameričtí diváci dostanou v podstatě tři služby.

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

V jihovýchodní Asii je to zase jinak. Supersilný Hotstar, který si Disney pořídil díky koupi Foxu, už podobně širokou knihovnu má od začátku, tam naopak Disney své věci integroval opačným způsobem do “dospěláckého” Hotstar už před rokem. Hotstar má navíc v hodně regionech smlouvy i na věci jako je HBO, a protože celý tenhle balík stojí jen něco okolo čtyř dolarů za měsíc, není divu, že Hotstar v Indii drtí konkurenci včetně Netflixu. Hotstar má v Indii už nějakých 30 miliónů předplatitelů, tedy zhruba třetinu celkové báze Disney+ předplatitelů. Do roku 2024 chce mít jen v Indii 100 miliónů a odtud šířit podobnou strategii do dalších států jihovýchodní Asie. Aktuálně je ještě v Indonésii a Singapuru a brzy se má spouštět Malajsie.

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

Zbývají země v Evropě, Austrálie + Nový Zéland a Kanada, ve kterých je Star, tak jak jsme ho ze začátku představili. Tedy jako nová záložka na již existujícím Disney+. Přidání obsahu není zadarmo a Disney zdražuje ve všech těchto zemích, konkrétně v Evropě ze současných 7 eur na 9 eur. Pořád dobrá cena na to, že se katalog nafoukne zhruba o dvě třetiny. Cenově je mu nejblíže Netflix, který ve své nejlevnější variantě stojí 8 euro, ovšem pouze v SD variantě, naopak Disney nabízí slušnou dávku titulů i ve 4K.

Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+ © TMDB

Smůlu bohužel máme pořád i my, protože termín spuštění Disney+ zatím stále není stanoven a držíme se všeobecného odhadu “nejdříve v polovině letošního roku”. Stejně mají smůlu třeba diváci v Jižní Koreji nebo Hong-Kongu. Také Japonsko si bude muset na brand Star počkat, ale Disney+ zde funguje už loňského léta. Co se týče rozšíření do východní Evropy (tak nás má pořád Hollywood zaškatulkovaný), Disney se už začíná pomalu připravovat, protože hodně filmů ze záložky Star má - podobně jako některé Disney+ originály -také polské titulky. O dalším vývoji budeme samozřejmě včas informovat.

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  1 656 zobrazení   34 se líbí
Šach mat kinům? Wonder Woman 1984 míří v dubnu na české HBO
Šach mat kinům? Wonder Woman 1984 míří v dubnu na české HBO
22.02.2021 12:00:00 | Streaming novinky

Kabelová televize HBO oznámila, že očekávaná komiksovka Wonder Woman 1984, která byla v prosince v rámci USA uvedena na HBO Max, zamíří již 15. dubna na tuzemské HBO GO. Film se tak pravděpodobně zcela vyhne stále zavřeným kinům.

Předpověď analytiků: Netflix pozici lídra streamingu neudrží, HBO selže
Předpověď analytiků: Netflix pozici lídra streamingu neudrží, HBO selže
17.02.2021 | Streaming novinky

Streamovací války jsou v plném proudu a boj o internetového diváka začíná být nemilosrdný. Poslední čísla předplatitelů streamovací platformy Disney+ byla působivá, a mnozí analytici se domnívají, že hegemonie Netflixu pomalu ale jistě končí.

HBO dobývá Slovensko. Slovenština bude na HBO již pravidelně
HBO dobývá Slovensko. Slovenština bude na HBO již pravidelně
15.02.2021 | Streaming novinky

Nedávno jsme informovali o relativně masivním rozšíření slovenského dabingu na streamovací a kabelové televizi HBO. Ta posléze tuto informaci potvrdila a dodala, že se naši východní sousedé mohou těšit z jejich rodného jazyka v mluvené či titulkové podobě i v budoucnu.

Disney+ má 95 milionů předplatitelů. Za rok překonala 4letý plán
Disney+ má 95 milionů předplatitelů. Za rok překonala 4letý plán
12.02.2021 11:00:00 | Streaming novinky

Disney má za sebou ohlášení ekonomických výsledků za první kvartál roku 2021, což znamená, že ve skutečnosti se jedná o výsledky posledního čtvrtletí roku 2020. Do statistik se tudíž nepočítá například premiéra seriálu WandaVision. To ale Disneymu nemusí vůbec vadit.