FB pixel TP pixel
Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku © Marvel Studios / FOX TV / Lucasfilm

Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku

Trvalo to jen 2 roky, 7 měsíců a 2 dny, ale dočkali jsme se. Služba Disney+ vstupuje také do Česka a nabídne za cenu 199 Kč zhruba 1600 filmů a seriálů značek Marvel, Star Wars, Disney nebo Pixar. Pojďme se mrknout, co všechno přináší.

14. 6. 2022 7:30 | Streaming novinky

Je úterý ráno a brány Disney+ se konečně otevírají také českým předplatitelům. Zatímco USA či Nizozemí si užívají službu Disney+ už skoro tři roky, západní Evropa či Indie více než dva roky, Jižní Amerika rok a půl a severní Afrika či Blízký východ od minulého týdne, střední a východní Evropa si musela počkat až na 14. června. Hlavní vyzyvatel Netflixu a HBO Max se dnes otevírá také na Slovensku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Řecku, Pobaltí či státům bývalé Jugoslávie, Disney+ tímto krokem chce dál pokračovat v růstu předplatitelů (aktuálně nyní 137,7 miliónů) a do roku 2024 zlomit cíl 250 až 300 miliónů a dohnání a překonání Netflixu. Má šanci uspět proti konkurenci, kterou kromě hollywoodských hráčů u nás tvoří také české Voyo či iVysílání? Inu, posuďte sami.

Disney+ cena, jak sledovat

  • Měsíční předplatné stojí 199 Kč (nejvíce z nových států), do 26. června můžete využít akční roční nabídku za 1590 Kč (ušetříte za 4 měsíce), poté bude roční nabídka stát 1990 Kč (i tak ušetříte 2 měsíce). Je to tedy stejná cena jako HBO Max nebo nejlevnější tarif Netflixu
  • Disney+ bude fungovat na počítači (PC, Mac, Chrome OS), v chytrých telefonech (iOS či Android), herních konzolích (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Xbox Series 5), chytrých krabičkách (Apple TV, Chromecast, Amazon Fire) a novějších chytrých televizích (Android TV, LG, Samsung, Panasonic). Za jednu cenu budete moci přehrávat až na 4 zařízeních najednou, v jednom účtu můžete mít až 7 různých profilů. Pokud vy a vaši přátelé mají Disney+, můžete pomocí funkce "Společné sledování" jet třeba všechny Marvelovky sledovačku najednou.
  • Při registraci budete vyzváni k tomu nastavit rovnou u profilů neomezenou přístupnost. Zatímco Netflix či HBO Max nabídnou standardně dospělácký účet, který si můžete zamknout a dětem nechat otevřený jejich účet, Disney standardně začíná s "dětským" účtem a bude vyžadovat nastavení zvýšení věku. Maximální věk vám otevře komplet nabídku hlavně v sekci Star, kde je hodně drsnějších filmů či seriálů.
  • Z nabídky cca 1600 titulů, viz níže, je necelých 400 filmů v kvalitě 4K a často také se zvukem Dolby Atmos, vybrané Marvel filmy jsou také dostupné v IMAX formátu. Naprostou většinu titulů si můžete stáhnout na tabletu či telefonu a přehrávat offline. U přehrávání i stahování můžete nastavit tři druhy kvality, aby vám to v případě mobilního připojení nepohltilo tolik dat.
  • Z nabídky má zatím cca 1400 filmů a seriálů české titulky, zhruba 1000 titulů má český dabing. Které to jsou, si můžete ověřit v seznamu (titulky, dabing nebo v detailu konkrétního titulu. Také platí, že ne všechny díky seriálů mají vždy pokryto, konkrétní počty najdete vždy v detailů titulů. Do počtu titulů nepočítáme jinak ještě další bonusy, u hodně z filmů najdete například extra vystřižené scény či drobné klipy z natáčení.
  • Pouze na Disney+ více než stovku originálních filmů a seriálů. U seriálů připomínáme, že na rozdíl od Netflixu jede Disney+ stylem jeden díl každý týden, tedy podobně jako HBO Max. Často také přebírá seriály ze svých dalších spřízněných služeb a stanic (Hulu, FX) a tam se může na Disney+ takový seriál dostat až po jeho kompletním odvysílání. Pro náš region platí, že co mívají diváci v USA na Hulu, my máme v sekci Star. Paralelní premiéry kino a Disney+ jsou aktuálně zrušeny a čeká se obvykle 45 dní od kinopremiéry.

Disney+ nabídka

A jaká je nabídka? Článek a komplet nabídku postupně aktualizujeme podle toho, jak ověřujeme všechny odkazy. Po druhém dokončeném skenu (10:45) to vypadá, že nabídka je zatím chudší, než na západ od nás a než se vlastně i slibovalo. Dostupných je cca 1 600 pořadů, v našem porovnání s Nizozemím chybí tedy zhruba 500 titulů, dole na stránce najdete aktualizovaný seznam, naopak zhruba 100 titulů máme oproti Nizozemí my. Zdá se, že Disney+ prozatím skryl většinu pořadů, ke kterým nemá české titulky či dabing či nemá vyřešená práva. Článek budeme postupně aktualizovat během dne.

Marvel

Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku © Marvel Studios

Fanoušci Marvelu budou mít poprvé prakticky komplet hotovou kolekci na jednom místě. Z filmového Marvel Cinematic Universe najdete všechny hlavní pecky (Iron Man, Captain America: První Avenger, Thor či Avengers: Endgame), chybí pouze Neuvěřitelný Hulk a nová pavoučí trilogie včetně Spider-Man: Bez domova, protože ty oficiálně patří konkurenčním studiím (Universal, resp. Sony) a na Disney+ se nedostanou. Čerstvá novinka Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství dorazí na Disney+ již 22. června, tedy 45 dní po premiéře v kinech, podobný styl čekejme i u blížících se věcí jako Thor: Láska jako hrom. Marvel zastupuje na Disney+ také kompletní série X-Men včetně vedlejších titulů jako Logan: Wolverine či Deadpool a další tzv Legacy filmy. Samozřejmostí jsou Disney+ originály MCU série jako WandaVision, Falcon a Winter Soldier, Loki, Hawkeye, Moon Knight a novinka Ms. Marvel. Fajnšmekry potěší také klasiky jako Agenti S.H.I.E.L.D., animované seriály, pár kraťasů či dokumentů o natáčení. Stejně jako ve většině Evropy zatím Disney+ nenabízí seriály jako Daredevil nebo Jessica Jones původně dostupné na Netflixu, to se ale ve vybraných zemích (a doufejme i u nás) má změnit už 29. června. Marvel nabídka je zhruba 100 filmů a seriálů (komplet seznam), všechny MCU filmy mají dabing i titulky, to samé platí u původních seriálů, zatím jen titulky mají Agenti S.H.I.E.L.D., u nabídky animovaných seriálů najdete pár kousků, co nemají žádnou českou podporu.

Star Wars

Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku © Lucasfilm

Nabídka Star Wars je na Disney+ komplet, takže můžete jet Skywalker ságu dle data výroby i chronologicky od Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba, přes Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje až po Star Wars: Vzestup Skywalkera, a přitom to proložit Rogue One: Star Wars Story či Solo: Star Wars Story. Dalším velkým lákadlem jsou Disney+ originály, kam patří Mandalorian, Boba Fett: Zákon podsvětí, právě probíhající Obi-Wan Kenobi (žádné zpoždění, máme už 4 díly), animované seriály Star Wars: Klonové války či Star Wars: Vadná várka. Do konce roku nás čeká například ještě Andor či druhá řada Vadné várky. Třetí řada Mandaloriana či Ahsoka budou až příští rok. užijte si také několik kraťasů a dokumentů. V sekci Star Wars je zhruba padesát kousků (komplet seznam), všechny hlavní filmy i původní seriály mají český dabing i titulky.

Disney

Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku © Disney

Knihovna animovaných i hraných filmů Disney je obrovská, ostatně máme tu skoro 100 let historie, na Disney+ najdete více než 600 nejslavnějších filmů a seriálů (komplet seznam). Vlajkovou lodí je samozřejmě komplet sestava animovaných filmů, od legendární Sněhurky a sedmi trpaslíků přes Šípkovou Růženku až k novodobým klasikám jako Lví král. Nechybí samozřejmě ani poslední hitovky typu Encanto či Ledové království, můžete tedy s dětmi zpívat známé filmové melodie do omrzení. Vedle těchto animáků mají svoji speciální sekci na Disney také videofilmy a pokračování z přelomu tisíciletí jako Zvonilka či televizní filmy z produkce Disney Channel (Kim Possible). Samostatnou kapitolou jsou hrané filmy, kde najdete například remaky jako Alenka v říši divů či Cruella, série jako Deník princezny nebo Muzikál ze střední, ale i dobrodružné filmy na motivy Disney atrakcí jako Expedice: Džungle a samozřejmě Piráti z Karibiku. Poprvé také máme možnost vidět online i starší klasiky jako Mary Poppins nebo Můj miláček Brouk, ale všichni už určitě chcete zavzpomínat na svoje mládí prostřednictvím seriálů jako Gumídci, Kačeří příběhy nebo My z Kačerova, pro novou generaci nechybí samozřejmě Doktorka Plyšáková, Elena z Avaloru či Mickeyho klubík, v kraťasech jsou i legendární věci jako Parník Willie nebo Ošklivé kačátko. Pro naprostou většinu animáků či velkých filmů platí, že mají dabing i titulky, najdete však zde vybrané kousky jen s titulky, u starších filmů může podpora zcela chybět.

Pixar

Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku © Disney/Pixar

Jeden z hlavních klenotů Disney impéria se může představit v celé své kráse. Samozřejmostí jsou všechny celovečerní animované filmy z kina, od Toy Story - Příběh hraček, přes Auta, Úžasňákovi, Hledá se Nemo až po nejnovější Proměnu. Pixar originál seriálů pro Disney+ zatím moc není, nejdůležitější jsou Příšerky v rachotě nebo série kraťasů Vidlík má otázečku, využijte tedy přesunu komplet Pixar archivu z HBO na Disney pro sledování všech možných kraťasů, které si pamatujete z kina či archivních DVD kompilací, jak jsou je Luxo Jr., Geriho hra, Pro ptáčky či série Burákovy povídačky. Do kin se chystá také celovečerák Rakeťák, poprvé po dvou letech nejde původní Pixar jen online, v zemích kde už Disney+ byl, šly totiž věci jako Duše či Luca na rozdíl od nás jen online. Rakeťákem se Disney vrací ke kino exkluzivitě a zatím dokonce Disney nedal ani datum online premiéry. Uvidíme, zda to bude podobně jako u Doctora Strange 2 po 45 dnech nebo později. Pixar sekce obsahuje více než 100 filmů a seriálů (komplet seznam), hlavní filmy mají vždy dabing i titulky, u kraťasů občas chybí (protože jsou beze slov), ale někde by stálo za to ještě doplnit.

Star

Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku © 20th Century Studios

Nákupem studia 20th Century získalo studio Disney další kopu filmů a seriálů a spousta z nich teď jde poprvé online za předplatné. V rámci Evropy a dalších zemí tak vznikla sekce Star, kam Disney přesunul své ne úplně dětské tituly a nepřekvapivě je to nejpočetnější sekce, kterou pro plné vychutnání musíte odemknout se svým rodičovským profilem. Mezi více než 600 filmy a 200 seriály (komplet seznam) budeme moci poprvé či po dlouhé pauze mít možnost online sjet kultovní seriály jako 24 hodin, Akta X, Alias, Americký táta, American Horror Story, Bylo nebylo, Buffy, přemožitelka upírů, Castle na zabití, Firefly, Chirurgové, Jmenuji se Earl, Scrubs: Doktůrci, Útěk z vězení, Ve jménu vlasti, Zoufalé manželky a Ztraceni a jako tečku na závěr 33 řad klasiky jménem Simpsonovi plus Futuramu. Dejte si ale i pozor i Absťák nebo Pam & Tommy či Kauzu Theranos, které Disney+ přebírá s malým zpožděním z Hulu. Z téhle nabídky seriálů si musí vybrat každý. U filmů tu máme komplet sci-fi série jako Vetřelec, Predátor nebo nová Planeta opic, mezi nej akční kousky patří samozřejmě série Smrtonosná past, Kingsman či kultovky jako Skála, Nebezpečná rychlost, Tváří v tvář nebo Komando. Z komedií tu máme pecky jako Borat, Sám doma nebo Žhavé výstřely. Nechybí ani romantické filmy jako Pretty Woman a Titanic či dramata jako Le Mans '66 a Dobré ráno, Vietname. A jsou tu samozřejmě i novinky jako Free Guy, Země nomádů či Poslední souboj. A co by to bylo za nabídku bez další porce dobrodružství (Barbar Conan, Falešná hra s králíkem Rogerem, Lovci pokladů) nebo rodinných klasik jako Doba ledová, Deník malého poseroutky nebo Noc v muzeu. V této sekci platí, že čím menší seriál či film, tím menší pravděpodobnost, že má českou podporu či dabing, ale u většiny filmových klasik s dabingem můžete počítat a kultovní seriály mají vždy i dabing. To platí - ano, víme na co se ptáte - i pro Simpsonovi, kde poznáte dabing z televize.

National Geopraphic

Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku © National Geographic

Posledním, ale rozhodně ne nezajímavým prvkem na Disney+ je sekce dokumentů, kde najdete skoro 200 kousků (komplet seznam), které znáte i ze stejnojmenného televizního kanálů. A výběr je to pestrý, jsou tu dokumenty o přírodě, cestopisy, pohledy do historie či dokumenty o moderní vědě a společnosti. I tady vznikají originály čistě pro Disney+, jako je Svět očima Jeffa Goldbluma. Tady je procento české lokalizace nejmenší, "jen" cca dvě třetiny mají alespoň české titulky, dabing je tady spíše výjimečný.

Disney+ v Česku

Jak sami vidíte, do boje s konkurencí nasazuje Disney+ od začátku své největší zbraně a kromě reklamy čekejte v následujících týdnech také neustálý příval nových filmů a seriálů, všechny novinky budeme samozřejmě sledovat. Jestli řešíte, zda si službu předplatit, je to jednoduché - prostě to na alespoň na měsíc zkuste a uvidíte sami. Její šíře obsahu je obrovská - vyberou si milovníci největších trháků (Marvel, Star Wars), rodiče s dětmi (Disney, Pixar), fandové dokumentů (National Geographic) a v sekci Star si najdou to svoje snad úplně všichni - milovníci kvalitních filmů a seriálů z posledních několika desetiletí. Cena je stejná jako u konkurence, rozhraní a většina filmů na vás mluví česky. Tak co ještě řešíte?

Co zatím chybí

  • Vybrané filmy studia 20th Century (Revenant, Klub rváčů, Birdman, Bohemian Rhapsody ale i Noví mutanti či původní Planeta opic)
  • Vybrané dětské filmy a série studia 20th Century jako Mrs. Doubtfire, Alvin a Chipmunkové či nejnovější Sám doma
  • Marvelácké kraťasy (One Shot) či vybrané animované seriály
  • Dospělácké seriály jako Atlanta, Better Things, Dollhouse, Empire, Snowdrop
  • Vintage Star Wars filmy jako Dobrodružství Ewoků či Bitva o planetu Endor a další starší Star Wars seriály
  • Seriál Akta X má pouze poslední dvě nové řady.
  • Disney seriály jako Rychlá rota, Gravity Falls
  • Disney filmy jako hraná verze 101 dalmatinů

 1 379 zobrazení   2 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
V Česku odstartovala další streamovací služba. Potěší odpůrce Netflixu
V Česku odstartovala další streamovací služba. Potěší odpůrce Netflixu
13.06.2022 18:30:00 | Streaming novinky

V České republice odstartovala další streamovací služba, která se hodlá soustředit na diváky kvality, nikoliv kvantity. Platforma KVIFF.TV nabídne celou řadu výtečných festivalových a žánrových snímků. Aktuálně nabízí přes 500 titulů.

Netflix výrazně změní nabídku filmů. Časy Scorseseho a dalších tvůrců končí
Netflix výrazně změní nabídku filmů. Časy Scorseseho a dalších tvůrců končí
13.06.2022 14:20:00 | Streaming novinky

Větší, lepší, méně. To jsou slova, která v posledních týdnech rezonují mezi zaměstnanci Netflixu. Ti totiž čelí zcela nové situaci, kdy streamovací gigant přehodnocuje své plány do budoucna kvůli ztrátě odběratelů a stále rostoucí konkurenci.

Netflix ruší další projekty. Odmítá dobře platit filmaře
Netflix ruší další projekty. Odmítá dobře platit filmaře
09.06.2022 16:00:00 | Streaming novinky

Vlna šetření v Netflixu pokračuje. Kvůli novým dohodám mezi filmaři a producenty v Dánsku, které jim zaručují vyšší odměny, se streamer rozhodl ukončit tamní výrobu filmů a seriálů.

Disney Plus startuje v Česku už za týden! Na co se těšit?
Disney Plus startuje v Česku už za týden! Na co se těšit?
07.06.2022 10:45:00 | Streaming novinky

Do spuštění Disney+ v Česku zbývá už jen jeden týden a dnes se služba poprvé oficiálně představila novinářům. Z hodinové tiskové konference si sice neodnášíme žádné zásadní nové informace, ale na rozdíl od konkurence musíme ocenit maximální vstřícnost a otevřenost Disney. Pojďme si také shrnout, co všechno už víme z dřívějška.