FB pixel TP pixel
Masakr na Netflixu, zmizelo přes 200 dobrých filmů © TMDB

Masakr na Netflixu, zmizelo přes 200 dobrých filmů

Během posledního měsíce nastal na českém Netflixu pořádný hurikán. Zatímco dříve jsme si zvykli, že tituly jen přibývají, během ledna nastala situace opačná a skoro tři stovky titulu už si nepustíte. Které to byly a proč k tomu došlo?

Streaming novinky

Proč mizí tituly z Netflixu?

O tom, jak funguje systém “distribuční oken” jsme už několikrát psali (naposledy v rozhovoru s Obbodem), takže jen ve zkratce - každá půjčovna, která funguje na systému předplatného, si cizí film či seriál nekupuje navěky, ale pouze na určité období - obvykle dva až tři roky. Když tato lhůta skončí, může, ale nemusí smlouvu s producenty filmu obnovit. Pokud o tyto většinou starší tituly není zájem, půjčovně se nevyplatí obnovat pronájem a tudíž je z nabídky vyřadí.

Které tituly zmizely?

Kompletní nabídku průběžně sledujeme, každopádně ve zkratce

Zmizely tyto filmy nejen z českého Netflixu?

Naše nabídka je hodně podobná tomu, co nabízí Netflix na Slovensku, Maďarsku nebo Polsku a podle našeho testu zmizela naprostá většina těchto titulů také z těchto zemí.

Je to začátek nového trendu?

Není to úplně vyloučené. Netflix sice má investovat do obsahu letos více než 8 miliard, ale čím dál tím větší podíl z těchto nákladů jde do jeho původní tvorby, plán pro rok 2018 je, aby původní tituly tvořily hned celou polovinu nabídky. Počet titulů na americkém Netflixu konstatně klesá už několik let - zatímco ještě před pár lety to bylo více než 11.000 titulů jen na americkém Netflixu, aktuálně je tam jen něco přes 5.000. Není vyloučeno, že to bude ještě dál klesat a Netflix se bude specializovat jen na svoji tvorbu.

Vrátí se tyto filmy ještě na Netflix?

Je to možné, smlouvy se průběžně obnovují. Aktuálně se třeba na Netflixu objevily znovu filmy jako Láska nebeská či Soumrak mrtvých, které tam původně byly, pak na čas zmizely a nyní se objevují nově i s českými titulky.

Lze tyto filmy vidět ještě někde jinde?

Samozřejmě, konkrétní dostupnost si ověříte vždy u jednotlivých filmů. Několik desítek filmů z této nabídky má aktuálně třeba Amazon Prime, ty novější potom HBO A pak jsou tu služby jako iTunes nebo Google Play, kde si naprostou většinu těchto titulů můžete jednorázově půjčit či koupit, na tyto způsoby nabídky se časová okna prakticky téměř vůbec neuplatňují.

Hrozí, že začnou mizet i seriály?

Pokud se bavíme o původních Netflix seriálech (Domek z karet, Orange Is the New Black, Stranger Things), tak pro ně to neplatí, ty patří Netflixu a zůstanou mu zde “napořád”. Přejaté seriály, jako aktuálně třeba Gotham, Arrow nebo Přátelé, už jsou rizikovější, podle vývoje v USA se zdá, že se Netflix zbavuje postupně i starších klasik, které houfně nakupuje Hulu. Nejasno je zatím okolo dohody s Marvelem, jejich společné seriály (Daredevil, Jessica Jones) zatím na Netflixu zůstávají, ale jejich pokračování a spin-off už mohou být dostupné jinde.

 58 zobrazení   35 se líbí
Netflix, Amazon, Hulu - boj velké americké trojky přitvrzuje
Netflix, Amazon, Hulu - boj velké americké trojky přitvrzuje
19.01.2018 16:30:00 | Streaming novinky

Máte alespoň jednu z online služeb jako Netflix nebo Amazon a řešíte, zda a proč si pořizovat další? Nedávná studia v USA prokázala, že každou z hlavních služeb používají uživatelé jinak. A ne vždy to jde naproti tomu, co by si přáli samotní majitelé služeb. Ti se sice snaží ohromit svými novinkami, ale studia tvrdí něco jiného.

Netflix slaví dva roky v Česku. Má důvod?
Netflix slaví dva roky v Česku. Má důvod?
05.01.2018 | Streaming novinky

Zítra to budou dva roky, co Netflix zahájil celosvětovou expanzi a dostal se tak i do Česka. Co se změnilo od té doby, kolik titulů Netflix aktuálně nabízí a kolik z nich má české titulky nebo dabing? Ohlédli jsme se za dvěma roky působení Netflixu u nás a zkusili odhadnout, kdy se dočkáme plné lokalizace.

Velké povánoční slevy na iTunes
Velké povánoční slevy na iTunes
27.12.2017 | Streaming novinky

Výprodeje po Vánocích se letos netýkají jen oblečení či elektroniky, ve velkém pojal slevy také Apple a zlevnil výrazně skoro 300 filmů ve své nabídce. Za 99 Kč teď můžete koupit v HD pecky typu Matrix, Příchozí, Mad Max, novou Knihu džunglí či Krásku a zvíře, za 149 Kč je třeba každý díl Mission: Impossible, Indiana Jonese nebo Star Trek. Ostatně mrkněte do našeho hlídače slev.

Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo?
Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo?
08.12.2017 | Streaming novinky

Příští týden to bude přesně rok, co Amazon vstoupil se svojí platformou Prime Video do celého světa, a tedy i do České republiky. Co se od té doby změnilo? Kolik přibylo titulů, kolik z nich má českou podporu a jaké novinky - kromě čerstvé spuštěné aplikace pro Apple TV - Amazon ještě chystá?