FB pixel TP pixel
Netflix zařízl Daredevila, znamená to konec Marvel seriálů? © TMDB

Netflix zařízl Daredevila, znamená to konec Marvel seriálů?

Překvapivé zprávy se dnes dočkali fanoušci drsných komiksových seriálů od Marvelu, Netflix oznámil zrušení své nejstarší a také stále nejlepší značky. Další dílů se nedočká nejen Luke Cage či Iron Fist, ale ani Daredevil. Jak to bude se seriály od Marvelu dál?

Filmové novinky

Daredevil byl první seriál, který spolu Netflix a Marvel (Disney) v roce 2015 uvedli. Byl to mimořádný úspěch a na seriál brzy navázali další komiksoví hrdinové - ještě téhož roku dorazila Jessica Jones, o rok později Luke Cage a na jaře 2017 ještě Iron Fist. Tato čtveřice se v létě společně potkala v týmovce Defenders. Druhá řada Daredevila navíc zrodila ještě dalšího překvapivého (anti)hrdinu, Punisher dostal svojí sólovku na podzim 2017. I když se seriály z televizního univerza oficiálně odehrávaly ve stejném vesmíru jako Marvel Cinematic Universe, kromě několika zmínek se s filmy nikdy nepropojily a tyto linie tak zůstaly oddělené. Fanoušci však nezoufali, protože kvalita Netflix seriálů byla výjimečná a drsný styl plné krve, zoufalství a násilí byl dobrým protikladem k vypulírovaným a neškodným Marvel filmům.

Netflix zařízl Daredevila, znamená to konec Marvel seriálů? © TMDB

Situace se začala zhoršovat v roce 2017. Sólovka Iron Fist byla prvním seriálem, který naštval hodně věrných fanoušků a také velmi očekávaná týmovka Defenders nepřinesla takový WOW efekt, jako třeba společné setkání všech filmových Marvel sólovek v Avengers. Nejhorší zprávou byl ale oficiální “rozvod” Disneyho a Netflixu. Ačkoliv je spojovala lukrativní smlouva, Disney od ní v roce 2017 odstoupil, protože se rozhodl si spustit vlastní streamovací službu a konkurovat tak Netflixu. V praxi to znamenalo, že Disney přestane Netflixu poskytovat práva na streamování svých věcí jako nové Star Wars nebo filmové Marvelovky, u těchto komiksových seriálů byla ale situace složitější, protože práva na ně drží určitým způsobem oba - Disney/Marvel na výrobu, Netflix na distribuci.

Netflix zařízl Daredevila, znamená to konec Marvel seriálů? © TMDB

Události začaly nabírat spád letos v létě. I když Netflix v první polovině roku uvedl novou řadu Jessicy Jones, Luka Cage a také Iron Fista, jehož hodnocení bylo výrazně lepší než v případě první řady, na konci léta začala poprava. Nejprve nenápadně zmizela facebooková stránka Defenders. Poté to odnesl Iron Fist, kterému Netflix vystavil po dvou řadách stopku. V polovině října sice uvedl Netflix třetí řadu Daredevila, fanoušky hodnocenou jako vůbec nejlepší ze všech, ale hned druhý den oznámil, že končí také Luke Cage. A nyní byl oznámen konec i Daredevila.

Netflix zařízl Daredevila, znamená to konec Marvel seriálů? © TMDB

Tím, jak skončí seriál, který celou komiksovou historii na Netflixu nastartoval, se dá čekat, že to znamená de facto konec celé Defenders rodinky. Zatím je jisté jen, že druhé řady se dočká Punisher a třetí řada Jesiccy Jones. Ty se natočily již v létě a podle všeho by se na Netflixu měly objevit někdy na jaře. Tím tedy výčet všech značek končí.

Netflix zařízl Daredevila, znamená to konec Marvel seriálů? © TMDB

Co bude se všemi hrdiny dál? V oficiálním prohlášení Netflixu (viz výše) se píšou dvě důležité věci - že samotné seriály, tedy všechny jejich dosud natočené řady, dál na Netflixu ještě nějakou dobu zůstanou. To je důležitá informace. I když dohoda Disney a Netflixu brzy vyprší a seriály skončí, neznamená to jejich konec na Netflixu a budou se zřejmě ještě pěkných pár let zpětně streamovat. Jestli vzájemná smlouva na tyto seriály nemá nějaké právní pasti, mohl by je za pár let Disney převzít pro sebe. Na svojí novou službu ne, ta má být vyhrazena především jeho nenáročným a “dětským” filmům a seriálům jako jsou animované filmy od Pixaru, nové díly Star Wars či kino filmy od Marvelu. Svým dospělejším stylem by se tyto seriály spíše hodily na Hulu Hulu, kde Disney po koupi konkurenčního studia Fox bude mít brzy většinový podíl.

Netflix zařízl Daredevila, znamená to konec Marvel seriálů? © TMDB

V prohlášení se také píše, že Netflix přeje Daredevilovi hodně štěstí dále. Práva na samotné charaktery (nejen Daredevila, ale i Kingpina a další) samozřejmě dál vlastní Marvel/Disney a může podle něj vytvořit svůj vlastní seriál či ho zařadit do svého filmového vesmíru. Pravděpodobnější je spíše varianta číslo dvě. Šéf Marvel Studios, Kevin Feige, byl podle šuškandy dlouho nepřítelem televizní podoby těchto postav, a proto nikdy nedošlo k propojení filmového a televizního vesmíru jako například v Agenti S.H.I.E.L.D. a Agent Carter. Nyní by ale dostal možnost, jak s postavami, které se po předchozích příšerných filmových adaptacích (Daredevil z roku 2003 a Punisher z roku 2004) dočkali na Netflixu fanouškovského vykoupení, dále nakládat. Vzhledem k tomu, že s očekávaným koncem staré party Avengers příští rok bude filmový vesmír Marvel potřebovat každou novou krev, je tato možnost logická. Další vývoj budeme pečlivě sledovat.

 285 zobrazení  
Kultovní anime Kovboj Bebop uvidíme na Netflixu jako hraný seriál
Kultovní anime Kovboj Bebop uvidíme na Netflixu jako hraný seriál
29.11.2018 15:45:00 | Filmové novinky

Netflix se nákupem rozsáhlé knihovny anime seriálů a filmů či jejich samotnou produkcí již delší dobu ukazuje jako poměrně velký hráč v tomto sektoru japonských animovaných snímků. Nyní se pokusí jednu z klasik převést do hrané podoby.

Netflix vydá příběhy Roalda Dahla v animované podobě
Netflix vydá příběhy Roalda Dahla v animované podobě
28.11.2018 15:30:00 | Filmové novinky

Světově známé a populární knihy spisovatele Roalda Dahla jako Karlík a továrna na čokoládu, Obr Dobr či Matylda dostanou novou tvář v animovaném zpracování od streamovací služby Netflix.

Nejlepší seriál roku? Podle Gotham Awards je to Na mušce
Nejlepší seriál roku? Podle Gotham Awards je to Na mušce
27.11.2018 16:00:00 | Filmové novinky

Z noci na dnešek se v americkém New Yorku udílely nezávislé filmové ceny Gotham. Několik želízek mezi nominanty měly i streamovací služba Netflix a HBO, ty však nakonec vyšly naprázdno. Hlavní cenu si odnesl britský seriál Na mušce (Killing Eve), který ale u nás také najdete online.

Netflixovský film Roma bude nakonec i v českých kinech!
Netflixovský film Roma bude nakonec i v českých kinech!
26.11.2018 14:30:00 | Filmové novinky

Příjemný předvánoční dárek si budou moci od 14. 12. rozbalit ve vybraných kinech i čeští diváci. Velmi očekávaná novinka Alfonse Cuarona se totiž kromě mateřského Netflixu objeví po limitovaném nasazení v USA také v českých kinech.