FB pixel TP pixel
RECENZE: Jak se povedl dobrodružný Mauglí, který koupil Netflix? © TMDB

RECENZE: Jak se povedl dobrodružný Mauglí, který koupil Netflix?

Nejnovější adaptace populární knihy měla Rudyarda Kiplinga v režii Andyho Serkise měla jít původně do kin, ale Netflix překvapivě koupil práva a film zařadil do své předvánoční nabídky. A jak tato konkurenční verze disneyovského hitu dopadla?

Tipy na film

O filmu

Prožijte znovu příběh malého chlapce Mauglího, který je vychován v džungli zvířaty. Naučí se lovit jako oni, jíst jako oni, ale všichni vědí, že není jako oni. Ale možná jednoho dne bude tím, kdo přinese rovnováhu mezi říši zvířat a říši lidí, jejichž střet je neodvratný…

Obsazení

Režíruje Andy Serkis, který se proslavil jako motion-capture průkopník ve filmech od Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) a posléze i v dalších filmech (Tintinova dobrodružství, Válka o planetu opic). Sám si ve filmu, který kombinuje živé herce a počítačové zvířecí hrdiny, zahrál medvěda Balúa. Vedle něj další postavy namluvily a jako částečná předloha pro motion captury si také zahráli herci jako Christian Bale (Baghíra), Benedict Cumberbatch (Šer Chán) nebo Cate Blanchett (Ká).

Vznik filmu

Mauglí se začal připravovat ve stejné době, jako nová verze Knihy džunglí od Disneyho. Oba dva filmy měly jít do kin v roce 2016. Hraná předělávka klasické disneyovky to ale nakonec stihla dříve a konkurenční Mauglí se musel odsunout. Nové datum premiéry bylo stanoveno na říjen 2018. V létě tohoto roku ale došlo k překvapivému oznámení, práva na distribuci koupil Netflix, který se rozhodl film uvést pouze ve většině zemí pouze online od 7. prosince, v USA se film objevil ve stejnou dobu také ve vybraných kinech. O podrobnostech jsme psali zde.

Recenze: Petr Semecký (70%)

Andy Serkis je sympaťák a ve vztahu k motion-capture technologii asi není většího odborníka. Proto nepřekvapí, že animace zvířat a herecké výkony skrze snový hollywoodský ansámbl patří mezi to nejlepší, co nová verze Knihy džunglí nabízí. Cumberbatchův Šér Chán je děsivý stejně jako jeho drak Šmak. Kaa v podání Cate Blanchett má éteričnost skoro jako Galadriel. A sám Serkis si naprosto vychutnal drsného, leč přátelského Balů, který spolu s Baghírou (fantastický Christian Bale!) dávají filmu potřebné srdíčko. Pochvalu si ale zaslouží i neokoukaný Rohan Chand, z něhož Serkis vydoloval slušný výkon osamělého chlapce rozpolceného mezi dvěma světy, který se ze všech sil snaží vydobýt si své místo pod sluncem. Scénář navíc není vůbec špatný a nabízí temnější a z pohledu kreativní vize rozhodně zajímavější alternativu k univerzálně přijatelnější disneyovské muzikálové pohádce, jež se však s Kiplingovou předlohou v řadě směrech diametrálně rozchází a zplošťuje ji do podoby předžvýkaného, lež trikově omamného technologického dema. Serkisova džungle je i díky občasnému použití skutečných lokací živější a uvěřitelnější, přičemž se nebojí být ve vztahu k Mauglímu i psychologicky hutnější. Proto zamrzí, že co Serkis zvládá ve vztahu k technologii, nedokáže úplně zužitkovat v pozici režiséra-vypravěče, když mu často drhne rytmus a především závěrečné rozuzlení tematicky i dramaticky proklouzává mezi prsty. Celkově však převládá spokojenost, byť je jasné, že nebýt Netflixu, měl by tvůrčí tým na triku mnohamilionový komerční průšvih.

Recenze: Tomáš Vyskočil (60%)

RECENZE: Jak se povedl dobrodružný Mauglí, který koupil Netflix? © TMDB

Oceňuji, že to není taková divná kombinace zpívajících digitálních opičáků a skutečných herců jako předvedla nedávná hraná Kniha džunglí. Motion-capture je propracovnější a reálnější než měla nedávná disneyovka a také herci jsou vybraní skvěle. Především Christian Bale překvapí se svým medovým hlasem pro Baghíru, a také jeho postava, která není až tak kladná, jak by se mohlo na první pohled zdát, je zdaleka nejzajímavější. Co ale nefunguje je to propojení dětského a dospěláckého stylu. První polovina s blbnutím v digitální džungli je spíše pro děti a není tak zajímavá. Jakmile se Mauglí dostane ven a začíná žít ve světě lidí, je to díky reálnému prostředí i dobrému příběhu mnohem lepší podívaná. I závěrečné vyvrcholení dává mnohem větší smysl než v Knize džunglí, ale těžko zapomenout na ten dětinský začátek. Kdyby byl v reálnějším stylu celý film, mohla být hodně zajímavá variace na stokrát obehraný příběh. Takhle to je zvláštní mišmaš, který logicky nemůže nadchnout ani jednu skupinu.

Recenze: Václav Urbánek (80%)

Serkisův Mauglí nemá chytlavé písničky ani rozpočet předloňské Knihy džunglí od Disneyho (největší pálka šla podle všeho na práva a produkční průtahy), takže je ve znamení Kiplingovy předlohy celkově o dost temnější a kontrast jeho digitálních zvířat s živými herci občas nechtěně evokuje Star Wars prequely George Lucase. Na druhou stranu je ale neuvěřitelně osvěžující vidět podobný příběh zpracovaný s pevnou vizí a se skutečným tvůrčím zápalem, díky kterému Mauglí nabízí opravdu emotivní a dechberoucí zážitek. A i když se na herecké výkony spojené s motion capture obecně pořád kouká trochu shora, Christian Bale jako Baghíra si zaslouží všechny ceny, co na něj můžeme hodit.

 277 zobrazení   7 se líbí
10 skvělých seriálů, které byly bohužel ukončeny po první řadě
10 skvělých seriálů, které byly bohužel ukončeny po první řadě
07.12.2018 | Tipy na film

Jedna z nejlepších věcí, na tom být seriálový fanoušek, je že můžete sledovat seriály od prvních informací o obsazení, až do jejich zrušení. Ale nic nebolí víc, než když váš oblíbený seriál zaříznou hned po první řadě! Připravili jsme si pro vás seznam deseti seriálů, u kterých nás to zvlášť trápí.

20 nejlepších seriálů podle nominací na Zlaté Glóby
20 nejlepších seriálů podle nominací na Zlaté Glóby
06.12.2018 19:30:00 | Tipy na film

Dnes byly vyhlášeny nominace na Zlaté Glóby, druhé nejprestižnější filmové a televizní ocenění, hned po Oscarech. Zatímco u filmů platí, že dost nominovaných není a možná ani nebude v českých kinech, u seriálů je situace jiná - naprostá většina už je online na HBO, Amazonu nebo Netflixu.

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody
10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody
04.12.2018 9:15:00 | Tipy na film

Z hudebního životopisu Bohemian Rhapsody je hit jako blázen. Česká republika hlásí nejúspěšnější film roku, celosvětově film utržil již přes půl miliardy amerických dolarů a diváci spokojeně míří na opakované projekce. Oslavme to desítkou zajímavostí, které jste o filmu rozhodně netušili!

8 nejlepších prosincových novinek na Netflixu
8 nejlepších prosincových novinek na Netflixu
03.12.2018 13:50:00 | Tipy na film

Nálož novinek s titulky se v prosinci neopakuje, ale přesto si lze všimnout jednoho příjemného směru. Skoro každý větší kinofilm, který je na Netflix přidán či znovu zařazen, je už automaticky přidáván s českými titulky. Následující desítka novinek tak bude zajímavá i pro ty, kdo nevládnou angličtinou.