FB pixel TP pixel
Voyo masivně roste a hlásí 500 000 předplatitelů. Dotahuje se na Netflix © Voyo

Voyo masivně roste a hlásí 500 000 předplatitelů. Dotahuje se na Netflix

Tuzemská streamovací služba Voyo ohlásila další skokový růst základny předplatitelů. Aktuálně by měla mít 500 000 předplatitelů v Česku a na Slovensku, čímž se už hodně těsně přibližuje Netflixu. Další služby se ale rozhodně nevzdávají.

22. 2. 2023 11:40 | Streaming novinky

Podle aktuální tiskové zprávy překonala platforma Voyo hranici 500 tisíc předplatitelů v Česku a na Slovensku. Rozpad po jednotlivých státech není uveden, ale obecně vždy platilo prostě rozdělení 2/3 pro Česko a 1/3 pro Slovensko, což tedy znamená zhruba 330 tisíc předplatitelů jen v Česku. Voyo sice působí i v dalších zemích střední a východní Evropy (Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko), ale ty se aktuálně do těchto čísel nepočítají. Tak jako tak, Voyo by dle odhadů mělo na našem trhu dál útočit na pozici jasné dvojky streamingového trhu. Je také jediné, které prezentuje čísla předplatitelů, pro ostatní hráče platí, že nedávají svoje lokální údaje k dispozici.

Jedničkou na trhu zůstává Netflix

Jedničkou by dle odhadů měl být stále Netflix, který si odhadem u nás předplácí zhruba 600 tisíc předplatitelů. Otazníky jako vždy panují okolo HBO a HBO Max. Základna včetně kabelových předplatitelů bývala okolo 700 tisíc HBO předplatitelů, když se ale bavíme čistě o aktivních uživatelích HBO Max, buď prostřednictvím HBO balíčku nebo napřímo objednaných, odhady trhu jsou někde mezi 300 až 350 tisíc předplatitelů. HBO Max a Voyo tedy teď mohou soupeřit o pozici dvojky. Teprve za nimi se budou dál srovnávat další služby. Disney+ by mohl mít podle zahraničních odhadů u nás už 200 tisíc předplatitelů, jedná se tedy o raketový nástup od spuštění loni v červnu a také se bude chtít poprat o medailové pozice. Amazon Prime Video má odhadem zhruba 100 tisíc předplatitelů, Apple TV+ maximálně 30 tisíc. Do boje aktuálně letos také vstoupili tento měsíc další dvě půjčovny – prima+ a SkyShowtime.

Voyo masivně roste a hlásí 500 000 předplatitelů. Dotahuje se na Netflix © Voyo

Voyo se jinak může chlubit pěkným růstem poslední tři roky. Ještě v roce 2019, před velkým třeskem, to bylo zhruba 30 tisíc, od roku 2020 se začalo masivně investovat do rozvoje. V září 2021 to bylo zhruba 150 tisíc předplatitelů, v lednu 2022 potom 350 tisíc, v říjnu 2022 už 400 tisíc. Plán je mít v obou zemích do roku 2025 1 milión předplatitelů a být spolu s Netflixem a Disney+ TOP trojkou našeho trhu. Svoje úspěchy v počtech předplatitelů zdůvodňuje investicí do původní tvorby (Král Šumavy: Fantom temného kraje, Iveta) a stále se rozšiřující nabídkou dalších českých filmů a seriálů. Nebojí se také větších investic do reklamy, kterou cílí na jinou skupinu lidí než jsou předplatitelé Netflixu či Disney+. Vzhledem k množství českých filmů a seriálů se jedná o podobný případ jako vidíme v kinech – vedle hollywoodských hitů reprezentovaných marvelovkami či jinými dospěláckými filmy má český film pro běžného českého diváka také zásadní podíl – loni více než 35 %. Logicky tedy streamovací platforma cílená tímto směrem bude mít za tohoto rozpoložení vždy místo proti zahraničním platformám s čistě zahraničním obsahem.

Zdroj: Tisková zpráva Voyo / Autorský text

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Trailer 7. dílu The Last of Us odhaluje zlomový okamžik v životě Ellie
Trailer 7. dílu The Last of Us odhaluje zlomový okamžik v životě Ellie
20.02.2023 15:30:00 | Streaming novinky

Trailer k následující epizodě populárního seriálu na motivy ještě populárnější hry představuje další fanouškům dobře známou postavu. Znamená to jediné – konečně se dozvíme pozadí Ellie i to, jak přišla na to, že je ve skutečnosti vůči cordycepsu imunní.

Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem
Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem
20.02.2023 10:22:00 | Streaming novinky

Ve stínu neradostných kvartálních výsledků Disney se znovu otevřela otázka, co by mělo studio s myšákem v logu udělat se svojí druhou velkou streamovací službou. Hulu je příliš velké na to, aby se jen tak zavřelo, ale zároveň příliš malé, aby případný prodej něco změnil. Jaké jsou možnosti a bude nakonec Disney kupujícím či prodávajícím?

Velký konkurent Netflixu získal nejvíce nových předplatitelů. Přesto není co slavit
Velký konkurent Netflixu získal nejvíce nových předplatitelů. Přesto není co slavit
17.02.2023 12:20:00 | Streaming novinky

Další z velkých hráčů reportoval svoje kvartální výsledky a podobně jako většina trhu hlásí pěkný nárůst uživatelů. Avšak za cenu nemalých finančních ztrát. Paramount+ sice roste jako z vody, ale budoucnost služby není úplně růžová.

SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu
SkyShowtime je v Česku se startovací slevou. Otestovali jsme novou konkurenci Netflixu
14.02.2023 8:00:00 | Streaming novinky

Konečně jsme se dočkali, poslední velká streamovací služba je tu. Nabízí obsah od studií Universal a Paramount, včetně pecek jako Top Gun či originály jako Yellowstone. Zamrzí však absence lepší obrazové a zvukové kvality či podpory některých zařízení. Zákazníky nyní láká v akci na poloviční cenu.