FB pixel TP pixel
Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo? © TMDB

Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo?

Příští týden to bude přesně rok, co Amazon vstoupil se svojí platformou Prime Video do celého světa, a tedy i do České republiky. Co se od té doby změnilo? Kolik přibylo titulů, kolik z nich má českou podporu a jaké novinky - kromě čerstvé spuštěné aplikace pro Apple TV - Amazon ještě chystá?

Streaming novinky

Co se stalo před rokem?

Amazon umožňoval streamování filmů a seriálů už dlouhou dobu v USA a dalších vybraných zemích jako Německo, Rakousko, Velká Británie či Japonsko, 14. 12. 2016 otevřel tuto možnost i pro skoro celý svět. Neudělal to ale však s takovou pompou jako Netflix před necelými dvěma lety, a tak o jeho službě zatím není tolik slyšet. Největší zmatení způsobuje fakt, že název Amazon Video je určený pro nové filmy a seriály, které si lze jednotlivě kupovat či půjčovat přímo na doméně www.amazon.com, zatímco Amazon Prime Video je služba za předplatné a máte skrz ní přístup pouze k několika stovkám titulů, spíše staršího data vzniku. A funguje také na jiné doméně - www.primevideo.com.

Jak se změnila nabídka?

Jako každá služba za předplatné, i Prime Video musí bojovat s tím, že nové filmy, které jsou už pár měsíců dostupné třeba na Google PlayGoogle Play nebo iTunes, se do nabídky nedostanou. Proč? Vysvětlovali jsme zde. Takže se může spoléhat jen na starší filmy, které se postupně mohou v podobných službých objevovat. Při vstupu v prosinci 2016 měla nabídka zhruba 300 filmů, dnes ani ne dvojnásoek, tedy něco přes 500. Srovnejte s Netflixem, který po roce fungování u nás dokázal nabídku ztrojnásobit, z původních 600 na 2.000, dnes po dvou letech už má skoro 3.500 titulů.

Jak je to s českou podporou?

Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo? © TMDB

U Netflixu si často stěžujeme, že jejich česká lokalizace pokračuje velmi pomalu, aktuálně má české titulky nebo dabing zhruba 200 titulů, tedy ani ne desetina nabídky. U Amazonu je situace ještě horší. Dabingem se mohou pochlubit pouze tři tituly, první a druhé řady seriálů Fear the Walking Dead, Into the Badlands a Mr. Robot. U filmů, chybí až na jednu výjimku, viz dále, česká podpora zcela. Alespoň tak jak to monitorujeme, na rozdíl od Netflixu neumožňuje Prime Video filtrování podle jazykové podpory, i automatizovaný přístup na stránky je výrazně komplikovanější než jinde.

Nabízí Prime Video původní obsah?

Podobně jako HBO a po něm Netflix, i Amazon dospěl do stavu poznání, že jeho služba se bude prodávat mnohem lépe, když bude mít originální obsah. Z hlavní světové čtveřice (vedle Netflixu a HBO do něj musíme počítat ještě Hulu) však zatím tahá, alespoň v seriálech, za nejkratší konec. Chybí mu velké hity jako Hra o trůny či Stranger Things, jeho vlajkové lodi jako The Man in the High Castle nebo letošní The Last Tycoon sice nejsou špatné, ale nejedná se o masový hit. Do The Grand Tour sice přetáhl esa z Top Gear, ale pořad o autech přitáhne pouze jednu část publika. Amazon to moc dobře ví, a proto se letos úspěšně popral o práva na seriálového Pána prstenů a zaplatil za něj v přepočtu více než 300 miliónů dolarů. V nabídce se ho dočkáme nejdříve v roce 2019.

Produkuje Amazon také filmy?

Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo? © TMDB

Zatímco v seriálové oblasti není Amazon nijak úspěšný, lepší čich má na filmy. Loni produkoval drama Místo u moře, které se dostalo i na Oscary a získalo i dvě sošky (nejlepší herec a scénář). Letos spoluprodukoval francouzskou komedii Pěkně blbě, která patří mezi nejlépe hodnocené filmy roku. Narozdíl od oscarového kousku ji nabízí už pro všechny předplatitele, u nás dokonce s českým dabingem. Z dalších nových kousků můžete už v jejich videotéce shlédnout jejich válečný film The Wall. Amazon má prsty také v nezávislých filmech jako Paterson nebo Ztracené město Z, známé z našich kin, ale ty zatím ve videotéce nenajdete a je otázkou zda vůbec. Například starší filmy z jeho koprodukce, jako například Neon Demon nebo Café Society, tam nenajdete dodnes.

Které seriály Amazon exkluzivně uvádí?

Vedle své produkce získal také pro světovou distribuci práva na další zajímavé seriály. Je to častý krok, který umožní jinak celosvětově neaktivním americkým televizím dostat k divákům svůj obsah rychleji než přes klasické vysílání. Amazon tak má pro Česko právo na vysílání American Gods (v premiéře) nebo již zmíněné Fear the Walking Dead a Mr. Robot (se zpožděním) a drží také práva pro starší seriály jako The Big C, Community nebo Strážce pořádku. Zatím nevíme, jeslti podobně jako v USA získá práva na vysílání nového seriálu Electric Dreams, což bude adaptace knižních povídek Philipa K. Dicka ( Blade Runner). Dozvíme se už 12. ledna.

Jak se snaží Amazon bojovat s konkurencí?

Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo? © TMDB

Amazon se na nových trzí snaží bojovat především cenou. Zatímco za Netflix zaplatíte u nás v nejmenší verzi 8 euro (cca 200 Kč), a HBO GO vás nově stojí ještě o něco méně, Amazon máte během prvních půl roky pouze za 3 eura (cca 75 Kč) a pak cena vyšlphá jen na 6 euro (150 Kč). Ve vybraných zemí je zajímavý koncept Prime členství v tom, že pokud si platíte roční předplatné, máte kromě videotéky přístup také k dalším službám Amazonu, jako je například úložiště fotek a především expresní doprava zdarma. Tu ale u nás Amazon nenabízí.

Co chystá Prime Video za novinky?

K ročnímu výročí celosvětové expanze uvádí Amazon pouze jednu větší novinku a to je aplikace pro Apple TV. V seznam podporovaných zařízení to bylo jedno z mála chybějících bílých míst, jinak si Prime Video pustíte na většině moderních telefonech, chytrých televizích i herních konzolích. Pro své fanoušky má Amazon od začátku také i svojí multimediální krabičku Amazon Fire.

Co bude mít Prime Video za nový obsah?

Amazon Prime Video slaví rok u nás - co se změnilo? © TMDB

Dá se očekávat, že starších filmů a seriálů bude postupně přibývat, ale nečekejte nějak extra odlišnou nabídku od konkurence. Rozhodovat se bude v původním obsahu a pro rok 2018 prý Amazon chystá narvat do natáčení nových pořádů více než 4,5 milardy dolarů. Ještě letos se dočkáme nového seriálu JCVD, nejbližším tahákem příštího roku je seriál o CIA agentovi Jacku Ryanovi (známý z knih a Jack Ryan). Vedle toho Amazon ohlásil několik dalších projektů, kterých se dočkáme někdy v druhé polovině roku - třeba seriálu na motivy filmů jako Galaxy Quest nebo Skrytá identita, či seriálové verze knihy Darkover či Ringworld, Snow Crash, comicsu Lazarus. Největším trhákem ovšem bezesporu bude již zmíněný Pán prstenů.

Jak úspěšné je Prime Video?

Zatímco Netflix musí čísla o počtu svých předplatitelů dávat do svých zpráv pro akcionáře a všichni tak ví, že má celosvětově už více než 100 miliónů členů, Amazon takovou povinnost nemá a čísla za Prime Video neposkytuje. Resp existují kvalifikované odhady, kolik jeho členů má předplacené členství Prime jako takové - prý zhruba 80 miliónů, ale Prime vznikl už před lety především kvůli dopravě zdarma a dalším výhodám, otázkou je kolik předplatitelů využívá i videotéku. Zatímco tedy Netflix stojí a padá se svojí nabídkou filmů a seriálů, Amazon je má pouze jako doplňek k prodeji svého zboží na největším online tržišti světa.

P. S.

Ještě k výročí své expanze připravil Amazon jednu novinku, která se sice netýká filmů, ale má k nim velmi blízko. Pro Česko i Slovensko je ode dneška dostupná i službá Amazon Music Unlimited, která funguje na podobném principu jako třeba Spotify nebo Apple Music, tedy za měsíční předplatné máte přístup k obrovské knihovně písníček z celého světa. Startovací cena je 1 euro, po třech měsících se zvyšuje na 8 euro. Registrovat se můžete zde.

Reklama  169 zobrazení   1 se líbí
Velké slevy na ITunes - Disneyovky jen za 89 Kč!
Velké slevy na ITunes - Disneyovky jen za 89 Kč!
01.12.2017 | Streaming novinky

Na iTunes dnes startuje velká slevová akce - všechny velké trháky od studia Disney jsou dnes a zřejmě i dalších pár dní ke koupi za pouhých 89 Kč (sleva přes 70 %). Nechybí klasiky jako Lví král, Aladdin, Malá mořská víla i moderní předělávky Popelky či Krásky a zvíře a pěkné zastoupení mají i pixarovky jako Hledá se Nemo, Wall-E nebo Úžasňákovi.

HBO si nově objednáte online a napřímo!
HBO si nově objednáte online a napřímo!
13.11.2017 | Streaming novinky

Týden pěkných novinek završila česká pobočka HBO další skvělou zprávou - poprvé v historii si můžete jejich nabídku objednat online přímo na webu a bez dalšího prostředníka. Televize se tak čím dál tím více přibližuje svým hlavním konkurentům jako je Netflix či Amazon. A nově také má aplikace pro Apple TV.

Chtěl Disney koupit Fox kvůli Netflixu? A proč to nevyšlo?
Chtěl Disney koupit Fox kvůli Netflixu? A proč to nevyšlo?
10.11.2017 | Streaming novinky

Na začátku týdne se vyrojily zprávy, že by studio Disney mohlo koupit konkureční Fox. Fanoušci se touto myšlenkou nechali unést, protože by to znamenalo například všechny Marvel comicsy či všechny Star Wars filmy pod jednou střechou. Hned další den se ale ukázalo, že veškeré rozhovory byly přerušeny a ke spojení (zatím) nedojde. A kdyby došlo - co by to znamenalo?

Netflix zvyšuje v USA ceny, čeká zdražení i Česko?
Netflix zvyšuje v USA ceny, čeká zdražení i Česko?
10.10.2017 | Streaming novinky

Pro nové i staré zákazníky zdražuje od října americký Netflix nejoblíbenější měsíční plán o dva dolary. Není to náhodný krok, před startem podzimní sezóny má Netflix hodně nabito (druhá sezóna Stranger Things a The Crown), navíc jeho pozice začíná být hodně silná. Jsou za tím ještě jiné důvody? A chystá zdražení také u nás?