FB pixel TP pixel
Voyo skoro dotáhlo Netflix. Nárůst předplatitelů namlsal, zdražuje část obsahu na Slovensku © Voyo / TV Nova

Voyo skoro dotáhlo Netflix. Nárůst předplatitelů namlsal, zdražuje část obsahu na Slovensku

Na festivalu v Karlových Varech oznámili zástupci televize Nova, že jejich streamovací služba Voyo má v Česku a na Slovensku více než 850 tisíc předplatitelů. Pokračuje tak v dotahování Netflixu a stále je reálné, aby do konce roku 2025 dohmátla na vytyčený milion předplatitelů.

Streaming novinky 10. 7. 2024 11:40 | Streaming novinky

Voyo sice na našem trhu působí od roku 2011, ale teprve od roku 2020 se staronovým majitelem PPF a novou vytyčenou strategií ho můžeme považovat za opravdového hráče. Ostatně posuďte sami následující růst předplatitelů: Ještě v roce 2020 mělo české Voyo odhadem 30 tisíc předplatitelů, tedy víceméně stejně jako předchozích několik let. O něco méně poté bylo na Slovensku. S novou strategií od konce roku 2020 se začalo stoupat a v září 2021 už to vypadalo na cca 150 tisíc předplatitelů, v prosinci 2022 to počet stoupl na 250 tisíc. Od tohoto ledna potom Voyo reportuje 350 tisíc, v říjnu 2022 už to bylo 400 tisíc, v únoru 2023 padla hranice 500 tisíc, v listopadu 2023 650 tisíc. V dubnu to bylo 820 tisíc a nyní, na začátku července, jsme na čísle 850 tisíc předplatitelů. Prostým dvoutřetinovým poměrem vše vychází tak, že Česko by mělo mít cca 560 tisíc předplatitelů. Z grafu níže vyplývá, že dosáhnout hranice 1 milionu předplatitelů na obou trzích dle plánu do konce roku 2025 je stále reálné. Skupina PPF reportovala překročení hranice 1 milionu ve své výroční zprávě už dříve, ale tam započítává i další Voyo trhy, tedy Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko či Chorvatsko.

Voyo skoro dotáhlo Netflix. Nárůst předplatitelů namlsal, zdražuje část obsahu na Slovensku © Voyo

Za růstem předplatitelů stojí podle představitelů Novy především investice do původního obsahu. Letošní rok odstartovala chválená Metoda Markovič: Hojer, pokračovalo se kriminálkou Policie Hvar či dokumenty jako Případ Stodolovi či Málo mě znáš o zpěvačce Ivetě Bartošové. Ta stála v centru pozornosti v jarní závěrečné třetí řadě seriálu Iveta. Jaro se také neslo v úspěšném restartu česko-slovenské verze Survivora. Nova je tedy zdaleka nejen největším producentem původní české seriálové tvorby po streaming, ale soupeří také s Netflixem o exkluzivní distribuci novinek z kin, letos to byla například Aristokratka ve varu, již tento týden dorazí na platformu další letošní kinohit, Sladký život. Ať už si o původní české tvorby myslíte cokoliv, na diváky funguje, především na ty, které potřebuje Nova přetáhnout ze svých či jiných televizních obrazovek či z českých kin. Proto se bude do podobných titulů dále investovat, nejočekávanějším přírůstkem by měla být druhá řada seriálu Metoda Markovič, která se bude věnovat pátrání po spartakiádním vrahovi Strakovi.

Ředitelka digitálu Novy Lucie Oravčíková tvrdí, že za úspěchem stojí aktivní komunikace s divákem a jeho potřebami a chytře zvolený vlajkový obsah. „Cílem bylo najít House of Cards pro Voyo. A já myslím, že letos se to díky seriálu Metoda Markovič podařilo,“ podotýká Oravčíková. Výhodou je samozřejmě i fakt, že Voyo se do svých aktivit pustilo ve velkém jako první z českých televizních stanic. Prima spustila svou VOD službu Prima+ až o dva roky později, Česká televize stále na přebudování svého iVysílání pracuje. Nova tak byla agilní v naslouchání trendům a investice do digitálu se jí bohatě vyplatila, i když síla lineárního vysílání v Česku neklesá tak rapidně jako v západních zemích.

Voyo doráží na Netflix

Voyo tak šlape v českých a slovenských kruzích na paty Netflixu. Ten svoje lokální čísla nezveřejňuje, ale podle odhadů z trhů by jeho počet předplatitelů neměl být u nás vyšší než 700 tisíc předplatitelů (+ 300 tisíc na Slovensku). Zatímco Netflix a Voyo aktuálně hrají první ligu, další hráči výrazně ztrácejí. Podle odhadů a výzkumů by mělo být s velkým odstupem na třetí příčce (HBO) Max s čísly okolo 350 tisíc předplatitelů, konkurenční Disney+ s čísly cca max 250 tisíc a teprve za nimi s odstupem SkyShowtime (max 150 tisíc). U Amazon Prime Video se stále bavíme o metě cca 100 tisíc, Apple TV+ by v našich končinách neměl mít ani polovinu.

Samostatnou kapitolou je Prima+, která sice reportuje cca 1 milion registrací, ale tam jsou zahrnuti i uživateli se zdarma tarifem, jeden ze dvou placených tarifů podle Primy využívá cca 120 tisíc předplatitelů. Uvidíme dále, jak se situace u nás bude vyvíjet, záležet kromě obsahu totiž bude i na ceně. Voyo na rozdíl od svých pronásledovatelů (SkyShowtime, Disney+, Max) zatím u nás nezdražilo, ale na Slovensku už své předplatitele informovalo, že ze základní nabídky vyřazuje veškerý sportovní obsah a od srpna všechny přenosy z Nova Sport 1 až 6 (slovenská fotbalová liga, Liga mistrů, Formule 1, NHL) plus nově Canal+ Sport (Premier League) najdou předplatitelé jen v novém balíčku, který stojí dvojnásobek stávajícího (12 eur). To může s růstem předplatitelů u našich sousedů částečně zahýbat.

Voyo skoro dotáhlo Netflix. Nárůst předplatitelů namlsal, zdražuje část obsahu na Slovensku © Voyo / PFF

Zdroj: Voyo / PPF

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 986 zobrazení   10 se líbí
Hollywoodský gigant mění šéfa. Domov Top Gunu či Transformers čekají velké změny
Hollywoodský gigant mění šéfa. Domov Top Gunu či Transformers čekají velké změny
08.07.2024 17:40:00 | Streaming novinky

To, o čem se poslední léta spekulovalo, měsíce už i veřejně psalo a poslední dny už bralo za hotové, je nyní oficiálně venku. Studio Paramount se dohodlo na převzetí se společností Skydance a její šéf, David Ellison, se stane novým šéfem světoznámé značky s horou v logu. Jedna kapitola končí, druhá začíná.

Nová sci-fi Netflixu je globálním hitem. Oslňuje stoprocentním hodnocením kritiků
Nová sci-fi Netflixu je globálním hitem. Oslňuje stoprocentním hodnocením kritiků
03.07.2024 17:00:00 | Streaming novinky

Streamovací služba Netflix si připisuje další výrazný úspěch. Nový sci-fi seriál Supergen sbírá nadšená hodnocení kritiků a ukazuje, že i za málo peněz může vzniknout hodně streamovací zábavy. Projekt zaujal diváky po celém světě.

Seriálový Pán prstenů napravuje chyby. Odhaluje děsivé mohylové duchy z knih, Sauron se změní
Seriálový Pán prstenů napravuje chyby. Odhaluje děsivé mohylové duchy z knih, Sauron se změní
28.06.2024 18:40:00 | Streaming novinky

Pán prstenů: Prsteny moci přinesou ve své druhé řadě kromě nových postav i z filmů dosud neznámou sílu zla. Takzvaní mohyloví duchové přitom v původní trilogii hrají zásadní roli a téměř Froda i jeho přátele připraví o život. Tvůrci rovněž slibují Saurona, který bude mnohem věrnější knihám i tomu temnému pánovi, jehož známe z filmů Petera Jacksona.

Seriálový Harry Potter a další novinky Maxu nebudou exkluzivně online. Jde o peníze
Seriálový Harry Potter a další novinky Maxu nebudou exkluzivně online. Jde o peníze
26.06.2024 13:30:00 | Streaming novinky

Společnost Warner Bros. vlastnící streamovací platformu Max právě oznámila, že bude nově velké seriálové projekty založené na oblíbených franšízách, jako je Harry Potter, sdružovat pod značkou HBO Originals. Cílem je sjednotit kvalitu a očekávání diváků. Roli však hrají i finance.