FB pixel TP pixel
10 nejlepších českých herců historie (100 LET REPUBLIKY) © TMDB

10 nejlepších českých herců historie (100 LET REPUBLIKY)

Pokračujeme v našem česko-slovenském ohlédnutí za historií. Dnes se dostaneme k žebříčku desítky nej českých herců naší historie. Vzali jsme to pěkně od počátků a našli pro každé desetiletí vždy jednoho vítěze a pak další významná jména.

České novinky 24. 10. 2018 20:50 | České novinky © TMDB

Zdeněk Štěpánek

Kdo jiný z domácích herců se může pyšnit tím, že ztvárnil tolik významných historických postav? Zdeněk Štěpánek byl nejspíše první opravdovou evropskou hvězdou, kterou československá kinematografie zrodila. Po anabázích v méně známých němých filmech dostal roli sv. Václava ve stejnojmenném snímku, který byl nejdražším projektem tehdejšího čs. filmu. Vzhledem k tomu, že Václav vyšel krátce před nástupem zvukového filmu, stal se prvním domácím propadákem. Štěpánek však uspěl i v mluvených rolích a zahrál si v Bílé nemoci či Nezbedném bakaláři. Vrchol kariéry jej pak potkal v padesátých letech, kdy postupně ve Vávrově husitské trilogii ztvárnil Jana Husa, Jan Žižka a Prokopa Holého. Když zemřel, zanechal po sobě podobně talentované potomky, dnešní populární herce Petra Štěpánek, Janu Štěpánkovovu a zesnulého Martina Štěpánka. Nedostalo se na: Theodor Pištěk.

© TMDB

Oldřich Nový

All or Nothing | Slovensko | 2017 | Komedie | Romantická komedie

Žižkovský rodák, který se na vrcholu své herecké kariéry stal největším miláčkem téměř každé provrepublikové ženy, to byl slavný elegán Oldřich Nový. Roku 1922 se sice objevil v němém snímku Neznámá kráska, dalších dvanáct let však postupně budoval kariéru v Brněnském Národním divadle pod vedením Františka Neumanna a filmové nabídky odmítal. S příchodem zvuku se však naplno vrhl do víru kinematografie a ve třicátých letech si zahrál převážně v romantických komediích, ve kterých představoval vždy elegantního milovníka. Největší úspěchy slavil s filmy Kristián a Eva tropí hlouposti, hrát pak nepřestal ani během německé okupace, kdy se ukázal třeba ve Valentinu Dobrotivém. Po nástupu komunismu rolí ubývalo, ale Nový si ještě stihl z režimu mírně vystřelit ve filmech Pytlákova schovanka a Světáci, přičemž ve druhém jmenovaném přímo řekl: „Pravda, rok 1948 trochu uškodil mým snahám.“ Jeho poslední rolí byl ženich pro tetičku v komediálním seriálu Taková normální rodinka. Skončil tedy tak, jak začal, coby milovník žen. Nedostalo se na: Hugo Haas, František Filipovský, František Smolík.

 47 %
Sledovat Online na České kino  České kino | od 5. 12. 2022
Sledovat Online na Google Play  Google Play | od 10. 12. 2017
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 1. 6. 2020
Sledovat Online na Max  Max | české titulky | český dabing | od 8. 3. 2022
Sledovat Online na O2TV  O2TV | český dabing | od 15. 4. 2024
Sledovat Online na Voyo  Voyo | český dabing | od 4. 2. 2021
© TMDB

Vlasta Burian

Svého času patřil mezi hvězdy pražské Sparty a v brance letenského týmu předváděl coby brankář jeden výstavní výkon za druhým. Nakonec u něj však zvítězil kabaret a začal se živit jako komik, nejprve právě v kabaretu, posléze v divadle a nakonec ve filmu. Objevil se nejprve ve čtyřech němých snímcích, posléze si jej však všiml režisér Karel Lamač a obsadil jej do komedi C. a k. polní maršálek. Rázem se zrodila komediální hvězda první velikosti. Burian exceloval i v dalších Lamačových filmech (Funebrák, Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa), další slavná díla pak natočil s Macem Fričem ( Tři vejce do skla, Anton Špelec, ostrostřelec). Jeho kariéru nezbrzdila ani německá okupace, po ní jej však komunisti zavřeli a odsoudili ke kolaboraci. Burian ve vězení značně zeslábl a i když se po propuštění na popud Jana Wericha a Jiřího Frejky vrátil k filmu i divadlu, jeho popularita byla pryč. Zvládl se ještě proslavit jako rádce Atakdále v pohádce Byl jednou jeden král, jeho další počiny z let padesátých však už nestojí za zmínku. Nedostalo se: Jaroslav Marvan.

The Shannara Chronicles © TMDB

Jan Werich

The Shannara Chronicles | USA | 2016 | Fantasy seriály | Čarodějové

V anketě Největší Čech obsadil šesté místo a mnozí jej označují jako jednoho z největších herců naší historie. Jan Werich bezpochyby byl všestranným umělcem, který uspěl na spisovatelském, divadelním i filmovém poli. V období první republiky založil spolu s Jiřím Voskovcem Osvobozené divadlo a v jeho hrách a filmech (Hej-Rup!) přinášel lidem radost. Během války musil uprchnout z Čech, díky levicovému smýšlení však po osvobození a následném únorovém převratu na rozdíl od Voskovce zůstal a pokračoval ve své tvorbě. Roku 1951 natočil ve spolupráci s Macem Fričem legendární dvojfilm Císařův pekař a pekařův císař, kde mistrně ztvárnil císaře Rudolfa II. O rok později pak v jedné z nejlepších československých pohádek Byl jednou jeden král zahrál hlavní roli Já I., který si vyznání své dcery Marušky nejprve špatně vyloží, aby posléze doplatil na svou hloupost. Později se objevil v Zemanově trikovém počinu Baron Prášil jako kapitán lodi, jež v žaludku nestvůrné velryby proplul všechna světová moře. V šedesátých letech rovněž napsal knihu pohádek Fimfárum, kterou později i namluvil v podobě několika krátkometrážních zpracování. Posmrtně se pak jeho veledílo nedávno dočkalo i tří celovečerních adaptací.

 71 %
Shushybye © TMDB

Rudolf Hrušínský

Shushybye | USA | 2013

Mnohými znalci je považován za nejlepšího herce naší historie a kdyby mohl hrát v zahraničí, vídali bychom jej vedle Laurence Oliviera či Petera O‘Toolea. Rudolf Hrušínský byl po celou svou kariéru všestranným hercem, který dokázal sehrát desítky rozdílných rolí. Začal jako student Vaněk v komedii Mace Friče Cesta do hlubin študákovy duše, po válce zkusil režii a hlavní roli v Pancho se žení a později, poté, co přibral pár kil, nezapomenutelně ztvárnil Josefa Švejka ve dvou filmových zpracování Haškova díla (Dobrý voják Švejk, Poslušně hlásím) . Roku 1968 pak zazářil v jednom z nejlepších filmů československé kinematografie, v adaptaci Fuksova Spalovače mrtvol. Po příjezdu okupačních armád se sice zařekl a chvíli ve filmu nevystupoval, vrátil se však v mnoha dalších počinech a opět prokázal svůj dramatický i komediální talent (Vesničko má středisková). Čest jeho jménu dělali i jeho potomci - Rudolf Hrušínský ml., Rudolf Hrušínský nejml. a Jan Hrušínský.

© TMDB

Miloš Kopecký

Butterflies Are Free | USA | 1972 | Drama | Vztahy

Charismatický představitel nejrůznějších filmových záporáků v mládí ve filmu neuspěl a věnoval se převážně divadlu. Kvůli neúspěchu ve filmu velice psychicky trpěl a postupně se u něj rozvinula bipolárně afektivní porucha, kterou trpěl až do konce života. I přes tento zdravotní handicap obšťastnil diváky ve filmech Byl jednou jeden král či Dobrý voják Švejk a následně nezapomenutelně ztvárnil Barona Prášil ve stejnojmenném filmu. Později začal být obsazován do rolí všelijakých padouchů, vzpomeňme role Hogo Fogo či Ruperta Kratzmera ve filmech Limonádový Joe resp. Adéla ještě nevečeřela. Hlavní roli ztvárnil i v sérii o Alfonsi Karáskovi či kultovní komedii Zítra to roztočíme, drahoušku...! od režiséra Petra Schulhoffa.

 72 %
Battlestar Galactica: Blood & Chrome © TMDB

Petr Čepek

Battlestar Galactica: Blood & Chrome | Kanada | 2012 | Sci-fi filmy | Space opera

Petr Čepek ve filmu debutoval v roce 1966 a zahrál si v klasických filmech Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, Údolí včel či Zabil jsem Einsteina, pánové…. Ztvárňoval psychologicky silné role, v letech osmdesátých však dokázal uspět i v populárních komediích. Díky přátelství se členy Divadlo Járy Cimrmana tak pobavil tisíce diváků v Postřižinách jako dobrovolný hasič a coby předák mysliveckého spolku ve Slavnostech sněženek, případně v roli neurotického producenta v Trháku či jednoho ze Tří veteránů. Po revoluci se Čepek vrhl do víru divadla a začal vyučovat na DAMU. Poslední roli Fausta v Lekci Faust už natáčel v bolestech a krátce po dokončení filmu zemřel, přičemž ještě získal in memoriam Českého lva.

 71 %
Sledovat Online na Google Play  Google Play | od 1. 10. 2016
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 11. 11. 2022
© TMDB

Miroslav Donutil

Brněnský patriot se proslavil v roce 1978 jako Nikola Šuhaj v adaptaci Olbrachtova díla Balada pro banditu a následně se objevil i v Postřižinách a mnoha televizníc filmech. Po revoluci nabrala jeho kariéra raketový vzestup a Donutil zazářil v kultovních počinech Tankový prapor a Černí baroni. Po boku Bolka Polívka představil slavné Dědictví aneb Kurvahošigutntág a roku 1998 obdržel Českého lva za roli v černé komedii Pasti, pasti, pastičky režisérky Věry Chytilové. O rok později pak vynikajícím způsobem ztvárnil otce Šebka ve filmu Pelíšky a v novém miléniu uspěl v Románu pro muže, televizní inscenaci Můj strýček Archimédes či v seriálu Doktor Martin. Nedostalo se na: Bolek Polívka

© TMDB

Ivan Trojan

I když se Trojan začal ve filmech objevovat už za normalizace, ale pořádně se prosadil až po pádu komunismu. Po roce 2000 uspěl v kultovních počinech české kinematografie a jeho výkony v Samotářich, Smradech, Musím tě svést či Václavovi mu přinesly prestižní ocenění Český lev. Kromě toho se objevil i v Příbězích obyčejného šílenství, Karamazových a samozřejmě hitu posledních let, dvojici pohádek Anděl páně. Vedle filmu uspěl i na seriálovém poli, o jeho výkony se mohly opřít počiny Četnické humoresky, Čtvrtá hvězda a Svět pod hlavou. Trojan je dodnes brán jako elitní domácí herec a je rozhodně škoda, že si jeho talentu nevšimli zahraniční filmaři. Nedostalo se na: Jiří Macháček

Les Pee-Wee: L'hiver qui a changé ma vie © TMDB

Karel Roden

Les Pee-Wee: L'hiver qui a changé ma vie | Kanada | 2012 | Drama

Nu a koho vybrat ze současnosti? Byť se podle mnohých náš současný film nachází v krizi, stále nabízí kvalitní a talentované umělce. Nad všemi stále ční Karel Roden, který sice zahájil kariéru už v osmdesátých letech a velkých úspěchů dosáhl i v dalších desetiletích, musíme jej zmínit jako nejlepšího herce současné dekády. Uspěl jako přeživší z Lidice mistrně ztvárnil Němého v adaptaci komiksu Alois Nebel a povedlo se mu ztvárnit oba dva Masaryky, tedy Tomáš Garriquea i jeho syna Jana, přičemž za druhou jmenovanou roli získal Českého lva. Jako jediný český herec v poslední době pronikl i do Hollywoodu a můžete ho vidět ve filmech jako Blade II, Hellboy a především 15 minut.

 65 %
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 11. 2. 2023

Nové naděje

Náš film stále produkuje kvalitní herce, kteří se snaží navázat na odkaz svých předchůdců. Rozhodně musíme zmínit univerzálního Ondřej Malého, který za roli v Poutech obdržel Českého lva a dnes je již pravidelným účastníkem nejrůznějších filmů. Zmínku si zaslouží i trio z Dejvického divadla Martin Myšička, David Novotný a Václav Neužil, bez kterých si v poslední době nejde žádný domácí seriál ani film představit. Nadějně se rovněž rozvíjí kariéra Stanislava Majera, který naposledy naprosto mistrným ztvárněním Rudolfa Slánského v Tomanovi snad už napořád umlčel své kritiky.

 709 zobrazení   28 se líbí
10 nejlepších českých režisérů historie (100 LET REPUBLIKY)
10 nejlepších českých režisérů historie (100 LET REPUBLIKY)
24.10.2018 9:30:00 | České novinky

Vybrat deset nejlepších režisérů za 100 let republiky je úkol zhola nemožný. Přesto jsme se o to pokusili, a bájnou desítku jsme pro jistotu ještě doplnili desítkami dalších tvůrců, kteří jdou a nebo (doufejme) půjdou v jejich šlépějích.

10 nejlepších českých seriálů historie (100 LET REPUBLIKY)
10 nejlepších českých seriálů historie (100 LET REPUBLIKY)
22.10.2018 21:40:00 | České novinky

Během 100 let česko-slovenské samostatnosti vznikly desítky, ne-li stovky památných televizních děl. Vybrat z nich 10 nejlepších se proto jeví jako čiré bláznovství. Přesto jsme se o to pokusili a dali dohromady desítku seriálů, které by měl znát opravdu každý.

Jak se točí pro Netflix? Režisér Jan Pavlacký vypráví o seriálu Haunted
Jak se točí pro Netflix? Režisér Jan Pavlacký vypráví o seriálu Haunted
22.10.2018 13:10:00 | České novinky

Minulý pátek měl na Netflixu premiéru první seriál, který nejenže se natáčel v Česku, ale točili ho poprvé sami čeští tvůrci a vůbec na něj můžeme být dost hrdí. O tom, jak se točí pro Netflix, jak vznikl nápad na Haunted a co bude dál, jsme si povídali s režisérem Janem Pavlackým.

10 filmů o životě v protektorátu Čechy a Morava
10 filmů o životě v protektorátu Čechy a Morava
17.10.2018 19:50:00 | České novinky

Nedávno jsme si připomněli smutné výročí Mnichovské dohody, která sebrala Československu Sudety. O půlrok později pak německá vojska pod velením Johannese Blaskowitze obsadila i zbylé území a vznikl Protektorát Čechy a Morava. Právě filmům, jež se odehrávají v této pro český národ tragické době, si připomeneme v naší topce.