FB pixel TP pixel
Všechny nej události o Netflixu, HBO a online filmech za rok 2018 © TMDB

Všechny nej události o Netflixu, HBO a online filmech za rok 2018

Jaké nejdůležitější události se letos odehrály okolo Netflixu, HBO nebo Amazonu? Které služby začaly, které se rozšiřovaly, které zlevňovaly a které skončily? Co nás čeká příští rok? Mrkněte na naše shrnutí, ať máte perfektní přehled o všech číslech, faktech a novinkách.

Filmové novinky

Netflix zatím stále nemluví česky

Všechny nej události o Netflixu, HBO a online filmech za rok 2018 © TMDB

Zatímco v Polsku už Netflix po dvou letech točí vlastní seriály ( 1983) a svoji lokální verzi už mají také Řekové nebo Rumuni, Česko zůstává pro Netflix stále bez povšimnutí. Počet lokalizovaných filmů (s titulky či dabingem) sice nabral počátkem září pořádnou rychlost (během týdne přibylo 75 titulů), ale byl to takový ojedinělý výstřel do tmy, navíc Netflix prakticky přestal doplňovat české titulky ke svým původním seriálům. Celkově je počeštěno něco přes 330 titulů, tedy ani ne 10 % z celkové nabídky (4.500+). Dočkáme se změny u příležitosti třetích narozenin Netflix expanze na počátku ledna? Zprávy o příchodu Netflixu nemáme, ale jak už to tak u Netflixu bývá, rád si nechává překvapení na poslední chvíli. Zatím platí, že na Netflixu najdete dva české filmy (Lída Baarová a Milada), premiéru měl letos také americký seriál Haunted natočený ale českými tvůrci (máme rozhovor s režisérem Janem Pavlackým) a v Česku a příští rok se u nás začne natáčet další netflixovská produkce.

© TMDB

Amazon se snaží mluvit česky

Starman | USA | 1984 | Sci-fi filmy | Mimozemšťané

Zatímco Netflix přidává tituly s českou podporou jakž takž pravidelně, Amazon Prime od svého celosvětového spuštění v prosinci 2016 měl dlouhou dobu v nabídce jen tři česky dabované tituly (Mr. Robot, Živí mrtví: Počátek konce, Into the Badlands). Během léta se začalo něco dít a na Amazonu se objevily dokonce i první české i zahraniční filmy nahrané přímo českým distributorem Blue Sky (Láska je láska, 30 dní dlouhá noc, Jak vyloupit spermabanku) a některé velké filmy opatřené alespoň titulky (Spider-Man). Překvapivě mají české titulky i seriály jako The Looming Tower, McMafia nebo This is Us, které patří ke špičce seriálové nabídky na Amazonu. Zprávy o větší lokalizaci zatím také nejsou.

 70 %
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | od 12. 1. 2023
© TMDB

Alza filmy končí

Blue Thunder | USA | 1983 | Akční filmy | Letadla

To, o čem se spekulovalo celý rok 2018, se stalo na konci října realitou. Eshop Alza.cz uzavřel svojí online videopůjčovnu, kde během největší slávy nabízel více než 1000 titulů. Oficiální důvody nikdy nezveřejnil, ale pokud se něco zavírá, tak to zřejmě finančně nefunguje. I přes svojí sílu nedokázala Alza získat silné “áčkové tituly”, české filmy nebo menší evropské nebyly zřejmě pro stávající zákazníky natolik zajímavé. Po Kinománii, Topfunu či Iviu je to další křížek na pohřebišti původních českých online půjčoven a vzhledem k nástupu zahraniční konkurence jako Netflix či HBO to zřejmě nebude poslední.

 64 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Poctivý akční film a jeden z nejlepších kousků pro fanoušky helikoptér.

Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 11. 11. 2022
© TMDB

Mall.TV startuje

Stranger Than Paradise | USA | 1984 | Drama | Road Trip

Loňský podzim byl plný bouřlivého odchodu významných lidí ze Stream.cz, šéfproducent Lukáš Záhoř a další nakonec přijali nabídku eshopu Mall a rozhodli se společně vybudovat internetovou televizi Mall.TV. Po přípravách odstartovala televize začátkem října a nabídla pořady jmen známých už ze Streamu - třeba Adam Gebrián nebo Roman Vaněk. Tahounem hrané tvorby jsou dva původní seriály Život je hra a Stylista, zdarma jsou také v nabídce vybrané fajnšmekrovské filmy z nabídky Aerofilms. Pořady mají sloužit jako zábava pro nakupující Mall.TV a propojení s vybranými kategoriemi (kosmetika, vaření, hry), zpoplatnění se zatím neplánuje.

 76 %
Sledovat Online na DaFilms  DaFilms | od 15. 8. 2022
Sledovat Online na KVIFF TV  KVIFF TV | české titulky | od 6. 6. 2022
© TMDB

HBO GO prudce zlevňuje

Conan the Destroyer | USA | 1984 | Fantasy filmy | Čarodějové

Na podzim minulého roku se HBO GO konečně začalo prodávat i napřímo, bez nutnosti smlouvy s kabelovým operátorem klasického HBO, letos v září se silná středoevropská pobočka pustila do dalšího boje s nastupujicí konkurencí Netflixu. Původní předplatné 199 Kč zlevnilo na 129 Kč, čímž se vzhledem ke kvalitě nabídky a stoprocentní české podpoře stalo HBO GO nejlepší službou v poměru cena / výkon. Na hozenou rukavici zatím částečně odpověděl jen Obbod, který zlevnil pro nové zákazníky dočasně cenu do konce roku ze 180 na 99 Kč.

 59 %
© TMDB

EU reguluje nabídku půjčoven

Bachelor Party | USA | 1984 | Komedie | Situace

Hned dvě přímé změny a jednu nepřímou připravila letos Evropská unie pro online video platformy. Od začátku dubna platí nařízení, že nabídka placených půjčoven za předplatné musí být stejná ve všech zemí EU a řídí se podle toho, kde je majitel papírově doma. Zatímco kdysi jste se mohli vypravit do Británie a omrknout výrazně bohatší nabídku místního Netflixu, teď už se vám ukazuje všude vaše česká nabídka. Cílem je nedělat rozdíly při přejezdu hranic, tedy podobně jako u mobilního roamingu. Druhé nařízení vstupuje v platnost postupně, podle nového nařízení EU musí Netflix, HBO a spol nabízet alespoň 30 % evropského obsahu na území EU. A nebo se “vyplatit” tím, že budou přispívat do národních fondů. Spočítali jsme, že největší hráči se do této hranice zatím nevejdou, ale vzhledem k tomu, že pro Netflix a HBO je spolupráce s národními subjekty nejen otázkou povinností, ale i lepší cesty k divákům v dané zemi, nebude jim nové nařízení dělat až takový problém. Třetí novinka je pro půjčovny vedlejší, týká se návrhu nové směrnice autorského zákona, která je namířena v boji proti velkým monopolům Google a Facebooku, stejně jako proti pirátským uložštím. O definitivní verzi se díky kontroverzním článkům 11 a 13 povede ještě velký boj.

 63 %
© TMDB

Disney a Warneři se chystají na boj proti Netflixu

Rumble Fish | USA | 1983 | Krimi filmy | Krimi drama

Nástup nových půjčoven od zavedených studií Disney a Warner sledujeme spíše z povzdálí, protože se nás zřejmě zatím nebude týkat. Dlouho ohlašovaná nová služba Disney + má sice už českou stránku, ale zatím se neví, jak moc dlouho po americkém spuštění na podzim 2019 k nám dorazí. Americké weby se předhánějí v oznámení, které filmy a seriály se na Disney + exkluzivně objeví (všechny klasické disneyovky, pixarovky, nové Marvelovky a postupně i všechny Star Wars plus nové seriály ze světa Star Wars či Marvelu), ale o celosvětových plánech zatím většina z nich mlčí. To samé platí pro chystanou platformu studia Warner, kam chce shromáždit nejen své největší klenoty jako Pán prstenů, Harry Potter, ale také klasiky typu Přátelé nebo původní seriály ze světa DC komiksů. Zatímco souboj Disney a Netflix bude na ostří nože, protože Disney halasně vypověděl exkluzivní smlouvu s Netflixem, u Warnerů čekejme pragmatičtější přístup. Netflix nedávno zaplatil 100 milionů za to mít Přátele i v roce 2019 u sebe a díky dobrým vztahům vídáme v premiéře hodně warneráckých seriálů (všechny komiksovky stanice CW, v lednu se chystají Titans).

 72 %
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 30. 5. 2023
Sledovat Online na SkyShowtime  SkyShowtime | české titulky | od 14. 10. 2023

Netflix to myslí s velkými filmy vážně

Všechny nej události o Netflixu, HBO a online filmech za rok 2018 © TMDB

Zatímco ještě před rokem byly netflixovské exkluzivní akvizice filmů levné a tudíž pro smích, letos se situace prudce mění. Netflix investoval nemalé prostředky do nákupu filmů, které se ještě na začátku roku 2018 objevovaly v plánech i pro česká kina, ale vzhledem k nejistým výsledkům se americké studio rozhodlo si nechat raději zaplatit od Netflixu peníze na dřevo. V únoru se takto online objevil online horor Cloverfield Paradox, o měsíc později šlo všude kromě USA online ambiciózní sci-fi Anihilace a pořádná akvizice se odehrála v létě, kdy Netflix koupil nového Mauglího. Sázka na velké pecky sice nepřinesla očekávané uznání, ale od toho měl Netflix rozjetou ještě druhou linii. Investoval také do náročnějších filmů jako bylo klaustrofobické drama 22 July, coenovský western The Ballad of Buster Scruggs, ambiciózní velkofilm Outlaw King a naposledy žhavý oscarový kandidát Roma. Většina filmů se objevila ve velmi omezené míře i v amerických kinech (u Romy překvapivě i v českých), čímž Netflix chce jednak splnit podmínky pro zařazení do oscarových soutěží a pak si vychovává diváky i jinde. Spekuluje se, že příští rok si možná koupí nějaký kinořetězec a nebo alespoň uzavře smlouvu s IMAXem.

© TMDB

Kolik lidí u nás má Netflix a další služby?

Poltergeist | USA | 1982 | Horory | Démoni

Data o počtech předplatitelů Netflixu či HBO jsou oficiálně nedostupná, občas se ale objeví zajímavá celková statistika, která hodně čísel poodhalí. Mapovat český trh se snažíme už delší dobu a na jaře jsme o tom přednášeli na konferenci TV CON, na podzim jsme potom rozebrali také statistickou zprávu ČSÚ. Ta říká, že celkově si u nás podobné služby předplácí 350.000 lidí. Rozpadem se dostaneme na hledání čísla, u Netflixu stále odhadujeme česká čísla v mezi plus mínus 50.000. Zpráva ČSÚ ukazuje, jak moc koukáme v těchto číslech na záda nejen státům západní Evropy, ale také třeba Polsku nebo Rumunsku.

 73 %

Budoucnost online filmů vypadá skvěle

Všechny nej události o Netflixu, HBO a online filmech za rok 2018 © TMDB

Podle nejnovější studie společnosti Ampere budou celosvětové tržby za online filmy a seriály už příští rok vyšší než tržby z kin, zhruba ve výši 45 miliard dolarů. V USA či ve Velké Británii to platí už letos, teď se čeká na zbytek světa. U nás je poměr zhruba šestinový - 350 milionů (online) vs 2,2 miliardy (kina). Do výroby čistě online filmů se také plánují ještě větší investice než letos, Netflix chystá více než 200 původních či zakoupených filmů, seriálů či dokumentů a hodlá utratit více než 13 miliard. Jeho hlavní stávající konkurenti, Amazon a Hulu, budou utrácet 5-10 miliard, HBO podle všeho do 5 miliard. Očekávaný nástup Disney+ a nové služby od Warnerů také napumuje další nové peníze do výroby i propagace. Roky 2019 a 2020 budou poté také velkým fantasy bojištěm. HBO finišuje Hru o trůny (a připravuje spin-offy), Amazon připravuje seriálového Pána prstenů a Netflix už točí Zaklínače. Čekají nás krásné časy.

Sophie's Choice © TMDB

BONUS: V Česku je online více než 20.000 titulů, na Slovensku více než 15.000

Sophie's Choice | Velká Británie | 1982 | Drama | Holocaust

Tento rok byl zajímavý i pro nás jako web. Nedávno jsme překonali hranici 20.000 unikátních titulů, které jsou nabízeny v Česku, konkrétní statistika ukazuje, že největší nabídku mají iTunes a Netflix. Na začátku prosince se Filmtoro rozšířilo na Slovensko, kde aktuálně mapujeme více než 15.000 titulů, hodně z nich je přístupných z Česka. Filmtoro nezahálelo ani v jiných oblastech, letos jsme pro vás připravili například nový design, filmový festival v letním kině Černá v Pošumaví, novou speciální sekci pro děti a v nejbližších týdnech se dočkáte i mobilní aplikace.

 75 %
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | od 26. 3. 2020
Sledovat Online na SkyShowtime  SkyShowtime | české titulky | od 1. 9. 2023
 726 zobrazení   14 se líbí
Filmtoro
Jaké jsou nejlepší filmy roku 2018 podle kritiků a odborníků?
Jaké jsou nejlepší filmy roku 2018 podle kritiků a odborníků?
18.12.2018 11:45:00 | Filmové novinky

S nastupujícím koncem roku je sestavování bilančních diváckých a kritických žebříčků již v plném proudu. Které filmy se v roce 2018 nejvíce povedly dle porot Zlatých Glóbů, Oscarů nebo Českých lvů se dozvíme již brzy.

Vánoční megaslevy na iTunes, 150 dobrých filmů za 79 Kč
Vánoční megaslevy na iTunes, 150 dobrých filmů za 79 Kč
17.12.2018 15:00:00 | Filmové novinky

Na iTunes se opět opřely do slev a tentokrát to není jen pár disneyovek. Napočítali jsme celkem 151 akčních, komediálních, dobrodružných a dětských filmů, které si můžete koupit maximálně za 79 Kč.

Nálož Netflix novinek: Punisher, Narcos, Eli a další seriál z Čech!
Nálož Netflix novinek: Punisher, Narcos, Eli a další seriál z Čech!
13.12.2018 17:45:00 | Filmové novinky

Netflix ještě před Vánoci ohlašuje tolik plánovaných akvizicí, že nestíháme vydávát novinky. Rozhodli jsme se proto události z posledních dvou dnů (!) shrnout do jedné větší zprávičky. Dozvíte se, kdy uvidíme nového Punishera či Narcos: Mexiku a že se v Čechách bude natáčet další Netflix seriál.

Seriál Terapie skončí na HBO poslední řadou 7. ledna
Seriál Terapie skončí na HBO poslední řadou 7. ledna
11.12.2018 17:10:00 | Filmové novinky

Po osmi letech se uzavře ordinace Karla Rodena, který jako psychoterapeut pomáhal svým pacientům v jejich osobních a pracovních problémech. Dlouho odkládaná premiéra třetí a závěrečné řady se uskuteční začátkem příštího roku.