FB pixel TP pixel
 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy

Se Stranger Things vznikla další várka dětských hereckých tvářiček, nad kterými jihne celý internet. Zároveň se však objevuje otázka, zda se dokáží dětští herci vyrovnat se slávou a prosadit se i v případné dospělé kariéře. Pojďme se mrknout na deset filmových hvězd, které to v minulosti zvládly.

Tipy na film

Christian Bale

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Ano, slavný Batman začínal jako dětská tvářička. Své první herecké krůčky dělal v televizních projektech Anastázie a švédské pohádce Mio, můj Mio. Filmem, ve kterém jeho talent mohl objevit celý svět, se ovšem stala až Spielbergova Říše slunce, v níž ztvárnil privilegovaného chlapce Jamieho Grahama, který se následkem války stane vězněm v zajateckém táboře. Na začátku devadesátých let si vedle několika dalších TV projektů zahrál v hudebních dramatech Newsies a Swingaři, za zmínku ale rozhodně stojí i drama Malé ženy z roku 1994. Kolem milénia hrál v několika kultovkách jako jsou Americké psycho, Equilibrium a Království ohně. Uznání si posléze vysloužil především za svůj metodický přístup k hraní, když kvůli mysterióznímu Mechanikovi (2004) snížil svou váhu pouze na 55kg. Vzápětí se mu však podařilo uzmout Jakeu Gyllenhaalovi roli Bruce Waynea, neboli temného strážce Gothamu Batmana v Nolanově trilogii o Temném rytíři. Díky úspěchu a vlivu netopýří série se také mohl věnovat i „riskantnějším“ snímkům, jako jsou Sázka na nejistotu či loňské Vice. Do obdobné kategorie spadá i biografické drama Fighter o boxerských bratrech Wardových. Za výkon v tomto filmu byl v roce 2011 oceněn Oscarem. Dodnes zůstává vyhledávaným hercem napříč žánry.

Drew Barrymore

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Pochází z herecké rodiny už z dob němých filmů, kolem jejich tvorby se tedy pohybovala už odmala. Úspěšnou kariéru nastartovala (podobně jako Christian Bale) ve filmu Stevena Spielberga, když z ní E.T. - Mimozemšťan v roce 1982, tedy v jejích pouhých sedmi letech, udělal hvězdu. Úspěch v nízkém věku a dospívání ve známé rodině však vyústili v problémy s alkoholem a drogami, které často končily zastávkami v léčebnách. Pravděpodobně i díky pověsti, kterou si vysloužila během svého bouřlivého dospívání, byla na začátku devadesátých let obsazována do rolí „zlé holky“, jako např. ve filmu Jedovatý břečťan. V druhé polovině devadesátých let však začala její hvězda opět stoupat, když si mimo jiné založila vlastní produkční společnost. V roce 1996 se objevila v malé roli v kultovním Vřískotu. O dva roky později vznikl první ze tří společných projektů s Adamem Sandlerem Píseň pro nevěstu a ve stejném roce také vznikla romantická variace na Popelku jménem Věčný příběh. Nepolíbená, jež se do kin dostala o rok později, byla prvním projektem, za kterým stála společně se svou produkční partnerkou. Za největší projekt jsou však považovaní Charlieho andílci a jejich pokračování s podtitulem Na plný pecky. Během dalších let Drew pokračovala s projekty komediálního a romantického ražení, namátkou třeba filmy Hudbu složil, slova napsal, Dál než se zdálo a Vyfič!, které bylo zároveň jejím režijním debutem. Naposledy nás velmi bavila v seriálu Santa Clarita Diet, kde ztvárnila realitní agentku zápasící s novým „alternativním“ apetitem – stane se z ní zombie.

Elijah Wood

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Budoucí tvář Froda Pytlíka měla umělecké sklony už jako dítě, ať už šlo o divadlo, zpěv či hru na piano. V roce 1989 Woodovi rodiče prodali své lahůdkářství a rodina se přestěhovala do Hollywoodu, aby byl Elijah blíže castingovým příležitostem. Prvním úspěchem byla rolička v klipu k písni Forever Your Girl zpěvačky Pauly Abdul, který režíroval David Fincher. Zásadní však byla až role v TV filmu Vražda mého otce. Z projektů z první poloviny devadesátých let kritici nejvíce chválili filmy Avalon a Strom snů, později také Ledovou bouři režiséra Anga Lee. V katastrofickém létě 1998 měl jednu z hlavních rolí ve filmu Drtivý dopad a také v kultovní Fakultě Roberta Rodrigueze. To hlavní se však odehrávalo v zákulisí a šlo samozřejmě o získání role Froda Pytlíka v adaptaci knižní série Pán prstenů, jejímž natáčením strávil celkem 4 roky a následně si roli krátce zopakoval i v sérii Hobit. Wood se po Pánovi prstenů kariérně stáhl a začal se věnovat menším projektům. Hned jeho první volba po dokončení role Froda byla ta správná, neboť natočil Věčný svit neposkvrněné mysli. Dále se pustil do animáků Happy Feet či Číslo 9. A vidět jsme ho mohli i v povedeném remaku hororu Maniak či seriálu Dirk Gently. V posledních letech se věnuje moderním technologiím.

Natalie Portman

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Natalie Portman se odmala věnovala divadlu a jejím cílem bylo stát se herečkou. Průlom pro ni byl zisk role v Leonovi, kde jí během natáčení bylo pouhých dvanáct let. Nelze nezmínit také menší roli nevlastní Pacinovy dcery v legendárním filmu Nelítostný souboj, nebo také Burtonův Mars útočí!. O rok později se Natalii podařilo narazit na zlatou žílu – získala roli Padmé Amidaly v prequelové trilogii Star Wars. Ačkoli během následujících let dále natáčela, její prioritou bylo vzdělání. Pamatujete na Social Network a otázku právníků na to, která filmová hvězda studovala na Harvardu? Ano, byla to narážka právě na Natalii. Po dokončení Pomsty Sithů se objevila v dramatu Na dotek, za který získala Zlatý glóbus. Roli Evey ve filmu V jako Vendeta přijala, neboť jí díky jejímu původu byla velmi blízká témata politiky a terorismu. V roce 2006 se objevila v Goyových přízracích, posledním filmu Miloše Formana, a u historických témat ještě zůstala ve filmu Králova přízeň. Klíčový byl rok 2010 a tvorba snímku Černá labuť. Ta jí přinesla všeobecné uznání kritiky, které vyvrcholilo o rok později ziskem Oscara pro nejlepší herečku. Úspěch u kritiky ale neznamenal zanevření na komerčnější snímky. Vedle oscarové Jackie, sci-fi Anihilace či satiře hudebního průmyslu Vox Lux jsme ji mohli vidět i v marvelovské sérii o kladiváři Thorovi, do kterého se dokonce ve filmu Thor: Love and Thunder sama převtělí.

Leonardo DiCaprio

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Božský Leo započal kariéru na konci devadesátých let v různých reklamách a seriálech. Svou první filmovou roli měl v hororovém braku Critters 3, který šel v roce 1991 rovnou na VHS. Leo má ke svému prvnímu filmu dodnes natolik vřelý vztah, že se o něm v interview odmítá bavit. Mnohem vřeleji určitě vzpomíná na Dospívání po americku, do kterého si ho vybral sám Robert De Niro, a Co žere Gilberta Grapea?, který mu přinesl uznání kritiky. S Rychlejší než smrt Sama Raimiho započal svou sbírku režisérů těch nejzvučnějších jmen. Nad Úplným zatměním Agnieszky Holland a Romeem a Julií Baze Luhrmanna však jako ledová hora ční Cameronův fenomén konce devadesátých let, Titanic. Nejbujnější je v současnosti jeho spolupráce s Martinem Scorsesem, s nímž natočil Gangy New Yorku, Letce, Skrytou identitu či Prokletý ostrov a Vlka z Wall Street. DiCaprio však úspěšně spolupracoval i se Stevenem Spielbergem (Chyť mě, když to dokážeš) či Christopherem Nolanem (Počátek). Ačkoli Leo dlouhodobě sbírá pozitivní body za svůj boj za záchranu klimatu, v uvozovkách nejcennější hereckou sošku získal, když proměnil svou pátou nominaci na Oscara s filmem Revenant Zmrtvýchvstání.

Dakota a Elle Fanning

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Dakota svou hereckou kariéru započala v pěti letech, kdy se objevovala v různých procedurálkách a seriálech. Její celovečerní debut přišel s filmem Jmenuji se Sam, ve kterém hraje dceru titulního hrdiny s tváří Seana Penna. Mladší verzi její postavy ztvárnila její mladší sestra Elle. V roce 2004 se Dakota objevila v akčním snímku Tonyho Scotta Muž v ohni po boku Denzela Washingtona a o rok později si ji Steven Spielberg vybral pro roli dcery Toma Cruise ve Válce světů. Spielberg si tehdy pochvaloval její talent a vyspělost navzdory jejímu nízkému věku. Ve stejném roce se Dakotina sestra Elle objevila jako dcera Brada Pitta a Cate Blanchett v dramatu Babel a se stejným párem se setkala ještě během natáčení Fincherova Podivuhodného případu Benjamina Buttona, kde ztvárnila mladší verzi Cate Blanchett. Mezi lety 2009 až 2012 jsme Dakotu mohli vidět ve třech filmech ze série Stmívání, Elle se v roce 2011 objevila v Super 8 J. J. Abramse a v rodinném snímku Koupili jsme zoo. Mladší Elle byla vidět i v dalších letech, a to hlavně díky roli ve filmu Zloba - Královna černé magie, nebo v mysteriózním Refnově hororu Neon Demon z prostředí módního průmyslu, ke kterému mají obě sestry velmi blízko.

Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Harry Potter toho dokázal spoustu. Provázel dětství celé jedné generace filmových fandů, vytvořil z okolí Londýna centrum filmového průmyslu a také zasadil pevné základy pro kariéru (nejméně) třech dětských herců. Malý Daniel Radcliffe celovečerně debutoval ještě před Potterem ve špionážním Agentovi z Panamy. Malá Emma si už v šesti letech umanula, že se stane herečkou a začala tedy o víkendech studovat zpěv, tanec a herectví. První rolí však přesto byla až postava Hermiony. Grint hrál ve školních hrách a Ron byl pro něj také debutem. Po deset let se trojice až na výjimky věnovala výhradně natáčení jednotlivých pokračování série. Daniel během Pottera natočil drama Prosincoví kluci a válečný TV film Legenda o mém synovi, Emma se objevila v televizních Baletních střevíčcích a propůjčila svůj hlas do animáku Příběh o Zoufálkovi. Rupert Grint si zahrál v Prďoších (doporučuji raději tento film nevyhledávat), Lekci řízení, Cherrybomb a černé komedii Neřízená střela. Po ukončení potterovské série se cesty tří herců rozešly a za výrazně úspěšné lze považovat hlavně kariéry Radcliffa a Watson. Zatímco Daniel inklinuje k menším žánrovým projektům, jakými byla hororová Žena v černém, drama Zbav se svých miláčků či prdící komedie o mrtvole Švýcarák, Watson prostřídala role v Charlieho malých tajemstvích či Bling Ring: Jako VIPky s disneyovskou velkopohádkou Kráska a zvíře. Grintovým největším projektem byla zatím seriálová verze Podfu(c)ku.

Saoirse Ronan

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Saoirse Ronan je jednou z dětských hereček, které do velkého Hollywoodu vtrhly rekordně rychle. První celovečerní rolí pro ni byla dcera Michelle Pfeiffer v romantickém Nestanu se tvojí ženou. Role, díky které opravdu prorazila, byla však až ta v Pokání vedle Keiry Knightley a Jamese McAvoye. Spolupráci s režisérem Joem Wrightem si později zopakovala ještě v akčním thrilleru Hanna. Po Pokání byl zájem tvůrců o talentovanou ostrovanku obrovský. Střihla si tak hlavní roli v Pevném poutu Petera Jacksona a v dalších letech ozkoušela jak dramata typu Útěku ze Sibiře, tak potenciální frančízy á la Hostitel. V posledních letech silně inklinuje k uměleckým snímkům výrazných indie hlasů. Objevila se v Grandhotel Budapešť Wese Andersona, romantice Brooklyn či coming-of-age dramedii Lady Bird, za kterou si vysloužila svou třetí nominaci na Oscara. S režisérkou Gretou Gerwig spojila znovu síly i v dramatu Malé ženy.

Ryan Gosling

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Rodilý Kanaďan si v dětství užil šikanu a kvůli obchodnímu povolání svého otce se často stěhoval. Přesto našel zálibu ve vystupování před publikem. Sen se mu z části splnil díky obsazení do Klubu Mickeyho Mouse, kde se setkal mimo jiné s Justinem Timberlakem či Christinou Aguilerou. Po konci dětského pořadu nemohl na pořádnou roli narazit, a tak se soustředil na vážnější role. Kritici vyzdvihli například roli ve filmu Svatý boj, ve kterém ztvárnil židovského neonacistu, oblibu publika a hlavně žen však nalezl se Zápisníkem jedné lásky vedle Rachel McAdams a svůj um dále budoval v Blue Valentine: Milostný příběh a Bláznivé, zatracené lásce. Své herecké nadání a serióznost prokázal nejen v souboji se Sirem Anthony Hopkinsem v Okamžiku zlomu, ale hlavně jako nadaný řidič v dnes už kultovním Refnově filmu Drive. Do vod, ve kterých lze občas ulovit Zlatou sošku, se vydal se Sázkou na nejistotu, hudebním La La Landem (za který byl oceněný Zlatým glóbem), pokračováním neméně kultovního Blade Runnera a hlavně s Prvním člověkem, kde ztvárnil samotného Neila Armstronga.

Kristen Stewart

 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy © TMDB

Původně chtěla být scenáristka a režisérka, přesto začala v 8 letech s herectvím a první vážnější roli měla v dramatu Životní jistoty z roku 2001. Do podvědomí široké veřejnosti se však dostala až další rok díky Úkrytu Davida Finchera, kde hrála dceru Jodie Foster (jenž také začala s herectvím v raném věku, viz. Taxikář). Uznání kritiky si vysloužila také v TV dramatu Mluv, ve kterém ztvárnila dívku, jež téměř přestane mluvit poté, co se stane obětí znásilnění. V roce 2005 režisér Jon Favreau točil trénink na budoucího Iron Mana v podobě dobrodružné Zathury a do filmu obsadil i rostoucí Stewart. Trefou do černého však pro mladou herečku byla samozřejmě role Belly v sérii Stmívání, která se natáčela mezi lety 2008 až 2012. Série byla kasovním trhákem a Kristen tak - navzdory výsměchu řady diváků - poskytla určitou svobodu ve volbě budoucích rolí. V jednu chvíli existovala možnost, že se Kristen přesune od jedné série k druhé, ale zákulisní pletky s režisérem Rupertem Sandersem během natáčení Sněhurky a lovce tomu pravděpodobně zabránily. V roce 2014 ztvárnila dceru Julianne Moore (která za film později získala Oscara) v dramatu o Alzheimerově chorobě Pořád jsem to já a dodnes stihla natočit i propadákové Charlieho andílky či unikátní životopisné drama o princezně Dianě. Zkrátka zkouší všechno možné.

 2 142 zobrazení   17 se líbí
9 filmů, kterými můžete uctít památku zesnulého Rutgera Hauera (75)
9 filmů, kterými můžete uctít památku zesnulého Rutgera Hauera (75)
24.07.2019 20:00:00 | Tipy na film

Ve věku 75 let zemřel filmový drsňák, filozof a upřímný béčkař Rutger Hauer. Za svou kariéru ztvárnil nepřeberné množství ikonických rolí. Byl soupeřem Batmanovi, sekal hlavy v historických bijácích, uměl to i s brokovnicí a postavil se dokonce šmejdu z vesmíru. Připomeňte si ho s námi.

10 nenápadných seriálů na Netflixu, které byste měli vidět
10 nenápadných seriálů na Netflixu, které byste měli vidět
24.07.2019 12:00:00 | Tipy na film

Na Netflixu přibývá tolik nového obsahu, že se v něm divák často ztrácí. Ani nemluvě o tom, že řadu seriálů Netflix prostě upozadí na úkor něčeho většího. Naštěstí je tu Filmtoro, aby vám dalo 10 tipů na nenápadné seriály, které byste si měli dát do „watchlistu“ a věnovat jim co nejdříve svůj čas.

10 seriálů, které musíte vidět na HBO GO
10 seriálů, které musíte vidět na HBO GO
23.07.2019 15:00:00 | Tipy na film

Máte HBO GO a nevíte, co sledovat? Anebo váháte, zda si streamovací službu oblíbené kabelovky pořídit? Kromě argumentu směšné ceny jsme pro vás vybrali 10 seriálových tutovek, kvůli kterým je radost předplatné mít.

10 filmů, pokud se chcete nechat přenést zpět do divokých 90. let
10 filmů, pokud se chcete nechat přenést zpět do divokých 90. let
19.07.2019 | Tipy na film

Do kin konečně dorazila festivalově ceněná pecka Jonaha Hilla Devadesátky. Pokud se vám tahle coming-of-age óda na dospívání skejťáků v devadesátkách líbila a navnadila vás na další filmy zasazené do éry, kdy lidi permanentně nekoukali do smartphonů a “užívali” si života analogově, máme pro vás tuto desítku!