FB pixel TP pixel
10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © Amazon Studios

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022

Rok 2022 se pomalu chýlí ke konci, tak si pojďme shrnout co nejdůležitějšího se letos stalo ve světě filmů, seriálů a streamingu. Vybíráme nejdůležitější zprávy a témata, která se týkala Netflixu, HBO Max, Disney+, ať už celosvětově nebo v našem malém rybníčku.

18. 12. 2022 14:00 | Streaming novinky

10. Netflix ztrácí. A nebo ne?

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © Netflix

Ztráta předplatitelů dva kvartály po sobě. Stažení z Ruska. Propouštění. Přesun ceněných originálů ke konkurenci. Nespokojení zaměstnanci. Omezování sdílení účtů. Neúspěch na poli videoher. Negativních zpráv o Netflixu bylo celý rok na každém rohu dost, leckdo mu předpovídal konec. Je prosinec 2022 a Netflix tu s námi pořád je. Čísla už jsou zase zpátky, akcie od července stoupají, žádné další vlny propouštění nejsou. Firma bude mít letos rekordní tržby 31 miliard, více než všechna kina světa a nehodlá na rozdíl od konkurence příští rok brzdit v investicích do obsahu. Netflix se tedy zakymácel, ne poprvé a rozhodně ne naposled ve své historii, ale pořád je jedničkou a nevypadá to, že si tento titul nechá sebrat.

9. V hlavní roli vrazi, podvodníci a pošuci

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © Netflix

Letošní rok nabídl na každé platformě zajímavou sestavu novinek, různorodé zástupce spojuje jeden zajímavý fakt - hlavní hrdinové často nebyli moc či vůbec normální. Na Netflixu úřadoval Podvodník z Tinderu, šílený vrah Dahmer či lehce pošahaná Wednesday. HBO Max vévodila krvavá bitva prohnilých šlechticů v Rodu draka. U Disney+ vládl buď schizofrenní superhrdina (Moon Knight) či depresivní povstalec (Andor). A nejen novinky - i pokračování sázely na drsnou notu. Cynické hajzly Bandy z Amazonu by si vaše babička nedala za rámeček, na novou řadu Stranger Things na Netflixu už by také malé děti rozhodně koukat neměly. A těch filmů s internetovými a jinými startup šílenci, co se letos urodilo.

8. České filmy z kin rychle na váš gauč

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © Bioscop

Netflix sice žádný původní český seriál zatím nenatočil, jen si začal v Brně vychovávat scenáristy, ale to neznamená, že na český obsah zanevřel. Mezi ním a Voyem se rozhořel zajímavý boj o tzv “první streamingové okno” u největších českých filmů a oba hráči neváhají utratit větší peníze na brzké uvedení českých filmů z kin. Zatímco dříve jsme museli čekat třeba i rok, než i ten nejmenší český film uvede i poslední vesnické letní kino, teď si stačí počkat třeba jen dva tři měsíce a film je hned online. Netflix letos takhle brzy uvedl české kinofilmy jako Mimořádná událost, Tři Tygři ve filmu: Jackpot nebo Slovo. Voyo kontrovalo hity jako Po čem muži touží 2, ve druhém okně brzy po prodeji nabídlo potom Známí neznámí a samozřejmě Vyšehrad: Fylm. Paralelní premiéry kina a streamingu z covidových dob už se nevrátí, ale trh se navždy změnil a skok na streaming trvá jen pár týdnů. Hollywoodu to trvá v průměru 45-60 dní a pro české filmy to brzy také může být nový standard.

7. Kina a streaming společně i proti sobě

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © Netflix

Rok 2020 byl s nástupem pandemie revoluční - filmové premiéry se buď posouvaly nebo přesouvaly na streaming. Zavřená kina způsobila propad návštěvnosti kin o zhruba 70 až 80 % oproti roku 2019. Naopak streamingové společnosti se v té době těšily nebývalému růstu, i když částečně to bylo i díky čerstvému startu většiny z nich (Disney+, HBO Max). V roce 2021 se lidé do kin vrátili jen na půl, návštěvnost sice stoupla, ale proti roku 2019 stále chyběla zhruba půlka. Růst streamingových služeb pokračoval, ale už nebyl tak zběsilý. Dorazily odsunuté premiéry, část distribuce se už nenávratně přesunula na streaming. Letos už situace fungovala normálně, nicméně stále se nečeká, že by se povedlo dohnat rok 2019, chybí zhruba 30 % návštěvníků. Pomalejší přírůstek streamingových společností naznačuje, že přelévaní návštěvníků už se pomalu stabilizuje a výsledky filmů v kinech ukazují, kudy vede cesta. Komiksová pokračování typu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, vybrané animáky typu Mimoni 2: Padouch přichází a poctivé pecky typu Top Gun: Maverick v kinech fungují, naopak dramata typu Vražda v Londýně, Amsterdam či Menu by možná udělala větší parádu online. Některé streamingové pecky jako Predátor: Kořist či Hokus Pokus 2 by naopak do kin jít mohly. Ostatně i Netflix zkouší se svým Na nože: Glass Onion jít do kin více než obvykle. Kina a streaming se tak dál budou přetahovat o zajímavé náměty a tvůrce, i když největší výprodej už skončil. Společné však mají to, že budou muset tváři v tvář ekonomické krizi ukázat, že má cenu za zábavu kdekoliv utrácet.

6. Hra o trůny vyhrála nad Pánem prstenů

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © HBO Max

Porovnávat sledovanost obou dvou fantasy vrcholů roku dost dobře nejde, protože ani HBO Max ani Amazon Prime Video svá streamingová čísla dál nepouští (jen ta televizní, ale fakt je ten, že na ohlasy Rod draka vyhrál na plné čáře. Divácké a kritické hodnocení jasně přeje předkračování Hry o trůny, možná i proto, že právě Hra o trůny ve svém finále tolik lidí zklamala. Naopak Prsteny moci se nevyhnuly srovnání s Jacksonovou (dvojitou) trilogií a nezískaly úplně lichotivé reakce, dokonce se muselo veřejné hodnocení na čas zastavit. Na vizuály sice Amazon jednoznačně vyhrál, ale do další řady si nese hodně úkolů k doplnění.

5. Zdražení nebo reklama

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © Apple TV+

S tím, jak se většina streamovacích hráčů po letech obdivu čistě za přírůstek předplatitelů musí začít vyrovnávat také s vykazováním zisku, přišel na přetřes celý streamingový model. Se zakymácením Netflixu přišla otázka, zda lze na streamingu vůbec vydělat, nicméně jak sám Netflix ukazuje - jde to, ale s rozmyslem. Masivní investice do technologií či obsahu, kterou jeho konkurenti jako Disney+, HBO Max či Paramount+ museli udělat, nevypadá v účetních závěrkách vůbec hezky. Čekejme v dalších letech méně obsahu za dražší předplatné. Netflix se mu chce vyhnout nabídkou nového předplatného s reklamou, Disney+ ale se svojí akční politikou zdražit musí a navíc zavede i reklamu. V tomto hybridním režimu funguje v USA i HBO Max, Peacock či Paramount+. A dříve nebo později ho čekejme i u nás. Ostatně, Apple TV+ začal a i když je jeho knihovna suverénně nejmenší, za předplatné musíte od listopadu vysolit 199 Kč.

4. Veletoče u Disneyho

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © TMDB

Disney+ sice letos přidal nejvíc uživatelů, hned 33,5 miliónu, nicméně to bylo za cenu velkých ztrát a nejisté budoucnosti. Jarní expanze do několika desítek zemí (včetně Česka) najednou, desítky nových Marvel, Star Wars a jiných původních seriálů, zaváděcí slevové akce. Ztráta 1,5 miliardy dolarů za třetí kvartál, pokles akcií a nečekaný odchod Boba Chapeka z pozice šéfa značí, že bezstarostnému utrácení je konec a staronový šéf Bob Iger naordinuje tvrdou léčbu. Čekejte méně Marvel a Star Wars seriálů, což není vlastně vůbec špatně. A také varianty z bodu 4 - reklamu či zdražení.

3. Voyo na vzestupu

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © Voyo

Televize Nova do toho už dupe druhý rok maximálně a mohla tak vykázat skok v počtu předplatitelů z 30 tisíc na 260-270 tisíc jen v Česku za pouhé tři roky. Investice do původního obsahu (Iveta, Případ Roubal, Král Šumavy) se vyplácí, stejně jako agresivní marketing a jasné odlišení se od zahraniční konkurence. V rámci komerčního souboje se navíc její největší soupeř, televize Prima, stále ještě nerozhodl, kdy spustí svoji půjčovnu, Voyo má tak obrovský náskok, který z čistě českých soupeřů nemá aktuálně nikdo šanci dohnat. Pokud nedojde majitelům trpělivost – stejně jako částečně došla už u HBO Max – bude rozhodně patřit mezi TOP 3 českých půjčoven.

2. HBO Max nebo HBO Min?

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © HBO Max

Jestli letos některá streamingová společnost krvácela, bylo to HBO Max. Samotná změna z HBO GO na HBO Max se sice u nás v březnu jakžtakž povedla, ale pak to začalo. Po spojení Warner Media a Discovery začal nový šéf úřadovat a rychle začal osekávat, aby vyrovnal historickou ztrátu. Začaly mizet desítky titulů, skončila další expanze, roztočené seriály rychle končily, natočené filmy putovaly do trezoru a stopku má evropská produkce včetně Česka. Samotná platforma se navíc od příštího roku začne spojovat s Discovery+. To samo o sobě není špatně, pod jednou střechou za jednu cenu dostaneme i dokumentární či reality show obsah, navíc na zcela novém technologickém základu. Čekejme však méně novinek či Warner katalog dostupný na jiných platformách.

1. Streamingové války naplno hoří i v Česku

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022 © Paramount Plus

Příchodem Disney+ do Česka v červnu se prakticky završil nástup streamingových služeb a podobně jako ve většině vyspělého světa se můžeme radovat z téměř kompletní špičky - Netflix, HBO Max, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video. V únoru se spuštěním SkyShowtime budeme mít už pokryto vše a navíc za jednu cenu dostaneme dvě hlavní značky (Peacock, Paramount+), podobně jako jsme získali evropskou verzí Disney+ (která má v sobě obsah Hulu). Zahlcení služeb tak u nás bude o něco menší než jinde, navíc se slušnou lokální konkurencí - vedle aktivního Voya se na začátku roku ještě pochlapili v České televizi s novou verzí iVysílání, spojili se dohromady Aerovod a KVIFF.TV, spustilo se České kino. Naopak nová verze Prima videopůjčovny má být nakonec až začátkem roku 2023. Podle posledního sčítání skočil počet Čechů s předplatným některé služby z 1,2 na 1,8 miliónů během posledního roku, takže je vidět, že na streaming koukat chcete.

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
HBO čeká velká čistka. Zbaví se Westworldu a dalších populárních seriálů
HBO čeká velká čistka. Zbaví se Westworldu a dalších populárních seriálů
16.12.2022 14:00:00 | Streaming novinky

Krize společnosti Warner Bros. Discovery se nadále prohlubuje. Zatímco komiksová divize DC chystá restart celé franšízy se Supermanem a Batmanem, zásahy se dotýkají i HBO, které přijde o řadu seriálů, které dosud patřily ke stálicím nabídky streamovací služby.

Wednesday dál trhá rekordy. Megahit Netflixu překonal zlomovou hranici sledovanosti
Wednesday dál trhá rekordy. Megahit Netflixu překonal zlomovou hranici sledovanosti
14.12.2022 13:00:00 | Streaming novinky

Nový seriál z dílny Tima Burtona neskutečně válel i ve svém třetím týdnu po uvedení na Netflixu. A to takovým způsobem, že se dostal do vybraného klubu tří seriálů, kterým se podařilo překonat prestižní hranici sledovanosti.

Služba Disney Plus spouští tarif s reklamou a zdražuje. Uživatelsky novinka nedává smysl
Služba Disney Plus spouští tarif s reklamou a zdražuje. Uživatelsky novinka nedává smysl
12.12.2022 16:30:00 | Streaming novinky

Streamovací platforma Disney+ v USA konečně spustila očekávaný reklamami podpořený tarif Disney Plus Basic. Jaké jsou první uživatelské zkušenosti?

Novinka Netflixu přepisuje další rekord. Lepší sledovanost měl jen jediný seriál
Novinka Netflixu přepisuje další rekord. Lepší sledovanost měl jen jediný seriál
08.12.2022 16:00:00 | Streaming novinky

Krasojízda temně komediálního seriálového hitu Wednesday stále nekončí. Po prvním úchvatném týdnu přepisujícím žebříčky sledovanosti si seriál Tima Burtona připisuje další rekordní týden.